Last news in Fakti

1 Май, 2021 20:30 5 709 28

Масови протести във Франция за Първи май

  • франция-
  • профсъюзи-
  • париж-
  • лион

Демонстрантите настояват за социална и икономическа справедливост и са против правителствените планове за промяна на помощите за безработица

Масови протести във Франция за Първи май - 1
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи май във Франция, предаде Ройтерс. Протестиращите се събраха въпреки ограниченията заради коронавируса. Те настояха за социална и икономическа справедливост и изразиха съпротивата си срещу правителствените планове за промяна на помощите за безработица.

Близо 300 демонстрации бяха организирани в Париж и други градове, включително Лион, Нант, Лил и Тулуза. В столицата, освен синдикалисти, в протестите участваха членове на движението на "Жълтите жилетки" и работници от сектори, тежко засегнати от ограниченията заради пандемията.

Повечето протести бяха мирни. В Лион обаче полицията разпръсна група от около 200 човека, които хвърляха пиротехнически средства, заявиха властите.

В Париж, където бяха разположени 5000 полицаи, бяха арестувани 17 души. Облечени в черни дрехи демонстранти с качулки влязоха в сблъсъци с органите на реда или хвърляха камъни и кофи за боклук. Полицията каза, че е попречила на анархисти да се групират.

В първомайските прояви участваха крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, които планират да бъдат съперници на президента Еманюел Макрон на изборите за държавен глава догодина.

Макрон дойде на власт през 2017 г., обещавайки нов начин на правене на политика. Голяма част от неговия дневен ред за реформи обаче затъна в битки с профсъюзите, а пандемията спря плановете му за реформиране на пенсионната система.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    55 7 Отговор
    Демонстрантите настояват за социална и икономическа справедливост и са против правителствените планове за промяна на помощите за безработица. Тоест взимат пример от либералните си колежки от Америка животът на черните имало значение само ако има помощи, така арабското население на Франция е свикнало на помощи че няма тъмнокож имиграт от Западна Европа и Америка да не е на социална хранилка а Запада източва ресурсите на Африка
  • 2 Презвитер Козма

    24 36 Отговор
    Радикалните леви екстремисти в Западна европа, празнуват деня на труда. Смешното е че повечето са безработни загубеняци на социални помощи, без един ден работен стаж!
  • 3 Марсилезата

    40 4 Отговор
    Да спазват правата на протестиращите във Франция да не бият народа френски, да не гонполиват с водни струи, да не го обгазяват с газ!!!!

    Коментиран от #10

  • 4 НКВД

    52 5 Отговор
    Протестите са срщу политиката на Сорос която се провежда във Франция от 15 години!
  • 5 Госあ

    42 9 Отговор
    Хаха браво !!! Затова Франция е велика, а не заради търгашите на роби и лихварите. Ако френските другари се надигнат става страшно.
  • 6 ЕвроЗона

    60 3 Отговор
    "1000 френски военни мъже и жени, между които 20 генерала от резерва написаха петиция до Маркон на 21 Април 2021г. Предупредиха го, че със сициалните си политики и особено със толерантната му политика към исляма ще предизвика гражданска война!" какво да се добави към това?

    Коментиран от #13

  • 7 Захариева

    37 7 Отговор
    Ще изгоня двама френски дипломати от посолството в знак на съпричастност.
  • 8 Абе ,

    22 0 Отговор
    Днес по-рано бяха манифестации , после протести , демонстрации ... Последно ?!
  • 9 КЛАРА ЦЕДКИН

    22 2 Отговор
    А НАШИТЕ ПЪРВОМАЙЦИ ПРЕПИКАХА „ПАРКА НА СВОБОДАТА”😀😀😀
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Павел пенев

    31 5 Отговор
    Хайде пак фалшиви новини. В протеста участвали крайно леви,крайно десни,анархисти комунисти и жълти жилетки. Нито един демократ ли не е протестирал? Западна гьобелсова фашизоидна пропаганда.
  • 12 Нарко

    6 22 Отговор
    За кво "протестират" тези е ясно - искат безконечни социални помощи за да могат вечно да не работят и да се друсат. Толерантност към подобни паразити наркомани не трябва да има! Докарайте водните оръдия и сълзотворния газ!

    Коментиран от #26

  • 13 факт

    4 21 Отговор

    До коментар #6 от "ЕвроЗона":

    А искат ли тия граждани Ислямският звят да спре да купъва френските бклуци дс ги видим тогава.Катар купи 36 Рафала а можеше и Ф-18 да купи.Мароко купува Рено ама може и друго да купи и и тн.

    Коментиран от #15

  • 14 Един от народа

    32 7 Отговор
    На французин не можеш да му отнемеш свободата! Независимо дали са черни, бели, забулени. Във Франция от 30 години никой не работи, държавата става все по-богата, строят апартаменти като от Бояна и ги раздават на хора дето не са виждали асансьор. Минималната социална помощ е 500 евро плюс 300 евро за жилище, здравеопазването им е е безплатно на 100% /това включва и зъболечението/ плюс лекатствата, храната е по-евтина, да не говорим за качество. Пък и в Париж само мисля, че са 13 кухни дето отиваш и казваш, че си беден и всеки ден ядеш безплатно, че и за вкъщи носиш и французите са пак недоволни и искат още и още. А при нас Бойко ни подхвърли 25 евро на пенсионер и ние всички гласувахме за него.

    Коментиран от #23

  • 15 Може

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "факт":

    МиГ да купят или КАМАЗ! Обаче не може, защото е пазарна икономика и от САЩ ще им наложат санкции!А, забравих и за свободата на словото и правата на човека! Впрочем какво прави Джулиан Асанж в английския ГУЛАГ без присъда толкова време?Това май не бяха евроатлантически ценности,или бяха тихоокеански?!?

    Коментиран от #17

  • 16 Макарон

    27 0 Отговор
    Господин Макарон е френската пионка, назначена от световния едър капитал, който да осъществява агоията на тази система. В лекциите на професор Риачрд Улф много обстойно внимание се обръща на тези френски протести и те служат като някакъв пример за американците. И на французите им писна от всичко лошо, което идва от все по-изродяващия се капитализъм в Западния свят.

    Коментиран от #20

  • 17 що за глупост

    5 10 Отговор

    До коментар #15 от "Може":

    И какво печели франция ако купят миг или камазъ?
    А и арабите никогя няма еа купят тия рувки бклуци щото не стават за нищо.

    Коментиран от #21

  • 18 РАДИО ЕЛТО

    3 2 Отговор
    СТЕФАНИ КЪДЕ СИ ?????
  • 19 Камен

    8 2 Отговор
    Не знам кой го е съчинил това........дали знае какво значи крайно ляво и дясно,защо ни манипулират така,луда работа
  • 20 АРГОН

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Макарон":

    Еврейският Макарон е юдеин - част от еврейската мафия.
  • 21 Бачо Киро

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "що за глупост":

    Аха, затова Камаз има 18!!! титли в Париж Дакар от 1996 до днес, демек 25 години. 18 от 25. Толкова си глъм, че не знам как дишаш без указания...

    Коментиран от #24

  • 22 ICH

    9 0 Отговор
    В Берлин е още по лошо!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 що за глупост

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бачо Киро":

    Голем праз ти в Европа в Сащ и тн да си виждал някой да ползва Каамаз някъде.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Не искат крадени пачки в чекмеджета

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нарко":

    Евромилиони от еврофондове по оШфорки и сервизи с държавни пари за 40 000 евро квито си купува бабата на макарона ...
  • 27 пагане

    1 0 Отговор
    Не допускайте лошото да стане повече от доброто! В противен случай, няма да оцелеем!
  • 28 Ляв плюс

    4 0 Отговор
    По-важното е, че виждаме съветското знаме с сърп и чук. Наслада за мойте очи
Новини по държави: