Last news in Fakti

18 Май, 2021 16:33 1 596 2

Русия не знае кога ще върне посланика си в САЩ

  • сащ-
  • русия-
  • посланик-
  • анатолий антонов

Сергей Рябков обясни, че не знае колко важно е изключването от списъка на недружелюбните държави за САЩ

Русия не знае кога ще върне посланика си в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва не си прави илюзии за взаимодействие със САЩ и не може да се говори за рестартиране на отношенията в настоящия контекст, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Москва чува сигналите на Вашингтон и правилните думи за важността на стабилните и предвидими отношения и изграждането на прагматичен диалог. "Всичко това съвпада с нашия подход. Ние не си правим илюзии за отношенията със Съединените щати и разбира се, сега не може да се говори за нулиране".

Русия може да помисли за изключване на САЩ от списъка на недружелюбните държави, ако съдържанието на политиката на Вашингтон спрямо Москва се промени към по-добро. "Ако нещо в съдържанието на американската политика в руска посока започне да се променя към по-добро, тогава можем да помислим за премахване на ограниченията. Правителството на Руската федерация, ако има основателни причини за това, може да вземе решения за промяна на списъка".

Рябков обясни, че не знае колко важно е изключването от списъка на недружелюбните държави за САЩ. "Досега не сме получавали искания за изключване на САЩ от списъка на държавите, извършващи недружелюбни действия. По един или друг начин критериите за изключване от този списък са поведението на властите на държавата и тяхната готовност да предприемат практически стъпки."

Русия е готова да премахне ограниченията, наложени на мисиите на САЩ в чужбина, но строго на реципрочна основа. "Ако американците са готови да нормализират функционирането на чуждестранните ни мисии в САЩ. Няма обаче такива признаци досега".

Рябков не е готов да прогнозира момента на завръщане на руския посланик Анатолий Антонов в САЩ. "Посланик Антонов продължава контактите както в правителствените структури, така и в обществени и политически кръгове. Тази работа изисква усилия и време и ние сме в тесен контакт с него. Все още не съм готов да предскажа дори приблизителните дати на завръщането му във Вашингтон".

Разширяването на списъка с недружелюбни държави е възможно, но Москва не иска този списък да стане безкраен, коментира Рябков.

"Списъкът на недружелюбните държави може да се разшири, въпреки че не бихме искали този списък на държавите да стане безкраен. Досега най-безумната, да речем, позиция в конфронтацията с нас е заета от Вашингтон и Прага.

"Това, което виждаме в съответната държавна заповед е отражение на действителното състояние на нещата. Тук няма елемент на реторика".

Миналата седмица официално бе публикуван списък с недружелюбни чужди държави, одобрен от руското правителство. Включва само САЩ и Чехия. В документа се посочва, че Чехия ще може да наеме в своята дипломатическа мисия в Русия не повече от 19 работници - граждани на Русия и трети държави, а САЩ - нито един.

САЩ използват ограничителните мерки, въведени от Русия в работата на дипломатическите мисии, като претекст за спиране на консулски услуги, Рябков.

"Многократно сме предупреждавали американците, че при липса на положителен отговор от тяхна страна на нашите предложения за това как да се оправят условията за функционирането на чуждестранните мисии, случаят може да вземе сериозен обрат. Американците използват тази ситуация като извинение, за да решат някакви свои проблеми, свързани с функционирането на консулските служби."

Въпреки натиска, упражняван върху руските мисии в САЩ, те от своя страна продължават да работят без ограничения за консулските служби. "Продължаваме, доколкото е възможно, да работим, без да намаляваме нивото на консулските услуги. Възнамеряваме да правим това и в бъдеще".

Според Рябков, САЩ биха могли да се въздържат да вземат решение за ограничаване на издаването на немигрантски визи и за намаляване на консулските служби, но американската страна не е готова за компромиси. "Засега не виждаме нищо в американските стъпки, освен демонстративни мерки. САЩ не се интересуват от удобството на хората да използват услугите и тук, и там".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урко

    1 0 Отговор
    Правилно Русия не желае да върне посланника си в САЩ.
  • 2 дончичо

    1 0 Отговор
    Много добре знае кога,и го казват в прав текст ,ама кой да го прочете
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания