Last news in Fakti

11 Май, 2021 12:15 2 466 17

Сърбия с голямо модернизиране

  • сърбия-
  • влакове-
  • ана бърнабич

Страната въвежда скоростни влакове

Сърбия с голямо модернизиране - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Сърбия планира голямо транспортно модернизиране с подкрепата на ЕС. Това обяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Пинк.

Споразумението беше договорено през последните седмици. Има договори с Френската агенция за развитие и Световната банка.

Проведено ще бъде модернизиране на железопътната линия между Белград и Ниш. Голяма част от линията ще е подходяща за високоскоростни влакове.

Те могат да развиват до двеста километра в час. Проучва се и удължаване на линията от Ниш до Перешово.

Сърбия планира да въведе нови модели на управление на железопътните линии чрез дигитализация. Премиерът припомни, че това е най-добрият вид транспорт за околната среда.

Работи се по модернизирането на още няколко линии. Работите трябва да започнат до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 5 Отговор
    ЕС отдавна продаде България на Турция, САЩ и Русия в замяна на Сърбия и Македония, през които ще минават скоростните влакчета на Алиекспреса и плавателния канал на Алибабато от Солун до Белград. Кочинката придобива буферен характер, най-вероятно разпределитен център за камилари..
  • 2 Дани

    14 2 Отговор
    За какво са ни влакове, ние имаме магистрали, по които да препускат доипки и турски тирове.
  • 3 Евала

    15 4 Отговор
    А ни хем сме в ес и пак патуваме 13часа до морето... хахахаххаха
  • 4 Руснаците направиха сърбите

    10 12 Отговор
    Крепосни и вечни длъжници
  • 5 КИМ

    9 7 Отговор
    Аз пък мислех, че Расия ги е подпомогнала ,а то пропадналата европа

    Коментиран от #11, #16

  • 6 ИТН

    5 7 Отговор
    А защо няма директна линия за Сибир минаваща през България

    Коментиран от #7, #12

  • 7 ВГЗИТН

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "ИТН":

    Сигурно, защото е в обратна посока.
  • 8 Браво

    8 1 Отговор
    на сърбите, така се прави. България задължително трябва да модернизира жп линията София-Кулата за 160км/ч, да вземе товарите от Солун и да изпревари трасето през Македония. Даже това трябва да е топ приоритет на страната през следващите 7-8 години. София-Кулата е с много по-голямо значение от планираната, но на практика локална линия София-Скопие.
    Ниш-Скопие-Гевгелия също е трудно трасе за модернизация, а е и по-голямо разстоянието от София-Кулата. Така че изобщо не трябва да се губи време.
  • 9 Аналитик плюс

    1 3 Отговор
    Браво на Сърбия. А нашето БДЖ си сгрива от години със самозапалващи се вагони, защото сме в ЕС. Не може ли София някак да се присламчи и тя към тази модернизация. Да помолим Белград да сложи едно рамо - нали пък ние чинно ги уредихме с евтин газ от Русия...
  • 10 Ами тя

    1 0 Отговор
    модернизацията стигне ли веднъж Ниш, можете да бъдете сигурни, че ще има продължение и към Градина/Калотина. Още повече, че ние ще сме завършили тогава ъпгрейда на линията София-Калотина. А и сърбите се интересуват не по-малко от връзката през София с Истанбул.
  • 11 Ир Сен

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "КИМ":

    Странно защо България не е подпомогната от ЕС.Може би защото Русия и Китай ни забравиха.
  • 12 Защото

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "ИТН":

    Боко продаде железниците за скраб,но ще строи магистрала до Луната .
  • 13 цербер

    1 0 Отговор
    Проведено ще бъде модернизиране на железопътната линия между Белград и Ниш. ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕДЕНО МОДЕРНИЗИРАНЕ НА.....АЛООУ,ФАКТИТЕ!
  • 14 6373

    3 2 Отговор
    Сърбия е хонкконг на балканя
    А косово е 52рия шат на Фащ
  • 15 хоминид

    2 2 Отговор
    България е бита карта. Поредното доказателство,че България е в ЕС само на хартия. Богатите западняци не се интересуват от просперите та на бедняците.
  • 16 Когато те

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "КИМ":

    подкрепя конкурента,се опитваш да му се противопоставиш и ето и от него подкрепа,та така е при сърбите. При нас никой не ни броиза ора и никой не ни крепи и няма интерес към нас освен за вид тоалетна хартия да служим.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Когато те":

    това не е вярно, идеята на злото е само да създаде такова впечатление, а, не че реално е така... и си има причина за това... въпроса е хората да се усещат, да правят разлика и да не се вдават... има достатъчно кадърни и умни българи, а България има огромен потенциал в много сфери.
Новини по държави: