14 Май, 2021 22:22 2 290 14

Войната в Газа! Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Протести в подкрепа на палестинците се провеждат по целия свят

Войната в Газа! Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че най-голямата офанзива срещу "Хамас" от години все още не е приключила, съобщава БиБиСи.

"Те нападнаха столицата ни, изстреляха ракети по нашите градове. Те плащат и ще продължат да плащат скъпо за това", каза той след консултации по сигурността в щаба на военните в Тел Авив. "Още не е приключило".

Объркването около нахлуването в Газа е "интелигентна тактика", израелските отбранителни сили (ИД) умишлено заблудиха "Хамас" в изявленията си за възможна наземна инвазия снощи, казва експерт по отбраната.

Появи се объркване късно снощи, когато туит предположи, че войските са в Газа, преди армията да публикува друго изявление, в което се казва, че силите са атакували тунелите на "Хамас" по границата, но не са я преминали.

"Оказа се много умна тактика", коментира Майкъл Стивънс, сътрудник за Близкия изток от мозъчния тръст на Royal United Institute Institute, пред БиБиСи.

"Това трябваше да накара бойците на "Хамас" да се преместят в тунелите си и да се подготвят" за инвазия, а израелските военни използват това, за да ги ударят с артилерия.

Европейската комисия е "много загрижена" за ескалацията на израелско-палестинското насилие.

"Осъждам безразборни атаки на "Хамас" срещу Израел. Цивилните от всички страни трябва да бъдат защитени. Насилието трябва да приключи сега", коментира Урсула фон дер Лайен.

Израелското знаме се вее на официални сгради в Австрия днес в знак на "солидарност". "Осъждам с най-голяма твърдост атаките срещу Израел от ивицата Газа", заяви пред "Франс прес" канцлерът Себастиан Курц.

"Израел има право да се защитава срещу тези атаки. За да покажем нашата солидарност ... поставихме израелското знаме", на канцлерството и на външното министерство, пише в изявление.

"Нищо не оправдава повече от 1000 ракети, които "Хамас" и други терористични групи са изстреляли досега по Израел от Газа", коментира външният министър Александър Шаленберг. "Ние силно подкрепяме сигурността на Израел."

През 2000 г. Израел отзова своя посланик в Австрия, след като крайнодясна - партия, основана от бивши нацисти - се присъедини към коалиционно правителство. Оттогава отношенията се подобриха много и Курц постави укрепването на отношенията с Израел като приоритет.

Протести в подкрепа на палестинците се провеждат по целия свят. Протестиращите се събраха, за да развеят палестинските знамена и да покажат солидарност в петък в няколко държави с мнозинство с мюсюлмани, включително Бангладеш, Йордания, Косово и Турция.

Но в Европа при някои протести се наблюдават антисемитски лозунги и вандализъм. Планираният пропалестински протест в Париж е забранен поради опасения, че може да доведе до жестоки сблъсъци.

В Германия говорителят на канцлера Ангела Меркел предупреди по-рано в петък, че антисемитските демонстрации няма да бъдат толерирани, след като протестиращите горят израелски знамена.

Междувременно единственият палестино-американски член на Конгреса на САЩ критикува "безусловната" подкрепа на САЩ за Израел по време на емоционална реч. Сдържайки сълзите си, Рашида Тлайб заяви, че тази подкрепа "е позволила заличаването на палестинския живот".

Израел засипа Газа с артилерийски огън и въздушни удари в петък, когато се насочи към тунели на палестински бойци, за да се опита да спре постоянните ракетни атаки срещу израелските градове, но ракетите продължават летят.

Палестинците бягат от северната част на анклава. Източник коментира пред БиБиСи, че се предприемат "реални усилия" за договаряне на край на боевете.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГГГ

    8 5 Отговор
    Това светска армия ли е? Кви са тия кипи на главата?!

    Коментиран от #5

  • 2 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    9 8 Отговор
    ТИЯ СЕГА ГИ ПОЧВАТ.....ГОРКО ИМ НА АРАБИТЕ
  • 3 Гост

    6 6 Отговор
    Аз съм муслиманин и осъждам този акт на НАСИЛИЕ срещу мирните граждани!!! НаСранЯко ще си плати, ако не на този свят, то в отвъдното 100%
  • 4 Пускай ги , Биби ..

    3 3 Отговор
    Пускай "Сайерет Маткал" !!!
  • 5 Аха

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГГГ":

    Това е като ошанката за роснака ... 😁
  • 6 ХАМАС

    7 5 Отговор
    Подкрепям Хамас, това е Палестинска територия! Дано Иран обсипе в ракетен дъжд най накрая тази измислена държава Израел създадена по натиска на сатанистите еврей от САЩ през 1948г. и призната от фалшивото им ООН! Целия арабски свят мрази Израел и е в солидарност със Палестина!

    Коментиран от #7, #10, #12

  • 7 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХАМАС":

    Малко си в грешка за Сащ. Великобритания и Ссср имат най големи заслуги за създаването на Израел.

    Коментиран от #8

  • 8 Мхм

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Съгласен съм за англоционистксата империя, но като цяло САЩ стоят зад Израел ако САЩ някога се разпаднат то Израел като държава ще изчезне за часове.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Да сега в момента е така!
  • 10 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ХАМАС":

    Обаче целият арабски свят си трайка и гледа сеира на палестинците. Що? Ми щото евреите където хванат арабелите така ги маризят че на онея още им държи влага. Та сега за пореден път ще окажат на палестинците морална подкрепа докато евреите ги наказват за престъпленията им.
  • 11 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Израел имат нещо наречено атомно оръжие. След като се сдобиха с него арабските им съседи започнаха да си налягат парцалите иначе преди това през няколко месеца им спретваха войни (не че евреите пак не ги биеха но сега вече не смеят). Има и периоди когато САЩ са налагали оръжейно ембарго на Израел но Израел въпреки това пак е отупвал арабите.
  • 12 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ХАМАС":

    А и приятелю ако Иран ги обсипе с дъжд от ракети ще стане като миналия път F-35 ще направят няколко кръгчета над Техеран, миналият път хвръкнаха няколко генералски глави (шефовете на ПВО и авиацията) защото не били ги видяли, а сега могат да пуснат някоя и друга бомбичка тук там. Иранците не са глупави и те няма да го направят докато имат глупаци като вас от Хамас да го направят и после да отнесат шамарите.
  • 13 ARGON

    1 3 Отговор
    Евреите са решили да ликвидират всички палестинци.
    Успоредно с палестинците, евреите се опитат да затрият и европейците.
    Юдеите са нашето нещастие.
  • 14 ARGON

    2 1 Отговор
    Какви бивши нацисти ги гонят еврейските демони - 76 години след ВСВ?
    Юдейската машина за пропаганда и лъжи няма спирачка.
    Отврат.