Last news in Fakti

24 Април, 2021 14:04 1 795 18

Атомната енергия може да помогне на Великобритания да постигне въглеродните си цели

  • атомна енергетика-
  • великобритания-
  • аец-
  • атомни централи-
  • въглеродни емисии-
  • климат

Правителството обяви новия си план да намали емисиите със 78%

Атомната енергия може да помогне на Великобритания да постигне въглеродните си цели - 1
Снимка: Shutterstock

Атомната енергия има своята роля при подпомагане на правителството на Обединеното кралство да постигне най-новите си цели в областта на климата. Това е оценката на ръководителя на британската анализаторска група Energy & Climate Intelligence Unit Джонатан Маршал.

Тази седмица правителството обяви новия си план да намали емисиите със 78% до 2035 г., в сравнение с нивата от 1990 г. Преди това Великобритания имаше за цел да понижи емисиите с 80% до 2050 г.

„Да имаме възможно най-много слънчева енергия и вятър е полезно, но различните характеристики на атомната енергия носят ползи за общия енергиен микс“, коментира Маршал. Той добави, че френската корпорация EDF разглежда потенциала за генериране на водород в някои атомни електроцентрали, така че „има начини за включване на ядрената енергия в тази по-гъвкава, динамична енергийна мрежа“. EDF търси съдействие за проекта си за изграждане на АЕЦ „Сайзуел Си“ на стойност 20 милиарда лири и преговаря с правителството за получаване и на подкрепа от данъкоплатците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнглияЯдрени

    8 0 Отговор
    Хората ще строят атомни централи, ние обяснявам защо не можем да вемем каквото и да е решение ... просто защото решенията се взимат от чужбина, а не от кадърни и мислещи за България хора !
  • 2 Вова

    3 0 Отговор
    Добър план. Колко броя ви трябват и за кога ? Експресна доставка по въздух.
  • 3 GnG

    9 0 Отговор
    НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ, свързани със ЗАКРИВАНЕ на ЯДРЕНИ мощностти и БЕЗДЕЙСТВИЕ, въпреки проведения РЕФЕРЕНДУМ, който показа, че повечето БЪЛГАРИ искат да имат НОВА АТОМНА ЦЕНТРАЛА, трябва да бъдат СЪДЕНИ за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !

    Коментиран от #4

  • 4 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "GnG":

    Ами да започнем с другарката Кунева, а дано ама надали.

    Коментиран от #5

  • 5 Меглена

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Ами, от Европа, тъй наредиха. Кой точно, не помня.
  • 6 Госあ

    0 1 Отговор
    Тука преди два- три дни нек'ъв експерт ми обясняваше как било невъзможно да се произвежда водород от реактори. А пък един друг физик, че съм нямал елементарни познания по физика като изброих реакторите в Поднебесната. Включително и зареденото Китайско СЛЪНЦЕ. Хахахаха Простолюдие.
  • 7 Госあ

    4 1 Отговор
    В грижата за климата, Китай наляха колосални суми, несравними с никоя друга страна, на вятъра. Също и за слънцето. Разбира се, при положение че имат пустиня, а не за сметка на обработваеми площи, но като видяха че ефективността им е като на ваксината на шахинчо и файзер, обърнаха страницата. В момента освен, че термоядрения им реактор е готов, имат два работещи високотемпературни газови реактори за паралелно производство на водород и строеж на нови. При малката подробност, че изостаналите китайци си ги правят сами за разлика от изключително технологичните и развити англичани.

    Коментиран от #10

  • 8 требе стригане

    2 0 Отговор
    А уран отде а място за утилизираното гориво а охлаждаща вода а пространство за тва.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "требе стригане":

    За новите реактори, какъвто искат англичаните да им построят французите, охлаждането е на газ който излиза с над 900 градуса и се използва за директното разлагане на водата и получаване на водород или за други процеси. Също така, отработеното гориво се рециклира и използва повторно, а отпадъците са пренебрежимо малко. За разлика от соларите и батериите. Уран има достатъчно за няколко века, преди да се премине изцяло на хелий. Възобновяеми източници на енергия са именно хелия и водорода. А не боклуците от соларите и ветропоказателите.

    Коментиран от #11

  • 10 14 88

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Китайската ти пропаганда ми е ясна както и таргет групата и малограмотни тинейджъри вярващи в Стар Уарс и летящи чинии движещи се със скоростта на светлината.Продължавай страхотни научни фантасти сте хамстерите с дръпнати очи а българите са прсти вземат че поверват

    Коментиран от #12, #15

  • 11 требе стригане

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Коментара показва тотано неразбиране на конструкцията и принципа на функциониране на реакторите на Фраматом ЕРП
    Второ Уран се използва за бая други неща а неговото разпространение е ограничено и стратегическо което прави достъпа до него ограничен и стратегически важен.

    Коментиран от #13

  • 12 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "14 88":

    Стар уарс е за развития свят. Ние четем Лао Дзъ и Конфуций. Бацка.
  • 13 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "требе стригане":

    Доколкото съм запознат, Фраматом ще строят реактор от четвърто поколение, който работи в Япония от 98г. Първият такъв. Или не ?

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    И хайде да не спорим колко точно уран има, защото и двамата не знаем.
  • 15 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "14 88":

    Вместо да ми сервираш капиталистическа помия,се запитай защо ITER изостава от Китай, където вече пуснаха експериментално най съвършения ТОКМАК измислен и конструиран първо от руснаците? М ? Нещо парички и специалисти липсват, май ,А ? И най вече парички, щото и китайци и руснаци участват в този проект във Франция. Освен да препродавате банани, за друго не ставате.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Амааа

    1 0 Отговор
    Те Германците що ги слагат тези мелници? Сигурно не знаят за тези технологии

    Коментиран от #18

  • 18 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Амааа":

    Германците знаят, че има още газ и въглища. Освен това, не са конкурентни точно в тези технологии.
Новини по държави: