26 Май, 2021 19:50 2 557 50

Отвлеченият самолет от Беларус: има ли други подобни скандали?

  • беларус-
  • европа-
  • самолет-
  • отвлечен-
  • александър лукашенко-
  • ево моралес-
  • едуард сноудън

Нарушено ли е международното право?

Отвлеченият самолет от Беларус: има ли други подобни скандали? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз налага нови тежки санкции на Беларус в отговор на принудителното приземяване на самолет на "Райънеър". На 23 май машината, изпълняваща полет от Атина за Вилнюс, трябваше принудително да кацне в Минск. На борда му се намираше журналистът Роман Протасевич - дисидент и критик на режима на Лукашенко.

Официалната версия на властите в Беларус е, че самолетът е приземен, защото е имало бомбена заплаха, свързана с “Хамас”. Международната общност не приема тази версия. Политици и наблюдатели определиха поведението на Минск като безпрецедентно. Експертът по международно въздушно право Елмар Гимула е съгласен с тях. “Случаят наистина е безпрецедентен, защото явно става въпрос за държавно организирано отвличане”, казва той пред “Тагесшау”.

Случаят с Ево Моралес

Според Елмар Гимула паралели със случая от 2013 година, когато президентът на Боливия Ево Моралес беше принуден да се приземи във Виена, са само повърхностни. Информацията за тогавашния инцидент е оскъдна. Това, което се знае, е, че самолетът, с който пътуваше Моралес, се приземи в австрийската столица за презареждане с гориво, след като Португалия, Испания, Франция и още няколко други европейски държави затвориха въздушното си пространство за него. Причина бяха подозренията, че с него пътува Едуард Сноудън. След като със съдействието на Моралес машината беше претърсена от служители на американските тайни служби, боливийският президент продължи по пътя си.

“Чисто правно това са съвсем различни неща”, обяснява Гимула. “Държавните полети не се ползват със същите привилегии като гражданските. Те са напълно зависими от изрични разрешителни от държавите, над които прелитат”, допълва още той и обяснява, че тези разрешителни могат да бъдат издавани, но и отменяни. “Дали това ще бъде направено и ще се рискува конфликт със съответната държава е политически въпрос. Но чисто правно действията тогава бяха легитимни. За разлика от настоящия случай, в който е нарушена Чикагската конвенция”.

Нарушено ли е международното право?

В Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване участват 193 страни, в това число и Беларус. Елмар Гимула, който по професия е адвокат, я определя като “правната основа на международното гражданско въздухоплаване”. Доколко е нарушена конвенцията? “Споразумението изрично гласи, че във въздушното пространство на държавите членки може да се лети свободно”, обяснява Гимула. “Но съществува и правилото, че всяка държава, над която се прелита, има право да поиска кацане. Изискванията за това не са посочени. Беларус вероятно сега ще се позове именно на това право”. Но от юридическа гледна точка конвенцията трябва да бъде разглеждана в цялост. Нейната цел е да гарантира сигурен въздушен транспорт. “Ако една държава използва военна сила, за да принуди самолет да кацне, това със сигурност не увеличава сигурността”, категоричен е германският юрист и авиационен експерт.

Той не приема аргумента на беларуските власти, че приземяването е провокирано от опасност от терористична атака. “Дори наистина да съществуваше такава опасност, едно приземяване във Вилнюс щеше да е много по-сигурно”, смята той. “Самолетът беше близо до литовската граница и щеше да напусне беларуското въздушно пространство след минути”. Обръщането на самолета и ескортирането му до Минск само е увеличило опасността за пасажерите, ако такава изобщо е съществувала. Можел ли е пилотът да не се съобрази? “Ако до него не е имало военен самолет, вероятно е можел да се възползва от правото си да вземе окончателно решение и да се приземи във Вилнюс”, отговаря Гимула. Но той явно не е имал друг избор и е трябвало да се подчини, за да предотврати по-лошо развитие.

Какви ще са правните и политически последици за Лукашенко?

На срещата на върха лидерите на ЕС решиха да не допускат прелитането през въздушното си пространство на самолети на беларуски авиокомпании. Европейските авиокомпании пък бяха призовани да избягват беларуското въздушно пространство. Според Гимула, подобни решения са спорни от гледна точка на международното право. “Всъщност това могат да правят само държави, които са пряко засегнати от конфликта. Например Полша, където самолетът е регистриран, или Ирландия, защото там е централата на "Райънеър". Но тежи също и аргументът, че не е изключено това да се случи и на някоя друга държава. Полша и Ирландия имат право да започнат наказателни производства срещу Лукашенко, смята Гимула. “Беларус участва и в още две международни споразумения: това срещу отвличането на самолети и споразумението срещу незаконни действия на борда на въздухоплавателно средство”, обяснява юристът. Според него, в настоящия случай последното е нарушено, защото в него изрично се казва, че подписалите го нямат право “неправомерно и съзнателно да предоставят невярна информация, като по този начин застрашават безопасността на въздухоплавателно средство”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    64 4 Отговор
    Пак соросоидните овче зеле лае. А тук, когато трепаха Хора и ни обгазяваха траят.
  • 2 Kcaniba

    61 7 Отговор
    Лукашенко пич излезе, за това цялото световно лгбт настръхна!
    И сега плюе, вие и т.н!!!
  • 3 Срещнеш ли поляк

    42 4 Отговор
    просто стисни зъби и извий глава докато се разминавате..

    Коментиран от #48

  • 4 Експерт

    60 5 Отговор
    21.10.2016 година, украински диспечер заплашва белоруски самолет на компания "Белавия" ,с бойна авиация, принуждавайки го да се завърне на летище "Жуляны ".

    Коментиран от #30

  • 5 Viki4

    59 6 Отговор
    Стига вече оффф тоя европейски неадекватен съюз и фащ.Видяхме ве какво направихте в Югославия 1999 вие нямате право да говорите за морал и човещина.Беларус имат право да правят каквото си желаят все пак са заловили престъпник и то на тяхното въздушно пространство

    Коментиран от #10

  • 6 Хахаха

    66 5 Отговор
    Върти-сучи, това със самолета на Боливия било друг, демократичен случай.
  • 7 3.14К

    42 2 Отговор
    Има записани разговори. Да се публикуват и да приключи тази сага. А защо не ги публикуват?

    Коментиран от #18

  • 8 Дългият

    11 43 Отговор
    Да ги чуем сега какво ще кажат плюнчовците тук,където сравняваха този случай с Моралес...Продажници..
  • 9 TOTO

    5 19 Отговор
    А КОИ СВАЛИ ЕВРЕИСКИЯ САМОЛЕТ ПРЕДИ ГОДИНИ ГРОБОВЕТЕ НА ХОРАТА ОЩЕ СЕДЯТ КРАИ ПЕТРИЧ
  • 10 Скорпи

    7 40 Отговор

    До коментар #5 от "Viki4":

    ...неадекватен съюз...ще умреш от глад ако не сме вътре,бастун..

    Коментиран от #19, #21

  • 11 Тодоров

    56 4 Отговор
    Самолетът с Иво Моралес е" кацнал за дозареждане"- нова версия на Дойче Веле. Защо тогава американци го претърсват ? И в разузнаването им явно работят тъпаци и продължават да се доказват като такива.

    Коментиран от #14, #20

  • 12 Пропагандистите на сороснята

    41 2 Отговор
    Няма такива долни соросоиди като тези от DW!
  • 13 Монгола

    37 3 Отговор
    Сороснята се дави в собствената си зловоня!

    Коментиран от #22

  • 14 Дългият

    4 31 Отговор

    До коментар #11 от "Тодоров":

    Това е основната версия.Явно не четеш че 3 държави не дават въздушно пространство за ,минаване на самолета.Нямало е съпровождащи изтребители...проруски....

    Коментиран от #26

  • 15 Фреди Крюгер

    37 1 Отговор
    Щом е за соросите никога не е същото. Да им го на4укам гнусни сороси

    Коментиран от #24

  • 16 мими

    22 0 Отговор
    заплюи соросче, спечели дъвка
  • 17 Кире либерало

    22 1 Отговор
    МанаFите от Анадола ги отвличаха тези от ДВ и от тогава е такива джендарски неща публикуват!
  • 18 ***

    33 0 Отговор

    До коментар #7 от "3.14К":

    Ще ги извадят на бял свят!
    Само ги чакат, светците от "западната демокрация" да затънат в лъжи и ла...й ...на!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ***

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тодоров":

    Самолета на Моралес се е намирал над Франция!
    Изглежда във Франция горивото е некачествено!
    Ама за прекалено наивни ли ни имат?
  • 21 ***

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "Скорпи":

    Бастун си ти, щом не си схванал до сега на какво ниво е България, че собственото население не може да обезпечи с храна!
    Какво остава с друго?!
  • 22 Монгола

    1 10 Отговор

    До коментар #13 от "Монгола":

    Извинете задавих се от фекалийте които бълвам всеки ден.
  • 23 Перо

    26 1 Отговор
    Единствената разлика между двата случая е,че при първия случай боливийския самолет беше принуден по технически причини да се приземи в Австрия и да бъде тарашен от трета страна,а при втория,чрез прихващане! Причината при двата случая е една и съща!

    Коментиран от #34, #36

  • 24 Начукай си го сам..

    1 17 Отговор

    До коментар #15 от "Фреди Крюгер":

    ...руско говедо
  • 25 Павел пенев

    23 1 Отговор
    Дойче веле отдавна не е това което беше. Този коментар показва,че са вързани на каишка и обслужват тезите на ЕС а не на международното право.
  • 26 пешо

    23 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дългият":

    нямало тунджа, нямало съпровождащи изтребители, но съвсем, ама съвсееем случайно имало краварски тайни служби под ръка!
    от къде ви намират такива, веее?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Squad 2015

    0 14 Отговор
    Лукашенко, Путин, Син Дзин Пин, Ким Чен Ун, Башар Асад, Ердоган, това са най демократичните лидери на планетата, поне 2 милиарда имигранти се опитват да се доберат до там и да просперират

    Коментиран от #31

  • 29 Чичо

    12 0 Отговор
    Ми те да гледат утре да не литнат буковете, че с право и безправо ще ходят до Котай през Южма Африка
  • 30 Жоро

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Експерт":

    Да ама Дойче веле това е демократично
  • 31 Жоро

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "Squad 2015":

    Забрави Борисов твоя идол
  • 32 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Кефи Сашо!!!.Показа ,кой е шефа на Белорусия..!!.Не ,че му е притрябвал тоз пацан, Простакевич..И други ги правят тез фокуси,обаче ,Тоя е най лошия,,,Другите ,са за добре,със щастлив край..!!!.
  • 33 Абе вие добре ли сте?!

    4 9 Отговор
    Прочетете истинското интервю в Тагесшау! Никакво претърсване на самолета на Моралес от американските тайни служби не се споменава!!! Пише единствено, че Португалия и Франция са отнели правото за преминаване през въздушното им пространство след сигнал от Щатите. Моля, ако има немскоговорящи тук, да прочетат оригиналното интервю с Гиймула!

    Коментиран от #39

  • 34 Да ама не

    20 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Разликата е от небето до земята.Първо самолета в Беларус не е принуден да кацне а му е съобщено,че има информация за бомба.Дори и информацията да е фалшива,това се проверява в цял свят на 100% и при анонимни обаждания.Другия момент е,че военния изтребител е пратен само за ескорт и за неговата безопасност,а не да го принуждава.Както пилотна кола разчиства пътя на делегации по пътищата,така и в случая е ролята на военния самолет.3-тия момент е,че решението за кацане взимат двамата пилоти,за което има записи.Цялата операция с кацането е напълно законна.А с принудителното кацане на Боливийския самолет историята е по фрапантна.3- дързави отказват летища,което е против правилата за международно летене.Единствени се отзовават австрийците,но след кацането на самолета се появяват агенти на ЦРУ за да заловят Сноудън,за когото имат информация че е в самолета.В Случая с боливийския самолет,три държави са нарушили правилата,за да услижат на ЦРУ.Иначе всякакви дискусии за законност и незаконност са шарени лъжи от еврогейските слуги на САЩ.Всичко е в рамките на правилата.

    Коментиран от #37

  • 35 До Факти

    6 0 Отговор
    Проверявайте си източниците! Интервюто го има в Тагесшау. За какво ползвате ДВ, като имате оригинала. Има съществени разлики между казаното от Гиймула и версията на ДВ.
  • 36 Само питам

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Каква трета страна в Беларус?Лукашенко си прихвана издирван терорист .Точка .
  • 37 яко ни лъжат

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да ама не":

    МНОГО МИ ХАРЕСА ОТГОВОРА. ЯВНО ЯКО НИ ЛЪЖАТ КАКТО ВИНАГИ. НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ПРИНУЖДАВАЛ ПИЛОТА ДА КАЦНЕ В МИНСК. ЯВНА ЛЪЖА КАКТО ФИЛМА ЗА ДВОРЕЦА НА ПУТИН В СОЧИ.
  • 38 барчо

    12 0 Отговор
    Защо непрекъснато повтаряте, че на борда се намирал журналиста, дисидент, критик на Москва Роман Протасевич. Първо този Ром не е завършил журналистика и има средно образование, така че не е журналист. Не е журналист дори в действията си, защото няма нито интервюта, нито статии, нито публицистични предавания, нищо свързано с журналистиката. През 2015 г е боец в редовете на АЗОВ, украинска войска, убила повече от 14 000 граждани на Донбас и Логанск. Този така наречен журналист учи подрастващите по своя канал да правят запалитерни смеси, учи ги как да подпалват полицейски автомобили, как да нападат в гръб полицаи и как да се измъкват. Този журналист предлага да бъдат взривявани влакове и жп линии, този журналист публикува в своя канал адреси, имена на полицаи, както къде учат техните деца, както и роднините и, като педлага те да бъдат линчувани и убивани. Е. Това журналист ли се казва или нещо друго????

    Коментиран от #49

  • 39 барчо

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "Абе вие добре ли сте?!":

    Тоя Гиму и Тишо не ги знам. Знам само, че против всички правила е принуден самолет в който пътува президент на независима държава да кацне на летище на което не е искал да каца. Знаем и целта за която е принуден да кацне там. А целта е да се арестува Сноудън. Дали са претърсвали с кучета или не, дали са влизали с взлом или не, това даже не е толкова важно. Важното е, че там на място по някакъв начин са се УВЕРИЛИ, че Сноудън не е на борда на самолета. Не са питали по телефона по време на полет, а на място са се УВЕРИЛИ собственоръчно. Дали са пускали вътре мухи с камери, дали са влизали духове или невидими нинджи, също не е важно и няма значение. Важното е, че привидно независими слуги се водят по акъла на госодаря си да нарушават международните правила за въздухоплаването, независимо, че става въпрос за президентски самолет на суверенна държава.

    Коментиран от #43

  • 40 Иван

    11 0 Отговор
    Боливия няма ли право да започне наказателни производства срещу Барак Обама и Джо Байден?

    Коментиран от #41

  • 41 барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    През последните години или по-точно след Втората световна война международните правила биват разрушавани методично от УСАта. Несъмнено Боливия и Беларусия имат право да си търсят правата. Доколкото си спомням беларуски самолет около 2015 г беше принудително приземен на територията на Украйна, за да бъде задържан арменски гражданин. Слушах разговора между кулата и пилота в който съвсем ясно беше заявено, че ако не пренасочи самолета и не го приземи на указаното летище, ще бъдат вдигнати изтребители. Даже не пожелаха да обяснят причината. Та право имат, ма дали ще получат правдина е отделен въпрос.
  • 42 Сандо

    5 0 Отговор
    Много подходящ експерт с правилна експертиза,е как да не го поместят правилните медии.А къде скриха истината?
  • 43 Всеки има право на лично мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "барчо":

    Лошо няма. Факт е, че написаното в ДВ не отговаря на даденото от Гиймула интервю. Интервюто с него може да бъде прочетено в сайта на Тагесшау. Критиката ми се отнася до Факти, че не използват истинския източник, (в който не се споменава претърсване), а предават грешна информация от ДВ.
  • 44 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    7 0 Отговор
    Основната ви работа е да Маниполирате!!!
  • 45 Аналитик плюс

    4 1 Отговор
    Дойчето този път подробно ни обяснява, че случаят с самолета в Беларус няма аналог. Само дето служителите на американските тайни служби щяха да извлекат Сноудън ако беше в самолета на Моралес, точно както са направили с Протасевич. В Беларус поне са действали на собствена зема, а не в чужда държава.

    Коментиран от #46

  • 46 Какви правомощия

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Аналитик плюс":

    имат американските тайни служби да претърсват самолет, намиращ се на австрийско летище?
  • 47 1520

    1 0 Отговор
    щом на самолета има престъпник трябва да бъде арестуван
  • 48 А пък

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Срещнеш ли поляк":

    полякините какви ку ви са - нямате си представа... Явно е национална черта.
  • 49 Защо се

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "барчо":

    появи информация, че този пикльо е с международна заповед за задържане - и после никой нищо не каза по този въпрос? А че момченцето е терорист , е безспорно - какво би станало, ако НЯКОЙ в България започне да обяснява как се правят взривни устройства, как се взривяват влакове... или просто започне да публикува лични данни на когото и да е било, особено на служители на реда? Възниква въпросът кому служи този нещастник, след като след всичко в биотрафията му си живее на сигурно в иначе претендираща за европейска и демократична държава...? Значи - демокрация имаме тогава, когато .../продължете фразата/.
  • 50 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Интересно. Аз пък се сещам за поне половин дузина подобни случаи с различни участници. Подобни изпълнения е имало и от САЩ, и от Израел, а и от други страни. А някой сеща ли се, че съвсем наскоро имаше опит за убийството на президента на Беларус? А Протасевич е толкова журналист, колкото аз съм балерина! За сметка на това е член на терористична група и за това е достатъчно да се погледне профила му във фейсбук, където е сред участниците на терористичната група Азов!
Новини по държави: