Last news in Fakti

19 Май, 2021 12:08 1 269 4

Унгария удължи извънредното положение

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • коронавирус-
  • извънредно положение

Извънредното положение в страната беше наложено първоначално за 15 дни в началото на ноември и оттогава се продължава

Унгария удължи извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският парламент отново удължи извънредното положение, въведено заради коронавирусната пандемия. То позволява на правителството да налага мерки с цел разпространение на заразата, предадоха световните агенции.

Извънредното положение се удължава до есента. То създава правна рамка за правителството да издава заповеди, които иначе при нормални обстоятелства биха се нуждаели от парламентарно одобрение.

Десноцентристкото националистическо правителство на премиера Виктор Орбан оправда мярката, като каза, че тя ще гарантира, че правилата, които вече са в сила, няма да станат невалидни при първоначално предвидения краен срок на извънредното положение - 22 май, предаде БТА.

Опозицията, обвини правителството, че злоупотребява с извънредното положение, за да приема разпоредби, които нямат нищо общо с пандемията. Критици на Орбан твърдят, че той е злоупотребил с правомощията, давани от извънредното положение, за да позволи на корупцията да се разрасне и да премахне университетската автономия.

Извънредното положение в Унгария бе наложено първоначално за 15 дни в началото на ноември и оттогава се продължава.

В Унгария случаите на зараза намаляват. Но неотдавна за двуседмичен период броят на новите инфекции в страната беше най-големият за Европа - 193,66 случая средно на 100 000 души за период от 14 дни.

Досега в Унгария са напълно ваксинирани 2,7 милиона души. Там се използват и все още неодобрените от ЕС руска ваксина "Спутник V" и китайската ваксина на "Синофарм".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Чужбина

    7 1 Отговор
    Този толуп с номерата на Бойко Борисов,
    управлява с помоща на " Ковид -19" ?
  • 2 ЧИТАТЕЛ

    7 2 Отговор
    ДРУГИЯТ ДИКТАТОР И ПРИЯТЕЛ НА БОРИСОВ КОЙТО ЧАКАШЕ ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ ДА ВЪВЕДЕ ДИКТАТУРА.
  • 3 Булаир Фружин

    2 5 Отговор
    Момчета, не сравнявайте Орбан с тиквата. Това е все едно да сравнявате Меси и Роналдо с Перуката малка и Божи гол. Благодарение на Орбан Унгария е в челото на ЕС. Той предприе редица непопулярни мерки още с идването си. Така че това е политика със здрава ръка, от която ние също имаме нужда.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: