Last news in Fakti

7 Май, 2021 15:49 9 498 36

Сблъсък! Фрaнция прати 2 кораба срещу британските ВМС в Ламанша

  • великобритания-
  • франция-
  • брекзит-
  • остров джърси

Недоволството на Франция накара британските власти да изготвят списък с 41 френски кораба, на които ще бъде разрешено да ловят във водите на Джърси, докато Париж настоява за 344 съда

Сблъсък! Фрaнция прати 2 кораба срещу британските ВМС в Ламанша  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция настоява Великобритания да се съобрази с условията на споразумението за напускане на Европейския съюз на фона на скандал около ограничаването на дейностите на френските рибари в Ламанша, съобщи в петък делегатът-министър към министъра за Европа и външните работи Франк Ристър.

Лондон по-рано изпрати два бойни кораба до Джърси в Ламанша, след което френските ВМС заявиха, че два френски кораба ще бъдат разположени край острова. Малко по-късно британският премиер Борис Джонсън обяви, че засега проблемите са решени, съобщава ЕнБиСи.

"Ограничаването на издаването на разрешителни за риболов противоречи на споразумението и ние ясно дадохме на британците да разберат, че то трябва да се спазва. Няма да правим компромиси. Ние вярваме, че британските решения не са валидни. Рибарите могат да разчитат на нашата подкрепа".

Недоволството на Франция накара британските власти да изготвят списък с 41 френски кораба, на които ще бъде разрешено да ловят във водите на Джърси, докато Париж настоява за 344 кораба. Според морския министър Аник Жирардин, Обединеното кралство също е излязло с редица искания, които не са се появявали преди това в дискусията по риболовните въпроси, проведена в рамките на преговорите за Брекзит.

Флотилия от френски риболовни траулери, които се бяха събрали в Ламанша, като част от отдавна тлеещ спор с Обединеното кралство за правата за риболов, освободи района, заяви британският премиер Борис Джонсън, с което очевидно се прекратява военноморското противостояние между двете държави.

Но след като френските моряци напуснаха пристанището, Джонсън написа в туитър, че "ситуацията в Джърси е разрешена" и обеща, че Великобритания "винаги ще застане решително от хората в Джърси".

В изявлението на кабинета на премиера се казва, че Великобритания остава "в готовност", в случай че служителите в Джърси отново поискат помощ.

Клеман Бон, френският държавен секретар по европейските въпроси, заяви в четвъртък пред "Франс прес", че Париж "няма да бъде сплашен" от британците. Френските ВМС изпратиха корабите "Атон" и "Темида" в района, за да поддържат реда, заяви говорител на френските морски власти.

Джонсън заяви, че двата кораба на кралския флот ще останат извън Джърси като "предпазна мярка". Но някои опоненти обвиниха Джонсън, който оглави кампанията за извеждане на Великобритания от Европейския съюз, в ескалация на кризата и използване на враждата, за да спечели политически точки в решаващ момент в страната.

Историята доминира на първите страници на вестниците в четвъртък, когато избирателите се насочиха към урните на ключови местни и регионални избори в Англия, Шотландия и Уелс.

Няколко британски вестника сложиха големи заглавия на първа страница, "Борис праща канонерки, за да защитава Джърси" и други подобни. Онлайн версията на Daily Mail също публикува в Twitter съобщение за сравнение на размерите на британските и френските кораби, като се похвали, че французите са изпратили патрулен кораб, "който е наполовина по-малък от двата военни кораба на Кралския флот".

Френските рибари коментираха, че акцията не е опит за блокиране на пристанището, а по-скоро мирен метод за изразяване на френски гняв. "Това не е акт на война. Това е акт на протест."

Джърси, най-големият от Нормандските острови с население от 108 000 души, е географски по-близо до Франция от Великобритания. Той се намира до френското крайбрежие и получава по-голямата част от електричеството си от Франция чрез подводни кабели.

ЕС изглежда подкрепи Франция в спора, заявявайки, че докато не бъдат предоставени допълнителни обосновки от Великобритания, служителите на Джърси не трябва да прилагат нови условия към издаването на лицензи. "Пълното спазване на търговската сделка за Брекзит е от съществено значение в този процес", заяви говорителят на Европейската комисия Вивиан Лонела.

Представители на Джърси заявиха, че ще се срещнат с представители на протестиращите, за да изслушат техните опасения.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    78 6 Отговор
    А бе,дръжте ги бе,НАТО се изтрепаха един друг !
  • 2 Госあ

    45 7 Отговор
    Макрон да праща дьо Гол около острова, да видим англичаните к'во ше пишат тогава. На кой е по голям.

    Коментиран от #14

  • 3 А така

    40 16 Отговор
    Давай Франция,с вас сме!
    Подложете го на гласуване в ЕС,да видим колко страни ще застанат на страната на Франция,предполагам,че почти всичите европейски държави!

    Коментиран от #8, #31

  • 4 Гошо

    31 21 Отговор
    ЕС в лицето на Франция получи звучен предупредителен шамар да си знае мястото ,а именно там в ъгъла
  • 5 333

    39 2 Отговор
    Между другото, не дочетох целия проект за "Триморие", само началото, но интересното е,че той е насочен не само срещу Русия , но и срещу западните държави, а нашите държави от тъй нареченото Триморие са между чука и наковалнята и това никак не ми харесва!

    Коментиран от #13

  • 6 Византиец

    14 33 Отговор
    Третата световна наближава, Франция срещу Англия, Мексико срещу САЩ, Канада срущу короната и сАЩ, Русия срещу САЩ Австралия Канада, Китай срущу Запада, Иран Северна Корея срещу Запада, Бразилия срещу Русия, България срещу комшиите и Турция

    Коментиран от #10

  • 7 Соросоид

    29 1 Отговор
    Агентите Чепига и Петров, под прякото ръководство на Путин имат пръст в този конфликт.

    Коментиран от #11

  • 8 Гошо

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "А така":

    Не може англичаните са по НАТОвци с тях трябва да сме
  • 9 Бесен Язовец

    28 2 Отговор
    Сороснята да се почват в ламанша!

    Коментиран от #34

  • 10 Варна

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Византиец":

    Евала бе, това кога го измисли? Докато беше в алкохолен делириум след вчерашното ядене и пиене ли?
  • 11 Гошо

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "Соросоид":

    Така е те са подкокоросали френските рибари ,а първо са ръчнали англичаните да се заяждат с разрешителните Абе това Путин само раздори и разправии прави ,я още санкции
  • 12 Москва

    15 10 Отговор
    Путин потрива ръце. Две натовски държави се ежат.

    Коментиран от #29

  • 13 ГруЮ

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "333":

    В свят на ограничени ресурси и свиващи се пазари, Китай и Русия се оказват трудни препятствия за преодоляване. За сметка на това ЕС със сложната си и неефективна бюрокрация, богат пазар и никакви въоръжени сили е идеален кандидат за целта.
  • 14 Посетител

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Ако говориш за самолетоносача "Шарл де Гол", той май е свален от активна служба. Ще трябва да потърсят нещо друго.

    Коментиран от #17, #18, #19, #20, #24, #25, #27, #33

  • 15 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    11 6 Отговор
    Бой по грозните дебилоБритански кратуни...
  • 16 Ха ХАХа

    10 10 Отговор
    Нали Турция като ае караше с Гърция Франция щеше да изпрати подкрепа на Гърция
    Питам:
    На Франция кой ще изпрати подкрепа?
    А Американците веднага ще са на страната на Англичаните защото те са една и съща държава
    Хей французи гледайте си френската любов без да мислите ,че сте нещо в сегашно време

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хо хо хо

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ХАХа":

    Хаха много смешно.Америка са с германия а англия и дойчистан немогат се гледат.С два ядрени удара и Велика британия ще потъне.Нещо което Громико още 60-те им намекна.
  • 22 069

    10 2 Отговор
    Мачкай самоотлъчилия се британски империалист!
  • 23 123

    7 1 Отговор
    Пророците казаха че Великобритания ще "потъне".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ерец

    4 2 Отговор
    Подходяща ситуация и за двете страни за да приглушат вътрешните си проблеми .
  • 27 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Посетител":

    самолетоносач Клемансо е свален от служба. Де Гол още шари
  • 28 бай Даньо

    9 1 Отговор
    Ха-ха-ха! Няма как да е по весело! Тоя бритаснки остров Джърси се намира само на 20 км от френския бряг (и на 120 км от британския). Начи французите които са известни пос.ерковци в международните дела ще опитат от собствената си манджа която подлагат на турците като подкрепят Гърция за острови който са на 3 км от турския бряг ... Лишаването на България от достъп до Бяло море е от същото изискано френско меню... ха-ха!
  • 29 байкуров

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Москва":

    Гърция и Турция бяха и са по наежени и двете са в НАТО и кво стана едно нищо. Геополитиката не е като да джиткаш на Плейстейшъна.
  • 30 42ртхйй

    3 1 Отговор
    С мачете ли ще воюват или с боздугани?
  • 31 сър Чобан

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "А така":

    абе една нация дето ще ми се лигави със шампанско....мани ги

    Коментиран от #32

  • 32 един от стадото

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "сър Чобан":

    истинския французин от прованса пие калвадос и после удря два коняка на екс- Жан Пол Белмондо
  • 33 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Посетител":

    Ще бъде свален, когато е готов заместника му ;)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Париж

    2 1 Отговор
    Да живее Франция! Да живее Франция !
  • 36 Опааа

    5 0 Отговор
    Хахахахаха, франсетата и англетата отново намериха за какво да се скарат.......както през по-голямата част от общата си история! Интереса клати феса братче, винаги е било така на света, няма тука ценности менности и ЗАПАДналите постоянно го доказват! Колкото по-рано се отървем от тяхното присъствие и влияние толкова по-добре за България!
Новини по държави: