15 Май, 2021 19:07 5 622 41

Заев за новото българско правителство

  • зоран заев-
  • правителство-
  • ес

Новият кабинет може да спомогне за придвижване на страната към ЕС

Заев за новото българско правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии, предаде БТА. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев. Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България". "ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.
Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне /тези теми/ от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.

Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива. "И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    81 0 Отговор
    Заев се държи като самоубиец с бомба в самолет....
  • 2 Army Ranger

    39 46 Отговор
    Днес в предаването ничия земя по нова али агджа който посегна на папата каза че е бил накаран и че руснаците са виновни. А вие само за руските окупатори говорите които ужким са ни освободили а воюват винаги срещу нас, а русофилите все за руския окупатор милеят

    Коментиран от #14, #23

  • 3 Зоран

    9 66 Отговор
    Заев взе да наподобява гладната кокошка... Не е лош, харесвам го, при неговото управление северна Македония задмина България по просперитет!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    49 4 Отговор
    Изчезни бе, микроб!
  • 6 Мим

    84 3 Отговор
    Абе зайо,неразбрали,че от вас зависи България да ви разреши.Знаете какво се иска от вас за за ви пуснем.Не си правете илюзии,че като е служебно правителството и ще ви клекнем..Хитреци сте.. . ама номерата ви няма да минат....
  • 7 Army Ranger

    7 33 Отговор
    Израел е в правото да се защитава срещу над 9 милиона израелци са изтреляни безразборно над 3000 ракети с 200 кг бомба в главата на ракетата а после се чудят защо Израел им срива терористичните блокове. И последна новина Русия са поръчали атентата срущу папата това го има по новините на нова

    Коментиран от #16

  • 8 ФАКТ

    61 2 Отговор
    Заюв се държи като прост и нагъл българин, но от онези по -мургавите !
  • 9 Другарят

    33 1 Отговор
    ти Бою те врътна , ама съдба !
  • 10 нордмакефилм

    43 0 Отговор
    "Ну, Заяц! Ну, погоди! "
  • 11 македоникус

    2 37 Отговор
    ПатрЕоте от Татар Пазарджик и черкези с бълг. самосъзнание бивши комунисти няма да пуснат Македония в ЕС без да вземат подкуп , рушвет , комисионна , бакшиш , денги и так дале , така както Каракачанов продава бълг. паспорти .

    Коментиран от #15, #17

  • 12 Васил Ботев

    49 0 Отговор
    Ама вие пак искате да направите " Легнах българин събудих се македонец". " Легнах македонец събудих се европеец". Ще стане "Легнах европеец и съм сънувал че съ македонец пък съм си българин"
  • 13 069

    39 4 Отговор
    То новото служебно правителство на два дни оправи България, та сега само макетата му липсват. Направо му е пръв приоритет на служебно правителство да се занимава с македонските мераци и щения. Ако искате да да ви признае, обаждате се да помолите за среща и ако ви разрешат, отивате с покаяние и пълни самопризнания, че сте българи, и на другия ден сте в ЕС. Ако влезете, ще цъфнете и вържете. Ако не влезете, по-късно ще ни благодарите.

    Коментиран от #36

  • 14 Додо

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Army Ranger":

    Взимаш отношение по тема:,,Едно си баба знае,това си бае".Темата е друга.Прочети поне заглавието.
  • 15 Мешков

    38 0 Отговор

    До коментар #11 от "македоникус":

    Не е до пускането, гусин Минискус, а от тва дали нас раните макета са заслужили да са европейци. Ами не са. С открит расизъм, реч на омразата, коминтерновско мислене, и официално преклонение пред диктатори-напр. Тито, Сев. Македония по-добре да кандидатства за Африканския съюз
  • 16 Е, ако ти му вярваш, БРАВО

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Army Ranger":

    Руския цар Петър Първи, е казал крилатата фраза "на турчин вяра да нямаш"! А този е бандит, и дава интервюта за пари!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АЛО АЛО

    32 2 Отговор
    Ако има малко разум в главите на нашите политици, ще прекъснат всички дипломатически отношения с Бившата Югославска република Македония и ще затворят всички КПП та. Ще дадат срок от 72 часа на всикчи които имат БГ паспорти и се чустват българи , да се приберат в България, като им гарантират жилище и работа.Така ще покажат характер и сила, а също и абсолютна отдаденост на идеята за неприкосновеноста на нашата история. След този акт максимум до един месец макетата ще подпишат всичко което им дадт без никакви въпроси.
  • 19 Неняма

    24 0 Отговор
    Не Заев, никой кабинет няма да спомогне, защото ще го свалим от власт. Няма да в бъде тази. Взеха ни всичко, но за българското име ще умрем.

    Коментиран от #22

  • 20 Зайко

    29 0 Отговор
    да си направи ДНК сравнителен тест с българи, сърби и гърци и тогава да прецени какво да говори!
  • 21 България

    32 1 Отговор
    На това Струмско цигaнe няма ли кой да му каже, че служебното правителство няма правомощия да отмени ветото?
  • 22 маке

    7 27 Отговор

    До коментар #19 от "Неняма":

    Аде на бас , ако от САЩ , ЕС , и Турция решат да дадат Пиринска Македония на Р.Северна Македония , българските патриоти ще предадат като бонус и Кюстендилска област само и само да се подмажат на големия брат !

    Коментиран от #28

  • 23 Васил Ботев

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "Army Ranger":

    До тук добре. За макетата ко ще казеш че и те заговориха за Русия. Ти не разбра ли че това е тактика на Россия да окопират България или?
  • 24 Милия ми той

    13 0 Отговор
    Зорлен Заев да станеш!!!!
  • 25 Само да имат

    12 1 Отговор
    куража да го направят тия руски мекерета, жан виденовите протести ще им се виждат празник!
  • 26 3965

    2 37 Отговор
    Нека пуснем Северна Македония в ЕС, дори да трябва да се откажем от езика си, корените си, историята си. Така няма да има език на омразата към нас и няма да се налага да имаме нова национална катастрофа. Да го направим с добро преди ЕС, САЩ и Русия да ни го наложат.

    Коментиран от #30

  • 27 Скорпи

    24 0 Отговор
    Заев,разтягаш локуми както винаги..Бла,бла...и нищо съществено не казваш...Отдавна е време да влезнеш в час,постоянно си в междучасие..
  • 28 Дългият

    19 0 Отговор

    До коментар #22 от "маке":

    Къде пък навираш Турция...световна сила ли е или си и симпатизант
  • 29 Смехурко

    12 0 Отговор
    Ну заяц, погоди!
  • 30 я помисли

    25 0 Отговор

    До коментар #26 от "3965":

    И да продължават да мислят, че българите са фашистки окупатори и че цар Самоил е воювал цял живот с татарите (българите) и още ред други глупости. Да си правят днк теста и да си определят кои са всъщност. Да не се окаже, че са 80% българи и 20%сърби.
  • 31 Перо

    28 0 Отговор
    Тоя си мисли,че е в позиция да поставя условия и да определя темите за преговори. Имал работа с ЕС,а БГ сигурно е на мястото на РСМ. На никой не му пука,дали ще се откаже от ЕС или не,може да се мине и без измислената държава с неетническо население,колкото софийска област. ЕС трябва да ги раздели с Албания,защото тази държава е много по-напреднала с европейските ценности и не е обременена с настоящ комунизъм и македонизъм,и може да бъде приета в ЕС,защото няма никакви проблеми с критериите и европейските ценности.

    Коментиран от #34

  • 32 Герд Мюлер

    23 0 Отговор
    Всички северомакедонски политици можеха да използват политическата пауза и да изпълнят някоя и друга точка от Договора за приятелство. А те какво правеха? Ходеха на екскурзии и разговаряха с тоя или ония, а съществените задачи, които трябваше да решават за да заслужат влизането си в ЕС, въобще не ги пипнаха. Заев, ако не си свършите вашата работа никое правителство на БГ няма да ви даде зелен светофар за ЕС. Действайте, а не се правете, че не знаете какво да правите. БГ не е "измислила" този проблем сега. Той е актуален от самото създаване на Македонизма.
  • 33 кака

    20 0 Отговор
    За предатели, ЕС през крив макарон.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 стрина

    20 0 Отговор
    Върти,суче,репчи се,плюе ни,и пак до нас опира.Заешка му работа.
  • 36 Скопие

    1 10 Отговор

    До коментар #13 от "069":

    "Ако не влезете, по-късно ще ни благодарите." Веднаш да си кажам - благодарам!
  • 37 БЮРМ/FYROM

    20 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.

    Коментиран от #38

  • 38 македоникус

    4 12 Отговор

    До коментар #37 от "БЮРМ/FYROM":

    Злобата е оръжие на слабите . Нетърпимостта е присъща на ограничените умове. Цинизмът и нетърпимостта издават безсилие - умствено и физическо и за това не бива да им се обръща внимание .

    Коментиран от #40

  • 39 БЮРМ/FYROM

    8 0 Отговор
    Измислената "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Ще почакате 20-тина години, другари БЮРМаджии-безродници. Крадци на история, език и култура.
  • 40 Герд Мюлер

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "македоникус":

    Има отделни хора и от двете страни, които не си здържат нервите. Но обясни защо в учебниците по История в РСМ българите са наречни фашисти, окупатори, номади, ъаъари и куп други обиди. Ако отворим българските учебници по история навсякъде се пиша "братя, нашите братя". Това е разликата между вас и нас. Втората разлика е във вашето присвояване на историята. За вас няма никакви исторически документи. По-перфектни фалшификатори на историята от този 1 милион и половина северомакедонци няма в цял свят. С промити от МАКРДОНИЗМА мозъци, нито приемате, нито предавате. То и аз да съм роден в РСМ ще разсъждавам като вас. Защото още от детската градина сте закърмени с тази омраза към българите. А който изяви някакви симпатии към българите в миналото са го убивали, а сега го "натикват в седми глух коловоз" и караиерата му свършва. Чудя се що за хора сте?
  • 41 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa, крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Прecпaнcкият дoгoвoр бe пoдпиcaн, eдвa cлeд 28 гoдини вoдeни прeгoвoри мeжду РCМ и Гърция.
Новини по държави: