Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 09:50 3 278 32

30 години от сръбското клане във Вуковар

  • сребреница-
  • вуковар-
  • сърбия-
  • клане-
  • сръбско клане-
  • хърватия-
  • югославия

Градът е превзет след тримесечна обсада и е унищожен до основи

30 години от сръбското клане във Вуковар - 1
Снимка: Shutterstock

Днес се отбелязват 30 години от падането на хърватския град Вуковар в ръцете на бившата югославска армия. Градът е превзет след тримесечна обсада и на практика е унищожен до основи от денонощни бомбардировки. Тук са извършени и първите военни престъпления в Европа след края на Втората световна война. Вуковар се намира в източната част на Хърватия, недалеч от сръбската граница, припомня агенция БГНЕС.

На 18 ноември 1991 г. заедно с войските на югоармията влизат и сръбските паравоенни формирования, които доунищожават града. От миналата година тази дата се отбелязва като "Ден в памет на жертвите в отечествената война на Хърватия".

В продължение на 87 дни - от началото на месец август до 18 ноември 1991 г. Вуковар е под обсадата на силите на сръбския диктатор Слободан Милошевич. Според данните на болницата във Вуковар по време на обсадата са загинали 1624 души. Ранени са над 2500. Над 5000 жители на града са отведени като пленници в лагерите в Сърбия, а от града са изгонени около 22 000 хървати. Днес, 30 години по-късно, не е известна съдбата на 300 души - те се водят за безследно изчезнали.

По време на обсадата всеки ден над града падат по около 7000 гранати. 90 на сто от сградите и постройките са сринати до основи. При превземането на града югоармията влиза първо в болницата и отвежда всички ранени, включително и цивилните лица, които по-късно са избити в близкото село Овчара в нощта между 20 и 21 ноември 1991 г. От масовите гробове в Овчара по-късно са ексхумирани телата на 200 души. Все още се издирват останките на около 70 души.

За престъпленията във Вуковар в Международния Трибунал за военни престъпления в Хага бяха обвинени бившият кмет на града Славко Докманович, трима бивши офицери от югоармията - Милета Мръшич, Веселин Шливанчанин и Мирослав Радич, както и тогавашният областен ръководител Горан Хаджич. Докманович бе арестуван през 1997 г., но година по-късно се самоуби в ареста в Хага. Останалите получиха различни присъди, а само Радич бе оправдан.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милодраг

    20 19 Отговор
    И Слободан Милошевич ли стана диктатор?

    Коментиран от #25

  • 2 Пропагандистите на сороснята

    22 23 Отговор
    Щом си защитаваш нац интереси сороснята авт ти слага етикет диктстор, режим, деспот...
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    24 5 Отговор
    Един се "самоуби" в ареста в Хага , а друг получи "инфаркт" ог радост , че на следващия ден ще го освободят от ареста в Хага ‼️‼️‼️
  • 4 А Порошенко

    27 11 Отговор
    и Зеленски какво правят по различно от Милошевич?! Или когато се разстрелват деца в Донбас по заръка и с помоща на ФАЩ е демокрация?! Те защо не са на скамейката в Хага?

    Коментиран от #6

  • 5 Хисторик

    31 7 Отговор
    Диктатора Клинтън нападна Ирак за да точат петрола 20 години! Диктатора Обама нападна Либия за да точат също петрола!
  • 6 Рейган

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "А Порошенко":

    Спонсорите никога не са диктатори и техните слуги също.
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    20 5 Отговор
    "Шефът ми, бивш щатски сенатор, постоянно повтаряше, че в Босна нещо се готви. Месец преди така наречения геноцид в Сребреница той ми каза, че градът ще се появи на първите страници на вестниците по целия свят и ми нареди да следя медиите", казва Беър.

    Бившият офицер от ЦРУ е автор на много книги, които разкриват тайните на ЦРУ и на администрациите на Бил Клинтън и Джордж Буш. Арестуван е няколко пъти. Мит Уаспър, негов близък приятел, работил в Сената и споделял информация с Беър, е застрелян. Като старши агент на ЦРУ Беър работи в Югославия през периода 1991-1994 г. а после и в Близкия Изток. Участва в няколко документални филма на National Geographic, в които обвинява администрацията на Буш, че води войни за петрол.

    Интервюто е взето в Канада по време на пътуването му там преди няколко дни. В момента Робърт Беър е зает с промоцията на книгата си „Тайните на Белия дом" в Квебек, където се срещнахме. Тема на разговора ни беше какво се случи зад кулисите на войната в Югославия.
  • 8 Янко

    19 14 Отговор
    Сръбски кучета.
  • 9 Перо

    22 1 Отговор
    Това не пречи на хърватите,сега да подкрепят сръбския югомакедонизъм в РСМ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бесен Язовец

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ванче":

    От Козяк са му обещали млечен шоколад затова си ги съчинява такива!

    Коментиран от #18

  • 13 Истината

    32 6 Отговор
    Защо не отбелязвате грозния факт, че сърбите след 1944 г. избиха над 20 000 македонски българи и пратиха в концлагери още 120 000, за да ги направят от българи на македонци. Нашите политици, професори и учени са русосърбомани и затова си мълчат. Срам и позор !

    Коментиран от #17, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СВД

    17 12 Отговор
    Натовските бомби убиха повече цивилни сърби, но не казват, че е престапление!
  • 16 ще има и още

    18 6 Отговор
    Тъй тъй, пишете, напомняйте ! Щото ако питате Ивица Дачич тук на Балканите са вилняли само варварите - бугарски фашисти. Удобно къса е паметта на много хора на запад и югозапад от България...
  • 17 Хисторик

    3 22 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    А що не отбележиш как българите преди 1944 избиваха македонци по тези земи и сърби?

    Коментиран от #20, #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кочо

    5 2 Отговор
    И Ердоган доста кюрди претепа!
  • 20 Шаторов

    19 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хисторик":

    Българската Четвърта армия със седалище на щаба в Скопие е комплектована със 70 % войници македонски българи. Избивани от нея са само сръбски и македонски шумкари нападащи мирното население, взриваващи линии и нападащи полицейски участъци. Но това са няколко десетки души. Лошото е , че вие не виждате истината, а се подвизавате тук като сърбоман.

    Коментиран от #22

  • 21 Рейчъл

    5 17 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Истината е, че сърбите са сърцати патриоти които никога не ги е било страх от война, а тука сте цццц...
  • 22 Петров

    3 12 Отговор

    До коментар #20 от "Шаторов":

    Не си съчинявай история нещастник. Българска армия избива периода преди 1944 на територията на Сърбия мирни граждани роднините на партизаните антифашисти, а в западните покрайнини правят золуми и репатрират евреи за Освиенцим.

    Коментиран от #24

  • 23 Няма герой

    4 2 Отговор
    Просто са ви поробили, вашите хора работят на безценица и продуктите отиват в Германия и Америка... те са победителите! Най-после ще ви се наложи да купите и внесете това, което сами сте създали, а след като нямате пари, трябва да ги вземете назаем, което е цялата история с целия Балкански регион!“
  • 24 ще има и още

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Петров":

    "партизани-антифашисти". Ха Ха !! Каква я вършиха "антифашистите" след септември 1944г. се видя и в България, и в Македония - там го ядоха на сръбските "антифашисти". А истинското лице на сръбските "антифашисти" Светът го видя през 90-те в Югославия. Изобщо зад маската на "атифашизма" и в България, и в Македония, и в Сърбия се криеха откровенни главорези и садисти. Ама моля ви се - те не са убивали просто ей така, те са убивали "фашисти" - учители, държавни чиновници, "чорбаджии и кулаци" - кога и как тези същите са станали "фашисти" - историята мълчи. При македонският антифашиски вариант прибавяме и допълнителен нюанс - към гореизброените "фашисти" се добавят и бугарите - щом си бугарин, значи си фашист. Колко удобно , а ? Че и закон такъв имаха - чааак до 1999г. Да, двулични и лицемерни бяха българските "антифашисти" но събските и македонските такива ги сложиха в малкият си джоб в това отношение. Няма по голям фашист от антифашиста, ей туй го доказа историята тук на Балканите....
  • 25 Хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Милодраг":

    Той си е един примитивен диктатор от Сталинско-фашистки тип. Като Путин например.
  • 26 Четете макета

    4 0 Отговор
    четете и мислете!
  • 27 Перо

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хисторик":

    По “тези земи” не е имало сърби и македонци. Администрирани са само бившите български земи,окупирани от Вермахта и под тяхна юрисдикция, а войската ни е имала охранителни и защитни функции.
  • 28 "Томпсън"

    2 0 Отговор
    къде са шумадийците ?ке праиме плескавици с Анте.
  • 29 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    А, ХИТЛЕРИСТКИТЕ ХЪРВАТИ ??? НА ЖИВЕЛИ В ХЪРВАТИЯ ЦИВИЛНИ СЪРБИ СА РЯЗАЛИ ГЪРБА НА ДВА" П" ОБРАЗА -ЗАРИВАГИ СА ГО С МОРСКА СОЛ -ДО СМЪРТТА ИМ --ЗНАМ ПРИМЕРА ОТ ХЪРВАТСКА СРЪБКИНЯ ,КОЯТО ОЩЕ ВИКА НОЩЕМ : " СПРЕТЕ ,СПРЕТЕ -МИЛОСТ "!!!!!!!!!!!
  • 30 грух

    0 0 Отговор
    Обаче прави впечатление, че г-н Джамбазов продължава с необективните, пристрастни и лъжливи свои "статии".
  • 31 грух

    2 1 Отговор
    Истината е тази - ФАЩ е Империята на злото и сее смърт навсякъде по света.Факт.
  • 32 Христо

    0 0 Отговор
    Много скоро пак. Нещата отиват на там.