Last news in Fakti

21 Май, 2021 16:38 2 587 19

Байдън обърка Нетаняху с президент, но увери, че заедно ще възстановят израелските ПВО

  • сащ-
  • израел-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху

САЩ се опитват да предотвратят продължаването на настоящото кръвопролитие в Близкия изток

Байдън обърка Нетаняху с президент, но увери, че заедно ще възстановят израелските ПВО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ ще помогнат на Израел да възстанови ПВО "Железен купол", коментира американският президент Джо Байдън.

"Говорих с Нетаняху. По-рано днес разговарях с египетския президент ал-Сиси. Премиерът Нетаняху ме информира, че Израел се е съгласил на взаимно прекратяване на огъня, без предварителни условия", обясни Байдън и добави, че според Сиси, "Хамас" и други радикални групировки в Газа също са се съгласили на прекратяване на огъня.

"Премиерът сподели с мен и своята благодарност за системата "Железен купол", която нашите държави разработиха заедно и която спаси огромен брой животи на израелски граждани - араби и евреи.

"Уверих го в пълната си подкрепа за възстановяването на израелската система "Железен купол", за да се гарантира отбраната и сигурността на страната в бъдеще", подчерта Байдън.

Израелската армия заяви, че от Газа по Израел са изстреляни 4070 ракети, 610 са паднали в самия палестински анклав, около 90% са прихванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Байдън обърка Нетаняху с президент. "Говорейки с президента Нетаняху, аз похвалих решението му да прекрати настоящите военни действия за по-малко от 11 дни. Също така подчертах казаното от мен по време на този конфликт: "Съединените щати напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу безразборни ракетни атаки от Хамас и други базирани в Газа терористични групи, които отнемат живота на невинни цивилни в Израел".

По-рано кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди информация за примирие с "Хамас".

САЩ се опитват да предотвратят продължаването на настоящото кръвопролитие в Близкия изток. "Проведохме интензивни дискусии на високо ниво ... с Египет, палестинските власти и други страни от Близкия изток, за да избегнем продължителния конфликт, на който бяхме свидетели през предходните години, когато започнаха военните действия", добави Байдън.

Той подчерта, че през последните дни лично е говорил много пъти с Нетаняху, както и с палестинския президент Махмуд Абас. "Оценявам и приноса на други участници в региона, коитоработиха за прекратяване на боевете".

Байдън каза, че САЩ са ангажирани да работят с ООН и други международни играчи, за да предоставят хуманитарна помощ за хората от ивицата Газа и възстановяване на анклава.

"САЩ са ангажирани да работят с ООН, ние продължаваме да работим с ООН и други международни играчи, за да предоставим навременна хуманитарна помощ и международна помощ на хората от ивицата Газа и да възстановим анклава".

"Ще приложим тези усилия в тясна координация с палестинските власти, а не с Хамас, като същевременно няма да позволим на Хамас да възстанови военния си арсенал", каза Байдън.

САЩ вярват, че в момента има "истинска възможност" за разрешаване на палестино-израелския конфликт и Вашингтон възнамерява да положи всички усилия за решаването на този проблем.

"Вярвам, че палестинците и израелците заслужават да живеят в сигурност, да се радват на свобода, икономически просперитет и демокрация. Моята администрация ще продължи да се ангажира с тиха, безмилостна дипломация, за да постигне такива цели. Вярвам, че имаме истинска възможност за напредък и аз се ангажирам да работя в тази посока".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    15 4 Отговор
    Е какво и е та ще я възтановяват!?

    Коментиран от #15

  • 2 1212

    42 0 Отговор
    Алцхаймера бате, бърка дъщеря си и жена си па тоя няма да го обърка...
  • 3 Шербет

    32 0 Отговор
    Изкукуфял Джо!
  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    29 0 Отговор
    Търкалящият се Джо не е виновен,
    ЕГН-то му е виновно...
  • 5 233

    39 1 Отговор
    И този ще води преговори с Путин!?Божкеее!

    Коментиран от #6

  • 6 1212

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "233":

    Той за това е толкова смел срещу него, вероятно си мисли, че Путин е секретар някакъв... :-D
  • 7 Бесен Язовец

    24 4 Отговор
    На 90 % друг път Хамас стрялят на око без никаква предства на къде излита това е късмета на израелците. На тоя купол му трябват 20 секунди докато истреля ракета, а за 20 секунди идват другите ракети и стана Error 404
  • 8 Професора

    17 0 Отговор
    Можеше да го нарече и равин, добре се е разминал Нетаняху!
  • 9 Бесен Язовец

    10 0 Отговор
    Оня с въшките езел награда торба с шекели
  • 10 Харизан

    15 1 Отговор
    всичко е ала - бала ,, евреин на евреин око не вади
  • 11 kick

    21 0 Отговор
    Аз не виждам разлика между сащ и израел
  • 12 Шорош

    20 0 Отговор
    Толкоз за прехваления купол... Диваци с ракети от ВиК компоненти му разказаха играта...
  • 13 mi6osp

    14 0 Отговор
    ПРО Железен купол може да следи до 120 ракети едновремено. Хамаз изстрелват 120 най-прости евтини ракети, претоварват компютрите на купола, след което изстрелват десетина расови ракети, които достигат безпрепятствено израелските градове. Каквото и разширение на капацитета да направят САЩ и Израел , куполът пак може да бъде преодолян с увеличение броят на атакуващите го ракети. САЩ се пекат на същия огън с корабната си ПРО Аегус, с капацитет до 2 ракети от една посока за един кораб.
  • 14 Лелеее

    10 0 Отговор
    Я сега да “запея” в едно с “атлантиците “ ???
    Ми те руските агресори .....????
    Ако не ги е срам де ! - ма едва ли ....
  • 15 Обърнали

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    са и керемидите-)))
  • 16 ббб

    12 2 Отговор
    САЩ и Исрал са най - гнусссните държави, а сащ не са никаква демокрация , просто мафиотите евреи командват корумпираните американски сенатори - политици !
  • 17 ттт

    9 0 Отговор
    Куполът се оказа от тенеке. 08кп, от която правят кюнците.
  • 18 ManofTomorrow

    2 0 Отговор
    Президента на UFC Дейна Уайт го каза най-добре - "Джо Байдън не знае къде се намира".
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    Даа... САЩ ще помогнат ВОЙНАТА да не свършва !!!