15 Февруари, 2021 14:05 3 117 0

Коралови рифове в Червено море са застрашени заради петролна сделка

  • червено море-
  • израел-
  • оае-
  • петрол-
  • петролна сделка-
  • природа-
  • акватория-
  • ейлат

Може да се стигне до "екологично бедствие"

Коралови рифове в Червено море са застрашени заради петролна сделка - 1
Снимка: Shutterstock

Израелски природозащитници предупреждават, че споразумение между ОАЕ и Израел за петролопровод застрашава уникални коралови рифове в Червено море и може да доведе до "следващото екологично бедствие", информира AFP, пише News.bg.

Споразумението за пренасяне на суров петрол от емирствата с танкери до петролопровод в пристанището на Червено море Ейлат беше подписано, след като Израел нормализира отношенията с арабската страна от Персийския залив в края на миналата година, и трябва да влезе в сила до месеци. С експерти, предупреждаващи за възможни течове и разливи в остарялото пристанище на Ейлат, и израелското министерство за опазване на околната среда, изискващо "спешни" преговори по споразумението, активисти се мобилизираха миналата седмица.

Те проведоха протест на паркинг с изглед към петролното пристанище на Ейлат срещу това, което смятат за бедствие, което чака да се случи, скандирайки, че печалбите ще бъдат реализирани "за сметка на коралите". "Кораловите рифове са на 200 метра от мястото, където ще се разтоварва петролът", подчерта Шмулик Тагар, жител на Ейлат и член основател на Обществото за опазване на околната среда на Червено море. "Те твърдят, че танкерите са модерни и няма да има никакъв проблем", посочи той, предупреждавайки обаче, че "няма начин да няма неизправност".

Той прогнозира, че с планираното пристигане на два до три танкера седмично, трафикът ще бъде "без прекъсване". Това, подчерта Такар, също така би повлияло и на естетиката на град, рекламиращ екологичния туризъм. "Не можете да продавате екологичен туризъм, когато имате петролни танкери на пристанището", настоя той. Еврейската държава и ОАЕ установиха отношения миналата година като част от постигнатите с посредничеството на САЩ "Авраамови споразумения".

Едно от споразуменията, които последваха, беше Меморандум за разбирателство между държавната израелската Петролопроводна компания Европа-Азия (EAPC) и нова компания, наречена MED-RED Land Bridge Ltd - съвместно предприятие между Националната холдингова компания на Абу Даби и няколко израелски фирми. През октомври EAPC обяви "обвързващ меморандум за разбирателство" с MED-RED за пренасяне на суров петрол от ОАЕ до Ейлат и след това транспортиране по петролопровод до израелския средиземноморски град Ашкелон за по-нататъшен износ за Европа. Тагар изтъкна, че споразуменията в полза на петролната индустрия за сметка на околната среда "не са в духа на нашето време". "Може да е било уместно през 1960-те и 1970-те години, преди да бяхме развита държава", отбеляза той. Природозащитниците твърдят, че споразумението е избегнало строгия регулаторен контрол заради статута на EAPC като държавна фирма, работеща в чувствителния енергиен сектор.

Въпреки че кораловите популации по света са застрашени от избелване, причинено от климатичните промени, рифовете в Ейлат остават стабилни заради уникалната си устойчивост на топлина. Кораловият плажен резерват на Ейлат се простира на около 1,2 километра край крайбрежието на града, защитаващ рифове, които са дом на богато разнообразие от морски живот. Но близостта им до пристанището на EAPC ги излага на сериозен риск, каза за АФП Надав Шашар, ръководител морска биология и биотехнологии в Междууниверситетския институт по морска наука в Ейлат.

Инфраструктурата не е създадена за предотвратяване на инциденти и е предназначена само за "пречистване на замърсяването, след като вече е във водата", посочи той. Шашар, един от 230 експерти, които са подали петиция до израелския министър-председател Бенямин Нетаняху срещу споразумението, заяви, че с увеличаването на пратките "резултатът ще бъде постоянно изтичане на замърсяване с петрол". След сключването на споразумението през октомври EAPC заяви, че може да увеличи потока на петрол през Ейлат с "десетки милиони тона годишно". Компанията е отказала на АФП да обсъжда спецификата на споразумението, но е подчертала, че нейното оборудване било "най-съвременното" и отговаряло на международните стандарти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА