Last news in Fakti

12 Май, 2021 11:16 2 582 36

Зоран Заев: Нашата идентичност и език не подлежат на преговори

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • стево пендаровски

Тази рамка дефинира принципите на преговорния процес между Скопие и Брюксел и трябва да бъде приета както от европейска, така и от македонска страна

Зоран Заев: Нашата идентичност и език не подлежат на преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Република Северна Македония днес няма да има полицейски час поради религиозния празник Рамазан байрам, а от утре той ще продължава от полунощ до 4 часа сутринта, съобщават македонските вестници. Изданията отбелязват, че рестриктивните мерки са разхлабени до 18 май.

На 14 май в страната се очаква да пристигнат 38 400 ваксини на АстраЗенека по програмата Ковакс, съобщи здравният министър Венко Филипче, цитиран от вестник "Нова Македония".

По най-нови данни на министерството на здравеопазването новите случаи на коронавирус в Република Северна Македония са 171, починали са 26 души, а 409 са оздравели, съобщават скопските вестници. Досега от COVID-19 в страната са починали 5135 души, а активните случаи в момента са 10308.

Вчера в страната са били ваксинирани общо 14 033 души, съобщи министерството на здравеопазването. Намаляване с 37,2 процента на броя на новите случаи на COVID-19 и намаляване с 37,1 процента на броя на починалите е регистрирал Институтът за обществено здраве в оповестения вчера доклад за периода от 3 до 9 май, съобщава "Независен весник". Изданието отбелязва, че досега в страната са поставени 145 043 дози ваксини против коронавируса.

Изданията информират за визитата в Брюксел на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и разговорите му с високопоставени европейски представители. Вестник "Слободен печат" отбелязва, че Зоран Заев е подчертал пред всички събеседници в Брюксел, че преговори са приемливи за Северна Македония само при условие, че не засягат македонската идентичност и език. Впрочем, едно от условията на Северна Македония е да пише "македонски език" в самата преговорна рамка, която тепърва трябва да се приеме.

Тази рамка дефинира принципите на преговорния процес между Скопие и Брюксел и трябва да бъде приета както от европейска, така и от македонска страна, пише "Слободен печат".

Осигурихме и в Европейската комисия, и в Европейския парламент и която и да било друга европейска институция ключовите представители да знаят и разбират, че нашата македонска идентичност не подлежи на преговори и никога няма да бъде за преговори, заявил вчера премиерът Заев, цитиран от "Слободен печат".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоалетна хартия

    61 1 Отговор
    Както вижда Зоранчо, никой не преговаря с Македония за това. Няма македонски език и нация.....
  • 2 КОТарАК

    44 0 Отговор
    ако имахме правилна икономическа политика през тоя прословут преход , който явно не сме завършили още и стандарта ни беше средноевропейски , тая измислена от КОМИНТЕРНа ,,нация''сама щеше да дойде при нас. много политици за Белене станаха ,а още и един няма...
  • 3 Васил Ботев

    39 0 Отговор
    Верно ли бре? Тия празнуват рамазан?
  • 4 ами да

    23 0 Отговор
    Така си е, даже и Герги Димитров Македонски го знае......
  • 5 Ох Баня

    12 0 Отговор
    38 400 ваксини за 100% македонци. В това число и втората ваксина
  • 6 Мим

    42 0 Отговор
    Добре бе зайко,говори си ако искаш и на патагонски,но не взимай нашата история и да се хвалиш,че е ваша.Промени си и учебника по история.Признай и спри да хулите,Велика България и тогава се помоли да ви простим,иначе аут сте.....
  • 7 истината

    21 0 Отговор
    ''В столицата на Македония Скопие бе организирана тържествена церемония по случай 21-ви декември, Празник на Турското Образование''.........
  • 8 Гост

    16 0 Отговор
    Езиците на всички сърбомански македонци ще бъдат отрязани опекани и върнати обратно в устите им, за да ги изядат!
  • 9 Полковник РУМНО

    31 1 Отговор
    Не, на влизането на РСМ в ЕС. Влизането, ще означава край на българската азбука, писменост и история. Вземете пример от Гърция водила преговори с Македония 28 години.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Си ган

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "джаич":

    Абе, я кажи имаш ли иначе български паспорт, а?
  • 12 Скопие лъжат че са бедни

    4 7 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 13 Бисер

    19 0 Отговор
    Къде се ръгате македонски комунистически гниди?!
  • 14 Пич

    29 0 Отговор
    Техният език и идентичност не подлежат на преговори , защото не може да преговарят за нещо , което не съществува . Но нали знаете , кой каквото сам си направи..... Както не искат да преговарят с България , да се радват на баиряма , и да си подготвят фесовете...
  • 15 Насила, хубост не става

    25 0 Отговор
    Като не искат, не искат. Тяхна си работа. Дано, нашите политици, да имат 'топки'.
  • 16 македоникус

    3 19 Отговор
    България ще спре процесът за присъединяването на Македония към ЕС , ще спре преговорите , така както успешно забрани на Слънцето да изгрява защото било на знамето на Македония - стилизираното Слънце ( или звезда ) от Вергина - гербът на антична Македония и лично на василевс Филип и на неговият син Александър Македонски !

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ще има и още

    19 0 Отговор
    Както беше отбелязано днес в един от сутрешните блокове това е първата държава кандидат за член, която тя определя условията за прием , а не ЕС. Уникални и неповторими в своята си наглост. Но вече и в някои македонски медии събраха смелост да критикуват тази мантра за идентичност и език, която цитирам: политиците ни повтарят като папагали. Питат коя точно идентичност и език се имат в предвид - измислената след 1945 и признавана от Бугарите, или "древната македонска идентичност " ? И се припомня ,че същите хора така са се клели, че ще запазят и името на държавата но ......както знаем. Ще става все по интересно
  • 20 Монтанчанин

    20 0 Отговор
    Е тия са егати наглата нация,почнаха да поставят условия,се едно без Тех съюза немое,па нема да има преговори и нема ЕС за вас,само Албания ще преговаря.

    Коментиран от #21

  • 21 маке

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Монтанчанин":

    Има поговорка - цитат " КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ , КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ " може да се тълкува поне в пет варианта .
  • 22 Кому и Защо е този ЗОР по нашият

    12 1 Отговор
    Български район Македония ? Да вспомним с каква цел канят Магарето на Сватба ! А ЗОРАН предава своя народ на РАЗТЕРЗАНИЕ на запада , срещу лична гаранция за неговият предателство ! КОМУ , ЗАЩО с КАКВА цел ? За ТЕРИТОРИЯТА им , но без Населението ! Ще ги " Култивират " и " Редуцират " както нас ! Зоран върви към Ада като Юда ! Това вършат и нашите безумци в София ! А народа като стадо , следва своите касапи !
  • 23 Вето

    15 0 Отговор
    за скопските гюпци! Ще видят ЕС на куково лято.
  • 24 Заев ще получи ПРАВО за Криминално

    3 1 Отговор
    ЗАБОГАТЯВАНЕ , срещу унищожаване възможността на хората там за ОЦЕЛЯВАНЕ в момент на надвисналата СВЕТОВНА КРИЗА !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вижда ли някой западната СВОБОДА ?

    4 1 Отговор
    Та народа няма право да произвежда и да излезе на ПАЗАРА ! Народа в ЕС е с " Вързани " крака и ръце ! Защо уж Гледаме а пък НЕ ВИЖДАМЕ ?!
  • 27 Кому си нужен на Запад ?

    3 1 Отговор
    Слепи ли сме или Урочасани ?
  • 28 Бай Вълчан

    1 0 Отговор
    Зоране, ке има “ми го видиш астарот”.
  • 29 Съдията

    10 0 Отговор
    Абеее...Заю Баю, като ви конфискувам всички пишещи машини със сърбежни букви и всичките ви проблеми ще се решат.
  • 30 Ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "македоникус":

    Наследнико Буцефалов,гърците ви казаха за гея Ал Мак.Грък е,като баща си.

    Коментиран от #31

  • 31 македоникус

    1 9 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Татарче това ли ти го каза немия , че глухият чул , как слепия видял как куцият бързо побягнал ?
  • 32 БЮРМ/FYROM

    10 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 33 Колю

    8 0 Отговор
    Нито ЕС нито Македония ще преговарят за "македоска идентичност и език"....Как се преговаря с нещо което го няма.
  • 34 ККК

    8 0 Отговор
    Ами да си направи един ДНК тест да видим какъв Българин ще излезе!
  • 35 Герд Мюлер

    5 0 Отговор
    Г-н Заев, а и всички севромакедонски политици, говорят едно и също. "Нашата идентичност и език не подлежат на преговори". България не иска да преговаря за това, а за ОБЩАТА ИСТОРИЯ. На всеки е ясно, българин, германец, руснак, французин, италиянец и т.н., че нацията, която обитава границите на днешна СМ (ако изключим албанското населние) е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА от: Коминтерна и Югославския режим на Йосип Броз Тито с начало 1932 година (с прекъсване от 1941-1944). Същото се отнася и за официалният език на днешна СМ, Той е изкуствено кодифициран през 1944 г. Но въпреки това, Заев, и другите СМ политици щетат из ЕС и говорят като папагали едно и също. Олеле, "бугарите ке ни земат единтитветот и язикот!". И вече станах смешни и дори досадни на европейските лидери. По-добре си оправете учебниците по история, където пише. че "бугарите са номадско татарско племе, че са фашисти и окупатори". Почнете да ги печатате, Зоранее-е-е...!
  • 36 Дебилчев

    2 0 Отговор
    Повтаряш го с надеждата да се превърне в истина, нали, заев
Новини по държави: