Last news in Fakti

21 Април, 2021 22:10 6 800 46

Защо ромите в Чехия крият произхода си?

  • чехия-
  • роми-
  • цигани

Според преценки на чешкото посолство в Лондон, във Великобритания в момента живеят близо 60 000 чешки роми – това е повече от половината от всички чешки граждани на Острова

Защо ромите в Чехия крият произхода си? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много чешки роми крият етническия си произход, за което си има и исторически причини. Едва 13 хиляди от тях са обявили ромския си произход. Нова кампания сега цели да промени тези нагласи.

От събота (17.04.2021) в Чехия се провежда редовното преброяване на населението, което се прави на всеки десет години. Няколко милиона граждани вече са попълнили електронните формуляри за преброяването, което ще приключи на 11 май. То е с ключово значение и за етническите малцинства, и особено за най-голямото сред тях – това на ромите.

Националност: ром

На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като „ромска“. Според преценките на експерти обаче действителният брой на ромите е между 200 и 300 хиляди. Чешките ромски организации полагат големи усилия да убедят ромите, че е важно да признават етническата си принадлежност, защото това може да окаже сериозно влияние на интеграцията на ромите в чешкото общество през идните години.

Михал Мико, директор на РоманоНет - организация, която подкрепя тази кампания, казва: „Удивително е колко малко роми знаят, че в графата „националност“ биха могли да нанесат както „ромска“, така и „чешка“, а и двете едновременно, ако се чувстват като чехи и роми.“

Статистическата служба също окуражава представителите на малцинствата да обявяват своя етнос. Тези данни се попълват на доброволна основа. „Дали след преброяването през тази година в Чехия ще има повече роми или не, зависи единствено от самите роми“, казва Йолана Волданова, говорителка на Чешката статистическа служба.

Защо крият етническия си произход?

Числеността на едно малцинство, разбира се, има значение за това какви възможности има то да упражнява своите граждански права. Колкото повече представители има едно малцинство, толкова по-голямо е влиянието му върху общините, регионите и цялата държава.

"Преброяването отразява атмосферата в обществото: ромите не се чувстват добре приети тук, техните потребности се редуцират единствено до малцинствените им права“, казва Яна Хорватова, директорка на Музея за ромска култура в Бърно. Като пример за това тя казва, че от години се опитва да убеди образователното министерство да включи историята на чешките роми в учебниците по история.

Друга причина, поради която голяма част от ромите крият етническия си произход, е свързана с факта, че данните от преброяването на населението в Чехословакия в периода между Първата и Втората световна войни са били използвани от нацистите при окупацията на Бохемия и Моравия през 1939 година, за да избият тамошните роми.

„Въз основа на данните от тези преброявания нацистите съставят списъци на ромите, които след това са били депортирани в концентрационните лагери“, потвърждава историчката Ана Мишкова, която изследва проблемите на Холокоста.

"90% от ромите, които през 1938 са живеели в т.нар. Протекторат Бохемия и Моравия, са умрели по време на войната“, добавя тя. Решението за изпращане на ромите в трудови лагери, които в действителност са били концентрационни лагери, е взето обаче по времето на т.нар. Втора чешка република (1938-1939) – т.е. още преди страната да бъде окупирана от Вермахта. Повечето роми от тези лагери след това са избити в Аушвиц.

60 000 чешки роми във Великобритания

Сегашното преброяване на населението в Чехия ще докаже и един нов феномен - масовата миграция към Великобритания. Според преценки на чешкото посолство в Лондон, във Великобритания в момента живеят близо 60 000 чешки роми – това е повече от половината от всички чешки граждани на Острова.

Факт е също, че мнозинството от чешките роми се изявява във Великобритания значително по-успешно, отколкото в родината си. „Разбира се, техният отлив отслабва позициите на ромското малцинство в самата Чехия, но аз се радвам за тези хора – за това, че в чужбина живеят по-добре“, казва Яна Хорватова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един чичак с черен мустак, Австрия.. .

    30 5 Отговор
    Как е другари? Построихте ли светилото бъдеще на дедо мраз?
  • 2 Слави Трифонов

    28 2 Отговор
    Теди Александрова при Цитаридис също каза че дълго време е криела произхода си че е ромка тоест далечна братовчедка на Сингх Параджа велик индийски вожд

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Snake

    42 2 Отговор
    "Колкото повече представители има едно малцинство, толкова по-голямо е влиянието му върху общините, регионите и цялата държава".
    Да, и накрая да се превърне в България днес.
    От тях да зависи даже и кой ще ни е премиера.
    Я у лЕво.

    Коментиран от #36, #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЛЕТ МИ БИЙ

    36 1 Отговор
    ...ТО И МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН СЕ БОЯДИСВАШЕ С БЕЛИНА ЗА ДА НЕ ГО ПОЗНАЯТ,ЧЕ Е HEГЪР..

    Коментиран от #13, #23

  • 8 Venturа

    36 4 Отговор
    Каква е тая раса РОМИ?!
    Кеде е антрополога Харалан Александров, да ни осветли!
  • 9 Иде Я

    20 2 Отговор
    Готвят английското ДПС, щото ако фанат гласовее на всички роми не само от Чехия ами от България, Румъния, Сърбия и т.н. ще излязат към 10млн. и ще хванат политическа хранилка
  • 10 Четник

    11 7 Отговор
    Български и Румънски цигани живееха на Хайд парк корнер на Марбъл арч.Вече са екстрадирани по родните си места стс самолет и с по 2400£ джоб пара.Кога Германия ще се отнесе така хуманно с бедните Римляни,никога.Немците са изгаряли живи нашите братя и сестри от Римски произход.DW също са съучастници в геноцида.Немец значи убиец на невинни хорица.Хайл.
  • 11 Аз съм

    11 13 Отговор
    Маая монолова - "циганка от кустендил, ха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пакистанец

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЛЕТ МИ БИЙ":

    Парис Джексън дъщерята на Майкъл Джексън е по бяла от баща си
  • 14 НеЕС

    33 1 Отговор
    Само вижте това-потресаващо е:
    Публикувано във факти.бг: Чиcлeнocттa нa eднo мaлцинcтвo, рaзбирa ce, имa знaчeниe зa тoвa кaкви възмoжнocти имa тo дa упрaжнявa cвoитe грaждaнcки прaвa. Кoлкoтo пoвeчe прeдcтaвитeли имa eднo мaлцинcтвo, тoлкoвa пo-гoлямo e влияниeтo му върху oбщинитe, рeгиoнитe и цялaтa държaвa.
    ..........
    Сега разбрахте ли как ЕС и чрез НПО-тата извършват Расова сегрегация за да разбият националната държава?!!
  • 15 бай Даньо

    31 4 Отговор
    Ромите в Чехия имат и една много по практична причина да не се декларират такива защото през 60-те години е вървяла програма за химическа кастрация . Страхуват се . Така е във всяка нормална държава ромите се страхуват от властта само в България властта се страхува от ромите, а па за Ганчо Страхилов Божикравов да не говорим ...
  • 16 Мустафа

    16 2 Отговор
    Амид Дядо Мраз ще е - да не би да е Дядо Коледа ? България е православна, а не католическа !

    Коментиран от #19

  • 17 Северноатлантик

    8 7 Отговор
    Я да видим кой гласува за натото, северноатлантизма и русоФобските сини партии в България ? Ромеите, кой друг. Браво на любителите на турски и индийски сериали.
  • 18 Мехмед

    7 25 Отговор
    Може би защото са турци и се страхуват да го кажат по расистки причини ...? Защото Ердоган каза ясно, ромите в Беломорска Тракия са наши братя, турци. И така, в какво може да се различават ромите в Чехия или Факултета? Те са турци, просто се страхуват да го кажат, защото в цяла Европа има расистка омраза и преследване срещу мюсюлманите.

    Коментиран от #20

  • 19 Мустафа

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мустафа":

    Към " един чичак ".
  • 20 Ал Кайда

    21 11 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    Само 8% са с бели гени от балканите и европа, истинския турчин е нисък и по грозен и злобен и от кюрд, мюсюлманската религия е за пустинно племе което живее като инките от ерата на индианските империи в латинска америка

    Коментиран от #30

  • 21 дявола

    18 2 Отговор
    Няма как да скриеш циганското със във себе си ти си просто такъв не можеш да избягаш
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 10 Отговор
    Каква безсмислица, да пратиш хора в лагери за да ги избиваш, че то може да ги избиеш и без да ги пращаш в лагери и да правиш разходи по транспорт, охрана, прехрана и т.н.

    Коментиран от #31

  • 23 😁😁😁😁

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "ЛЕТ МИ БИЙ":

    ...че той негър ли е...😁...чух че бил педофил...
  • 24 DW-пропаганден машинен

    25 3 Отговор
    "Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика (меласа) и тръстиков сироп, ..." DW да нямате предвид "цигани" ??? Защото, като напиша ром и в Уикипедия това ми излиза ?
  • 25 Николай

    6 1 Отговор
    И бай Тошо криеше и Орбан не е приятно
  • 26 Лили до ема

    6 1 Отговор
    Неколко тотално увредени умствено и психически пишат тук отдавна
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Антикомунист

    12 5 Отговор
    Тодор Живков направи най голямата грешка като не върна ромите на индия и помаците от кърджали на турция и арменците на пашимян

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Чавушоглу

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ал Кайда":

    Автентичната азиатска красота на степите ми е отпечатана навсякъде, аз съм моделът на турската красота!
  • 31 Сам

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    си си отговорил.Не са пращани,за да бъдат избити,а за да работят.Спомни си надписа на входа на Аушвиц.Евтина работна ръка,робски труд.Да,жестоко е,но целта е била да бъдат притеснени евреите и подгонени към Палестина.Иначе как ще си оставят рахата в Европа.А са умирали в лагерите от глад и болести.Към края на войната навсякъде е било глад и мизерия,още повече в лагерите.

    Коментиран от #32

  • 32 Тодор Живков

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Сам":

    На нас ни трябва евтина работна ръка в народното събрание затова там няма професионалисти и не се правят закони, скоро от столипиново могат да бъдат новите депутати в българския парламент
  • 33 Нямам срам

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Друга тема":

    Истината е съвсем друга .. запада особено Великобритания и Франция са помогнали на Османската империя . Нарочно са държали балканите в робство да могат те да сила е света.Във Ватикана много добре пише кои са българите и малко помощ да оформят отново държавност щяло да стане конкурент на запада. Не искат никой е Европа да командва.Разделиха българите на няколко народа власите са българи на север от дунава (както има шопи) после македонците ( само че Русия) но и ние сме си виновни нямаме единна цел от самото начало .Показахме на англичани и гърци сърби как се воюва през ПСВ и ВСВ къв е българския дух ... Много ги е страх от нас
  • 34 Баце

    6 0 Отговор
    Обичам кубински ром с кола, а циг@ните у БКС-то, другото е преекспониране на темата.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Snake":

    Много точно си го написал.
  • 37 АРИЙСКИЯ КХМЕР

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Антикомунист":

    те па в Индия питат за тях.... те ги изгониха от там преди 10 века бе
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Тез пък, аз по миризмата ги познавам, че идват, а по вида вече не моем ги сбъркам 🤣

    Коментиран от #46

  • 44 Ами защото

    1 0 Отговор
    са си чисти ц игани... То и негрите се пишат афроамериканци, но са си черни.
  • 45 Хихата

    1 0 Отговор
    Националност: ром ?!?
    Тогава аз се обявявам с националност: коняк!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания