6 Май, 2021 13:20 1 613 3

Тежък изборен маратон на Острова

  • великобритания-
  • уелс-
  • шотландия

Пандемията попречи на провеждането на нормални предизборни кампании, така че е трудно да се правят ясни прогнози

Тежък изборен маратон на Острова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес в Шотландия и Уелс се провеждат парламентарни избори, а в Англия ще има избори за местни съвети и за кметове.

129 депутати ще бъдат избрани за Холируд, шотландският парламент, като независимостта на Шотландия беше ключов момент в предизборната кампания.

В уелския парламент, известен още като Сенед, ще бъдат разпределени 60 места.

Английските гласоподаватели пък ще определят хиляди общински съветници, ще изберат 13 кметове на градове, сред които столицата Лондон и депутат от Хартлипул в Камарата на общините.

Днешният четвъртък е първото изпитание за партиите след общите избори през 2019 година и последвалата пандемия от коронавируса. Избирателните секции ще отворят врати в 7.00 часа местно време и ще затворят в 22.00 часа.

Трудно е да се каже кои от всички тези избори са най-интригуващи, но все пак тези в Шотландия повдигат най-важни въпроси, защото ако Шотландската национална паритя спечели мнозинство, почти със сигурност в някакъв последващ етап ще бъде поискан нов референдум за независимост.

Несъмнено голям интерес буди изборът за кмет на Лондон, където Садик Хан от Лейбъристката партия води в анкетите и се надява на втори мандат.

Интересен е изборът на депутат в Хартлипъл, където възможно консерваторите да победят в традиционния бастион на лейбъристите.

Пандемията попречи на провеждането на нормални предизборни кампании, така че е трудно да се правят ясни прогнози. Освен това пак заради пандемията е възможно и забавяне на преброяването на гласовете.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2121

    5 2 Отговор
    Шотландия и Ирландия много закъсняха.Отдавна трябваше да напуснат Англия.Тази противна страна винаги е била и е против България.Много престъпления е извършила срещу българи през турското робство.Интересно, за каква страна се определя Англия ,пълна с негри/негърка в Кралския двор/,мюсюлмани, мелези, индийци, араби/Даяна с арабина Доди ал Файет-М6 ги премахна/,има ли от бялата раса или не!?Англия заедно със сащ бомбардираха цяла София, Софийско поле, Враца и областта убиха 2300 българи през 1943/44 г.Как се наричат такива индивиди ,които отнемат животи-убийци.Никой до сега не е видял добро от Англия,а нашия гербовец Ал. Йорданов поднася букети цветя на паметника на бомбардировачите /паметника си припомнете ,кой го постави и откри/.Англия е винаги не само против България, но и против Русия.Няма да им се получи.Всички Православни народи ще се обеденят против протестантска Англия.Шотландия и Ирландия са католици,поне това.

    Коментиран от #3

  • 2 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    2 0 Отговор
    И НАС НИ ЧАКА СЪЩИЯ ИЗБОРЕН МАРАТОН ПОНЕ ГОДИНА!!!ИЗБОРИ ДО ДУПКА МУ Е МАЙКАТА!!
  • 3 Червен Грездей

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "2121":

    МмннооСиПроссс
Новини по държави: