Last news in Fakti

11 Май, 2021 16:29 1 338 6

Производството на ваксини да се удвои

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • производство

Много съм притеснен от настоящата ситуация, каза той

Производството на ваксини да се удвои - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои страни по света все още не са получили нито една доза от коронавирусната ваксина, докато по-богатите страни активно ваксинират населението си. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за руски медии преди посещението му в Москва, което ще започне в сряда, предаде агенция БГНЕС.

"Много съм притеснен от настоящата ситуация. Някои държави много бързо ваксинират населението си, но все още имаме страни, които не са получили нито една доза от ваксината", каза той. "Ваксинационният национализъм е голяма грешка", каза още Гутериш. „Като цяло виждаме огромна разлика между ваксинациите в развиващия се свят спрямо развития свят“, продължи той. Дипломатът припомни инициативата COVAX, насочена към разпространение на ваксини в развиващите се страни.

"За съжаление на COVAX и днес липсват средства - около 22 милиарда долара", каза генералният секретар на ООН. "Но сега има и проблеми с доставките поради ограниченията за износ в различни страни." Генералният секретар призова производителите на ваксини срещу коронавирус да обединят усилията си, за да удвоят производството.

"За мен е очевидно, че глобалното производство на ваксини трябва да се удвои, за да отговори на всички нужди. И това изисква сътрудничество", каза той. Гутериш припомни призива си към Г-20 да разработи глобален план за ваксинация, който да укрепи капацитета на всички страни и компании, които произвеждат ваксини. "Надяваме се всички производители на ваксини да могат да се обединят, за да създадат глобален план за ваксинация, който да обхваща всички хора във всички страни", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Първо да спрат да се рзвъждат като бесни. Никой не им е длъжен след като не са в състояние да планират и проведат нищо, което да им помогне да се избавят от мизерията и съпсътстващата я простотия.
  • 2 😷😷😷

    5 0 Отговор
    А, защо само на теория се приема, че ваксинирането е панацеята и решението!?!? Ами, ако не е така ?????
  • 3 Ловеца

    5 1 Отговор
    те някои нямат вода за пиене, тоѝ за ваксини се загрижил да ги боцка

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    0 4 Отговор
    Истината ви казва. Само в България сте на обратното мнение. На запад нали близки ни казват, че всички тяхни са се ваксинирани и нищо им няма, а тук плашите, а и като отидем и попитане мичните си лекари, чакай, няма. Българите на запад са от много години но не им се е налагало до лекар. Без личен лекар?!?? Да чукна на дърво... Получавали това и онова, но са явно с хронични заболявания. На запад 45,55 втора ваксина и нищо им няма, др. Мънгъров. Плаши гаргите, но не и тук хората орими. Но и от тук им внушаваме... А човек от вношението на някои, може да си отиде. Астразеника. Ок. От мънгъров, и дешутат ще ми става.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.