Last news in Fakti

1 Юни, 2021 10:14 2 908 18

Експлоатация насред Германия: поляците, които трябваше да нощуват в гората

  • експлоатация-
  • германия-
  • работници-
  • поляци-
  • гора-
  • бездомни-
  • пари-
  • разносвачи

Тъжната история на 13 полски разносвачи на пакети

Експлоатация насред Германия: поляците, които трябваше да нощуват в гората - 1
Снимка: Shutterstock

След четири нощи в гората, мокри, уморени и гладни те отиват до “Каритас”, за да потърсят помощ и да се изкъпят. “Самият аз раздавах храна на нуждаещи се в Полша преди Коледа”, казва Войчех Шумлак. Сега той се оказва от другата страна. “Не вярвах, че в Германия може да ми се случи нещо подобно”.

Бездомни, без пари и в друга държава

Отговорна за положението, в което Шумлак и други 12 мъже изпадат, е компанията Lohof Transport от провинция Тюрингия. От април мъжете разнасят пратки за нея. След като не получават заплатите си, в началото на май те напускат и са принудени да се изнесат от жилището, което им е осигурено от работодателя. Единственото, което им остава, са ключовете от служебните автомобили, които задържат като лична застраховка и средство за натиск. “Знаехме, че няма да видим парите, ако тръгнем към Полша”, казва един от мъжете пред ДВ. Групата прекарва четири дни в гората. Многократно дават обяснения на полицията, след като работодателят ги обвинява в кражба на автомобилите. Техните семейства в Полша им изпращат пари за храна.

Фирмата-подизпълнител имала финансови затруднения

На 26 май полският вестник “Газета Виборча” съобщава за случая. Историята за разносвачите на пратки, които живеят в гората, достига спедиторския гигант GLS, за когото Lohof Transport изпълнявала поръчки. От GLS настаняват служителите в хотел. На 28 май е постигнато споразумение между фирмата-подизпълнител и полските шофьори. “Ще чакаме докато парите ни бъдат преведени”, казва Войчех Шумлак. “Дотогава нищо няма да е приключило”.

От Lohof Transport отказваха интервю на ДВ. Според GLS, компанията-подизпълнител е изпаднала във финансови затруднения. Защо хората не са получили парите си, от GLS не знаят. Но говорител на компанията заяви, че тя вече няма да работи с тази транспортна фирма. Три пъти от Lohof Transport са звънели в полицията, за да обявяват автомобилите за откраднати. И всеки път служителите са показвали своите договори за работа и са обяснявали какъв всъщност е казусът. Според тях, при една от срещите с полицията техният работодател дори си признал, че не внасял за работниците си социални и здравни осигуровки.

Безогледна експлоатация

Понякога работният ден продължавал 15 часа. „Накрая очите ни сами се затваряха“, разказва един от шофьорите. Друг пък работил сумарно 340 часа през април, което прави по 85 часа на седмица. „Вечер дори не се прибираше вкъщи, вместо това спеше в колата на една бензиностанция“, разказва негов колега. Михаел Лем от Съюза на германските синдикати не е изненадан. При куриерските фирми неспазването на работното време е по-скоро правило, отколкото изключение. Това е възможно, тъй като водачите на автомобили с тегло под 2,8 тона не трябва да документират времето на шофиране и почивка, обяснява той.

"Организирана безотговорност"

Освен това повече служители са наети от подизпълнители, какъвто е случаят и с полските шофьори. От профсъюзите определят това като “организирана безотговорност“. Така големите фирми се оказват с чисти ръце, казва Лем. Синдикатите са информирали съответните органи в Тюрингия за нарушенията на трудовото право. Самите поляци също са подали сигнали. Фирмата-подизпълнител е поела задължението да изплати всички дължими суми на мъжете, както и на техните колеги, които вече са се прибрали. От GLS предлагат да наемат шофьорите. “Някои от нас проявяваме интерес”, признава Войчех Шумлак. “Но първо нека си починем от цялата тази история.”

Автор: Гжегож Шимановски


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бaро Вкаров

    43 2 Отговор
    Свиквайте таварищи!
    Лошият комунизъм си отиде,добре дошли в Либералният рай!🥳👍
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нормално

    37 0 Отговор
    В зората на демокрацията Германия обеща - на всеки поляк, по четери 'мерцедеса'. После се оказа, че става дума за миене.
  • 4 Хан Ко Брат

    28 1 Отговор
    Капиталът те превръща в един роб. Пиша да обикновения трудещ се човек. Не че тези, специалистите по офисите не киснат и те по 12 и повече часа на ден. Капиталът изражда човека. Много от нас забравиха какво е това 8 часов работен ден. А сега познайте кой прокарва идеята за 40ва работна седмица? Велик е, велик!!
  • 5 тарикати са

    25 0 Отговор
    Същото е и на зеленчуковите полета край Хамбург . Който не вярва да пробва.

    Коментиран от #6

  • 6 Барo Вкаров

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "тарикати са":

    Хубави хора са немците.Особено ако им работиш много часове за малко пари.🥳👍
  • 7 Отвратен

    19 0 Отговор
    След 2008 година Германия започна да се превръща в истинска дупка. В някои отношения там е по-зле дори от България!
  • 8 оня с коня

    10 4 Отговор
    Защо НИКОГА под подобен род Статии липсват коментари на "Презиращи" българската Действителност и Пламенно приканващи Редовия българин ДА ЕМИГРИРА час по-скоро?никога обаче не са пояснявали тоя тип "Доброжелатели" КЪДЕ ТОЧНО да емигрираме.И понеже явно в Германия която е представител на Типичния Запад Животът не е цвете,остава КЪДЕ?...Ами Русия , Китай или Беларус примерно!

    Коментиран от #9

  • 9 ха-ха

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Остави коня да пише. Може ѝ да ти се получи :-)

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 XYZ

    14 1 Отговор
    Защо мислите Меркел покани кандидат-емигрантите да отидат в Германия - ТРЯБВАТ ИМ РОБИ!
    А помните ли какви вопли бяха миналата година от Англия, че нямало кой да им обере ягодите - англичаните не можели да се навеждат, защото ги заболявал кръста!
    Бъдещето зависи от всеки от нас!

    Коментиран от #13

  • 13 НямакъщавБарцел

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "XYZ":

    За немците не знам, но в Англия ако имаш проблем с работодателя, трябва да се обадиш в HMRC - английския НАП, или поне да предупредиш работодателя, че ще се обадиш. Обикновено предупреждението е предостатъчно за да си получиш парите.
    Проблемът е, че жертвите обикновено не си знаят правата и ги е страх. Те са свикнали да ги мачкат в родните им страни и не вярват, че ще получат реална помощ от институциите. Не знаят и че не е нужно да знаят английски за да се обадят, повечето институции те питат дали искаш преводач. Там институциите наистина съществуват за да помагат на хората, а не да осигуряват топли местенца за калинки.
  • 14 Генчо

    5 1 Отговор
    в германия няма безплатни обяди, нямаш пари/ спиш в гората както тия скъсани поляци
  • 15 ХАНА

    2 2 Отговор
    НЕ ГО ВЯРВАМ! ТИЯ РАБОТЯТ НЕЛЕГАЛНО И ЗАТОВА Е ТАКА. НЕМЕЦА ВЪОБЩЕ НЕ ОБИЧА ДА ПЛАЩА ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД ЗАЩОТО ЧАСОВАТА СТАВКА Е ДВОЙНА. ЩОМ СА СПЯЛИ В ГОРАТА ЗНАЧИ СА НЕЛЕГАЛНИ.
  • 16 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    За сметка на това рязаните високообразовани и работливи африкански гости на Меркел се дундуркат по всички възможни начини. Искаме референдумите , които не бяха проведени!
  • 17 А понякога,

    3 0 Отговор
    след като са те експлоатирали безогледно, те изхвърлят, като боклук. В Англия капитализъм е да грабят максимално и да се радват на мизерията, която причиняват. Отказват да издават договори, не плащат болнични, не гарантират редовни работна седмица.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: