Last news in Fakti

18 Май, 2021 16:40 6 077 13

Природни катаклизми: иде краят на цивилизацията?

  • катаклизъм-
  • природа-
  • бъдеще-
  • климат-
  • климатични промени

Екстремните природни явления зачестяват

Природни катаклизми: иде краят на цивилизацията? - 1
Снимка: Shutterstock

"Нямах представа дали майка ми е добре и дали все още имам дом, в който да се прибера", спомня си Мици Тан. През ноември 2020 година тайфунът Вамко тежко засегна Филипините. "Нямахме ток, почти нямахме обхват на телефоните си", казва още Тан. По време на бурята тя остава при своя приятелка. Хората в съседните сгради се катерят по покривите, за да се спасят от прииждащата вода.

"Вече сме жертви на екстремното време", казва 22-годишната жена. "Щом чуя, че се задава тайфун, ме обзема страх, че ще се удавя в собствената си спалня".

Как ще изглежда светът след 30 години?

Подобно на повечето филипинци, Тан добре познава опасностите от циклоните. Само две седмици преди тайфуна Вамко, друг тайфун - Гоби, една от най-опустошителните тропични бури, регистрирани някога, за късмет подминава столицата Манила и нейните 13 милиона жители. Тан знае, че със затоплянето на планетата подобни стихии ще стават все по-опасни.

Колко време ще може обществото да издържи на подобни катаклизми? Въпрос, чийто отговор все още съдържа много неизвестни. Но едно е сигурно: докато 22-годишната Тан навърши възрастта на своята майка, която е на 58, наводненията в Манила и редица други градове ще са се превърнали в ежегодно събитие. Такива критични наводнения едно време са се случвали само веднъж на 100 години.

Същевременно продължителните засушавания застрашават растителността, което ще доведе до още по-сериозна заплаха от пожари на много места по света, включително в редица градове на САЩ и Австралия. След 30 години поне една четвърт от глетчерите в района на Хиндукуш в Хималаите ще са се разтопили, а това може сериозно да изостри споровете за питейна вода между трите ядрени сили Индия, Пакистан и Китай с техните над 2,8 милиарда жители. Трите държави са силно зависими във водоснабдяването си от реки, които се захранват от ледниците в Хималаите.

Промените са факт, но дали ще са апокалиптични?

Усещането, че предстои климатична катастрофа предизвиква сериозни страхове в обществото. Според проучване на YouGov, 30% от американците вярват, че ще преживеят апокалиптична катастрофа. Изследване от 2019 година сочи, че половината от анкетираните във Франция, Италия, Великобритания и САЩ са убедени, че днешната цивилизация ще рухне през следващите няколко години.

Въпреки широко разпространените страхове, няма научнообосновани доказателства, че подобен срив на човешката цивилизация е вероятен или пък неизбежен. Климатичните катаклизми могат обаче да засегнат някои райони толкова тежко, че “сцеплението в обществото като цяло да бъде нарушено”, казва Михаел Опенхаймер, професор по науки за Земята в университета “Принстън”. През септември 2020 година Институтът за икономика и мир (Institute for Economics and Peace) публикува доклад, който прогнозира, че до 2050 година 1,2 милиарда души ще се окажат климатични бежанци. Според три организации, с чиито представители ДВ разговаря, този доклад обаче обрисува грешна картина и борави неправилно с данните. “Цифровите данни са пълна фикция”, казва по този повод политоложката Сара Неш от Земеделския университет във Виена.

Гневът като мотив за действия

Учените и активистите неизбежно се изправят пред въпроса: мотивира ли говоренето за климатичните промени и катаклизми хората да действат или пък ги води до отчаяние? “Апокалиптичната нагласа може напълно да ни обезсърчи“, казва Майкъл Ман, експерт по климата от Пенсилванския университет. В новата си книга Ман пише, че апокалиптичните нагласи вече са станали по-масови от отричането на климатичните промени. Гневът и страхът също са мощни двигатели за промяна, но само ако хората чувстват, че могат сами да определят живота си. Гневът е основният мотив и на Тан в борбата ѝ срещу климатичните промени. “Не искаме хората да се надяват”, казва тя, “искаме да са гневни и да искат да действат”.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То беше

    23 3 Отговор
    ясно , че като падне Бойко , ще настъпи -))
  • 2 илия

    15 2 Отговор
    мислил съм си ако угасне слънцето просто не знам какво ще правим

    Коментиран от #3, #4

  • 3 илия

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    но по-скоро няма да угасне отколкото няма.така си мисля
  • 4 Плащаш

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    си сметката и пак ти го пускат без допълнителна такса.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Близката история

    9 1 Отговор
    Ще пише за сегашните неандерталци- деградирали духовно и материално зли безчовечни егоисти и от алчност се самозаличили в мирно време, изразходили земните ресурси от лакомия да трупа за дупка 2/1. И деградирали духовно и материално робски племена дето им се кланят.
  • 7 Дървин

    6 0 Отговор
    Странни създания са тия Дойче Тумберг, пардон Зеле на времето са гневни, но на ковид поробването точно обратно-подкрепят !?!? Не разбирам джендър психотата !?
  • 8 Дреме ми на куя за филипиците

    1 0 Отговор
    Да свръшва
  • 9 Искате ФЕЙК

    1 0 Отговор
    Четете ФАКТИ
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Нашата цивилизация и целият ни удобен живот са изградени върху една много крехка основа и прилича на една сграда, изградена от голям брой рехави тухлички, които докато са на мястото си, няма страшно. Обаче счупи ли се една от тях, цялата сграда рухва. Например ако останем без електричество, което може да стане при едно много силно слънчево изригване. Не можем да се върнем към първобитния начин на живот, защото нямаме опит за него.
  • 11 Сойка песнопойка

    2 0 Отговор
    По уместен е въпросът как достигнахме до ниво саморазрушение. Хармонията в природата се разруши от консуматорският начин на живот, олигарсия, алчност... мислим си, че сме велики. Всяко живо същество има своето място и функция на тази планета. Ще станем като Ацтеките, свръх развита нация но напълно изчезнала... Те това сме ние
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Да, алчността и консуматорския начин на живот ще ни погуби. Когато имаме паричната възможност да си доставим удоволствие, ние не пестим природните ресурси. По-голямата част от населението на Земята е бедно и не може да го накараме да мисли за проблемите на Земята. Тези хора се борят за една хапка храна и за това са виновни богаташите. Най-големия проблем за Земята е големия брой на населението. То води до унищожаване на климата и природата. "Разумното" същество - човека си е присвоило правото да има колкото си иска деца. Трябва да се полагат грижи за ограмотяване на всички хора на планетата. Това ще ги накара да мислят като разумни същества. В противен случай нашия единствен дом в цялата вселена - Земята постепенно ще започне да прилича на Венера с температура 450°С и отровна атмосфера.
  • 13 Тежко

    0 0 Отговор
    Достатъчно е тук за две седмици да останем без ток както се случи в няколко страни в Латинска Америка след аварията . Представете си как ще е.