Last news in Fakti

23 Април, 2021 19:11 1 278 7

Германия настоява: Сърбия и Косово да нормализират отношенията си!

  • хайко маас-
  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич

Затоплянето на отношенията между Прищина и Белград, която е кандидатка за членство в Европейския съюз, е сред условията за присъединяване към блока

Германия настоява: Сърбия и Косово да нормализират отношенията си! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова от Белград Сърбия и Косово да работят по-усърдно за нормализиране на отношенията си.

„Важното сега е, казах го и в Прищина, диалогът да не се състои заради самия диалог. Сега трябва да има резултати. И двете страни имаше избори и се съставиха правителства със стабилно мнозинство. Моментът е подходящ за рестарт, диалог, нормализация и постигането на резултати“, каза Маас след среща с президента на Сърбия Александър Вучич

Затоплянето на отношенията между Косово и Сърбия, която е кандидатка за членство в Европейския съюз, е сред условията за присъединяване към блока.

Вучич заяви, че Сърбия не търси оправдателна причина да отказва постигане на компромис, а смята, че замразеният конфликт не е най-доброто решение, тъй като „винаги някой може да го размрази“.

Вучич подчерта, че Сърбия ще пази мира и че е необходимо и подобряване на отношенията с Албания за едно сигурно бъдеще, тъй като „е сигурно, че сърбите и албанците ще са двете най-големи нации в региона през следващите 100 години“.

„За нас диалогът с Прищина не е просто желание. Трябва да се проведат сериозни преговори и да се постигнат сериозни компромиси по отговорен начин“, каза Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    12 4 Отговор
    Косово е сръбско!
  • 2 Скорпи

    12 1 Отговор
    При Сърбия и Косово,както при България и РСМ,има неща които германските мисирки е трудно да разберат.По добре да замълчат..
  • 3 Посрангерманец

    8 0 Отговор
    Хайко, наклон шще даваш на албанките в кварталния ти вертеп. Какво ще става в православния свят, първо ще попиташ Путин Велики и после ще се оригваш по темата! Ферщензи?
  • 4 Германия настоявала..

    7 0 Отговор
    Ти пък коя беше мари,булка?!
  • 5 Ванко

    9 3 Отговор
    Под "да нормализират отношенията си" се има предвид, Сърбия да признае косово и доброволно да им подари половин Сърбия, нали така, другари евроджендъри?
  • 6 Аналитик плюс

    3 1 Отговор
    Югославия винаги е била враг на България. Но в интерес на истината трябва да се отбележи, че не САЩ, а Германия се оказа най-големият враг на Югославия. Гермамия беше държавата, която най-ентусиазирано и целеустремено работеше за разпада на Югославия!
  • 7 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    0 1 Отговор
    АКО ИМА НЕЩО НЕВЪЗМОЖНО,Е ТО ТОВА Е!!
Новини по държави: