Last news in Fakti

14 Май, 2021 20:30 3 638 43

Атентатът срещу Папата и мистерията с "българската следа"

  • папа йоан павел втори-
  • мехмед али агджа-
  • сергей антонов-
  • ватикан

Анализатори на ЦРУ така и не успяват да открият никакво доказателство за наличие на контакти между Агджа и СССР

Атентатът срещу Папата и мистерията с "българската следа" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 40 години папа Йоан Павел Втори става жертва на атентат и оцелява като по чудо. Година по-късно започва да се говори за "българската следа". И до днес нападението е обвито в мистерия. Нека отправим поглед назад.

13 май 1981. Площад "Свети Петър" в Рим. След традиционната генерална аудиенция в сряда, Папа Йоан Павел Втори преминава бавно в открита кола, за да поздрави тълпата. Изведнъж проехтява изстрел. Следва втори, трети. Папата е ранен и се свлича в ръцете на личния си секретар Станислав Дживиш.

Куршумите, изстреляни от 23-годишния турчин Мехмет Али Агджа, раняват Йоан Павел Втори тежко. Той е откаран в римска клиника, където е опериран в продължение на пет часа. Един от куршумите е преминал само на сантиметри от аортата. "Още по пътя към клиниката той прости на атентатора", разказва по-късно Дживиш. До края на живота си Папата вярва, че само по чудо е останал жив.

Извършителят Мехмет Али Агджа прекарва 19 години в италиански затвор, след което властите го предават на Турция през 2000 година. След освобождаването му през 2010 той издава книга, дава редица противоречиви интервюта за атентата през 1981 година. 63-годишният днес Агджа живее изолирано в Истанбул и рядко се явява пред медиите.

"Българската следа" - вечната мистерия

Но кой все пак стои в дъното на атентата? Малко повече от година след изстрелите на площад "Свети Петър", започва да се говори за "българската следа". През септември 1982 американската авторка Клеър Стърлинг публикува статия в "Рийдърс Дайджест", в която обвинява българските тайни служби като поръчители на атентата срещу Папата.

Така се ражда "българската следа" (итал. La pista russo-bulgara). На 25.11.1982 италианските власти арестуват в Рим българския гражданин Сергей Антонов, който работи там като представител на авиокомпания "Балкан". Преди това Агджа е споменал неговото име като поръчител и човек за връзка от страна на българските тайни служби. В централата на БКП и ДС изпадат в паника.

Разсекретените днес архиви показват, че в София никой дотогава не е проявявал голям интерес към темата за атентата срещу Папата, както и че ДС е знаела изненадващо малко за деянията на Агджа, макар и да го е следяла по време на неговите престои в България. И все пак: в архивите в София не е открита нито една улика за наличие на пряк контакт между българските тайни служби и Мехмет Али Агджа. Нито в архивите на Москва. Даже когато сътрудникът на архивния отдел на КГБ Василий Митрохин през 1992 година бяга на Запад, британските тайни служби не откриват в пренесените от него документи никакви доказателства за участието на Москва в атентата през 1981 година.

Тайните служби на Източна Европа започват активна дейност на пропагандния фронт. Българската ДС, източногерманската Щази и съветската КГБ са водени от убеждението, че "българската следа" е "антибългарска кампания" на ЦРУ, насочена в крайна сметка и срещу СССР.

Шефът на ЦРУ Уилиям Кейси (1981-87) е отявлен привърженик на "българската следа". Вътрешно разследване на ЦРУ разкрива обаче факта, че Стърлинг и съавторът на нейната книга Пол Хенци са използвали информации, които самото ЦРУ е лансирало преди това в турския печат. Известно е, че Хенци е бил ръководител на ЦРУ в Анкара. Така излиза, че Кейси, а заедно с него и голяма част от световната общественост, стават жертва на пуснатите от самия него дезинформации. Анализатори на ЦРУ така и не успяват да открият никакво доказателство за наличие на контакти между Агджа и СССР.

Пропагандните битки по въпроса приключват през март 1986. След като Агджа за пореден път се заплита във всевъзможни противоречия и не успява да идентифицира дори жилището на Антонов в Рим, макар да твърди, че го е посещавал многократно, българинът Сергей Антонов е оправдан по липса на доказателства и пуснат на свобода. Чак до смъртта си през 2007 Антонов отказва да говори за атентата срещу Папата.

Папата и пътят на Полша към свободата

Атентатът срещу Йоан Павел Втори, който е поляк, играе ключова роля и за развитието на революционната ситуация в самата Полша. При избирането му през 1978 той се превръща в символ на стремежа към свобода. След стачките от 1980, комунистическата власт в Полша е принудена да допусне създаването на синдиката "Солидарност", който се превръща в масово движение срещу диктатурата. Духовен наставник на това движение е именно Йоан Павел Втори.

Затова е огромна и радостта, че след атентата Папата оцеялва. Ватиканът, както и мощната полска католическа църква подкрепят опозицията в страната. Този факт също оказва немалка роля за събитията от 1989 година, довели в крайна сметка до падането на Берлинската стена и на комунистическите режими в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тнт

    36 9 Отговор
    Няма мистерия.Отработени похвати на ЦРУ за омаскаряване на България.На тези сме им съюзници сега.Ти да видиш!

    Коментиран от #37

  • 2 Съжалявам

    9 28 Отговор
    .. знам че не ви харесва и ще плюете.. , но в атентата и проблема с медиците в либия има Бг следа.. Всичко е минало..

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Авиаторъ

    35 3 Отговор
    Жалко за Антонов. Човекът се стопи и си отиде пречупен. Позравяваше всички в БАЛКАН след като го реабилитираха. Костов уби икономиката на България, БАЛКАН и хиляди предприятия и отрасли. След него най-големият разрушител беше Борисов. Но всичко си има цена, нека да видим...
  • 4 Брендица

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Съжалявам":

    Не съжалявай, истина пишеш. Имам сестра италянка и две туркини.. родени сме 1978, а италянката е с данни 18.11.1981. Знаят че не мога да докажа, но случките не са случайни, нито случайности. Аз също мисля че има бг следа и то американофили
  • 5 ха-ха

    14 3 Отговор
    А, кой събори ''близнаците'' (Twin towers ) ?

    Коментиран от #8

  • 6 пешо

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Съжалявам":

    "проблемът" с медиците в либия и атентатът нямат абсолютно нищо общо. единственото, което ги свързва, е желанието на определена категория, живеещи на територията, да я омаскарят и да се самобичуват. първото е непростимо, второто си е техен личен проблем - да не го прехвърлят върху всички ни.
  • 7 Няма българска следа

    9 31 Отговор
    Нищо ,че Агджа е минал курс по тероризъм в БГ!! Нищо , че точно преди изстрела, С.Антонов му подава пистолета, /документирано с видеонаблюдение/Нищо,че в последствие бг службите мълчат като бебе свършило ОНАЯ работа в пелените , и нямаме отговор на ситуацията цели 12/дванадесет/ дни!!!Завариха ни със свалени гащи...ама (сега) вече сме курназ!!

    Коментиран от #9, #14, #16

  • 8 Брендица

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "ха-ха":

    ЦРУ си хи събори. Вътрешен пагонест разнобой
  • 9 пешо

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "Няма българска следа":

    дали италианският съд щеше да освободи Антонов, ако бълвочът, който сте изпуснали, беше истина? драйфайте си вкъщи, сам, не замърсявайте обществото.

    Коментиран от #13

  • 10 сссс

    25 5 Отговор
    Писна ни от вашите глупости и западни пропаганди, знаем, че българин не е извършил никакъв атентат и винаги сме го знаели!
    Нацистки пропагандатори и фалшификатори,смазахте един невинен човек и очернихте България,просто ей така,даже и вие не знаете защо!
  • 11 хйго

    10 6 Отговор
    Турска армия нахлува в България този месец и всички мълчат, нито една медия не снима и излъчва навлизането на турска армия в България, в Гърция е забранено на турска армия да влиза,дори и да е НАТОвска,не може да влиза в Гърция,ако е турска, а у нас нахлуват най-нахално! Това ново турско
    робство ли е? Луди ли сте?
    Протестирайте!

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Няма българска следа

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "пешо":

    Май не ви е ясна , международната обстановка в годината на разигралите се събития!??? Агджа беше изкупителна жертва , но виновника цял свят го знае!!!Не случайно комунизма падна нйез нито един изстрел и без жертви!! Но не се заблуждавайте...светът знае кое е истина и кое не!!

    Коментиран от #19

  • 14 ръее

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Няма българска следа":

    Няма такова видео, че някога Антонов е подавал пистолет,та Антонов изобщо не е бил там и няма нищо общо с това, но се вижда как турчина Акджа от организацията "Сивите вълци" стреля по папата, а тази организация "Сивите вълци" е избивала много хора,много!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ъйе54

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Няма българска следа":

    Глупости,Акджа не е минавал никакъв курс по тероризъм в България,това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, Акджа си е възпитаник на оранизацията от запада "Сивите вълци" ,
    а България не е извършвала НИКОГА тероризъм през соца,нито се е занимавала с такива неща изобщо!

    Коментиран от #26, #36

  • 17 нашия

    13 0 Отговор
    следата е към тези които са свикнали да стрелят и убиват президентите си....
  • 18 Салим Бей

    5 6 Отговор
    Все ми е тази дали има или няма българска следа,но жалко е че ч*и*ф*у*т*с*к*и*я гад оцеля.Ако българските служби са били организаторите и и*з*р*о*д*а бе опукан на място щях да се гордея,че съм българин.

    Коментиран от #20

  • 19 пешо

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Няма българска следа":

    да, така е. само ти и светът знаете.
    добре е да се прегледаш, дано има надежда някаква. за света, който визираш, няма голяма надежда, за съжаление.

    Коментиран от #25

  • 20 нашия

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Салим Бей":

    ти не знаеш ли какво каза тогава бай Тошо по въпроса-нямаме участие в тая работа ако имахме тоя нямаше да е жив-...та така
  • 21 кога

    7 1 Отговор
    А кога Акджа ще умре за наказание за това ,което стори на невинен човек и на България?
  • 22 Мародер

    7 1 Отговор
    Aгджа е патологичен лъжец! Не му вярвайте! До сега е казал какви ли не лъжи и нщо истина! Йоан Павел му прости. Оставете го да занесе тайната в гроба си, така ще е най добре. После всичко ще се забрави
  • 23 Мда

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "хйго":

    Отивай да протестираш, ако не ти харесва. Иначе висиш, герб троле.
  • 24 ваня

    1 5 Отговор
    Сергей Антонов живееше в кв надежда. близо до шизофрения! какъв Рим беееееее! да били са му инжекции итал служби,!!!! тези са знаели много добре, че е шизо!!!! Вижте хора кой е представял Българския народ по света! някои в Китай от интерпрет говорили с ръце , някой Чернев!!!!!!
  • 25 Няма българска следа

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "пешо":

    Да, само ние ..и светът знае!!!Интересно е ВИЕ какво знаете????Българска азбука?знаете ли???А славянска познавате ли¿????? Нищо, де ! А потърсете коптската и ,ще разберете как сте се прекарали от български аФтори!!!Я се осведомете първо!Сергей е невинен ...нищо че натика пистолет в ръцете на Аагджа......,..!!!!

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Да бе

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ъйе54":

    Никога българските власти не са сътрудничели с терористични групировки!!Нито са продавали оръжие и наркотици!;!???Айде фъш бе!
  • 27 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Няма българска следа":

    а коптската чия е....????!!!!!

    Коментиран от #29, #31

  • 28 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Няма българска следа":

    а славяните какво са ...???!!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Няма българска следа

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "нашия":

    Коптската чия ли е???А де, ти кажи!??На татаромонголите ли, на кумановлавянската най низша каста ,а де кажи!!!!
  • 30 Няма българска следа

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "нашия":

    Славяните какво са!?????Ми византийците са ги кръстили така! А склавен значи роб!!! Склавени-роби!!!
  • 31 Коптската азбука

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "нашия":

    Е циганска! На цигански четеш и пишеш ... Монгол

    Коментиран от #32

  • 32 нашия

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коптската азбука":

    изчаках ви за да могат всички да ви видят "компетентноста" и да се посмеем дружно....то като гледам е безмислено и да ви се отговаря...ако не го правите за някаква изгода е израз на впечатляващо скотоумие и липса на каквато и да е инфоргация свързана с реалните факти
  • 33 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    То Ватикана и Хитлер подкрепи.
  • 34 Оракул

    5 1 Отговор
    Атентатът срещу Папата беше последван от Атентата в Чернобил.Кой и как ги е извършил ще разберете и защо я има “Студената война”.
  • 35 Аз Негодника

    3 0 Отговор
    Защо Ватикана крие трето пророчество на Фатима...Какво пише там,че Ватикана се е почуствала застрашена,и се опитва да промени пророчеството...Логиката е, че времето на втория рим,изтича...Третия рим е РУСИЯ...Римо католическата църква стана един,хомо сексуален адренохромов придатък на ГОБАЛНИЯ сатанизъм...
  • 36 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ъйе54":

    Чувал съм за лагери за подготовка на кадри за ислямските държави в България през комунизма. Не забравяй, че контрабандните канали ги държеше ДС и си бяха организирали лица като Фатик за тази дейност. Не само Агджа, а и много други турци, сирийци и какви ли не са идвали в България, а голяма част от африканските държави имаха военни и шпиони подготвени у нас. Не, не сме били водещи в това направление, по-скоро незначителни, но тези неща си ги имаше.
  • 37 мотив

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "тнт":

    Целта е била много по голяма от дискредитирането на малка България. В ЦРУ винаги се е смятало , че католическа Полша ще бъде детонаторът, който ще взриви , социалистическият лагер отвътре. За тази цел се използва дълбоко религиозните чувства на поляците, предизвиквайки взрив на възмущение , да излезе в техните очи , че социализма е толкова уродлив , дори да убие свят човек като папата , който видиш ли по" една случайност" е поляк. За целта ЦРУ използва топлата връзка - Гладио- Сивите Вълци турска терористична организация , от там произхожда Агджа .
  • 38 Gost

    7 0 Отговор
    Търсете следата сред най големите демокрации, като САЩ. Не се правете на ударени, всички знаем, че България беше натопена съвсем умишлено.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 mi6osp

    0 0 Отговор
    Българската следа при атентата срещу папатв се появи, защото тогава никой не смееше да се закача с Петров и Боширов.
  • 41 Нане

    3 0 Отговор
    никва мистерия сценария е писан от Западни служби! Убиха Антонов гадовете! Няма и едно извинение !
  • 42 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Никаква мистерия не е т.н. "българска следа"! Това е съвсем ясно активно мероприятие с-у България от ЦРУ тогава! Никакво участие не е имала страната и съответните служби ! Хабер са си нямали!
  • 43 И ние

    0 0 Отговор
    да се отъркаме в някаква масонщина,и пак най-високата цена платихме.А сега какво ли ни чака?