Last news in Fakti

23 Април, 2021 11:08 1 930 9

Полски министър: Енергиен преход без атомна енергия е невъзможен

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • нулеви емисии-
  • полша-
  • енергетика-
  • михал куртика-
  • ес-
  • климат

Атомната енергия е източник, който има нулеви емисии

Полски министър: Енергиен преход без атомна енергия е невъзможен - 1
Снимка: Shutterstock

Не е възможно да сме реалисти за енергийния преход без използване на атомната енергия като източник с нулеви емисии. Това заяви министърът по въпросите на климата на Полша Михал Куртика, цитиран от енергийния сайт Biznes Alert.

По отношение на изграждането на АЕЦ в Полша, той каза, че това е „коректно разчитане на бъдещите тенденции“, защото все повече бизнеси и индустрии търсят енергия от източници с нулеви емисии. Запитан за дискусиите в ЕС за ролята на атомната енергия в устойчивата финансова таксономия на съюза, Куртика коментира, че ако се вземат предвид само фактите, „не би трябвало да има такава дискусия“.

Полша иска да построи между 6 и 9 гигавата инсталирани атомни мощности с реактори от поколение „три“ и „три плюс“. Търговската експлоатация на първия енергоблок в страната е планирана за 2033 година. „Атомната енергия е източник с нулеви емисии и влиянието ѝ върху околната среда е минимално, в сравнение с конвенционалните енергийни източници, но тя предизвиква емоции у нашите западни съседи“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хо хо хо

    5 2 Отговор
    А Уран откъде бе гофри.Тоя Уран отива и за атомни самолетоносачи подводници ледоразбивачи и тн.
  • 2 нормално!

    6 1 Отговор
    Ще трябва и ток за електричните. Всяка мислеща за бъдещето държава би го направила. От вятър и слънце не става. Ще заемат прекалено много площ и ще трябва да изсичаме гори. Но дали не е това целта на ЕС?

    Коментиран от #7

  • 3 Хахаха..

    4 0 Отговор
    Западните им съседи се мръщят на полските АЕЦ.Тези надути зубри само ядат ритници и от двете географски посоки,но никой не ги жали,наглостта не умилява..
  • 4 Някой

    4 0 Отговор
    На студено не се стои. Без ефтина газ и ток не може.
  • 5 Тома Неверни

    3 0 Отговор
    Добр'утро, сватя!
  • 6 12345

    6 0 Отговор
    Ако демократката Хилари не беше спряла Белене сега щяхме да имаме още два нови блока. Работещи. И можеше да спрем поне една от американските марици. Но такава е братската американска любов.
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "нормално!":

    Има толкова много покриви на къщи и гаражи. Не е нужно да се секат гори или да се съсипва земеделска земя за фотоволтаиците. На един покрив на нормална къща или гараж може да се инсталират фотоволтаици с 2-3 кВт пикова мощност. По цени за България това са около 2 500 лева за фотоволтаиците и още 2000 лева за инвертор, който да свърже фотоволтаиците с мрежата. От които при хубаво време се добият над 10 кВтч електричество. Моето потребление лятото на месец е 200 кВтч. Т.е. фотоволтаиците и малък акумулатор от 1-2 кВтч могат спокойно да покриват 1/3 до 1/2 от потреблението ми през лятото. През ноща не работят фотоволтаиците, но пък тогава работят ветрогенераторите край морето и по бирата на планините.

    Коментиран от #8

  • 8 уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Изчисленията ви са правилни, но не забравяйте, че 80% от населението живее в градовете, разполагаемите площи са много по малки. Площта на покрива, отнасящи се към 1 кв. метър намалява пропорционално на етажността. Друго - фотоволтаиците водят до повишаване на околната температура - пипнете един черен автомобил и една тревна площ при еднакво слънцегреене. Трето - необходимостта от резервирани мощности е много голяма. Вижте какво стана преди месец в Далас. И още редица фактори налагат внимателен подход при възобновяемите източници. За справка 1GW блок от АЕЦ може да бъде заместен от 10 кв. км. фотоволтаици и то при оптимални условия, т.е. около 2500 часа годишно, от 8760 часа.
  • 9 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Това да го обясни на нашите кретени и зелени затоплистки откачалки. Издъниха ни. Сега можехме отдавна да имаме нова централа на прилична цена. Но служещите на чужди интереси осуетиха и оскъпиха отлагайки безкрайно строителството.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания