Last news in Fakti

22 Април, 2021 08:53 4 802 43

Христо Грозев: Операцията на ГРУ е безпрецедентна

  • емилиян гебрев

Ще помогне за разплитането на случая с Гебрев

Христо Грозев: Операцията на ГРУ е безпрецедентна - 1

Случилото се в Чехия е част от една дългосрочна мисия на ГРУ. Размерът ѝ е необичаен и безпрецедентен - включва осем души, което е изключително рядко. Тази операция включва и генерал - единствената, която сме виждали досега. Става дума за шефа на тайния отдел, известен с номера си 29355. Това е много малък отдел. За тях знаят много малко хора, дори в самото ГРУ. Техният шеф пристига в Прага под фалшиво име. Била е изключително важна за Кремъл, щом са го накарали да пътува и да поеме риска.
Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" разследващият журналист от групата "Bellingcat" Христо Грозев.

В близките дни се очаква да бъде публикувана нова част от мащабното разследване. Към този момент е известно, че агентите на ГРУ в един и същи момент са пристигнали в няколко държави. "Туристите от Солсбъри" - Александър Мишкин и Анатолий Чепига пристигат в Прага.

"Взривените складове са съхранявали продукция от много производители заради специфика на чешкия закон, която позволява да се съхраняват взривове без да им се премахва детонацията. Затова много производители държат стоката си там, за да се препрати по-лесно. Там е имало и боеприпаси на господин Гебрев, но и много други. Голяма част от боеприпасите там са и от съветския лагер. Те са подходящи за украинската военна индустрия в момента, в който войната достига своя апогей. За ГРУ тези складове са важни за атакуване, не конкретно заради господин Гебрев", обясни Грозев.

Той бе категоричен, че ГРУ е държавна структура, която действа единствено и само спрямо това, което Путин определи като "Държавен интерес". По отношение на българската връзка журналистът заяви - ма много общо, а целта е била една и съща. Той бе категоричен - това ще помогне д се разплете случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

"Убеден съм, че ще има натиск върху правителството и органите да се ускори разследването. Има вероятност да се докаже, че взривът на българските складове има общо. Това ще е паневропейско разследване, защото говорим от верига престъпления. По тази причина очаквам транснационална прокурорска група, която да се занимава с това", посочи още Грозев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факти

    32 5 Отговор
    Тука защо я няма опорката в края на статията срещу ИТН. Няма да получите бонуси така, хора. Тц тц тц

    Коментиран от #30, #37

  • 3 Дългият

    12 30 Отговор
    Да не съм чул лоша дума за Русия,само я обвинявате а тя е толкова кротка и хрисима...
  • 4 4343

    31 2 Отговор
    ИДИОТ

    Коментиран от #8

  • 5 Кой е той

    53 5 Отговор
    Кой е Христо Грозев? Къде и какво е завършил? Кога и откъде е изгонен? Е, отговорете си на тези въпроси, па после вЕрвайте му!
    А иначе ....... нищо лично !
  • 6 елементарно

    47 9 Отговор
    Хахаха..Някой задава ли си въпроса какво би спечелила Русия от цялата тази барутна афера в Чехия? Или някой отчаяно иска да ни убеди, че руснаците са някакви улични хулигани които безчинстват в цяла Европа. Какъв им е мотива?

    Коментиран от #38

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кой е той

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "4343":

    Ааааа, въобще не е идиот. Има сметки за уреждане! :))
  • 9 Behemoth

    18 1 Отговор
    Тия Ко се правят на луди...ако стане война руснаците имат отряди за подривна дейност който са в състояние да парализират цяла Европа...
  • 10 Да ама не

    40 8 Отговор
    Я ce cкрий бe лaкeй крaвaрcки.Кoлкo ти плaщaт зa дa лижeш крaвaрcки зaдни чacти.Чeхитe ca cъщитe кaтo измиcлeнитe бaлтийци.Cтaлин трябвaшe, дa ocтaви Хитлeр дa ги унищoжи дo крa,к a нe дa ги cпacявa.И вcички интвeрвютa c кoзaтa Кoлeзич ca нacoчeни cрeщу Руcия.Тя e плaтeн coрocиcтки лaкeй.Вие изкарахте руските тайни служби на ниво Зимбабве.Няма кой да ви се върже на гнусната пропаганда диктувана от САЩ.

    Коментиран от #11, #43

  • 11 Кой е той

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да ама не":

    Истината е, че Хитлер толерира чехите. Словаците са в немилост по негово време.
  • 12 К Георгиев

    28 2 Отговор
    Разследващите журналисти са на свободна практика.Любопитен съм с какви средства и от КОЙ получават парите за разследванията си .Може ли да бъде журналист независим след като получава финансиране от определени организации. Имам предложение да закрият всички разузнавателни и контра разузнавателни служби и да назначат такива специалисти за разведки. Жалки сте .Заради няколко гроша бихте продали и децата си.
  • 13 цербер

    3 1 Отговор
    ...защото говорим ЗА верига престъпления.
  • 14 пропаганда

    26 3 Отговор
    Защо не пишете за разследването на френски журналист,който уличи Бзъгария и Борисов,че е продала чрез ЦРУ оръжие и опиати за 800 милиона долара на джихадистите в Сирия и Либия,а се занимавате с евтина краварска пропаганда.

    Коментиран от #26

  • 15 123

    23 2 Отговор
    Е типове като този петнят името на бг пред света заради такива бг боклуци продажни сме на този хал
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    25 3 Отговор
    Гебрев казва, че не е имал там нищо, но .... журналистите ще му обяснят ..... Случаят излиза наяве след 7 години !!!!!!! ТОЧНО КОГАТО СЕ ОЧАКВА РОСАТОМ ДА СПЕЧЕЛИ ТЕНДЪРА ЗА НОВИЯ РЕАКТОР В ДУКОВА И И ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА СЕВЕРЕН ПОТОК 2
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Караколю

    20 1 Отговор
    Аха, нещата започват да се изясняват! Щом тоя тип, протеже на Bellingcat, се намеси, 100% е провокация, замислена съвместно със съответните служби на нашите правилни западни "партньори" за омаскаряване на Русия! Не че нямаше такива съмнения, но сега мъглата започва да се разсейва...
  • 20 ...

    15 1 Отговор
    Кой взриви кораба с амониевата силитра гру или цру?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Къса памет

    3 18 Отговор
    в бг територията само за 1 година имаше 6 взрива. Блатото е пълно с крокодили - руски агенти.
  • 23 pdf

    20 1 Отговор
    Мишкин и Чепига побъркват Европа години наред! Те са начело на всички секретни операции! Рамбо обаче е по-добър! Ами Батман ами Спайдърмен?
    За жалост това е резултатът от гледането на евтини екшъни! Няма логика, няма мисъл! Каквато публиката, такива и артистите.....пардон, журналистите!
  • 24 Гост

    17 1 Отговор
    Бе как така боеприпаси ще се съхраняват с детонатора бе?!?!? Вие луди ли сте или нас ни правите на луди?!?! Това и в Афганистан го няма, а Чехия, видите ли, разрешила със закон! Ай бегай у двора да ритал топки, джурналисте разследващ!

    Коментиран от #25

  • 25 Бористен

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Това не е Журналист а платен лъжец.
  • 26 ...

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "пропаганда":

    Докато не си хвърлиме смартфоните и телевизорите на боклука така ще е.
  • 27 Излагация

    10 1 Отговор
    Тоя не престана да се излага. За едната заплата пише глупости, на които и сам не вярва. Тоя ли гонеше шпиони по бензиностанциите в Сърбия?
  • 28 На война

    14 1 Отговор
    като на война. Запада води война срещу Русия, а на война са позволени всякакви средства, включително и подривна дейност. Ако някой си въобразява че "добрия " запад не извършва такива операции в Русия и нейните съюзници, значи е предубеден наивник.
  • 29 Разплита

    9 1 Отговор
    Какво ще разплита като Гебрев каза и декларира, че няма нищо общо със складовете в Чехия.
  • 30 яко ни лъжат

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    ХАЙДЕ ЕДНА ЛЪЖА ЗАПОЧНА ДА СЕ ПОВТАРЯ ХИЛЯДИ ПЪТИ ЗА ДА СТАНЕ ИСТИНА. ГЬОБЕЛС РЯПА ДА ЯДЕ. ЗАТОВА НАЩЕ МИСИРКИ СА НА 112 МЯСТО ПО ИСТИНОСТ И СЛУГИНАЖ. ТЕ НЯМАТ СОБСТВЕНО ИЗГРАДЕНО МИСЛЕНЕ И НЕ СА ЧЕТВЪРТАТА ВЛАСТ. ТЕ СА ЛАКЕЙ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НПО-ТАТА. СЕГА ФАКТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ МЕ ИЗТРИЯТ.
  • 31 Истината

    11 1 Отговор
    Този ако напише нежо срещу цру след един месец ще си замине от сърдечен удар или ще се самоубие с лявата ръка в дясното слепоочие.
  • 32 1357

    11 1 Отговор
    Пак пълен провал на Люба Кулезич.Затова много интелигентни и мислещи българи все повече се отвращават от "Честно казоно"-може да се прекръсти на "ЛЪЖА-честно казано"Кой е този Христо Грозев?Къде работи?Кой му плаща-Сорос ли?Има ли образование?В предаването на Кулезич, се подвизават все повече лъжци,платени подлоги от простите сащ и от някои евреи-Сорос и тем подобни.Защо криете публикацията на разследващ френски журналист за продажбата със знанието и участието на Бойко Методиев Борисов на оръжие чрез ЦРУ/които се правят на ощипани/ и опиати за 800 000 000 долара на престъпните групи от убийци /т. нар. джихадисти, възпитани в убийства в полигоните на сащ/?!Напишете за това напишете истината за този измислен журналист и не ни натрапвайте как и какво мнение да имаме за Русия.Предпочитаме Русия пред престъпните и пропаднали сащ,причинили много убийства и войни в светски държави-Сирия, Ливан, Либия, Ирак и др.Това искаме да се съобщава.Ако не,ще търсим чужди източници.Колкото до Кулезич,тя пак може да остане без работа, след лъжливите си предавания.
  • 33 123456

    6 1 Отговор
    Абе и на нас ни гърмнаха няколко склада. По случаиност. Ама сте ги забравили вече тези продобности.
  • 34 хлъц

    5 2 Отговор
    Това е лице на абсолютен боклук, продажник за някой и друг долар и най вече национален предател, защото нашият интерес не съвпада с американския. Като искат да си обявят война на Русия, но да не ни бутат нас отпред.
  • 35 Павел Пенев

    6 2 Отговор
    Христо дрънка като празна тенекия и поддържа тези без доказателства а само с журналистически твърдения от други издания. Естествено всичко е платено.Как е възможно трима руснаци да взривят обекта в Чехия,да отровят Скрипал в Англия,да направят опит за отравяне в България, и да убият Петер Келнер в Аляска след като купи Виваком и БТВ у нас ? Има ли право ЕС да изнася оръжие за друга воюваща европейска страна където са убити над 12000 цивилни граждани. Ти не си ли съучастник в това бе г–н Грозев?

    Коментиран от #36, #42

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Павел Пенев":

    По-добре се прекръсти на "Павлик Морозов" или "Матросов" , избирай.
  • 37 Гост11

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    Тотална идиотщина... Вече няколко дена седи - пълнят гушките елементарниците !!!
  • 38 руски челавек

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "елементарно":

    Точнч така,но не руснаците а Путин-олигарх,хулиган,
    отровител,убиец.Вижте биографията му-започнал,
    като член на петербургски банди,обучен в КГБ
    В денмократичният свят само замяна на съпруга
    за 30г. по-млада св. шапионка стига за импийчман.
    А случая Навални.Нещастни руснаци.Ще има още
    жетви докато се отърват от злото.
  • 39 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    тоя е от нашите
  • 40 Плащат ли

    1 0 Отговор
    Вечер преди да си легнеш, поглеждаш ли под леглото и не само?
  • 41 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    2 0 Отговор
    групата "Bellingcat" е подразделение на ЦРУ... Дори вече не тайна!!!
  • 42 да убият Петер Келнер

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Павел Пенев":

    да убият Петер Келнер.... Уби го ЦРУ, той въртеше китайски капитал и не даваше рушвети на проамериканските партии в ЕС.
    ЦРУ е въплъщение на злото.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове