19 Май, 2021 20:44 2 208 13

Коронавирус: Ню Йорк се буди за нов живот

  • ню йорк-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • нов живот-
  • заведения-
  • туристи

Сега животът в града се събужда - и еуфорията е осезаема

Коронавирус: Ню Йорк се буди за нов живот - 1
Снимка: Shutterstock

"Шоуто ще продължи", обяви кметът Бил де Блазио. Почти половината нюйоркчани вече са ваксинирани, броят на новозаразените намалява, навън маските вече не са задължителни. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви: "С едната ръка държим Ковид-чудовището в шах. С другата планираме възраждането на града".

Заведения, кина и театри вече работят

Персоналът в заведенията подготвя сцената. Сервитьорката Ан работи в студентския квартал "Ийст Вилидж". "Отвикнала съм да нареждам масите толкова близо една до друга", признава тя. "Все още обмисляме как да организираме нещата логистично." От днес магазините, заведенията, фитнес клубовете, кината и музеите могат да отворят отново със стопроцентов капацитет. "Радвам се, че скоро отново ще виждам повече хора тук”, споделя Ан. Но си дава и сметка, че на много нюйоркчани ще им е трудно да се върнат обратно към стария ритъм. След повече от година Ню Йорк се връща към познатия си модус - на град, който никога не спи. От тази седмица метрото отново се движи денонощно, но след 22 часа повечето вагони остават празни.

Още е тихо

"Хората ще трябва отново да свикват", казва една пътничка в метрото. "Радваме се да получим града си обратно", казва друг пасажер. "Да е пълен с хора, които могат да правят каквото поискат, без да трябва да се редят и да се регистрират." Нещата тръгват, смята и собственикът на бар Иън Конрой. Той е готов да обслужи клиентите на Mustang Harry‘s Bar . "Можете да усетите шума и енергията." Но все пак е по-тихо от обикновено. Повечето сгради с офиси около "Медисън Скуеър Гардън", където е и барът на Иън, пустеят.

Табелки в празните коридори поздравяват служителите като на връщане след война: "Добре дошли обратно, екип". Но мнозина са избягали от града и предпочитат да продължат да работят вкъщи, казва Андрю Риги, ръководител на Нюйоркската ресторантска асоциация. "Трябва да направим много, за да върнем хората обратно в Ню Йорк. Когато заведението ти се намира в Манхатън, където са заети само 15 процента от офисите, имаш нужда служителите да се върнат обратно, за да може твоят магазин да навакса."

В очакване на туристите

Стотици заведения в Голямата ябълка не преживяха пандемията. Около половината от местата в бранша, в който по принцип са ангажирани около 330 хиляди души, са съкратени. Няма ги и туристите - близо 70 милиона годишно. А културните институции се нуждаят от тях, особено малките театри извън "Бродуей". На тях спешно им трябват пълни зали, казва Ейми Тодороф от Асоциацията на независимите театри.

Много малки трупи успяха да се спасят от кризата с креативност. Но публиката копнее за истинската сцена. "Наблюдаваме невероятен интерес от страна на нашата публика, която иска да се върне в театъра. Не навън, където отдавна е възможно - те искат да седят вътре, на тъмно, където магията може да те завладее."

"Бродуей" ще се завърне в пълния си блясък чак през есента. Тогава ще започне финалната фаза от "разбуждането" на Ню Йорк. И маратонът в града ще се състои отново, макар и в по-малък мащаб. Дали туристи от Германия отново ще започнат да кръстосват улиците на Ню Йорк, все още не е ясно. Градската управа обаче иска да ги привлече и за целта планира маркетингова кампания на стойност 25 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еуфорията ще трае

    17 4 Отговор
    докато не започнат да умират ваксинираните...
  • 2 DW-пропаганден машинен

    15 1 Отговор
    Колко патетично, но само, ако си ваксиниран, това е цялостната манипулация от DW !
  • 3 До коментар 1

    9 0 Отговор
    Ама те тогава ще се появат другите болести отново...
    И всъщност ще се обяснява че те си умират от инфаркт,инсулт..ит.н.
  • 4 КОТарАК

    16 0 Отговор
    шоуто ще бъде голямо. като ваксинираните ще се ваксинират до живот през половин година. може иначе да почне да им прилошава нещо
  • 5 честен ционист

    5 1 Отговор
    Подготвят се за любов по време на Чума. На есен им спускаме кепенците, само наща чаршия Уолстрийт ще бачка.
  • 6 Да не

    6 0 Отговор
    Гледаме неу йорк.. Да гледам назе си и проблема с мутрите .. Че един средно заможен милиардер от тсам може да ни купи с борджовете направени от мутропитеците
  • 7 Сатана

    8 0 Отговор
    Да не си помислите,че ви вярвам ,а DW?Жалка медия за лъжливи новини.

    Коментиран от #10

  • 8 CNN

    9 1 Отговор
    Ню Йорк се събужда, време е Байдън да приеме 30 милиона мигранти от Хаити, Ямайка, Боливия, ЧАД, ЦАР, Нигер, Судан, Мали, Афганистан, Кюрдистан, Йемен, Папуа , Бангладеш, Непал, Бирма
  • 9 Тъжен

    6 1 Отговор
    Иий, време е за нова ваксина, пак закъснях, само 3-ри си боцнах, щяха да са 4, ама не внесоха Спътник.
  • 10 Ми тоо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    Дойчиту, кот е казало за лошите новини, не бърка, кат ходжи са, на боб ли фърлят, на таро ли гадаят.
    Кот каже началника, туй става.
    Важното е, да не им чупим ваксинациите.
  • 11 Браво

    4 1 Отговор
    В Сан Марино са се ваксинира ли с Спутник V и всички са доволни от резултата, вируса изчезва.
  • 12 dfu

    5 0 Отговор
    Да се порадват малко, че наесен пак ще им стъжнят животеца. Миналата година дядо им Бил Гейтс каза, че нещата можели да се подобрят чак след второ поколение ваксини. Ако бях конспиратор бих казал, че сегашните ваксини са само подготовка, да видят овцете, че не е толкова опасно, а ваксините с чипове ще са след това. Така се прави, от умните водачи - жабите се сварявт малко по малко, а не изведнъж люти мерки, както едно време Хитлер е правил.
  • 13 Агент Мълдър

    4 1 Отговор
    DW. Толкова елементарно съдържание, че още ми е трудно да повярвам. Само си помислете за колко прости ни имат. Подцениха ни. Не бих се напрегнал да прочета , нито една статия повече на DW.