Last news in Fakti

27 Май, 2021 09:00 1 980 49

Случаят с отвлечения самолет: Някои от пътниците са разбрали от интернет, че е имало бомбена заплаха

  • самолет-
  • янко стоименов-
  • беларус-
  • пилот-
  • бомбена заплаха-
  • отвлечен самолет

Пилотът каза, че е смешна цялата неадекватност на действията след кацане

Случаят с отвлечения самолет: Някои от пътниците са разбрали от интернет, че е имало бомбена заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Казусът Беларус: Как се приземява насила самолет от гражданската авиация? Как се установява дали сигналът е фалшив или не?

"Когато има бомбена заплаха, трябва да има добра координация между заинтересованите страни. Трябва да се оцени до колко тази бомбена заплаха е достоверна. Има три нива на бомбени заплахи - зелена, жълта и червена. В случая, самолетът е приземен с информация, че бомбената заплаха е червена. Друг е въпросът как е направена тази оценка, тъй като за нас е много неясно", заяви пилотът Янко Стоименов за "Денят ON AIR".

Той добави, че е хубаво да се има предвид, при тези самолети, които са паднали от бомби, не е имало обявена заплаха. Стоименов коментира, че в 90% от случаите, когато една заплаха е обявена, трябва да има хора по националната програма за сигурност, които да бъдат добре обучени и да знаят как да оценят тази заплаха.

"За висока оценка на риска се оценява тогава, когато има бомбена заплаха и се открие, че има сериозен мотив за това, а не просто, защото някой е написал някакво съобщение някъде, или някой е вдигнал телефона. В случая има много въпроси и самата ситуация е колкото трагична, толкова и комична", уточни пилотът. Той отбеляза, че комичното в случая е, че самолетът е кацнал и някои от пътниците са разбрали от интернет, че е имало бомбена заплаха.

"Интересна е ролята на военния самолет, който е бил вдигнат. Той се в вдигнал за какво? Те не са кацнали на военно летище, а на гражданско летище", коментира още Стоименов. Пилотът каза, че е смешна цялата неадекватност на действията след кацане. "Ако има бомбена заплаха - вие веднага трябва да напуснете самолета след кацане, пътниците са стояли 30 минути на земята", уточни още той за Bulgaria ON AIR.

Стоименов добави, че критичен елемент е времето, както и че има различни начини, по които да бъде задействана една бомба. "Много по-добре щеше да е, тъй като самолетът е бил близо до дестинацията, да кацне възможно най-бързо. Информацията, която е дадена, е била едва ли не, че бомбата ще гръмне точно над Минск", подчерта още той. "Този случай предизвика една сериозна реакция в целия свят. Всички гледат негативно и осъдително към този случай, защото всеки един професионалист, който разбира как трябва да бъде управляван един такъв случай, разбира, че тук едва ли става въпрос за реална заплаха", отбеляза пилотът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пешо

    17 2 Отговор
    "Всички гледат негативно и осъдително към този случай"
    хайли лайкли, нъл тъй, "експерта"?
    а денис-чо днес няма спиране! бисер след бисер.
  • 3 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    19 4 Отговор
    Самолетът не отвлечен а съвсем хитро и законно отклонени за проверка....припълнен с агенти на САЩ.... Мухахахаха
  • 4 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    21 4 Отговор
    Разпространявали са имена и адреси на полицаи и държ служители, това е незаконно и е американски тероризъм. За затвора е младото леке.
  • 5 ристю

    1 3 Отговор
    Той се в вдигнал за какво? ТОЙ СЕ Е ВДИГНАЛ ЗАРАДИ КРАСИВА СТЮАРДЕСА. МОЖЕ БИ.
  • 6 Да,

    3 2 Отговор
    доста интересни въпроси са повдигнати в този коментар. Цялата история с мейла е съмнителна по ред причини. Любопитното е, че никъде не се съобщава Литва да е получавала такова предупреждение за заплаха, въпреки че самолетът е пътувал натам и е бил вече по-близо до литвийската граница и летище, отколкото до това в Беларус?!

    Коментиран от #12, #19

  • 7 КОНТРАТА

    6 2 Отговор
    Това е бг пилота врачка знае кога е истина кога не е!
  • 8 Да ама Не

    22 4 Отговор
    Самолета не е отвлечен...-хронологията е друга.В Литва и Беларус се получава съобщение за бомба в самолета-дошло от Швейцария..-забележете...В това време лайнера е над Беларус-от там вдигат изтребител( обичайна практика в цял свят) и понеже самолета е над Атомна Централа по целият път е съпровождан до Минск.А при проверка на багажа и пътниците се оказва,че пътува и даденият "борец за демокрация"...А той е бил за национално издирване-съответно е арестуван...Какво толко се пищи за един екземпляр,който призовавал да се унищожават домовете и семействата на полицаи в Беларус...-или унищожението ще е демократично..???

    Коментиран от #11, #15, #22

  • 9 ПАВЕЛ МОРОЗОВ

    7 2 Отговор
    Изтребитела е вдигнат ако се отклони самолета случайно към някоя правителствена сграда в Минск да го тупкат още във въздуха!
  • 10 В.В.П.

    3 0 Отговор
    Деница Хибрида,,и той си разследва ,Случая Беларус,,,..!!Див татар..
  • 11 Кой е източникът

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама Не":

    ти за информация относно мейла? Досега никъде не видях да се казва, че Литва също е получила предупреждението. Може да ми е убягнало, но с интерес ще прочета това, което си прочел/а ти.

    Коментиран от #16

  • 12 Не е така

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да,":

    В самото начало Литва съобщи за бомба в самолета.А след като станаха нещата с ареста на тоя-го изтри от страницата на министерството на МВР...-но останаха клиповете от съобщенията по медиите им.

    Коментиран от #14

  • 13 Монгола

    9 2 Отговор
    Това е Янко пилота от ТКЗСто. ТКЗСра не знае, че е стандартна процедура да се вдига прихващач истребител в такива ситуации който да съпровожда!
  • 14 Явно за разлика от другите

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не е така":

    не съм имал късмета да бъда на сайта на литовското МВР точно в момента, в който все още е имало такова съобщение. Търся, но не намирам клиповете. За сметка на това попаднах на коментар на президента Науседа, в който осъжда действията на Беларус. Та питам, ако има още клипове и доказателства, че Литва е била предупредена, то президентът им с какви очи се прави на "ни лук ял, ни лук мирисал"? Ако можеш да дадеш някакви насоки, къде да търся въпросните клипове от изтритото впоследствие съобщение, ще съм ти много благодарен.
  • 15 Доста интересна

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама Не":

    и противоречива статия. Хвърли един поглед. ("Лукашенко: Искаме Западът да ни плати разходите за самолета", публикувана в СЕГА.)
  • 16 Руските говеда..

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кой е източникът":

    ..лъжат като разпрани
  • 17 ха-ха

    5 2 Отговор
    А, ако наистина, имаше бомба ? Докато, ''заинтересованите страни'' се координират, направят оценка ''до колко тази бомбена заплаха е достоверна'', зарята щеше да започне.

    Коментиран от #18

  • 18 Е, те така,

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ха-ха":

    ако вдигаха изтребител за всеки получен мейл...

    Коментиран от #20

  • 19 Да -корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да,":

    ...отколкото до МИНСК.
  • 20 ха-ха

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Е, те така,":

    Който има, ги вдига и за по-малки причини. Нещо, за ''самоприземения'' на 11.09. самолет в Съмърсет, Пенсилвания ?

    Коментиран от #21

  • 21 Той Лукашенко

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "ха-ха":

    затова сега иска Западът да му плаща (разходите за) самолета - защото го има и ще го вдига. Да вземе да се спре накрая на ЕДНА версия за полученото съобщение, да не стане като лъжливото овчарче. В крайна сметка И Москва не вярва на лъжи (сълзи).
  • 22 Пропуск

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама Не":

    Вярно е написаното, пропуска е , че е и летището в Гърция е получила имейла. Единият от останалите в Беларус е грък, за когото Минск е била крайна дестинация. Той лично се е обадил на гръцки всекидневник К..., когато са обявили , че в Минск са останали шпионите на гру, а са били 4-ма души с прекачване с крайна дестинация Минск.
  • 23 az #Победа76

    4 1 Отговор
    И този е платен лаладжия! Минск вече публикува разговорите между авиодиспечера и екипажа. Авиодиспечерът препоръчва да се кацне в Минск. Командирът на полета взема решение след 15 мин. Киев, Вилнюс и Варшава отказват да приемат полета. Време е да бъдат публикувани разговорите, които се водят от борда на "Райън еър" в тези 15 мин. И дума не може да става за принуда от страна на Минск. Разбира се, че ще вдигнат във въздуха самолет на ВВС. Задачата му е да свали гражданският самолет, ако постъпи заповед за ликвидиране. Такава е вече практиката след 11.09.2001г. Отделно гражданският борд е прелитал до много чувствителен обект АЕЦ "Островец". Този или не е никакъв пилот или е платен "коментатор"!

    Коментиран от #24

  • 24 Така...

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "az #Победа76":

    Хайде напиши и какъв е отговорът на диспечера, когато пилотът пита за алтернатива.

    Коментиран от #25

  • 25 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Така...":

    Минск е предложението на Беларус.

    Коментиран от #27

  • 26 Вчера писаха

    0 0 Отговор
    за интервюто с Гиймула, в което той уж казвал, че самолетът на Моралес бил претърсван от американските тайни служби. Интересното е, че Факти цитираха ДВ, което от своя страна се позовава на интервюто, дадено пред Тагесшау. Хм...В интервюто в Тагесшау Гиймула никъде не споменава такова нещо. Както и да е... Питам: какви правомощия имат американските тайни служби да провеждат претърсване на самолет, намиращ се на австрийска територия?
  • 27 Да, така е

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "az #Победа76":

    И в разговора пилотът пита за алтернатива на Минск. Какво му отговарят?

    Коментиран от #29

  • 28 Матей

    1 1 Отговор
    Напразно ги облайват,белоруските власти са действали безукорно.Ако над фашингтон прелиташе самолет с бомбена заплаха,щяха да вдигнат цяла ескадрила.Сега ги притеснява какво ще издрънка Протаскевич на разпитите,а сигурно ще има и съд.
  • 29 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да, така е":

    Отговарят му, че Вилнюс отказва да го приеме и остава предложението за Минск.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "az #Победа76":

    Прочети пак. Не е това отговорът.

    Коментиран от #32

  • 31 Пита откъде

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "az #Победа76":

    идва препоръката - от Вилнюс или Атина. Отговарят му, идва от Минск. А на предния въпрос, който ти зададох - пилотът иска алтернативно място за кацане (различно от Минск). Не му съобщават такова. Както и да е.... Който иска, да прочете сам какво са говорили.

    Коментиран от #34

  • 32 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха":

    Препоръчвам да изчетеш пълния запис !

    Коментиран от #33

  • 33 Къде намери

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "az #Победа76":

    пълния запис? Това, за което ти говоря е разговорът в 9:31-9:32.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Къде намери":

    Виж от 09:41:58 до 09:45:09!
    Помъчих се да кача линк към пълния запис, но ме изтриха на два пъти. Явно има спусната директива да се крие записа, за да се поддържа обвинението срещу Беларус!

    Коментиран от #37

  • 37 Не е директива

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "az #Победа76":

    В този сайт линкове не се допускат. Чета варианта в Новая газета (може би е добре да уточним една версия). Погледни го, ако искаш, за да сме сигурни, че коментираме едно и също нещо. Прочетох написаното в интервала, който си дал. Не се казва, че Вилнюс е отказал достъп. Именно в този интервал се повтаря, че препоръката идва от Минск.

    Коментиран от #38

  • 38 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не е директива":

    Не знаех, че не позволяват линкове. Отделно, втория път опитах копи пейст, пак ме изтриха. Аз го чета от сайта на министерството на транспорта на Беларус. Пълен запис. От навлизането във въздушното пространство на Беларус до кацането в Минск. Накратко: съобщават им за заплахата за бомба на борда. Препоръчват им да се върнат и кацнат в Минск. Пилота пита откъде е заплахата, казват им че е получена по имейла на няколко летища. Пилота пита, кой препоръчва кацане в Минск? Атина, Вилнюс, Райън еър? Отговарят му, че те препоръчват. Пилота пита за запасни летища. Мълчание от диспечера. Пилота иска честота, за да се свърже с ръководството си. След това му дават честотата на летището във Вилнюс. Оттам полета има червена светлина за кацане и пилота приема препоръката за кацане в Минск...

    Коментиран от #40, #41

  • 39 В сайта, който гледам,

    0 0 Отговор
    е същото. Осен последните две изречения. Пилотът получава честотата на Вилнюс и го питат какво е решил. Той отговаря, че трябва да знае какъв е кодът - зелен,.жълт или червен. Отговорът е "червен". Горе, в статията на Факти, пише че има "три нива на бомбени заплахи - зелена, жълта и червена". Мисля, че отговорът "червен" се отнася именно до това, а не, че има червена светлина от летището във Вилнюс.

    Коментиран от #42

  • 40 Коментар 39 е за теб

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "az #Победа76":

    А иначе за линковете - тук винаги трият коментарите с линкове, независимо на каква тема са.
  • 41 Няма логика

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "az #Победа76":

    пилотът да пита диспечера в Минск, дали има позволение за кацане от летището във Вилнюс. Пилотът е имал честотата, и в разговора казва, че се е свързал с тях. Само че, само диспечерът от Минск е можел да му каже какво е нивото на заплаха (-> код "червен").
  • 42 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "В сайта, който гледам,":

    Вярно. Явно цветовете са за степента на заплаха, но пилотът също говори с летището във Вилнюс. След като му дават честотите от Минск. И оттам /Вилнюс/потвърждават червен код.

    Коментиран от #43

  • 43 Не разбирам,

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "az #Победа76":

    защо мислиш, че от Вилнюс са му дали червена светлина? И втора стенограма на разговора между пилота и диспечера във Вилнюс ли има (може би изпускам нещо)? След като пилотът казва, че са се свързали (с Вилнюс), в скоби пише "неразбираемо". Минск иска да съобщи какво са решили. Тогава пилотът пита какъв е кодът (на заплахата). Това ме навежда на мисълта, че от Вилнюс не са му казали, че не може да кацне там,.

    Коментиран от #44

  • 44 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Не разбирам,":

    Говорят помежду си. Пилотът казва на диспечера, че и той имал контакт с Вилнюс, след като му дават честотите за връзка. За да стане напълно ясно, трябва да се публикуват и разговорите от самолета с Вилнюс и с ръководството на компанията.

    Коментиран от #45

  • 45 Има ли някъде

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "az #Победа76":

    публикуван разговора между пилота и Вилнюс? Видях само този с Минск, въз основа на него няма основание да се предполага, че Вилнюс е отказал кацане.

    Коментиран от #46

  • 46 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Има ли някъде":

    Аз не вярвам че изобщо ще ги публикуват

    Коментиран от #47

  • 47 И аз така мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "az #Победа76":

    Няма да публикуват, а и с пилота не видях никакви интервюта. Във всеки случай - моите уважения!... Хубаво е от време на време да попаднеш на човек, с когото можеш да обсъдиш нормално дадена тема, без да почне да те пс.ува, само защото не си на неговото мнение. За съжаление, вече е изключителна рядкост във "форума" на Факти.

    Коментиран от #49

  • 48 Русия 24 тв

    0 0 Отговор
    Толкова много коментари , а истината е една държавен тероризъм
  • 49 az #Победа76

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "И аз така мисля":

    Абсолютно!
Новини по държави: