Last news in Fakti

14 Май, 2021 17:35 1 807 11

Израел засили офанзивата си срещу Газа след нови ракетни атаки

  • израел-
  • ивица газа-
  • хамас-
  • палестина

Военен говорител на "Хамас" предупреди, че групировката е готова да даде суров урок на израелските военни, ако те решат да продължат с наземната атака

Израел засили офанзивата си срещу Газа след нови ракетни атаки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските военни засилиха офанзивата си срещу Газа след ракетни атаки срещу Израел от палестински бойци. Армията на Израел заяви, че въздушните и сухопътните сили са участвали в атаки днес, но не са влезли в Газа.

Налагането на прибързано примирие под натиска на международната общност може да има обратен ефект и само след месец всичко да започне отначало, предупреди Марг Регев, висш съветник на израелския премиер Нетаняху.

„Ние не желаехме този конфликт, но след като вече е започнал, трябва да завърши с продължителен период на затишие и единственият начин да бъде постигнато това е като Израел „извади от строя“ Хамас, военните структури на организацията, командването ѝ и нейните арсенали. Хамас трябва да разбере, че не е в неин интерес да изстрелва ракети срещу Израел“, каза той.

Израелският президент Реувен Ривлин предупреди за възможна гражданска война заради сблъсъците между евреи и араби в Израел. Тази сутрин израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военната операция срещу палестинските бойци в Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Той каза, че радикалното палестинско движение „Хамас“, което контролира Газа ще плати висока цена.

По-рано израелски части застреляха палестинец на окупирания Западен бряг на река Йордан, след като той се опитал да намушка с нож патрулиращ войник. Това е четвъртият подобен случай в района от възобновяването на конфликта между Израел и Хамас по-рано тази седмица.

Преди това израелските военни призоваха 7000 армейски резервисти и разположиха войници и танкове близо до границата си с Газа. Според израелските военни наземната офанзива в Газа е един от вариантите, който се обсъжда, но все още не е взето официално решение.

Военен говорител на „Хамас“ предупреди, че групировката е готова да даде суров урок на израелските военни, ако те решат да продължат с наземната атака.

Конфликтът започна след седмици на израелско-палестинско напрежение в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. Размириците и въздушните удари продължават вече пето денонощие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавна деескалация и прекратяване на военните действия в Газа и Израел.

Заради противопоставяне от Съединените щати с цел приоритет на посреднически усилия, днес няма да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН както беше обявено по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 барчо

    8 2 Отговор
    Производителите на оръжие доволно потриват ръчички.
  • 4 Човека Коза

    5 4 Отговор
    Сезон 2012. Въпрос към евреите: Как си прекарахте в България?
    -Избухнахме си още на летището!
    🤭🤭🤭
  • 5 Ятак

    4 5 Отговор
    В договора за 8броя Ф-16 са включени и 6 броя 3Д радари. Ще купим и железен купол от израелтяните, те са изпитани в истински боеве.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И колко са

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ятак":

    изпитани в боеве,като ракетите на арабите ги преминават и си се взривяват в Израел. Железния купол на израелците нещо май ръждяса и доста омекна щом пропуска и такива допотопни ракети като на арабите,а какво ще е ако ги стрелнат с новите модели,направо не ми се мисли.

    Коментиран от #8

  • 8 Смешен си

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "И колко са":

    и говориш лъжи, железен купол прихваща и унищожава 90% от ракетните удари, а те са денонощно.
  • 9 МатрЯлно неОтговорно лице

    4 0 Отговор
    Палестина изпревари Илон Мъск и зае първо място по брой изстреляни ракети за година...
  • 10 Факти

    4 3 Отговор
    Израил е мощна страна
  • 11 Матей

    0 0 Отговор
    Нали щяха да строят третия соломонов храм,макар и без кивота вътре,как ще бъде тая работа като арабите са непримирими,обстрелват и с ракети,а тия не са Касам.При тия ,сегашните обстрели, една трета от ракетите достигат целта си,значи не са пуснати напосоки,разрушителната им сила е значителна.Евреите се правят на курназ,само че тоя път е много сериозно.Да навлязат с танкове в ивицата Газа и Палестина,цял свят ще ги заклейми като агресори,и не се знае Хамас какви военни изненади им готви,може да имат и противотанкови ракети.