Last news in Fakti

24 Април, 2021 19:52 2 144 11

Тревожността, свързана с COVID-19, ще пречи на хората и след пандемията

  • депресия-
  • тревожност-
  • коронавирус-
  • психика-
  • болни-
  • пандемия-
  • здраве

Ще има части от населението, които ще избягват реинтегрирането в обществото

Тревожността, свързана с COVID-19, ще пречи на хората и след пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Учени смятат, че тревожността, свързана с новия коронавирус, може да накара някои хора да развият компулсивни хигиенни навици, които да им попречат да се реинтегрират във външния свят и след края на пандемията, съобщи електронното издание на "Гардиън", цитирано от bTV.

За синдрома на тревожността от COVID за пръв път се заговори миналата година, когато Ана Никчевич от университета Кингстън и Маркантонио Спада от университета Лондон Саут Банк забелязаха, че хората развиват особен комплекс навици, свързани с COVID-19. Синдромът се характеризира с компулсивна проверка за симптоми на COVID-19, избягване на обществени места и обсесивно почистване и дезинфекция. Сега учените бият тревога, че обсесивната тревога и избягване на заплахите, включително нежеланието да се използва градски транспорт или дезинфекцията на дома с часове, няма да отминат лесно дори и когато COVID-19 бъде поставен под контрол.

"Нормално е да се страхуваме. Вие и аз се страхуваме от вируса, защото е опасен. Разликата при развиването на психопатологичен отговор се състои в това дали се държим прекалено предпазливо и не ставаме заложници на страха си", каза Спада. "Очаквам, че ще има части от населението, които ще избягват реинтегрирането в обществото и постоянно ще се тревожат от вируса в следващите месеци, независимо дали са ваксинирани или не".

Учените са анализирали данни, подадени от около 500 американци през юни миналата година и са установили, че синдромът води до нива на генерализирана тревожност и депресия над и извън фактори като личностни характеристики и обща загриженост за здравето. Към тези данни са били добавени и сведения, подадени от около 300 британци през февруари 2021 г., според които синдромът е независим причинител на генерализирана тревожност и депресия в периода на пандемията. Преобладаваща част от участниците в проучването са с висше образование, около 22 на сто от тях казват, че се възприемат като изложени на висок риск от COVID-19 и над една пета са били ваксинирани с поне една доза на ваксина срещу вируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    16 2 Отговор
    За това нещо,в България са виновни единствено медиите защото дадоха гласност на НОЩ.
  • 2 Абе

    9 1 Отговор
    А споко, много хора в метрото все още не са се научили да се къпят даже.
  • 3 ами

    8 3 Отговор
    Да свърши пандемията, ще му мислим и за психозата.
  • 4 Анонимен

    13 0 Отговор
    Ами нали вече втора година на това ни учат, сега пък зомби проблем, сега ли разбраха, поражението на психиката е най-трудно лечимо. Българите не спазваха много мерките и няма да са много засегнати, но хипохондриците на запад...
  • 5 ЗА ТОВА

    12 1 Отговор
    ОТ САМОТО НАЧАЛО ПРЕДУПРЕЖДАВАХ..
    КОВИДА ЩЕ СИ ОТИДЕ
    НО СТРЕСА И ХАОСА КОИТО
    СЪЗДАДОХА ЩЕ ОСТАНЕ В
    НАС. ПАЗЕТЕ СЕ ХОРА ОТ
    СТРЕСА И ПСИХО ДЕПРЕСИЯТА.
    ТЯ Е ПО СТРАШНА ОТ КОВИДА.
  • 6 Плюсовеъе на апокалипсиса

    3 1 Отговор
    Отдавна преди пандемията ми идваха доста, мекниците дето се облягат върху ми сутрин в метрото, или селтаците от обеля дето плюят семки предизвикателно пак там, с надеждата че няма да бъдадат нокаутирани, щот много безмълвни свидетели. Ясно е че столицата както навсякъдеа е притегателно място за всиччката "сволач" в държавата ...така че, макар и роден тук /никой не си го избира/...гледам с четири очи как да избягам в в по нормален, чист, и хора дето имат чест град 🙄
  • 7 Проблем

    0 0 Отговор
    И ся ,кво шъ праим ,кърските е...и?
  • 8 Ккк

    1 0 Отговор
    Ще пречи на ковидарите. На хората им няма нищо :)
  • 9 Максим

    0 0 Отговор
    Хората с по-лабилна психо система винаги ще има от какво да се тревожат.Миже би дори е добре, че от сутрин до вечер ще дизенфиксират жилищата си. Поне умът им ще бъдат зает с нещо полезно.
  • 10 наоми

    0 0 Отговор
    Обсесивно-компулсивните хигиенни навици са натрапчиви мисли за постоянно миене на ръцете,след пипане на разни повърхности,пари или здрависване с познати хора,които да попречат на заболелите личности да се реинтегрират във външния свят,т.е. да се върнат и включат в живота си извън дома.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.