Last news in Fakti

11 Май, 2021 09:35 1 179 11

В САЩ обмислят държавно подпомагане за атомната индустрия

  • атомна енергетика-
  • сащ-
  • атомна индустрия-
  • държавно подпомагане-
  • електроенергия

Секторът в САЩ е изправен пред нарастващи разходи и застаряваща инфраструктура

В САЩ обмислят държавно подпомагане за атомната индустрия - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на президента Джо Байдън предлага федерална подкрепа за атомната енергетика на САЩ в опит да увеличи електроенергията без въглерод, за да постигне климатичните цели на страната, пише Foxnews.com.

„Министерството на енергетиката в миналото не е подпомагало АЕЦ, но мисля, че това е момент, в който можем да разгледаме този въпрос, за да сме сигурни, че ще поддържаме действащата атомна индустрия“, каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм в изслушване пред парламента. Тя бе категорична, че САЩ няма да постигнат климатичните си цели, ако атомните централи бъдат спрени и страната трябва да намери начин да ги поддържа в експлоатация.

Секторът в САЩ е изправен пред нарастващи разходи, застаряваща инфраструктура, конкуренция от други енергийни източници и политическа опозиция. САЩ все още разполагат с над 90 действащи реактора, които представляват около 20% от американското производство на електричество и повече от половината беземисионна електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    9 0 Отговор
    Ние ще произвеждаме ток от тикви.
  • 2 Българина

    14 0 Отговор
    Само да припомня че 30 г всякакви американски фондации специалисти, посланици, МВФ, Сб ни обясняват, че социализма е лош, сиреч помощи дотации и субсидии! Аз едно разбрах от толкова акъл, важно е кой има право да печата парите, а правото е само на страната на въоръжения. Когато ние печатахме стана хиперинфлация, когато сащ и брюксел има ръст!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русия ще им помогне

    9 0 Отговор
    Тя от десетилетия е на "ти" с АЕЦ.Помага на кравките да летят из Космоса,може да ги подпре и тук,нема лошо..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Kcaniba

    8 0 Отговор
    МАКАКТАКА!? То ако не беха руските ректори, ядреното гориво, космическите двигатели....
    фащ освен да се перчат , субсидират некъв неясен, полуобразован Алън Маск и сглобяват тели с китайски компоненти???
  • 7 mi6osp

    9 0 Отговор
    Хъм, 50% от горивото за американските АЕЦ - обогатен уран, се внасяше от Русия до преди два месеца, когато Русия спря 100% износа за САЩ. Сега Русия произвежда 15 пъти повече такъв уран от САЩ, което е над 75% от световното производство. От друга страна Клинтън продаде на руска фирма урановите мини на САЩ . Така , че ще трябва голяма помощ, но и тя няма да помогне

    Коментиран от #9

  • 8 Некой си

    9 0 Отговор
    Най-забавното е, че 20% от щатския добив на уране се държи от Ураниум Уан, която е собственост на казахстански рускоговорящи другари.
    И това - благодаряние на Хилър Клинтън.
    Сега и субсидии ще получавават другарите, от американските данъкоплатци :)
  • 9 русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    То да беше само урана! А цирконият кой го произвежда на 100% ?!:))) Познай от първи път!
  • 10 А БГ

    8 0 Отговор
    А в България два реактора стоят под брезент 2-ра година, за да ни грабят ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, фотоволтаици и перки, 2020 г. тримесечие окктомври-декември най-скъп ток в ЕС е на България.
    Чудничко!.
    По-фешън е да крадеш от народа милиарди.

    Коментиран от #11

  • 11 русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "А БГ":

    В България има и едни два други реактора, на които през 2019 година Конструкторът увеличи срока на експлоатация до 2029. С оглед дружеските отношения с Русия дали след 8 години въпросната интнитуция няма да каже, че прекалено много западна техника са нагъчкали в блоковете и не могат да гарантират безопасната им работа?:))))