4 Юни, 2021 19:43 1 544 22

Опозицията отново призова Запада: Нужни са единни действия срещу Лукашенко

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • александър лукашенко

Натискът е по-ефективен, когато страните действат заедно и ние призоваваме Великобритания, Съединените щати, Европейския съюз, Украйна да действат съвместно

Опозицията отново призова Запада: Нужни са единни действия срещу Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска отново призова западните страни и съюзниците им за съвместни действия срещу властите в Минск. В същото време журналистът Роман Протасевич, арестуван при отклоняването на самолет от Беларус миналия месец, направи противоречиви изказвания във видео, за което близките му са категорични, че е записано под натиск.

Варшава е поредната столица, посетена от Светлана Тихановска - съперник на Александър Лукашенко на изборите в Беларус през август миналата година. От обвиненията за фалшификации към спечелилия пореден мандат държавен глава започнаха масови протести, а Тихановска замина за Литва заради страх от съдебно преследване. В емиграция тя продължава да призовава международната общност за сурови санкции срещу Беларус.

Натискът е по-ефективен, когато страните действат заедно и ние призоваваме Великобритания, Съединените щати, Европейския съюз, Украйна да действат съвместно, така гласът им ще бъде по-силен.

Именно човек от обкръжението на Тихановска е съобщил с кой самолет ще лети Роман Протасевич - това заяви самият той в 90-минутно видео, излъчено по държавната беларуска телевизия. Основателят на опозиционния канал Nexta беше арестуван на 23 май, след като самолетът на "Райънеър" за Вилнюс, с който пътуваше, беше отклонен и приземен в Минск.

В интервюто 26-годишният Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията. Признава, че е организирал неразрешени протести в Беларус миналата година и че вече изпитва уважение към президента Александър Лукашенко.

Журналистът казва още, че е здрав и доброволно се е съгласил на интервюто. Не е бил гримиран, за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му.

Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца. Според семейството на Протасевич и опозицията интервюто е взето под натиск и е очевидна пропаганда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 3 Отговор
    Вади Танковете и да ги видим соросоидчетата!
  • 2 Оре ми се.......

    14 2 Отговор
    Правят ли още трактори, белобратушките?

    Коментиран от #15

  • 3 Някой си

    16 0 Отговор
    А срещу тулупа?
  • 4 Смехурко

    22 2 Отговор
    Опозицията един файтон хора духа супата!
  • 5 БПФ

    27 3 Отговор
    Лукашенко е законно избран президент, най-малкото няма абсолютно никакви доказателства за манипулация или фалшификация на изборите, въпреки 800-те чуждестранни наблюдатели. Тия "опозиционери" реално искат запада да им помогне да свалят законната власт с преврат, което е противодържавна дейност.
    Лукашенко направо да ги разстрелва тия, ако такова наказание е предвидено в държавата.

    Коментиран от #16, #19

  • 6 ббб

    4 27 Отговор
    Наистина Лукашенко е отвратителен диктатор и заслужава доживотна или смъртна присъда!
    По принцип не одобрявам сороскитеДжендърий на ЕС и Сащ, но тоя прекали!

    Коментиран от #8, #13, #20

  • 7 GnG

    18 2 Отговор
    Съгласно МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО : "Никоя държава или международна организация няма право да се намесва в неща, които попадат в обхвата на вътрешната юрисдикция на друга държава" !
  • 8 GnG

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "ббб":

    АБСОЛЮТНАТА МОНАРХИЯ в Саудитска Арабия според Вашите разбирания, ДЕМОКРАЦИЯ ли е ?!

    Що не РЕВЕТЕ за "нещастните" саудитци ?! :)
  • 9 Хан Ко Брат

    13 0 Отговор
    Кой се хваща на бас с мен, че до края на годината тази я МИ6 я ЦРУ ще я почерпят с новичок и ще обвинят.....познайте не кой а кои? Този филм го знаем рече.
  • 10 Защо

    5 1 Отговор
    публикувате истината,че приятелчетата от НПО-то на Р.Протасевич са го издали с кой самолет и къде ще пътува на властите в Минск?!

    Коментиран от #17

  • 11 Сандо

    6 0 Отговор
    Какви противоречиви показания давал Протасевич?Писачът слушал ли ги е или преписва от някой друг пропагандатер?Стига с тия простотия,всеки при добро желание може да ги намери и да чуе неща,крайно неприятни за демократизаторски уши.А момченцето,бивш терорист и организатор на държавен преврат,да се моли на Лукашенко да не го прати в Донбос да го съдят,че там си имат хората смъртно наказание и може да не му се размине.
  • 12 барчо

    5 0 Отговор
    Протасевич каза, че негов човек го е предал. Самолета каца на летището в Минск поради съмнение, че има взривно устройство по решение на командира на самолета. Всички пътници се качват на рейсове и отиват в сградата на летището. До този момент службите не знаят, че с този полет е Протасевич. Неговия човек пуска в тубата, че са арестували Прото и чак тогава който трябва научава за присъствието му и се задейства машината. Всичко това е фиксирано като време и е събрано, за да се покаже, че кацането на самолета няма нищо общо с Протасевич. Предполагам, че може да има и съдебен процес срещу фирмите и държавите, които предприеха ефективни санкции срещу Беларусия без да се интересуват от истината. Ние обаче едва ли някога ще научим по нашите медии. По същия начин не научихме, че международния съд напълно оневини Русия за войната между Грузия и Южна Осетия и установи, че Грузия е започнала първа с масови бомбандировки и т.н. В края на краищата Протасевич е екстремист, който е участвал в бойни действия на АЗОВ - украинско националистическо военно формирование на което име тежат хиляди убити цивилни жители на Донбас и Логанск. Човек, който подтиква младежите да взривяват влакови линии и композиции, призоваващ към убийството не само на полицаи, но и на техните деца и роднини. Протасевич сега е предприел тактиката да признае някои свои грехове и предава всичките си началници, както те предадоха него. Гледах последните му разкази. Пее като канарче, даже няма нужда да го

    Коментиран от #14

  • 13 С кое

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ббб":

    ,че не се оставя да го убият ,или да хвърлят държавата му в гражданска война като Украйна?!
  • 14 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    да го питат. Беларуските служби трябва да го пазят като зеницата на окото си.
  • 15 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оре ми се.......":

    Правят, правят. Вече ги правят и с джипиеси и автономно управление без тракторист. А са два пъти по-евтини от подобни западни аналози. А що се отнася до качеството, то у селото на деда ми и днес орат с няколко трактора от преди 45 години. Само менкат гумите.
  • 16 барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "БПФ":

    Те тия не са опозиция, а назначени и платени превратаджии.
  • 17 барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо":

    Не с кой самолет ще лети. Човека е публикувал, че вече е арестуван, а никой все още не е знаел че той е там, защото нали се сещаш, че самолета не е излетял от Беларус и е нямало да каца в Беларус, а прелита транзит. Службите от Беларус не са имали списък с пътниците, които няма да кацат в Беларус.
  • 18 ARGON

    1 0 Отговор
    Еврейските глобалисти искат държавен преврат, подобно на Украйна. Ако успеят - следва разпарчетосване и грабеж под формата на ... "приватизация" по еврейски.
  • 19 ARGON

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "БПФ":

    Правилно.

    Еврейските глобалисти искат държавен преврат, подобно на Украйна. Ако успеят - следва разпарчетосване и грабеж под формата на ... "приватизация" по еврейски.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тая е ТП

    1 0 Отговор
    Какво очаква после?Призовава за санкции срещу родината си.А после? Ще и простят ли сънародниците и .Сигурно ще я носят на ръце....поне ,така си мисли ,тая патка.
  • 22 БОРИСОВ УМЕН

    0 0 Отговор
    БОЙКО Е ОТ ВЪРЛИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ЛУКАШЕНКО ! ТОЙ МУ ИЗЯДЕ ТИКВАТА !
Новини по държави: