Last news in Fakti

19 Април, 2021 15:47 6 954 43

Турците, които едва свързват двата края

  • турска лира-
  • турция-
  • пари-
  • турци-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул-
  • помощи-
  • капалъ чарши

По време на пандемията Турция забрани да се съкращават работници. Но само през февруари близо 250 000 души са загубили работата си. А държавните помощи не стигат почти за нищо.

Турците, които едва свързват двата края - 1
Снимка: Shutterstock

Големият площад пред "Капалъ чарши" обикновено гъмжи от народ, но в сегашната пандемия е почти опустял. Виждат се само неколцина арабски туристи и някои местни хора, дошли да си напазаруват за Рамазана или просто да поседят на слънце. Али държи в ръка малка преса за зехтин и напразно се надява да хване някой клиент. Преди е работил по седем дни в седмицата и е изкарвал по около 3000 лири на месец - т.е. малко над 300 евро. С тях успявал криво-ляво да прехранва семейството си. Но в сегашния локдаун има забрана за излизане навън през уикенда. "Затова работя само в пет дни от седмицата и изкарвам по 100 лири на ден - това прави около 2000 лири на месец. Тези пари не стигат, за да издържам семейството си. Но какво да правя? Всички вече се примирихме с тази ситуация", казва Али.

Особено тежко страдат нерегистрираните работници

Той не получава никакви компенсации от държавата, макар че именно властите разпоредиха строгия локдаун. "В Турция е масова практика хората да работят в малки фирми, без да са регистрирани и осигурени - например в ресторанти, малки хотели или работилници", казва истанбулският икономист Баръш Сойдан. Приблизително 30% от работниците не са регистрирани, а това означава, че нямат нито социална осигуровка, нито осигуровка за безработни - също като Али. Турските медии съобщават, че близо 2,5 милиона души, които са имали постоянна работа, междувременно са били пуснати в неплатен отпуск. Те получават от държавата компенсации от по 1000 лири месечно - т.е. около 100 евро. 40-годишната Мюге държи малко магазинче за сладкарски стоки, но напразно стои зад тезгяха. Клиенти няма. "Преди пандемията имахме два магазина на две съседни улици, но после бяхме принудени да затворим единия. Сега се опитваме да се задържим над вода с този магазин", казва жената.

Тя има право да получи от държавата финансова помощ за наема в размер на около 100 евро. Но на фона на високите наеми в квартала на туристите тя смята, че за нея просто не си струва да подава молба, за да кандидатства за помощта. Тези сто евро няма да променят нищо. "Получаваме държавна подкрепа за осигурителните вноски на хората, които сме назначили на работа. Държавата ни предлага и известни облекчения и разсрочки в плащането на ДОД, но това е всичко", пояснява тя. Мюге има петима работници в магазина. Била принудена да им съкрати заплатите, включително и поради това, че работното им време доста намаляло заради локдауна през уикендите и вечерните часове. Турската държава всъщност забрани да се съкращава работна ръка по време на пандемията. По данни на турската статистическа служба обаче, близо 250 000 души са загубили работното си място само през февруари 2021. Преди година Турция обяви пълен локдаун, който продължи три месеца. След това обаче магазините останаха до голяма степен отворени, а ресторантите, баровете и кафенетата ту отваряха, ту затваряха - както сега по време на Рамазана. "През миналата 2020 година икономиката на Турция нарасна с 1,8%, докато в Германия тя се е свила. От чисто макроикономическа гледна точка, ситуацията в Турция е добра, но населението страда", казва икономистът Сойдан.

Дали през лятото ще дойдат туристи от чужбина?

Инфлацията в момента възлиза на 16%. Затова и в края на миналата седмица в Турция с се очакваше с интерес решението на шефа на Централната банка Сахап Кавджиоглу за нивото на основния лихвен процент. Желанието на президента Ердоган за намаляване на лихвата обаче остана неизпълнено. Икономистът Сойдан вижда и друг задаващ се проблем - туристическия сезон през лятото. "Може да се окаже, че тази година няма да дойдат туристи нито от Русия, нито от Германия. Ако това действително се окаже така, приходите в чужда валута ще спаднат сериозно", казва той. А те са крайно необходими на Турция - особено в сегашната пандемия. Многобройните сезонни работници в курортите - камериерки, келнери, бармани и аниматори - спешно се нуждаят от работа. Тяхното бъдеще засега е напълно неизвестно. Според актуалните данни Турция в момента отчаяно се бори с пандемията. Броят на новите инфекции е рекордно висок - регистрират се по близо 60 000 на ден.

Автор: Карин Зенц


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    58 35 Отговор
    Нищо,нали обърнахте църквите на джамий,молете се сега по цял ден да ви падне храна от небето!!!!! Дреме ми за вас!!!
  • 2 КОТарАК

    57 23 Отговор
    кво може да се очаква там? един самозабравил се султан , който обърна Света София на джамия и то демонстративно?! много ядове ще берат комшиите с него.

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    35 27 Отговор
    От къде тази "загриженост "за турския народ? Говорете, плюйте, но срещу сленцето е невъзможно, нали? Лошият ЕрдоАн, взе от най-добрите ваксини, дава на всички подкрепа(разбира се в статията е"забравено"), държи управлението на световно ниво и разбира се"лош" е за тези на които не играе по свирката!!!
  • 4 USA империя

    37 33 Отговор
    Пропаганда ако Турция винаги свързва двата края защо от създаването си досега винаги са в топ 20 на богатите икономики, дори България при Тодор Живков където ужким бяхме добре не бяхме дори в топ 100 на най богатите държави. Да се оправят както могат защото ние в България сме най зле
  • 5 Абе то ние

    48 12 Отговор
    цъфнахме и вързахме, та започнахме в на комшията двора да гледаме. Турците са 80 милиона и ще се оправят много по-бързо от нас, а пък ние докато сочим другите колко са зле няма да усетим как ще останем без гащи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пловдив

    34 13 Отговор
    Задника ни гол, та ни се вижда кафявата точка, ама комшийте оплакваме...................
  • 9 КОТарАК

    31 6 Отговор

    До коментар #7 от "прав си":

    аз не помня по разкази родословни някой мой дядо да е бил роб ,теб не те знам

    Коментиран от #11

  • 10 .......

    33 11 Отговор
    със заводите на фиат,мерцедес, новия завод на ,,ксиоми,, за смартфони,завод за климатици дайкин как да повярваме.В БГ ЗАВОДИ ИМА ЛИ ?

    Коментиран от #23

  • 11 прав си

    13 15 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Е, те българите са им били роби, а не лилавоустните като теб. Историята пише, ама то вие в махалата не ходите на училище, а само за помощи

    Коментиран от #13

  • 12 майстор

    21 7 Отговор
    Не са само турците, които едва свързват двата края. И от българите има стотици хиляди хора,които Бойко енд къмпани докараха до тоя хал. Колко предприятия бяха унищожени и продължават да унищожават Бойковите калинки?! Не са само турците.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз да питам

    8 10 Отговор
    Абе бОли ма шлифера за турчаците. Аз да питам..паламуда, паламуда как върви днеска? Па турчора да са опраа как може,
  • 15 КОТарАК

    5 3 Отговор
    ихааа-пак почнаха да ме трият:)
  • 16 Истината

    19 3 Отговор
    Навсякъде по света нарочно държат народите бедни. Минималната е заплата толкова само да си платиш тока, водата и храната. Така ни държат в робство и страх от сутрешния ден и ни остава врем да мислим за света около нас.
  • 17 КОТарАК

    4 3 Отговор
    13 коментар беше моя-явно някой го е заболяло много:)
  • 18 😁😁😁😁

    7 4 Отговор
    ...парите не стигали...😁...е тогава защо си ги правил тези деца...😁...
  • 19 😁😁😁😁

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "майстор":

    ...народа е прост мой човек...😁...преди 2 месеца имаше един баровец който пишеше непрекъснато "Руска кола ли караш българино,руски ли е телевизорът ти,а мотоциклета ти,а компютъра,а пералнята,а прахосмукачката,а кафеварката...?"...и така изброяваше всичко...😁...та го попитах "Българска ли е колата ти,а мотоциклета,а телевизора и пералнята...и т.нт..."...😁...разбра какво имам предвид...😁...спря да пише...
  • 20 Динго

    13 6 Отговор
    Абе ганьо що не си гледаш в собствения си двор.
  • 21 Нямам Срам

    13 4 Отговор
    Да си гледаме себе си .Какво е по другите държави нас не ни интересува.То затова сме на тоя хал все гледаме в на другия канчето.На запад кадето уж е добре има места кадето по добре да не стъпваш Френските гета в Америка е същото.Винаги може и по зле
  • 22 Рошко

    10 2 Отговор
    Сутринта ги изчеткахте че правели убави сериали, сега пак 2 месеца само ще ги плюете
  • 23 КАСАПИНА

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от ".......":

    Тъкмо бях решил дайкин да купувам ,благодаря на автора ще търся други климатик, ще гледам къде е правен.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Груйо

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "КАСАПИНА":

    Вземи си Gorenje колега, хем високо качество, хем словенско производство, демек наши хора - Балканци.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 patates & soğan

    6 11 Отговор
    10 милиона са безработните в Турция, както казват самите турци, повечето са загубили всякаква надежда и са спрели да търсят работа, единствената им утеха са безплатните чували с картофи и лук

    Коментиран от #34

  • 29 бай Даньо

    8 8 Отговор
    Преди пандемията изкарвал 300 евро но днес само 200 , а в България дори след управлението на ГЕРБ, което се видя като провал от българския народ средната работна заплата е 750 евро ... 2020 ще се запомни като годината в която България стана по богата държава от Турция и така за винаги. Дълъг път извървяхте турците и в грешната посока.

    Коментиран от #36, #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Я глей ти !

    9 5 Отговор
    На сбръчканите комунаре са им покраснели козирките от възторг, че турците едва свързвали двата края.Ся, кат ударят три ракии, ще влязат в Одрин, а след четвъртата, ще пълнят в гайдушки дисаги златото на "Капалъ чарши".
  • 32 Mont Blanc

    6 9 Отговор
    От всичко, което човек чете в статията, най-подходящото заглавие би било "безкрайна мъка в турската кочина" както би казал Дендиас Великолепният.

    Коментиран от #33

  • 33 На уружие, бракя!

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "Mont Blanc":

    Да защитим първенството си в ЕС по бедност, смъртност, злоба, безперспективност !
  • 34 Силна Пуйка

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "patates & soğan":

    Има ожесточена конкуренция, основана на отчаянието на гладните обикновени турци. Съперникът на Ердоган, кметът на Истанбул Имамоглу, раздава повече безплатна храна на бедстващите турци. Той, освен картофи и лук, дава нахут, ориз, олио и хляб. Има смисъл да се предположи, че той ще събере повече гласове.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    5 4 Отговор
    И Аллах едвам свързва двата края, Архангел Михаил ще му троши главата и рогата.
  • 38 Хохохо

    5 2 Отговор
    В Турция ръст с 1,8% според зелето, а реално е 6,8%, в Германия ръстът е отрицателен ама положението било зле.....
  • 39 Да, изкарвал 200 евра безработният

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    А в България колко изкарва един безработен?
  • 40 Info

    2 7 Отговор
    Турците пътуват до Европа с фалшиви паспорти. Турските власти са започнали разследване за незаконно използване на официални паспорти от десетки турски граждани, които са ги използвали за законно влизане в Европа, но никога не са се върнали в Турция, съобщиха днес официални източници. Случаят нашумя след съобщения в медиите миналата седмица, че 43 души с такива специални паспорти са пътували до Германия през ноември, за да присъстват на екологичен семинар и са останали в Германия. Този документ за пътуване, наречен сив паспорт в Турция, обикновено се издава на служители на официални мисии в чужбина и позволява безвизово пътуване до много европейски държави. 43-ма души, останали в Германия, са изпратени там от общината в регион, контролиран от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в източната турска провинция Малатия, съобщават медиите. Турското вътрешно министерство обяви днес, че срещу общината и шестима други се води разследване за подобни случаи на злоупотреба със служебни паспорти.
  • 41 Info

    3 8 Отговор
    Заместник-управителят на Малатия, двама висши местни служители, както и ръководителят на службата по вписванията на провинцията, бяха отстранени миналата седмица след разкрития за случая. Министерството на вътрешните работи също разпореди спиране на издаването на такива паспорти на служители от непубличния сектор, изпратени в чужбина от общинските власти. Източник, цитиран от уебсайта HaberTurk, твърди, че 450 до 500 турци са пътували нелегално до Европа с официални паспорти и че някои от заминалите за Германия са платили до 6000 евро на местните власти, за да получат документа за пътуване. Много от тях твърдяха, че животът в Германия е по-добър и че там те имат възможността да ядат месо всеки ден, за разлика от Турция, където има недохранване на хората. Този случай излага турските паспорти на риск да попаднат в черния списък в международен мащаб.
  • 42 аха

    5 1 Отговор
    дрън... дрън...
  • 43 Землянин

    5 0 Отговор
    От години фалиращата Турция през последната година се изкачи от 13. на 11. място в Г20 задминавайки Мексико и Италия, но вие си пишете...
Новини по държави: