15 Май, 2021 18:35 1 281 9

Мерките за защита на климата изисква политическо мнозинство

  • климат-
  • ангела меркел-
  • франкфурт

Мнението е на Меркел по време на дискусия във Франкфурт

Мерките за защита на климата изисква политическо мнозинство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че амбициозни мерки за защита на климата могат да бъдат въведени само при наличие на съответните политически мнозинства. "Разбирам, и това естествено малко ме натъжава, че младите хора казват: "Човече, първо трябва да отидем в съда, преди тези в правителството наистина да ни дадат това, което ни се полага", отбеляза Меркел при дискусия с климатичната активистка Луиза Нойбауер във Франкфурт.

Въпреки това обаче е вярно също, че "при демокрацията винаги трябва да се получи подкрепата на мнозинствата за нещо", допълни канцлерът. Меркел даде пример със собствения си избирателен район в провинцията, където опасенията от издигане на вятърни турбини винаги са съпътствани от жалби. Ако просто се игнорират притесненията на хората, може да се стигне до ситуация, при която в мнозинство да се окажат тези, които отричат климатичните промени, каза Меркел, давайки за пример бившия американски президент Доналд Тръмп.

През април конституционният съд на Германия постанови, че законът за защита на климата е недостатъчен и нареди на правителството да въведе по-подробни разпоредби за периода след 2030 година. Кабинетът прие по-рано тази седмица изменения в закона.

Според Нойбауер обаче е трудно действията в защита на климата да бъдат обусловени от израза "но нали живеем в демокрация", тъй като подобна формулировка "предполага, че демокрацията стои на пътя ни". "Очевидно е, че по-тежка климатична криза също няма да е от полза за демокрациите ни", каза младата активистка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    12 0 Отговор
    И нови данъци, нали така фрау Меркел, което ще оскъпи крайната цена на всички продукти, нищо че са произведени извън ЕС.
  • 2 пешо

    6 0 Отговор
    "може да се стигне до ситуация, при която в мнозинство да се окажат тези, които отричат климатичните промени"
    стрина се прави на умряла лисица...
    първо, показателно е, че според нея феновете на "борбата за климат са прави по определение. после - нормалните хора като цяло не поставят под съмнение промените, те изразяват много основателно притеснение за ПРИЧИНИТЕ, които ги предизвикват. и накрая - борбата за климат в крайна сметка засяга най-тежко и обрича на мизерно съществуване не тия, които са реалните емитери на огромни количества емисии през годините, а бедни пейзани, като нас, на територията.
    капиш, танте?
  • 3 Анонимен

    12 0 Отговор
    Започват да си показват истинската същност зелените комунисти . Искат да наложат Комунизъм 2.0 под формата на борба с измислени климатични промени . Къде тук ще им се пречкат някакви си желания на хората - всичко трябва да бъде жертвано в името на постигане на техните цели - тотален контрол над всички от една ограничена върхушка . Може в западния свят да не знаят , но ние много добре помним какво значи това и не желаем отново да го преживяваме .

    Коментиран от #4

  • 4 Бритни

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Не забравяй медицинския фашизъм и диктатурата ковид 19. Още не е изолиран така наречения вирус, а правят "ваксини" срещу него. И диахностика няма, и патология няма, но да - хората от "това" боледуват и от "това" умират. Не по напълно доказуеми научно и медицински причини, не по напълно очевидни и логични понякога причини.
  • 5 Швабата

    2 1 Отговор
    До 2030 няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи!
  • 6 246

    6 0 Отговор
    Някои видни учени се опитаха да обяснят на брюкселските бюрократи, че климатични промени е имало, има и ще продължи да има във вековете и хилядокетита докато съществува планетата ни. Самите изменения изключително малко са свързани с човешката дейност, там играят други фактори.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    6 0 Отговор
    Тази зима отворих прозореца и пуснах фурната за да стопля хората навън ‼ Стопли се, като стана април‼ Толкова за влиянието на хората над климата !
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    7 0 Отговор
    Танте що не каже колко е дела на Слънчевата енергия и колко на хората ! Колко са загубите на топлина във височина! Как 100 електрокара компенсират един полет на презокенски Боинг или контейнеровоз! Или мачкай хорицата, щото не можеш корпорациите !
  • 9 фасони

    4 1 Отговор
    `Еколория` ?!Локуми на думи!?Децата са по-полезни от дъртата крава!....
Новини по държави: