21 Май, 2021 20:30 3 517 58

Италиански сенатор: София е въоръжената ръка на Москва за атентатите от 80-те години

  • мехмед али агджа-
  • папа йоан павел втори-
  • ссср-
  • атентат

“Червените бригади” са били част от мрежа, включваща и германските RAF, ирландската ИРА, палестинските терористи и може би и част от баските сепаратисти

Италиански сенатор: София е въоръжената ръка на Москва за атентатите от 80-те години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветският съюз е в сянката на атентатите от 70-те и 80-те години в Италия, а българите са неговата въоръжена ръка - тази теза излага италианският сенатор от Демократическата партия Луиджи Дзанда в обширно интервю за римския всекидневник “Република”.

Дзанда има предвид атентата през 1981 г. срещу папа Йоан Павел II, катастрофата през 1973 г. в София на лидера на италианската компартия Енрико Берлингуер и отвличането на лидера на християндемократите Алдо Моро от крайнолявата организация “Червените бригади”. Сенаторът беше асистент и говорител на Франческо Косига, който в миналото беше премиер и президент на Италия.

“Убеден съм, че големите политически престъпления от онези години са свързани с огромното напрежение от студената война. Истината може да излезе наяве от отварянето на архивите на онези сили, които тогава се занимаваха с международния тероризъм- СССР и САЩ, но също Германия, Франция, Англия, Израел”, казва Дзанда.

Според него “не може да не се свърже отвличането и убийството на Алдо Моро с два много тежки атентата, които са били програмирани да убиват. Имам предвид изстрелите на 13 май 1981 г. срещу папа Войтила и атентата срещу Енрико Берлингуер в България на 3 октомври 1973 г. Той пътувал към летището на София, когато изведнъж на пътя изскача камион, натоварен с камъни. Само по чиста случайност Берлингуер се спасява, докато шофьорът загива на място.

По същия начин само за няколко милиметра един куршум не проби аортата на папата поляк. Ясен е общият облик на двата атентата – заради една непредвидена случайност се избягва смъртта на две жертви; непоколебимата решителност на отговорните да убият; връзката с България”.

Сенатор Дзанда казва, че може би една и съща ръка не стои зад смъртта на Моро и атентатите срещу Берлингуер и папата, но общ между тях е сценарият, целящ дестабилизиране.

Трите престъпления имали за мишени три личности, които по различен начин комуникирали на света нови мисли, скъсващи с миналото, и по този начин разрушавали баланса в студената война. “Моро се отваряше към комунистите в страна от НАТО, Берлингуер разбиваше комунистическия интернационал, отдавайки преимущество на демокрацията пред комунизма, а папа Войтила подкопаваше структурата на съветската империя”.

Според сенатора става въпрос за “три тежки политически престъпления, които трудно могат да се припишат единствено на отделни атентатори или екстремистки групи. Те приличат по-скоро на гигантски сценарий от международен мащаб”.

Дзанда допълва, че това е само хипотеза, но че интуитивно, на базата на фактите, мисълта му води към Съветския съюз, който бил известен със стремежите си да дестабилизира Западна Европа. “Може би не е случаен фактът, че България, дългата въоръжена ръка на СССР, се появява няколко пъти и в разследванията за атентата срещу папата.

Що се отнася до отвличането на Алдо Моро, отнасянията до СССР и неговите страни сателити се срещат във финалните документи на последната комисия, която го разследва, под председателството на Джузепе Фиорони.

“Червените бригади” са били част от мрежа, включваща и германските RAF, ирландската ИРА, палестинските терористи и може би и част от баските сепаратисти. Тези движения са били посвоему свързани със Съветския съюз и от тази мрежа са се снабдявали с оръжие”.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    65 12 Отговор
    Да го д...ш бе жабар.

    Коментиран от #9

  • 2 Додо

    50 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дзанда допълва, че това е само хипотеза, но че интуитивно, на базата на фактите, мисълта му води към ...
    -----------
    Без коментар.
  • 3 вечни русороби

    12 44 Отговор
    А в сегашни времена троянския кон на масква.
  • 4 Държавна сигурност рулз!

    61 5 Отговор
    Зад сянката на атентатите са цру и операцията гладиус.той много добре го знае подлият масон Атлантик.
  • 5 Сив вълк

    22 2 Отговор
    Ердоган ще ви оправи вас! Вечната борба е между хаплогрупа р1а и р1б.
  • 6 БЕЗСИЛНО

    48 5 Отговор
    ЗАДОКЕАНСКИТЕ ЗЛОДЕИ + АНГЛОСАКСОНСКИТЕ ОСТРОВЯНИ СКАЛЪПИХА ТОЯ ТЕАТЪР НА ГЪРБА НА ЕДИН ПОЧТЕН БЪЛГАРИН И СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕРВИЛНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ....НЯМА КОЙ ДА ИМ КАЖЕ .....БАСТА !!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПРАВ Е СЕНАТОРА

    8 35 Отговор
    ...САМО БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА НАТИСНЕ „СПУСАКА” НА МОСКВА!!!
  • 9 Не знам (жабар)

    4 23 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    ли е или не ,но знам че знаят какво е МАФИЯ и как да се борят с нея . Мисля че нашата мафия е обречена . Имаме международна подкрепа за борбата с нашата мафия . Ще ти препоръчам да не се изказваш неподготвен . УСПЕХ 🧐
  • 10 3.14К

    38 2 Отговор
    Дуарте казва, че от петима американци, трима са идиоти. Явно това важи и за италианските политици от демократите.
  • 11 Бах

    28 1 Отговор
    И какво му е лошото . Всички Дженърски правителства трепереха от тези организации навремето . Обикновените хора навсякъде приведстваха техните акции !
  • 12 Брендица

    18 3 Отговор
    Италянски главундер😂името титуловано говори. Сенатори в България не е имало и няма и сега
  • 13 La Baguette

    7 24 Отговор
    Логично нали го щракнаха Сергей Антонов до Али Агджа на площадаповреме на атентата.Е това ако не е доказателство 🥖✌️

    Коментиран от #14, #18, #27, #31

  • 14 Брендица

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "La Baguette":

    Мехмед Али Агджа е преродения Апостол Тома. И какво направи Светият отец, отиде при него да му каже, че не вярва в скалъпената версия?!
  • 15 АНОНИМЕН

    22 0 Отговор
    Със сигурност и при обесването на Роберто Калви на моста в Лондон- големия банкер от Банко Ватикано въжето или каквото и да било е вързано от българин! И изобщо не искам да виждам и други неправоверни коментари!
  • 16 Жириновски

    4 3 Отговор
    Прав си, братле. Големи боклуци са.
  • 17 Гешев

    9 25 Отговор
    Али Акджа, Бекир Челенг, Орал Челик - имат документиран 50 дневен престой в България непосредствено преди атентата срещу Папата. Пазени и обгрижвани от ДС! Илич Рамирес Санчес - Карлос Чакала е бил в България над 10пъти. Всякакви кюрдски, палестински, сирийски и иракски терористи се обучаваха от нашите служби. И сега е пълно с бойци на Хамас, Хизбулаалах, Фатах и т.н. СССР ибългарските им слуги от ДС обучаваха иподдържаха ислямският( и не само) тероризъм!

    Коментиран от #19, #21, #51, #53

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Брендица

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    И защооо?! Абдула Йоджалан у САЩ да не би да е Проповедник😂? 15-16.07.2016 ако беше в Турция, лично Ердо щеше да го изповяда

    Коментиран от #49

  • 20 ЕАБСО

    20 1 Отговор
    ..и тия се сетиха че преди полвин век-некаде ги е сърбело..та решиа днес да се почесат..
  • 21 А бе, Ваньо

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    А бе, Костов. Ти ли си бе ?
  • 22 Сандо

    14 1 Отговор
    То щото пък италианците са света вода ненапита!Я тоя хубавец да ни отговори защо един от най-масовите канали за бягство на нацисти е минавал през Италия?И още какви са ги вършили като колонизатори в Африка?А има и по-срамни въпроси като например що за кекави войници са били през ВСВ,че навсякъде са ги вземали на майтап за бойните им подвизи.
  • 23 АНОНИМЕН

    23 1 Отговор
    Всъщност полския Папа го гръмнаха защото наля в Полша/солидарност, Лех Валенса..../ невероятно много мафиотски и американски/ЦРУ.../ парички през Банко Ватикано! Наемника/глупака/ - Али Агджа с патлака в ръка е все тая кой и откъде е! Затова и Папата му прости! А ние българите изядохме ла++ата на света за пореден път!

    Коментиран от #30

  • 24 Неудобната истина е, че

    6 8 Отговор
    България винаги е била маша на терористите. И преди....и сега.
  • 25 Качо цигането

    5 12 Отговор
    100% е вярно , ДС и КГБ го сториха това нападение
  • 26 Niki13

    7 3 Отговор
    трябва да има реакция на външно веднага и то силна.
  • 27 Доказа

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "La Baguette":

    Се,че това е американски турист.Ама ти откъде да знаеш...

    Коментиран от #45

  • 28 САЩ е номер едно

    8 8 Отговор
    Най големият атентат в българската история е извършен от българи комунисти в църквата св. неделя значи българите имат опит в тези терористични практики.

    Коментиран от #34, #38

  • 29 la baguette

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "АНОНИМЕН":

    Заповядай

  • 30 Нормално

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "АНОНИМЕН":

    А на 'българина' Джон, Дими, Димитър Паница, кръстиха улица в София.
  • 31 тнт

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "La Baguette":

    За този човек беше доказано ,че е американски гражданин.Не пиши глупости и не клевети Сергей Антонов! Запознай се по подробно преди да пишеш!
  • 32 Васко Трактора

    5 6 Отговор
    преди покушението на папата , Али Агджа 15 дена е бил и спал в Новохотела в София ,,, как така България не е замесена в убийството на Папата ,,,200 % е замесена --ДС - КГБ

    Коментиран от #39, #41

  • 33 Стенли

    4 2 Отговор
    Никога не е имало палестински терористи, а израелски терористи. Палестинците нямат НИКАКВО основани да мразят папата и християните католици. Единствените, които мразят папата са евреите, които са тотални фанатици. Прозорецът на Овертон за очерняне на изстрадалия Палестински народ не работи. Евреинът писал статията да се застреля, сам или някой да направи услуга на човечеството. Католиците знаят много за еврейската пропаганда срещу църквата.
  • 34 То тъй, ама...

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "САЩ е номер едно":

    Жертвите са много по малко от тия на демократите, а те сега почват :-)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 въпросче

    0 0 Отговор
    Коментар 4 защо има повече от 4 символа?

    Коментиран от #37

  • 37 въпросче

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "въпросче":

    В името, да кажа
  • 38 Тъй де

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "САЩ е номер едно":

    Таа,според теб този атентат е за нищо?!
    На 11 февруари е арестуван, изтезаван и убит влиятелния функционер на софийската организация на БКП Вълчо Иванов, а малко след това на улицата са застреляни комунистическите депутати Тодор Страшимиров и Харалампи Стоянов. На 10 март е приета промяна в Закона за защита на държавата, която увеличава правомощията на властите – смъртна присъда се полага не само за дейците на нелегалната БКП, но и за тези, които им помагат и ги укриват. На 26 март е убит Яко Доросиев.
    Да не продължавам,че списъка е дълъг като бул.Витоша.
  • 39 А бе,

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Васко Трактора":

    То и аз, веднъж спах в София, но не съм убивал папи. Само един кардинал, ама бях спал в Пловдив.
  • 40 въпросче

    5 2 Отговор
    Та, както писах, в коментар 35, в предаването "панорама" Явор Цаков попита :
    Ако Сергей Антоное бил виновен, защо е стоял още година и половина след това в Рим, а не се е покрил?
  • 41 Това

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Васко Трактора":

    доказва единствено,че си е платил и е спал в хотела!Другото е болна фантазия!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Наталия

    3 5 Отговор
    Нещата стоят така: КГП нарежда на български агенти да се заемат със задачата. На българските служби е трудно убият папата, трудно е някак си да посегнат на християнската църква нищо че римокатолическата църква няма много общо с това което е Исус е искал да предаде на хората. За това решават да измъкнат от турските затвори един млад затворник, който вече е имал някакъв опит в организирани престъпни групи и го изпращат на мисия в Рим. Атентаторът е почти дете едва на 19 години и не се справя със задачата. Папата след оздравяването си го посещава в затвора и му прощава. Това е от един роман но горе - долу може да е близо до истината. Така че е вярно, българите са определени като помощник в делата на Русия.
  • 45 la baguette

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Доказа":

    Нищо не се е доказало даже не публикуват снимката ми на Сергей Антонов на площада
  • 46 Перо

    7 0 Отговор
    Полският папа го избра Ватикана в сътрудничество с йезуитския орден,масоните,ЦРУ и СИСМИ,да подсилят протестното движение на Профсъюза Солидарност с религиозна нетърпимост към атеистичната комунистическа власт и сваляне на правителството, откъсване на Полша от Източния блок. Решиха,чрез българите да запалят фитила на недоволствоето и метежа и Антонов беше употребен.Агджа не познаваше нито българи,нито руснаци,а му бяха подсказани от СИСМИ. Нещата бяха ясни още през 1981 г.Сега използват Агджа по анти-руска линия и същия говори свободни съчинения,че руснаците били организатори,а българите изпълнители на покушението срещу папата.Явно му плащат на парче и не е свален още от отчет.
  • 47 Цру убиец

    4 2 Отговор
    Продължават се провокациите на ЦРУ от времето на ястреба Рейгън за Папата! Сега продължават с измишльотините за уж съветска следа, за да ударят днешна Русия. Всичко е толкова ясно, че повече не може да бъде!!! А истината може да прочетете в спомените на Владимир Крючков, тогавашен шеф на ПГУ на КГБ, преведени и на български, че провокацията на ЦРУ е била толкова добре скроена, че според Крючков "...в даден момент тогава, започнахме да се съмняваме, дали нашите български колеги (т.е. служби), ни казват цялата истина..."
  • 48 Перо

    1 0 Отговор
    Има ново издание на една книга на адвоката на Антонов,Джузепе Консоло.индиректно всичко е обяснено!
  • 49 Поп Андрей..2

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Брендица":

    Така е дъще.
  • 50 Айдя-я

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "СПОР НЯМА":

    Тоа са отвърза.
  • 51 Ангел будалата

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    по разпореждане на КГБ и ДС - Бекир Челенг живеещ в България , турски комунист , той намира Али Агджа и го довежда в България , с цел да ликвидира Папата ,, защото Папата възбуждал католиците в Полша

    Коментиран от #58

  • 52 Санитаря

    1 0 Отговор
    Е, те затова, мразим нощните смени.
  • 53 Райчо кифлата

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гешев":

    Браво на точният 100% действителен коментар
  • 54 пешо

    5 1 Отговор
    - "отвличането на лидера на християндемократите Алдо Моро":
    тая гнида със сигурност е скарана с всякаква логика. не съветският съюз не искаше правителство в италия с участие на комунистите, а едни други "големи братя", чиито дълги уши стърчат от подобни случаи из целия свят;
    - катастрофата през 1973 г. в софия на лидера на италианската компартия енрико берлингуер:
    - за по-конспиративно и за да отклонят всякакво внимание от себе си, нашите служби са направили катастрофата насред софия. б*си и логиката!
    - за атентата в рим всичко е казано.
    това, което не разбирам, е защо "факти" дава трибуна на подобна "интуитивна" мърша...
  • 55 Гост

    1 1 Отговор
    Италиански мафиот и терористи се опитва да набеди България за тероризма, който са извършвали в Италия и по света техните служби, и атентата срещу папата, който искаше да осветли връзката на Кардиналите с италианската мафия, чийто пари Ватиканската банка е изпирала до бяло.
  • 56 сноу

    2 1 Отговор
    Къде намирате тия дърти и издухани жабокреци ,дето се чудят още що са на тоя свят и как да добавят към пенцийката още някой пробит долар.Това са изветрели мушмороци, дето с последни сили бълват отдавна забравени и по балъшки скалъпени уйдурми на шепа недодялани агентчета от цру.
  • 57 Маке

    1 0 Отговор
    Нормално нали Антонов го има щракнат на площада повреме на атентата.
  • 58 Анализатор

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ангел будалата":

    "защото Папата възбуждал католиците в Полша"


    Значи според теб папата е убит тоест направен е опит за убийство защото той възбуждал католиците в Полша. Абе човек ами дали ако папата беше убит случайно католиците в Полша щяха да се възбудят още повече ненормалник ли е този който ще търси такова решение на проблема
Новини по държави: