28 Април, 2021 07:33 1 719 6

ЕС: Доброволните връщания на мигранти винаги са по-добрият вариант

  • мигранти-
  • ес-
  • бежанци-
  • доброволно връщане-
  • реинтеграция-
  • ек-
  • стратегия-
  • план

Сътрудничеството във връзка с доброволното връщане и реинтеграцията е ключов аспект на партньорствата в сферата на миграцията

ЕС: Доброволните връщания на мигранти винаги са по-добрият вариант - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия прие първата стратегия на ЕС за доброволното връщане и реинтеграцията. Стратегията насърчава доброволното връщане и реинтеграцията като неразделна част от изграждането на обща за ЕС система за връщанията — ключова цел на Новия пакт за миграцията и убежището. В нея се посочват практически мерки за консолидиране на правната и оперативната рамка за доброволните връщания от Европа и от транзитните държави, повишаване на качеството на програмите за връщане и реинтеграция, изграждане на по-ефективна връзка с инициативите за развитие и укрепване на сътрудничеството с партньорските държави, предадоха от пресслужбата на ЕК.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, заяви: ЕС е в процес на изграждане на нова екосистема за връщанията, която предвижда по-голямо сътрудничество при обратното приемане, усъвършенстване на рамката за управление, възлагане на нов оперативен мандат на Frontex относно връщанията и назначаване на координатор на ЕС по въпросите на връщането. Стратегията за доброволното връщане и реинтеграцията е следващият елемент от този пъзел. Връщанията са по-ефективни, когато са доброволни и съчетани с реални възможности за реинтеграция на върнатите лица. Чрез стратегията ще бъде разработен по-последователен и координиран подход между държавите членки, който ще отключи пълния им потенциал.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: Едва около една трета от лицата, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в страната си на произход, а от тези, които се връщат, по-малко от 30 % го правят доброволно. Доброволните връщания винаги са по-добрият вариант: те поставят човека в центъра на вниманието, по-ефективни са и разходите за тях са по-малки. Нашата първа по рода си стратегия за доброволното връщане и реинтеграцията ще помогне на върнатите лица от ЕС и трети държави да се възползват от възможности в собствената си страна, ще допринесе за развитието на общността и ще изгради доверие в миграционната ни система, правейки я по-ефективна.

Ефективна правна и оперативна рамка

Несъответствията между процедурите за предоставяне на убежище и за връщане, предизвикателствата при предотвратяването на укриването, недостатъчните ресурси, липсата на данни и ограниченият административен капацитет за последващи действия по решенията за връщане са причини за слабото използване на програмите за подпомагане на доброволното връщане. Посредством предложението за преработване на Директивата относно връщането, измененото предложение за Регламент за процедурите за предоставяне на убежище, Регламента относно управлението на убежището и миграцията и преразгледания регламент за Евродак Комисията ще продължи да установява бързи и справедливи общи процедури и правила за предоставянето на убежище и връщането, да извършва мониторинг на предоставянето на помощ за връщане и реинтеграция и да намалява риска от неразрешени движения. Благодарение на разширения си мандат Frontex може да съдейства на държавите членки на всички етапи от доброволното връщане и реинтеграцията, включително да предоставя консултации преди връщането, да оказва подкрепа след пристигането и да извършва мониторинг на ефективността на помощта за реинтеграция. Координаторът по въпросите на връщането и мрежата на високо равнище по въпросите на връщането ще предоставят допълнителна техническа подкрепа на държавите членки за съчетаването на различните направления на политиката на ЕС в областта на връщането.

По-качествени програми за подпомагане на доброволното връщане

Предоставянето на ранен етап на персонализирани и ефективни консултации относно връщането, които отчитат индивидуалните обстоятелства и потребностите на децата и уязвимите групи, и оказването на съдействие след връщането увеличават шансовете за успешна и трайна реинтеграция в собствените общности. Комисията ще работи с Frontex за разработването на обща програма за обучение на консултанти по връщането, допълвайки оказваната от Агенцията помощ и използвайки по-целесъобразно онлайн инструменти като Регистъра на подпомагането на връщането и реинтеграцията и Инструмента за подпомагане на реинтеграцията. Комисията, в сътрудничество с държавите членки, Frontex и Европейската мрежа за връщане и реинтеграция, ще създаде също рамка относно качеството за доставчиците на услуги за реинтеграция, която ще се основава на общи стандарти за управление на проекти, подпомагани с финансиране от ЕС.

Укрепване на сътрудничеството с партньорските държави

Сътрудничеството във връзка с доброволното връщане и реинтеграцията е ключов аспект на партньорствата в сферата на миграцията, който ЕС ще укрепи в контекста на Новия пакт за миграцията и убежището. ЕС ще съдейства на партньорските държави да поемат отговорност за процесите на реинтеграция чрез изграждане на капацитет, придобиване от страна на служителите на нужните умения и подпомагане на управленските структури, за да могат да удовлетворяват специфичните икономически, социални и психосоциални потребности на върнатите лица. Също така ЕС ще продължи да оказва помощ за доброволното връщане и реинтеграцията на мигранти, блокирани в други страни, включително като проучи възможности за нови партньорства. И накрая, ЕС ще укрепи връзките между програмите за реинтеграция и други съответни инициативи за развитие в партньорските държави. Комисията ще осигури по-координирано използване на финансовите ресурси, които ще бъдат отпуснати по линия на различни фондове на ЕС в подкрепа на целостта на процеса на доброволно връщане и реинтеграция.

Контекст

Стратегията е част от работата на ЕС за изграждане на обща система за връщанията съгласно Новия пакт за миграцията и убежището. Стратегията е изготвена въз основа на резултатите и опита от изпълнението на национални програми и финансирани от ЕС инициативи в партньорските държави, в това число дейността на Европейската мрежа за връщане и реинтеграция и на Frontex и съвместната инициатива на ЕС и Международната организация за миграция за защита и реинтеграция на мигрантите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист 2

    18 0 Отговор
    Като сатане дума за "мигранти" , публикуваите снимки на тайфите дръгливите ислямски "бойци" от идилските групировки , а не заблуждаващи снимки на деца и жени !
  • 2 случаен

    17 0 Отговор
    не рзбрахте ли,че не идват да се интегрират а да живеят охолно
  • 3 един от многото

    16 0 Отговор
    Това не са мигранти , а настоящи и бъдещи бойци на исляма!
  • 4 Българина

    13 0 Отговор
    Скапната ЕК ако беше приела едно изречение и да го публикува навсякъде, НА ГРАНИЦАТА СЕ СТРЕЛЯ и да се приложи навсякъде, кцорав мигрант нямаше да има. ЕСне скапана клоака
  • 5 Добре дошли при бай Марин!

    11 0 Отговор
    Заради тия низши същества наречени бежанци,а те не са,бай ви Марин го блокират постоянно от @бания Фейсбук и други еврейско-юдейски организации и платформи.
  • 6 ДЯВОЛА

    6 0 Отговор
    защо натискат държавите да приемат мигранти след като са за доброволно връщане