Last news in Fakti

19 Април, 2021 09:31 2 520 45

Русия изгони 20 чешки дипломати

  • чехия-
  • русия-
  • дипломати-
  • взрив-
  • оръжия-
  • дипломация-
  • прага-
  • москва

Москва даде на чешките дипломати 24 часа да напуснат страната

Русия изгони 20 чешки дипломати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дипломатическият скандал между Чехия и Русия се разраства. Москва изгони 20 чешки дипломати. Това става само ден, след като Чехия експулсира 18 служители на руската дипломатическа мисия.

Според Прага те са агенти от руското разузнаване и са замесени във взрив в оръжеен склад през 2014 г. Обвиненията ще бъдат обсъдени от външните министри на Евросъюза на виртуална среща днес, предаде bTV.

Москва даде на чешките дипломати 24 часа да напуснат страната, а руските трябва да напуснат Чехия до 72 часа. Руското външно министерство определи решението на Прага като "безпрецедентно" и "враждебен акт".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Behemoth

    26 3 Отговор
    Е ,че те колко са 21?! хаххайхах...
  • 3 Иван

    3 8 Отговор
    Площад "Палестина "пред хазарското посолство.
  • 4 СССРБарета

    57 13 Отговор
    Поредния краварски fake! страховития новичок не успя досега да убия нито една от предназначените си жертви които дори нямат и трайни последствия от това че са атакувани с него което поражда сериозни съмнения! и другото странно нещо е как двама никому неизвестни руснаци кацат в Чехия искат достъп до оръжеен склад и достъпът им бива осигурен също как успяват да вкарат взрив в оръжеен склад който се предполага че има охрана която най-малкото трябва да те претърси на влизане ли на излизане! абсолютна смешка още по-голяма от отравянето на Навални който сега се пули и е жив и здрав без никакви последствия и опита за отравяне на скрипал на който почина котката Бог да я прости но пък Скрипал е жив и здрав!

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Психиатър

    6 31 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    Кога избяга от психото
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 браво

    50 8 Отговор
    Браво. Руските братлета, трябва без да се бавят да гонят всеки който дръзне да се гаври с руския народ. Още същия ден изгонване на всеки лакей на краварите. Бий да те уважават.
  • 8 ****

    45 4 Отговор
    До сега Русия прави много отстъпки но трябва да им покаже вече,че няма да търпи своеволията и измислиците на западните убитаци,и че е време да започнат да се съобразяват с нея,иначе ще си мат проблеми с Шойгу и Герасимов.
  • 9 СССРБарета

    50 1 Отговор
    А какво стана със сирийската атака с Хлор дето в крайна сметка се оказа брашно! Да ама Сирия отнесе 117 ракети заради тази глупост 1 създадена от ЦРУ! западните медии гърмяха докато руснаците не намериха детето и бащата от сцената и ги заведоха да покажат и да разкажат западна Европа Как се заснемат сценарии И какво са им дали в замяна!

    Коментиран от #12

  • 10 барчо

    30 0 Отговор
    Ако някой си спомня, когато полицията разследва въпросния взрив, стигна до заключение, че за него е виновна фирмата, която е наела склада и са повдигнати обвинения още тогава. По този начин могат да се фабрикуват какви ли не обвинения. Стигне ли се до съд, това няма да издържи и истината ще блесне с нова светлина. Е. Това явно не е толкова важно. Важното е срещу името на Русия да има обвинения в международни престъпления, потъпкване на човешките права и т.н., нищо че са ялови. А после истината просто ще се премълчи. Крайно време беше отговора на Русия да не е огледален, а НАКАЗАТЕЛЕН. Не е далновидно, когато другия знае какво точно ще последва, когато направи нещо срещу теб и си предвидим. Време е изгонените дипломати да не бъдат заменени с нови да не и бъде дадена акредитация. Така за в бъдеще ще си правят сметката дали да си играят така елементарно. Не съм броил от началото колко руски дипломати за изгонени от всички държави, но сигурно са над 200, а всяка една държава е пострадала с гонени от 2 до 20 с този случай. Всеки много добре знае, че посланиците са не само за директна връзка с другата държава, но и са неофициално-официални шпиони. По тази причина по-скоро трябва да и се ограничат възможностите, отколкото да бъдат гонени. На тяхно място ще дойдат други неофициално-официални шпиони. Такива са правилата на игрите с посланиците откакто съществуват.
  • 11 Sieg

    39 1 Отговор
    Бравоооо! Само така ще ги в Чехите слабоумни! Дупедавци на САЩ!
  • 12 барчо

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "СССРБарета":

    Не знам дали си спомняш, но бащата и детето не бяха допуснати за изслушване от комисията и в края на краищата бяха само излъчвани по новините и в тубата от руските медии. По нашите медии нямаше и намек за тази случка. Така че за комисията си остава, че всичко там е газова атака и тия 117 ракети са правилно употребени. Крайно време е да се преразгледа или статута на подобни комисии - обслужващи само едни интереси, а не на всички, или руснаците просто да излязат от тях, защото няма смисъл да си там, където правдата не съществува и да се надяваш на Темида.

    Коментиран от #43

  • 13 Саманта

    30 0 Отговор
    Руснаците са изритали чехите директно всичките. Явно тия жедъри за нищо не стават. Да не стане като при ВСВ Чехия първа да изяде шамарите. Наред сега са краварите. Както върви ще ги изринат всичките барабар с чистачките.
  • 14 барчо

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    Котката на скрипи не почина, а я евтанизираха и кремираха. Разликата е мнооого голяма. Новичок е газ от който се умира на 100%. На теория, но само на теория може да се добави към да речем бутилка от 500 мл вода и да се оживее, но на практика това е невъзможно, защото няма как да се отдели толкова малка частица от него.
  • 15 дърт Вейдър

    24 2 Отговор
    Пред Руското посолство в Прага е имало бой между привърженици и противници на решението на Чешкото правителство . Явно техния президент Милош Земан е като нашия чехлю Плевнелиев.

    Коментиран от #24, #31

  • 16 Настрадамус

    21 3 Отговор
    Неблагодарните Чехи забравиха кой ги предаде през 1938 година и сега са пак против Русия . Аз знам едно предателите никой не ги обича и сега пак така ще стане Чехите ще са пак прецаканите ,но този път Русия няма да ги съжали въобще.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 барчо

    19 1 Отговор
    Една от точките с вече неогледалните отговори е, че в американското посолство всякакъв обслужващ персонал, включително чистачите на тоалетните, където всеки знае какво се прави и стаите да бъдат само американски граждани. Руснаците забраняват не само на руските граждани да и слугуват , но и на останалите народи. По принцип това е заложено в международното право за дипломатическите мисии, но се даваше възможност негласно да се заобикаля. Сега просто американците ще трябва да го спазват.
  • 19 Гост

    18 2 Отговор
    Време е руснаците да инициират някои действия, вместо да дават огледален отговор. Някои тотално обнагляха в антирусизма си и имат нужда от урок или два.
  • 20 Диверсант

    15 2 Отговор
    Да се надяваме че ще бъде приет закона за чужди фондации и НПО -та територията на Русия и всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #35

  • 21 още трябва

    16 3 Отговор
    Да им спрат вноса и на скапаните Шкоди.Тогава ще има чешки вой до небесата.

    Коментиран от #44

  • 22 Павел Пенев

    14 1 Отговор
    Тъй като премиера на Чехия Андрей Бабиш е корумпиран като нашия,веднага изпълни поръчката на САЩ да нагнетява напрежение във взаимоотношенията с Русия. Но всичко това им се върна в по голям мащаб.Ако не беше СССР сега щяха да са провинция на Германия–плюнковци като нас.
  • 23 Сесесере

    3 13 Отговор

    До коментар #16 от "Настрадамус":

    За Пражката пролет , чувал ли си !

    Коментиран от #34, #37

  • 24 Sieg

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "дърт Вейдър":

    Не споменавай ПЛЕВЕНЛИЕВ, рано е да ми се повръща.
  • 25 стоян георгиев

    3 19 Отговор
    бизнес с русия никои вече неще да прави.тия тъпотии дето се правиха през комунизма сега не вървят.има камери навсякъде и лесно се откриват шетащите нагоре надолу руски агенти.затова ги хващат и постоянно .на чехите да им е за урок,щото президента им ги плещеше едни ама като му обявиха че 1968 година руснаците а ги освободили гледаше като дебил,сега ще гледа пак така!та европееца трябва да разбере че бизнеса с русия води до зависимости които са опасни за него.русия ползва икономическите връзки със запада именно срещу самия запад.при руснаците бизнес като обикновнна търговия не съществува.всичко е политика и при сегашния курс на путин негативна и опасна за европа.

    Коментиран от #32, #36

  • 26 Чехия

    2 12 Отговор
    Щом Чехия гони 18 диверсанта, представяте ли си колко има в територията? И тука гръмнаха военният склад и загинаха 14 човека преди години.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Много "дипломат" много нещо.

    7 1 Отговор
    И там (Чехия) пълно с хрантутници.Човек ще си помисли че милиони чехи са в Русия и имат нужда от много дипломати...Сигурно има още 50 на щат.Ама то хубаво на държавна софра. Махат крачоли .Заплатата осигурена.Трябваше и аз за дипломат...я вижте пък нашите зад граница какви "яки мисии" имат.Каква бурна дейност по реклама на България развиват.Не ви е работа.Добре че са ман--га--ли--те та да споменат страната иначе не се чуваме за нищо тука на запад.

    Коментиран от #42

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 big

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "дърт Вейдър":

    Милош Земан не е на 100% анти руски настроен, а има напълно адекватна позиция към тях, дори редовно е канен от Путин на парадите. В този смисъл сравнението с наш Чехльо е напълно неправилно и смъртна обида към Земан!
  • 32 Диверсант

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Абе неграмотнико, ако българите излезнат на протест срещу американския окупатор на родината им, какво ще последва. ?????
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Диверсант":

    Специално за американските, това вече е факт. Това е една от вече неогледалния отговор. За другите държави няма да има нужда много да чакат. За сега за тях е само предупреждение.
  • 36 Грую

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    И преди Путин Русия е била апетитна хапка, и след Путин ще е такава. Стига простотия. А че търговията с Русия води до зависимост е виц, на който всеки западноевропеец ще се изсмее.
  • 37 Настрадамус

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сесесере":

    Чувал съм чувал съм за първото предателство спрямо Русия през 1968 година . А ти за освобождението на Прага и колко жертви дадоха Руснаците чувал ли си ? Сега неблагодарните Чехи за втори път са на страната на мракобесието и пак ще подсмърчат на вратите на Русия за прошка помни какво ти казвам аз Настрадамус И сега малко Българска история ето такива Славяни ни се натресоха пред нашите врати преди 1400 години Седемте Славянски племена и досега им берем плодовете дето сме сродили със тях . А още във началото когато сме ги приели за поданици на България са се опитали да оспорват властта на нашият велик прадядо кан Аспарух ,но той набързо им показал и кой е начело на Българската държава и кой е господар на тази територия .

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да така е

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Настрадамус":

    сега слушах Мария Захарова по този въпрос,като тя каза,че този акт е продиктуван от тези на които чешкото правителство са васали и чийто заповеди изпълняват,както и е на ясно,че народа няма нищо общо с този грозен акт. Подчерта също и това,че отказа от предостяавяне на каквито и да е данни и доказателства от чешка страна е ясен знак за васалническо поведение от страна на чешкото правителство.С две думи почти цяла Европа е васал и роб на краварите кухи и ние не правим изключение.
  • 42 Извеждането

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Много "дипломат" много нещо.":

    на тези 20 парчета е с допълнение,че не могат да се заместват,така,че не е много в угода на чехите.Отговора на Русия в случая вече не е огледален а в повече,за да служи като урок за останалите. Когато палиш мостовете след себе си нали знаеш,че път да връщане няма.
  • 43 Бе оповестено

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    на целия свят интервюто с бащата и детето,но на запад и в САЩ набързо го скриха и не дадоха гласност,защото им излизат кирливите ризи,но пък и вече не дръзват да се опълчат в Сирия срещу Русия,защото нямат почва под краката си а само блато в което затъват. Що се отнася до ракетите,то и те бяха успешно отклонени в по-голямата си част и паднаха в пустинята далеч от всички цели,не малко и унищожиха,а тези които се промъкнаха паднаха около целите и не причиниха никакви щети. С две думи изхвърлиха барута в морето/в случая в пустинята,показвайки че уж са решителни,но дефакто неефективни.
  • 44 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "още трябва":

    ,Ама, и до това ще дойде
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания