Last news in Fakti

18 Април, 2021 16:18 3 081 67

Чешките спецслужби за руското участие във взрива през 2014 година

  • чехия-
  • русия-
  • взрив-
  • специални части-
  • информация

Петров и Боширов са били на мястото на инцидента

Чешките спецслужби за руското участие във взрива през 2014 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чешките специални служби смятат, че руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов, обявени от властите в Чехия за издирване, са били на 15 октомври 2015 г. в склада с боеприпаси в село Врбетице, в района на източния чешки град Злин, където на следващия ден – 16 октомври е имало взрив. По време на него загиват двама души, уточнява местният вестник „Лидове новини“.

Петров и Боширок, до информация на чешките специални части, са агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Двамата са искали разрешение през 2014 г. да посетят склада. Били са допуснати до него на 15 октомври същата година. Доказателство за това е снимков материал от охранителните камери, уточнява изданието.

Обявените за издирване от чешките власти двама души, по данни на „Лидове новини“, са същите, които са участвали в опита за отравяне на Скрипал в Солсбъри през 2018. Твърди се, че във Врбетице те са поставили взривно устройство. То е трябвало да избухне след напускането на склада на пратката с оръжия и боеприпаси. Взривното устройство обаче се е задействало по-рано от планираното. Следствените власти са на мнение, че взривът е трябвало да стане след като пратката напусне границите на Чехия.

На 17 април 2021 г. чешките власти обявиха за издирване Петров и Боширов във връзка с „разследване на обстоятелствата, свързани с тежко углавно престъпление. В същото време полицията не дава информация за връзка между взрива и двамата издирвани лица с руско гражданство.

В резултат, на 17 април на извънредна пресконференция премиерът на Чехия Андрей Бабиш и първият вицепремиер на страната Ян Гамачек съобщиха за експулсирането на 18 сътрудници в руското посолство в Чехия, които по версия на чешката страна са „офицери от руските спецслужби“. Крачката беше предприета с разкриване на допълнителна информация за взрива от 2014 г. във Врбетице, в който по информация на Чехия, са участвали „офицери от руското военно разузнаване“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    42 5 Отговор
    ОРЪЖИЕТО Е ...........
    ТРЯБВАЛО ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ .... ПРИ ГЪБАРЕВ ...... И ОТ ТАМ ДА ЗАМИНЕ ЗА КИЕВ УКРАЙНА :)))
    ........
    ГЪБАРЕВ Е ПРОДАВАЛ ОРЪЖИЕ НА СИРИЙСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ...... И СЕГА ОТ ЦЯЛ СВЯТ МУ ИСКАТ ГЛАВАТА КАТО НА РАПОНА И ШИШИ :))
  • 2 веселяк

    69 7 Отговор
    Ам в това руското разузнаване само двама човека работят! Ту новичок, ту бомба, само двамката!

    Коментиран от #13, #31

  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    53 12 Отговор
    Чехите взеха да подражават на глупавите поляци...

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    44 7 Отговор
    Яко ефективни чешки служби, само 8 години закъснение. Поредния блъф на Кравария. Сините венци Харис, явно го е измислила злокобно. Още повече, краварите няма как да водят континентална война. Обсадата на Русия и Китай бие по Кравария. Краен смях.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    33 5 Отговор
    ТИЯ СЪЩИТЕ РУСНАЦИ БИЛИ СНИМАНИ 2014 ГОДИНА
    ...........
    В ОФИСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ И КОРНЕЛИЯ НИНОВА
  • 7 Хаха

    8 28 Отговор
    Петров, Буширов, Путин една майка ги е гледала.
  • 8 скоро ще се кротнат

    37 4 Отговор
    Тия по зле и от нас, само 7 години следствие, при нас поне следствието е по-бързичко, а после съда влачи поне 5 години. Но потече ли руския газпо СП2 и ще намалеят жалките опити на краварите да цоцат от пътя на газа.
  • 9 И на

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    едни други отсам Дунав.
  • 10 барчо

    38 3 Отговор
    Мнооого интересно четиво. И това четиво е с много въпроси за това дали е нормално. Първо - двамата са искали достъп до военен склад - на какво основание двама ще искат такъв достъп, ако самите те не участват там на някакво ниво. Второ - като влизаш в банка те джобат за оръжие, взривове, а това е военно поделение. Някой трябва или да е проспал или му е платено. Трето - каква е файдата на тия двамата, ако те са щели да вземат кинти от продажбата. Нещо много е мътно и неясно.
  • 11 Мимч

    32 1 Отговор
    Трябвало да се задейста бомбата,когато боеприпасите са напуснели границата на Чехия.Е каква им е била тогава целта и как са поставили бомбите пред чехите,които ги водят????
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    22 3 Отговор
    ИЛФ И ПЕТРОВ ..... ..........
    СА ИСТИНСКИТЕ ИМЕНА НА АГЕНТИТЕ :))
  • 13 И също

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "веселяк":

    язовир Студена пак те го изпиха.

    Коментиран от #26

  • 14 324

    36 2 Отговор
    С тези участия "взиривове", шпиониране сега и преди време страните от бившия източен блок заприличаха на "артистките" изнасилени преди 20, 25 години и сетили се сега да се оплакват заради пари.
  • 15 милите ми те

    28 2 Отговор
    Колко взрива имаше в България по същата схема? " Царят на воината" с Никалъс Кейдж. Изпразваш склада и взривяваш. После по складов протокол.
  • 16 безпартиен

    24 4 Отговор
    За 7 години само видеозаписи ли са гледали?Що чак сега ами не още тогава?Има нещо друго и то сигурно е свързано с пари?!
  • 17 реалиста

    7 27 Отговор
    русофилията е душевно заболяване - злокачествен паразит, обитаващ мъртви съвести и болни мозъци

    Коментиран от #19

  • 18 ЗАПАДА няма ШАНС ! Те имат своя

    10 1 Отговор
    ГОРБАЧЬОВ ! Как ? Чрез " Управляем " ХАОС !
  • 19 Ха хо

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "реалиста":

    А в твоя случай медицината е безпомощна!
  • 20 Западният ГОРБАЧЬОВ

    18 2 Отговор
    Джо БАЙДЪН. ! Перестройка или. РАЗВАЛ на днешният СВЯТ !
  • 21 USA

    31 2 Отговор
    Двамата са искали разрешение през 2014 г. да посетят склада. Били са допуснати до него на 15 октомври същата година.

    Тия за малоумни ли ни вземат - руските "агенти на ГРУ" искат разрешение за посещение на склад за боеприпаси където ще поставят бомба че и даже го получават.

    Отиват в склада и се въртят хубаво пред охранителните камери че да се знае кой е поставил бомбата.

    Обаче видиш ли бомбата калпава щото „офицери от руските спецслужби“ един таймер не могат да направят и гръмнала по-рано.

    Обаче въпреки че са снимани с камерите на чехите им трябват 7 години да реагират че за това са чак сега гоненето на руски дипломати.

    Е бива малоумна пропаганда ама вече ни обиждате - на това могат да се вържат само децата в детската градина и соросоидчета с промити мозъци.
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    17 1 Отговор
    ЧЕХИЯ ИСКА ДА КУПУВА РУСКА ВАКСИНА ...... ЧЕХИЯ ПРАВИ ТЪРГ ЗА ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ СЛЕД 1 МЕСЕЦ
    ....................... КУЧЕ КАСИЧКА , ЕВРЕИН КАСИЧКА , БОМБА КАСИЧКА
  • 23 Питанка

    17 0 Отговор
    А взривяването на военните складове с боеприпаси 2008г. при Челопеч кой и за каквом прикритие ги направи?!
  • 24 Иван

    10 3 Отговор
    Простите пишат само с главни букви😂😂😂
  • 25 стоян георгиев

    5 21 Отговор
    дрогари ако веднъж ви кажат че сте магаре може да се обидите ако ви го кажат два пъти и да се сбиете,но като ви го казват ежедневно е добре да си вземете самар!руските служби деистват по един сценарии в цяла европа ,дори ползват едни и същи агенти,които се дънят по-един и същи начин,но сега се оказва че всички страни в които има операции на гру си измислят ,а само руснаците не.смях!та както писах в предния си пост дано поне заплащането ви да не е в рубли!

    Коментиран от #30, #33

  • 26 пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "И също":

    апцалутно! а го отнесе нено димов.
  • 27 123

    14 2 Отговор
    Само че нещо куца или в статията или в историята. Искали разрешение през 2014 и са го посетили на 15 октомври същата година, а взрива бил на 16 октомври 2015г. Писача ли е кофти или историята куца?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДРТ ПРЧ

    19 3 Отговор
    Значи преди 7 (седем) години двама разузнавачи взели РАЗРЕШЕНИЕ от чешките власти да посетят оръжеен склад, посетили го и били снимани от камерите, а чак сега чехите се сетили да ги обвинят за взрива?! И това явно са единствените двама действащи служители на ГРУ, които и в Англия пускат новичок, и в Чехия поставят взрив, и в България тровили оръжеен производител. Дет се вика "работа, работа, работа" !!!
    И

    Коментиран от #50

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТИ ДА ВИДИШ

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "веселяк":

    Значи щом тия си вкарват така свободно бомбИ като картофи и домати в тия складове ...ееебгати и държавата....
    Тия ни земат за катерички!!!

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Крум

    17 3 Отговор
    Тази смехория може да стане Борат 3...смешници....Холивуд и Болувуд пасти да ядат...
  • 35 стоян георгиев

    2 16 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    само в русия путин знае ,навсякъде другаде се правят експертизи минава се през сътветни процедури.става бавно!пример бе и със самолета на малаизииците дето руснаците свалиха.трябва време ,трябва да се извадят безспорни доказателства.вероятно има и политика,но тва не променя нищо в деянието.руснаците деистват по този начин не от вчера и не го променят.избиха маса опоненти на путин по чужбина за което такива нормални като теб весело жужаха.насладата по убииствата на литвиненко,березовски,атаките срещу скрипал...тук сте я изразявали нееднократно.когато обаче директвиата е отричане се влиза в смешния режим.отричане до последно!сега дрескода е че било много очевидно и нямало как да са руснаците.та кво да ти кажа пропагандата ти е като за нормални хора.после се чудиш що няма кво да ядеш?ами с тоя акъл тва дрогарю нормален!

    Коментиран от #41

  • 36 стоян георгиев

    3 14 Отговор

    До коментар #33 от "Чини ми се":

    така е дрогарюнормален.не съм умен ама като гледам как масово ги ловят руснаците и те нещо изостават!хахахашаха.та колкото и да твърдите тва или онова ситуацията е ясна ,а вас никои не ви има за мнение.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Войникът

    6 2 Отговор
    Спец служби -мец служби! До никъде няма да стигнем Ние бившите от Соц.лагера докато управляващите ни се командват от Заападни,Руски и тем подобни субекти! Само ще страда народа и едни ще са малко по добре от други,но в общи лини просперитет за нас бившите Соц.няма да има! Така,че трябва милите ни управляващи да основът един всеобщ Пакт за стабилност и да работят заедно за интересите на държавите и народите ни ! Ако това не се случи,ще ни влачат,разграбват,нежничко поробват и компроментират ,докато не изчезнем от картата на земното кълбо!
  • 39 4537

    4 8 Отговор

    До коментар #31 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Склада е за боеприпаси, т. е. няма нужда да вкарват такива.
    Почна ли да стопляш?
    Като руски хладилник с български жички.

    Коментиран от #44

  • 40 Иван

    12 2 Отговор
    От бързане за сензация дажее имената сте объркали!)) Вече всичко това с антируската истерия става смешна.
  • 41 Да ама

    14 2 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Слаб 2 по българска граматика и правопис ! Айде обратно в първи клас.!

    Коментиран от #43

  • 42 стоян георгиев

    2 13 Отговор

    До коментар #37 от "Антитрол":

    на кое нямам от5говор бе нормален?на тва че 10 държави в рамките на няколко години хванаха едни и същи руски шпиони ли?за комуниста при липса на отговор другия веднага става фашист,геи,соросоид...та те питам кое ти е нормално?нормален ли е човек дето прикрива терористи както правиш в случая или е нормален човек дето иска диктатора путин да си развява коня в европа?та само да ти кажа нищо нормално няма при теб и подобните на теб.и щото преобладавате у нас затова е и такава кочина тук.чехите не ги мисли .те са си подредили кошницата и руските номера няма да им повлияят,но у нас все още такива като теб минават за нормални!

    Коментиран от #46

  • 43 стоян георгиев

    1 13 Отговор

    До коментар #41 от "Да ама":

    щом казваш веднага тръгвам.ти обаче като ми разчетеш записваи.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Джо Байгън провежда политика на

    10 2 Отговор
    ПЕРЕСТРОЙКА - " УПРАВЛЯЕМ Световен ХАОС " ! А това е път към РАЗВАЛ на САЩ ! ХАОСА ще е болезнен за Цял Свят ! Днес въпроса е : Как да опазим СЕМЕЙСТВАТА си ? Имали смисъл да участваме в " Управляемият " ХАОС , безотговорно , или да се ориентираме към окопаване и защита на СЕМЕЙСТВОТО си ! РАЗРУХАТА ще е НЕВИЖДАНА а ние дори неподозираме това . Запада не е в състояние да изхрани своя народ и ни готви кървава баня ! Не се ли събудихме - защо без условия и по царвули , първо ни приемат в НАТО а за Шенген трябва да почакаме.
  • 46 Антитрол

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Ами на нищо нямаш отговор:

    Като какви са са им дали разрешение да влязат във военен склад:
    - добър ден ние офицери от руските спецслужби може ли да ни разрешите да оставим една бомбичка във вашия склад.
    - ооо няма проблем с най-голямо удоволствие ще ви предоставим достъп - ние пускаме всички и няма никаква проверка когато влизате ама искаме да се снимате на охранителните камери за спомен.
    - благодарим ви ще оставим бомбата в пратка която напуска Чехия и няма нищо страшно за вас ама само да не се обърка нещо със скапаните таймери.


    Единственото по-страшно от изкуствения интелект било естествената простотия.

    Коментиран от #63

  • 47 ЦЕцКа

    11 2 Отговор
    ХАХАХА Или вие пишете за малоумни или ако е истина и са го казали чехите е голям Смях.... Двамата руснаци са искали разрешение да се разходят в склада с оръжие и са го получили пък и са внесли взрив зареди ли и спокойно излезли 😀😀😀 Това само тъп кравар може да го измисли 😀😀😀 А забравих взели са снимковия материал от Ми6 😀😀
  • 48 Нашите СМИ , не ни просвещават а ни

    11 2 Отговор
    ЗАБЛУЖДАВАТ ! Народа ни е НЕПРОСВЕТЕН ! Света и Световният РЕД е разрушен и опасността от Армагедон - икономически, финансов , политически , военен и хуманен е на крачка от нас ! РОССИЯ е единствената пречка АРМАГЕДОНА да не е започнал с нейният " Деригент " САЩ и НАТО ! За да сме днес все още все още в Мир се дължи САМО на военната мощ на РОССИЯ ! Осъзнаваме ли това ?

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДРТ ПРЧ":

    В другата статия пише, това било пратка за България по договорка с Гебрев и ерупцията трябвало да е тук в България, ама часовника бил с разстройство и тик-такал много бързо! И ей на гръмнало в Чехия "нещото"! Интересно как се получава това - в Чехия попа пръднал в черкова преди шест години, а мирише днеска тука в България!?
  • 51 Да ! И у нас и в РОССИЯ има чуждо

    7 2 Отговор
    Управление и зависимост Отвън : Корупция и Олигархия , Беднотия , Криминален Капитализъм ! РАЛИКАТА между НАС и РОССИЯ е че нашата администрация съдейства за развитието на Световният Управляем ХАОС а в Россия Президента им се ПРОТИВОПОСТАВЯ и на ОЛИГАРХИЯТА и на силите на Световният Хаос ! Защо у нас ПРОСВЕЩЕНИЕТО на населението ни ПРЕНЕБРЕГНАТО и кой има полза и кой губи от ЗАБУНАЧВАНЕТО на хората в държавата ни ?
  • 52 хахаха

    8 3 Отговор
    били поискали разрешение да посетят склада... в качеството на какви са били допуснати в него? Тоя склад да не е туристически обект? Абе като ги пишете такива, дали си вярвате? Те тая двойка егати универсалните бойци...то не бе Гебрев, Скрипал, складове за боеприпаси, нападението над Капитолия... :))))
  • 53 Чичо Тони

    6 3 Отговор
    Разказват ни типов сценарий на холивудски филм със Стивън Сегал. Няма охрана, няма допуск, за съжаление го няма и Сегал да набие лошите та сега се налага Хорацио да разследва кое и как. Чехите решиха да се правят на англичани, а тези двамата (Илф и Петров или как бяха там) слагат в джоба си ЦРУ, МИ-6 и МОСАД взети заедно.
  • 54 321

    0 4 Отговор

    До коментар #48 от "Нашите СМИ , не ни просвещават а ни":

    Какво е това "дЕригент"? Ха ха

    Коментиран от #59

  • 55 Дълбоко виждащ

    2 0 Отговор
    Само сметнете,каква пара харчат за шпионаж ....колко безотчетни пари потъват в дипломацията....
  • 56 Smooth Jazz

    5 0 Отговор
    Много интересен сюжет, създаден от Холивуд по поръчка на цру, и предаден за реализиране на чешките придажни власти. Те вече навсякъде в европа са продажни.
  • 57 Новосибирск

    2 0 Отговор
    Александр Петров и Руслан Боширов: 1) Скрипали. 2) Чехия 2014 год. 3) Капитолий? Александър Петров и Руслан Боширов: 1) Скрипали. 2) Чехия 2014 година. 3) Капитолия?
  • 58 Крушка и Опашка ! Защо Чехия подскочи ?

    5 1 Отговор
    Русия подгони западната пропагандна машина с Център в Прага " Свободна Европа " легално работеща в Русия за създаване на МЕТЕЖ - МАЙДАН подобен на Украинския ! Всички либерастични чужди и руски радио и TV станции са обявени за терористни и забранени и по Закон присъдата е ОТ ТРИ до ОСЕМ години КОЛОНИЯ без " условно " ! РУСИЯ дава ОТПОР и ЖАР ! Пипалата на " Октопода " на " Управляемият " Световен ХАОС влизат в АГОНИЯ !
  • 59 А що е архитект и архитектор ?

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "321":

    А що е диригент а що е дерижьор ? А що е кон с капаци - наши ахмаци пълни запартъци !
  • 60 тнт

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Какви рубли,какви долари Стояне? Направо сте смешници!Не ви трябва ГРУ! Баширов и Петров ви стигат! Не ми се мисли ако се включи и Щирлиц! Направо Западна ,Централна и Източна Европа ще легнат в кърви!

    Коментиран от #64

  • 61 СССРБарета

    9 1 Отговор
    Нещо не се връзва! Двама руснаци поискали достъп до склада! Иии достъпът им бил осигурен от чешките власти! Защо чешките власти са осигурили достъп до военни складове на двама неизвестни руснаци? Пълна загадка!
  • 62 СССРБарета

    9 1 Отговор
    На какво основание чешките власти осигуряват достъп на двама на известни руснаци във военни складове и седем години по-късно решават че са предполагаеми заподозрени! Тук май отново смърди на кравешки лай на!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #60 от "тнт":

    а ти къде ще си при кървите бе дрогар?прословития шопски инат.ще си запалиш първи къщата да изгори на комшията плевника ,а?не разбрахте ли бе клети душици че като викате руските бомбандировачи те ще изпепелят и вас?патриоти мамини ненагледни,а и ентелигантни!смях!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания