13 Май, 2021 12:06 1 352 3

Жена оглави италианските тайни служби за пръв път в историята им

  • италия-
  • тайни служби-
  • елизабета белони

Елизабета Белони оглавяваше първоначално т.нар. Кризисен щаб, като се е занимавала с отвличания на италиански граждани в Ирак и Афганистан

Жена оглави италианските тайни служби за пръв път в историята им - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

64-годишната Елизабета Белони е новият шеф на италианските тайни служби. Тя заменя досегашния им шеф Дженаро Векиони. Назначаването на Белони начело на Отдела за информация за сигурността беше обявено от премиера Марио Драги.

Преди това той изслуша мнението на Министерския комитет за сигурност на републиката. Белони, която е от Рим, беше преди това и първата жена генерален секретар на Министерството на външните работи. Тя заемаше този пост в продължение на пет години.

Белони е „пионерка” във всичко, което върши, още от дете. Навремето тя е първата ученичка, която заедно с още едно момиче е приета в йезуитското училище „Масимилиано Масимо”, където е учил и самият Драги, и където са били приемани по-рано само момчета.

В Министерството на външните работи Белони оглавяваше първоначално т.нар. Кризисен щаб, като се е занимавала с отвличания на италиански граждани в Ирак и Афганистан.

Оглавявала е и Генералната дирекция за сътрудничество и развитие, била е и шеф на кабинета на външния министър, а после и генерален секретар на министерството.

Това са все постове, които преди нея са били заемани само от мъже. Белони е завършила политология през 1982 г., а после е станала дипломат и посланик.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    2 2 Отговор
    Няма значение жена ли е или мъж, ама 64 си е пенсионна възраст вече :)
  • 2 Чемшир

    1 1 Отговор
    Архаипни заглавия,,, Тайни служби ""
  • 3 SQUAD GAME 2015

    1 0 Отговор
    Браво за жената една умна италианска дама ще бори омразните мафиоти и терористи
Новини по държави: