Last news in Fakti

7 Май, 2021 15:04 3 416 24

Атомната енергия е перфектното решение за достъпен водород

  • водород-
  • атомна енергетика-
  • атомна енергия-
  • аец-
  • въглеродни емисии-
  • въздух-
  • зелена сделка

В документа се правят редица препоръки за признаването на приноса на атомната енергия

Атомната енергия е перфектното решение за достъпен водород - 1
Снимка: Shutterstock

Атомната енергия е перфектното решение за производство на големи количества нисковъглероден и достъпен водород, съобщи в своя позиция търговската асоциация на атомната индустрия в Европа – ФОРАТОМ.

В документа се правят редица препоръки за признаването на приноса на атомната енергия при декарбонизиране на икономиката на ЕС, включително транспорта и индустрията. От ФОРАТОМ смятат, че ЕС си е поставил „много амбициозни“ цели за декарбонизиране на икономиката до 2050 г., а постигането им изисква мащабна трансформация на енергетиката, индустрията, транспорта и сградния сектор.

На 8 юли 2020 г. Европейската комисия одобри Водородна стратегия на ЕС, в която се посочва как водородът може да помогне за декарбонизацията на Стария континент. Според документа между 2020 г. и 2024 г. ЕК ще подпомогне инсталирането на най-малко 6 гигавата възобновяеми водородни електролизери, както и производството на до 1 милион тона водород от възобновяеми източници.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 химик

    22 5 Отговор
    Атомната енергия е перфектното решение за производство на големи количества нисковъглероден и достъпен водород. Е,ВЕЧЕ ДИРЕКТНО МЕ РАЗБИХТЕ! ВОДОРОДЪТ БИЛ НИСКОВЪГЛЕРОДЕН! ВОДОРОДЪТ Е Н2,КЪДЕ ГО ВИДЯХТЕ В МОЛЕКУЛАТА МУ ТОЗИ ВЪГЛЕРОД?

    Коментиран от #8

  • 2 Византиец

    13 5 Отговор
    Ако успеят да направят действащ термоядрен реактор, то той ще е в пъти по добър от атомния който изхвърля безброй радиационни отпадъци също като батериите които произвеждат мърсотия и радиация на уж чистия транпорт на елекрическите коли

    Коментиран от #5

  • 3 Сатана

    3 2 Отговор
    Днес Факти БГ реализира добър кликбайт с непродаваемите пилешки главички на “Градус”.Не губете клиентелата с подобни пропагандни статии.
  • 4 ТттттТ

    22 4 Отговор
    А здрасти...-когато Путин говореше ,че атомната енергия е най-адекватното решение за човечеството...-"цивилизованият свят" пищеше,че вентилаторите щели да им дават зелена енергия....Абе ушковци-слушайте какво говори Путин и се учете бе...
  • 5 русенец

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Византиец":

    Каква радиация произвежда батерията на електрическата кола? Всъщност ще ми обясниш ли какво е радиация според това, както я разбираш?

    Коментиран от #7, #11

  • 6 пешо

    6 2 Отговор
    "атомната енергия е перфектното решение за достъпен водород"
    някой да го каже на з.елкит.е в брасълс и на т.икват.а в банкя.
    p.s. на б.ой.кикев - тоже.

    Коментиран от #9

  • 7 Византиец

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    батериите са от литий основно радиационен елемен

    Коментиран от #10

  • 8 То тъй, ама...

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "химик":

    След като руснаци и американци, си премерят атомите, ще има водород, въглерод, кислород, ..... . А бе, от всичко и по много. Само, няма да има, кой да им се радва. Освен хлебарките.
  • 9 Византиец

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Е ако питате рашките и джуджето путин и 200 мегатонно ядрено торпедо ще свърши перфекна работа за радиационно цунами по бреговете на големите американски градове

    Коментиран от #17

  • 10 русенец

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Византиец":

    Първо - радиационни елементи няма, има радиоактивни. Второ - литият е алкалоид, а не актинид, ако изобщо разбираш за какво ти говоря. Та, попитах как точно си представяш радиацията, а не да ми обясняваш какво е лития. И втори въпрос, защо пишеш по теми, от които нищо не разбираш?

    Коментиран от #12

  • 11 Византиец

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Като цяло батериите могат да съдържат следните опасни за здравето елементи: живак, кадмий, олово, никел, магнезий, цинк, литий. Само на русенец като теб не вредят ти си зеления Хълк

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Византиец

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Ало русенския химик, я си прочети няколко пъти собствените си коментари и виж какви глупости ръсиш не ми се обяснявай като някоя женичка от 8ми клас по химия

    Коментиран от #15

  • 13 русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Византиец":

    То и цунамито е опасно, ама аз те питах какво е радиация, бе компетент!:))) Защо пишеш за неща, от които си нямаш представа?

    Коментиран от #14

  • 14 Византиец

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    Единствената ми грешка е че написах радиационен елемент вместо радиактивен , а на теб грешката е че изобщо си се родил като бай ганьо знае всичко
  • 15 русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Византиец":

    По-добре ти прочети коментарите ми , пък дано нещо ти влезе в тиквата.:))) Така и не ми отговори. Виж, не е срамно човек да не знае нещо. Срамно е когато му намекнат едно или друго, че не прави опит да провери дали случайно другият не е прав. Е, то и за проверка се иска акъл и го казах по принцип. Ти определено си от хората, знаещи всичко. Благодаря ти, че ми даде повод да се посмея, но пък заради такива като теб в НС основно де*или ни управляват. Така, че бъди здрав. Не виждам смисъл да ти пиша повече, един телевизор би ме разбрал по-добре.:)))
  • 16 Енерргетик

    3 1 Отговор
    Денизчо нещо като не ти е ясно поне не го пиши че се излагаш.

    "нисковъглероден и достъпен водород" - нещо като дървено желязо - какво общо има водорода с въглерода.
    "6 гигавата възобновяеми водородни електролизери" - та не стана ясно кое се възобновява - самите електролизери или водорода - свободен водород в природата няма и няма как да се възобновява.

    Та да използваш атомна енергетика за да произвеждаш водород е безумие - водорода е идеалното гориво но е кошмар за съхранение и транспортиране. Единственото предназначение е като акумулатор на енергия от ВЕИ-та - електролиза с излишната енергия денем и когато духа вятър и последващо производство на електроенергия с произведения водород нощем или когато няма вятър.

    За акумулатор е много по-добър от ПАВЕЦ например и по евтино да се направи такава централа.

    Коментиран от #21

  • 17 пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Византиец":

    що за тъпня си написал?
    или за каквото ти плащат, това пишеш...
  • 18 Енергетик

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Византиец":

    Като не са ти ясни работите не пиши че се излагаш - същия като автора на статията.
  • 19 pbdan

    3 0 Отговор
    Според начина на добиване водородът се нарича "сив" - получен от природен газ и водни пари при висока температура. "Син" се нарича този получен от въглища и вода и "зелен" - добитият при електролиза на водата. Сивият и синият водород са 3 пъти по-евтини от зеления, но имат въглероден отпечатък. Ще има големи спекулации(на ниво цели държави) със сив или син водород представен за зелен.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "pbdan":

    Аве к'во коментираш пак опорки? Иначе, хората са Япония и Китай. Франция също е в играта. Това е положението. К'ъв ес, к'ви 5лв?

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Енерргетик":

    Аве ти каква енергетика си учил и къде? Щото аз разбирам от клетъчна енергетика, ма гледам съм по наясно и с ядрената.
  • 22 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Спри ракията или писането, а най-добре и двете.

    Коментиран от #23

  • 23 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "pbdan":

    Що пишеш неща от които нямаш абсолютно никакво понятие? М ? Трол на зелената мафия, които препродават енергия от газ като зелена от фотоволтаиците, ли си ? К'ъв си ?
  • 24 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "pbdan":

    Не знам за сивия водород, ма сивото вещество в черепната ти кутия не е много ;)