27 Април, 2021 18:00 2 385 25

ЕК: Връщането на мигрант струва на ЕС средно по 2500 евро

  • бежанци-
  • мигранти-
  • европейски съюз

Предвижда се със средства от европейския бюджет да бъдат покривани пътните разходи на мигрантите и някои първоначални нужди, след като се приберат у дома

ЕК: Връщането на мигрант струва на ЕС средно по 2500 евро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия предложи днес допълнителни общи правила за връщането от ЕС на мигрантите, които нямат право на престой. Комисията уточни, че за всяко връщане от европейския бюджет се плащат средно по 2500 евро, но когато връщането е доброволно, то струва по 560 евро, а когато е принудително - по 3414 евро.

ЕК предлага доброволните връщания да бъдат допълнително насърчени. Срокът за връщане, след като е установено, че мигрантът не може да остане в ЕС, е от 7 до 30 дни. Този срок се спазва, ако мигрантът не създава заплаха за обществената сигурност, допълни БТА.

От 2018 г. досега ЕС е върнал доброволно около 25 000 мигранти. Според ЕК тези данни показват, че броят на върнатите е недостатъчен. Комисията предлага занапред граничната служба "Фронтекс" да помага на държавите от ЕС на всяка стъпка от процедурата за връщане.

Мигрантите, които решат да се върнат доброволно в родината си или в страната, от която са пристигнали в ЕС, ще получават съвети преди отпътуване и помощ с пари в брой или друга подобна подкрепа при завръщане. Тези помощи ще бъдат краткосрочни, отбелязва комисията.

Предвижда се със средства от европейския бюджет да бъдат покривани пътните разходи на мигрантите и някои първоначални нужди, след като се приберат у дома.

ЕК отчита, че засега законодателството съдържа празноти в събирането на данни за мигрантите и за действията по тяхното отпращане след отхвърлянето на молбите им за международна закрила.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    54 0 Отговор
    Който ги е викал , той да ги връща.
  • 2 ЕС EU

    53 1 Отговор
    EС стана една кочина.
  • 3 пенсионер

    39 0 Отговор
    а отглеждането, изхранването и покриване щетите - 250 хил.
  • 4 Бля бля..

    40 0 Отговор
    Те не са мигранти,а ваши поканени гости,съвсем официално,и натрапени на целият ЕС от хранилкаджиите в Брюксел.Съвсем размихте понятията,дженди-капели..
  • 5 честен ционист

    14 2 Отговор
    По добре да ги настаним у Кочинката и да дадем на Баце по 10000 EUR началма. Какво ще кажете? Да тръгва ли безкрайната влакова композицият от Германия с камилари с първа страна на регистрация Кочинката? Дъблин си чака реда.
  • 6 Някой

    29 0 Отговор
    А отглеждането му струва пак толкова, но на месец. Кое е по-добре? Веднъж 2500€ или всеки месец по 2500€ години наред?

    Коментиран от #14

  • 7 толерастията е вредна

    21 1 Отговор
    С недопускането сигурно струва по няколко цента на имигрант ?...сещате се!

    Коментиран от #9

  • 8 1212

    21 0 Отговор
    Няма такива балъци, първо ги поканихте сега ще плащате да ги извозвате, та чак и после още ще им давате след, като се приберат. Тези циганета не са работа на ЕС да се оправят.
  • 9 пенсионер

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "толерастията е вредна":

    особено , ако е от складовете на гебрев !
  • 10 1212

    28 0 Отговор
    Няма го фюрера да видите на него колко ще му струва на мигрант :-D
  • 11 2loop

    19 0 Отговор
    С лимузини ли ги връщате бе я по кротко с краденето

    Коментиран от #12

  • 12 Бацо

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "2loop":

    ги е учил
  • 13 ДЯВОЛА

    22 1 Отговор
    200 милиона са мигрантите в ЕС от 500 млн население ако всеки го върнат с по 2500 в джоба и се върне пак няколко пъти с лодката до ЕС то ще се окаже че 80% от бюджета на ЕС не отива в държавите и народа за пътища училище и нови технологии а хрантулим безхаберници които никога не се приобщават в държавите които се настанят по хуманно е стрелба и защита на границите на ЕС
  • 14 ДЯВОЛА

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Ако върнеш същия 30 пъти за 30 години се получава същото , затова предупредителни изтрели до лодката и ако неразбират от думи откос с огнестрелно оръжие и кой от къдее
  • 15 pbdan

    11 0 Отговор
    Това го пиша от 2г:План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 16 оня

    11 0 Отговор
    Да плаща шмеркел, тя ги повика:))
  • 17 Е гати

    8 0 Отговор
    Как ги правят тези сметки? За 2500 евро този мигрант да не отива на седмична почивка all inclusive?
  • 18 Ахахааха

    8 0 Отговор
    Ама наглиииии, Меркел от нейната лична смвтка да ги плаща! Тя лично ги покани! Дебилната бабичка!
  • 19 qwerty

    3 0 Отговор
    това е цената на извеждане от НПО, стойността на връцане на мигрант от властите в цената на самолетния билет. бая €€€ има Ф това
  • 20 зачуден

    7 0 Отговор
    Какво стана с "бежанците"? Преди 2-3 години, само да споменеш в коментар думата "мигрант" носеше бан от страна на модераторите.
    Показваха малки, плачещи чаавенца и апелираха да събираме праи за плюшени мечета и плакати "Wilkomen".
    Сега вече станаха мигранти, така ли?
    Щом депортирането струва 2500 евро, а кажете колко евро на месец ви струват, тия "инженерите и лекарите", дето ги интегрирате?
  • 21 хиоуиууи

    1 2 Отговор
    Само да не тръгнат хиляди емигранти от Турция че не зная шахматиската с пет езика как ще се разбере с Ердоган.
  • 22 дедо

    6 0 Отговор
    Най-хуманно е да се качат на бракувани кораби, и по средата на Средиземно море се пробива коритото. И без това имат по 6 средно без плноаве за бъдещето скакалци!
  • 23 dfер

    7 0 Отговор
    Разстрелвайте ги ! Смъртна присъда за сорросоидите !
  • 24 Фактолог

    1 0 Отговор
    Нищо лично, само бизнес.
    Парите са от бюджета, а връщането от частни оператори.
    Модерен начин, държавата работи за предприемача.
  • 25 9999

    0 0 Отговор
    3 хиляди и кусур евра....двупосочния до Австралия е по малко пари бре
Новини по държави: