26 Май, 2021 15:16 2 088 11

Историческа дата за Европейския съюз

  • ек-
  • ес-
  • прокуратура-
  • европейска прокуратура-
  • съд-
  • закони-
  • измами-
  • пране на пари-
  • пари

Началото на дейността на Европейската прокуратура бележи нов етап в историята на европейската интеграция

Историческа дата за Европейския съюз - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия официално потвърди, че Европейската прокуратура ще започне работа на 1 юни.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: Вече сме на финалната права — предстои да започне работа първата по рода си независима служба на ЕС за разследване и преследване по наказателен ред на престъпления, засягащи бюджета на Съюза. От 1 юни нататък европейските прокурори, под силното ръководство на Лаура Кьовеши, ще противодействат на престъпниците и ще гарантират, че нито едно евро не се пропилява заради корупция или измами.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви: Началото на дейността на Европейската прокуратура бележи нов етап в историята на европейската интеграция. Основната задача на този европейски орган е да защитава средствата на ЕС от престъпници в името на общия интерес на нашите граждани. Той ще наблюдава под лупа прилагането на NextGenerationEU, за да гарантира, че средствата ще се използват пълноценно за подпомагане на възстановяването на нашите икономики от кризата.

Европейската прокуратура отговаря за провеждането на наказателни разследвания и преследвания във връзка с престъпления срещу бюджета на ЕС. Това е първата наднационална прокуратура. Тя разследва и преследва по наказателен ред следните видове измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС:

- измами, свързани с разходи и приходи;

- измами, свързани с ДДС (ако засягат две или повече държави членки и са на стойност най-малко 10 милиона евро);

- изпиране на пари, придобити чрез измами по отношение на бюджета на ЕС;

- активна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на ЕС;

- участие в престъпна организация, ако нейната дейност е насочена към извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.

Този нов орган на Съюза може също така да разследва и преследва по наказателен ред всички други незаконни дейности, които са „неразривно свързани“ с престъпления срещу бюджета на ЕС. Европейската прокуратура ще провежда своите разследвания и наказателни преследвания при пълна независимост от Комисията, другите институции и органи на ЕС, както и от държавите членки. Тя ще допълва работата и ще си сътрудничи с други органи и агенции на ЕС, като OLAF, Евроюст и Европол, както и с компетентните органи на държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура. Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3000 случая годишно.

Създадена с Регламент (ЕС) 2017/1939 от 12 октомври 2017 г. и финансирана от бюджета на ЕС, Европейската прокуратура е първата наднационална прокуратура, отговаряща за наказателни разследвания и преследвания. В рамките на настоящата ѝ структура 22 държави членки участват в засиленото сътрудничество. Европейската прокуратура се ръководи от Лаура Кодруца Кьовеши, а централната ѝ служба е в Люксембург. Там работят по един европейски прокурор от всяка участваща държава членка и други служители. Освен това европейски делегирани прокурори, установени в държавите членки, са неразделна част от независимия орган.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СДС демократ

    5 3 Отговор
    супер новина. дано започнат разследване срещу ДПС, БКП (слаффчо и БСП) и мутрите... доста са им мръсни ръцете покрай еврофондовете... а и не само

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Майна

    6 1 Отговор
    Тука ще хванем ПЪРВОТО МЯСТО!ВЪРНАХА НИ ,,ПРОКУРОРИТЕ,, АМА ПЪК КОЛКО ,,МАТЕРИАЛ,, ЩЕ ИМ ДАДЕМ...,ЧАК ДО ПЕНСИЯ..
  • 3 Хихи

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "СДС демократ":

    Само твоята тиква си"забравил" в поменика си,а точно той ще опере пешкирчето,няма мърдане..
  • 4 Squad 2015

    3 5 Отговор
    Какво му е историческото, джендъризъм, имигранти, смяна на населението, социални помощи за ромите. Най си бяхме добре в началото на ерата на Хитлер когато издигна икономиката на Германия на свръх висоти и всички държави си имаха големи по територии площи и все още нямаше война. Сега Европа се е скрила в миша дупка и очаква своя неизбежен край

    Коментиран от #9

  • 5 свидетел

    5 3 Отговор
    поредният кьорфишек, струващ милиони на нещастните европейци...!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нейко Томов

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "СДС демократ":

    Ти трябва да работиш в сатиричния театър имаш голямо чувство за хумор
  • 8 Хмммм

    6 1 Отговор
    А дано стигнат и до България !!! Мнооого дълго ще останат тук...години...!!!!!!
  • 9 ссс

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Squad 2015":

    ти луд ли си бе, какви терирории и площи "са си имали"/"сме си имали", ти знаеш ли защо хахото хитлер започва втората светова, а знаеш ли защо ние влизаме на страната на германия, заради едни земи...
    Работа Работа Работа, нали така беше мотото. Дано да е и на Кьовеши това мотото.
  • 10 GnG

    4 1 Отговор
    КОЙ управлява Европейския Съюз ?!

    Европейските народи са БЕЗГЛАСНИ и ги УПРАВЛЯВАТ, като ДОБИТЪК !

    "Скритите факти от Лисабонския договор. 17.9.2019" - в ютуб
  • 11 Мунчо

    2 0 Отговор
    Трябва да започне тази прокуратура с нощните шкафчета ...