7 Май, 2021 11:40 2 363 5

Никакъв напредък в преговорите с Турция

  • египет-
  • турция-
  • гърция-
  • преговори-
  • сигурност-
  • кайро-
  • средиземно море-
  • реджеп ердоган

Египетските власти казват, че Турция трябва да предприеме значителни стъпки към „истински“ преговори

Никакъв напредък в преговорите с Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Без явен напредък египетските и турските служители приключиха двудневните преговори в Кайро, насочени към възстановяване на връзките между двете регионални сили. В съвместно изявление двете страни обещаха да оценят резултата от първия си кръг от консултации, преди да се споразумеят за следващи стъпки, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini, предаде агенция "Фокус".

Египет и Турция са в конфликт след свалянето от египетските военни през 2013 г. на президента Мохамед Мурси, ислямист, издигнат от „Мюсюлмански братя“, групировка, подкрепена от Турция. Египет я определи за терористична организация. Преговорите бяха председателствани от Хамди Лоза, заместник-министър на външните работи на Египет, и неговия турски колега Седат Онал. Дипломати от двете страни заявиха, че са обсъдили двустранни отношения и няколко регионални въпроса, включително ситуацията в Либия, Сирия, Ирак и необходимостта от постигане на мир и сигурност в региона на Източното Средиземноморие. Те са определили обсъжданията като „откровени“ и „задълбочени“.

В съвместното изявление не се съдържат повече подробности. По-рано външното министерство на Египет определи разговорите като „проучвателни дискусии“, за да очертае необходимите стъпки за нормализиране на отношенията между Кайро и Анкара. Наскоро високопоставени турски служители сигнализираха за затопляне на връзките с Египет, отказвайки се от предишния им, остро критичен подход към правителството на египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през март, че двете страни имат „проучвателни, дипломатически и икономически“ контакти, като добави, че се надява на „силни“ връзки помежду им.

Седмица по-късно правителството на Ердоган поиска от базираните в Истанбул египетски телевизионни канали, свързани с Братството, да смекчат критичното си политическо отразяване на правителството на президента Сиси, според редактори в станциите. Телевизионните канали незабавно спряха да излъчват някои политически програми. Египет приветства този ход, наричайки го „добра инициатива от турска страна, която създава благоприятна атмосфера за обсъждане на спорни въпроси между двете нации“. Египетските власти обаче казват, че Турция трябва да предприеме значителни стъпки към „истински“ преговори за поправяне на връзките, включително изтегляне на стотици турски войски и хиляди сирийски наемници, доведени в Либия от Турция, а също така да предаде ислямисти, издирвани от Египет по обвинения, свързани с тероризма. Египет и Турция подкрепят противоположните страни в Либия. Египет, Гърция и някои други европейски държави бяха разгневени от турската сделка през 2019 г. с либийското правителство в Триполи, която имаше за цел да засили турските морски права и влияние в Източното Средиземноморие. Египет и Гърция отговориха, като подписаха отделна сделка за очертаване на морските им граници, която Анкара от своя страна отхвърли.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 То тъй, ама...

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Данъкоплатец":

    Точно, щот'го няма Баце, Египет и Турция са в конфликт и преговорите не вървят.
  • 3 Хасан

    6 4 Отговор
    Турците нямат конфликт с египтяни а с назначения от корпорациите превратаджия ген.Сиси
  • 4 Киро Битоня

    2 6 Отговор
    Явно бат Ердо е лапал на Сиситу, че да клекне така изведнаж. Че му е и харесало. Очертава се любовна връзка. Истинска мажка либофф!Мдааа...
  • 5 Византиец

    2 4 Отговор
    Е как да има напредък в преговорите с Египет, тия са на светлинни години от членство и в ЕС, единствено хан китайците , рашките, аятоласите могат да си ги вземат в техните източно ориенталски съюзи на азиатските авторитарни империи заедно с ким чен ун
Новини по държави: