30 Май, 2021 20:20 5 253 45

Чавушоглу решително подкрепя "роднините" в гръцка Тракия, а мюфтията на Ксанти намеси и България

  • мевлют чавушоглу-
  • гърция-
  • турция

В разговор с журналисти Чавушоглу подчертава, че Анкара има за цел да определи положителен дневен ред и че ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в понеделник

Чавушоглу решително подкрепя "роднините" в гръцка Тракия, а мюфтията на Ксанти намеси и България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в неделя замина за двудневно посещение в Гърция с намерение да определи положителен дневен ред на фона на напрежението относно разногласията по Източното Средиземноморие, кипърския въпрос и правата на турското малцинство в Западна Тракия, пише "Дейли Сабах".

"В Гърция да се срещнем с членове на турското малцинство в Западна Тракия и да обсъдим нашите двустранни отношения", обясни Чавушоглу при пристигането си. Чавушоглу, който е в Гърция по покана на гръцкия външен министър Никос Дендиас, ще вечеря с Дендиас в неделя вечерта.

В разговор с журналисти Чавушоглу подчертава, че Турция има за цел да определи положителен дневен ред и че ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в понеделник.

В първия ден от официалното посещение Чавушоглу се срещна с представители на турската общност в Ксанти и Комотини в Западна Тракия, където посети генералния консул.

Ахмет Мете, избраният мюфтия на Ксанти в гръцката Западна Тракия, критикува реплики на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в които той нарича Пасевик - Помакохория (помашко селище), ​​а "малцинствени турски деца" - Елинопула (гръцки деца).

"Твърдението, че турското малцинство в Западна Тракия са гърци, не отразява реалността", обяснява мюфтията, "нито българите, нито гърците могат да решават моята етническа принадлежност. Знам и казвам какъв съм."

Мете подчертава, че Гърция продължава да пренебрегва международните споразумения. "По това време именно те (Гърция) ни накараха да напишем думата турчин на табелите на нашите училища. Дадоха ни турски дипломи, на които беше написано "турско начално училище". Дори когато България каза "това малцинство говори български, това са българи", Гърция обяснява, че не сме българи, и искаше да говорим турски."

По време на срещата си с мюфтийства на турската общност в региона, Чавушоглу е информиран за положението на турско-мюсюлманското малцинство в Гърция. "Работата на мюфтиите допринася значително за запазването и укрепването на единството и солидарността на турското малцинство", обяснява той.

"Децата на турското малцинство от всички възрасти, които имат образование в по-добри условия и на майчиния си език, е важно. Ще продължи да подкрепя роднини за решаване на тези проблеми." Чавушоглу се срещна и с членовете на Консултативния съвет за турското малцинство от Западна Тракия.

Той обеща Турция винаги да застане решително с турското малцинство в борбата им за права и подчерта за пореден път силната си подкрепа.

Въпреки че посещението на Чавушоглу има за цел да установи положителен дневен ред, гръцките медии разкритикуваха решението му да посети района на Западна Тракия преди Атина, твърдейки, че маршрутът е "причина за напрежение преди официалното посещение".

Мюфтията Мете добави, че части от гръцките медии налагат негативни идеи на хората по отношение на турското малцинство и се опитват да създадат вражда. Мюфтията подчертава, че малцинството живее заедно с гръцкия народ и няма проблеми с него. "За съжаление някои части на Гърция изглежда се опитват да направят двата народа врагове. Те възприемат всичко, което казваме като омраза и злоба. Докато малцинството никога не е имало проблеми с мнозинството".

Турското външно министерство също прикани Гърция "да прекрати отричането на турската идентичност на нашите роднини, живеещи в Гърция и да приложи решенията на ЕСПЧ (Европейския съд по правата на човека) в тази посока".

Смята се, че в Западна Тракия има до 150 000 членове на турската общност. Правата на турците в региона са гарантирани съгласно Договора от 1923 г. от Лозана, пакт, създаден след турската война за независимост след Първата световна война, пише "Дейли Сабах".

В рамките на двустранните връзки между двете страни, Чавушоглу се очаква да даде да се разбере, че политиката на Гърция нарушава международни споразумения, включително Договора от Лозана, като същевременно обръща внимание на проблемите, с които се сблъсква турската общност в Западна Тракия, както и лошото отношение към търсещи убежище, опитващи се да достигнат Гърция от Турция.

Въпросът за отказа на Гърция да върне бегълци-членове на ПКК и Гюленисти от ФЕТО също ще се включи в дневния ред. Един от най-големите източници на спорове между двамата съюзници в НАТО е разногласието относно правата в Източното Средиземноморие, включително обхвата на въздушните и морските граници в Егейско море и бъдещето на разделения Кипър. Турция и кипърските турци изключиха обсъждането на федерална система за обединение на острова и настояват, че споразумението между две държави е единственият път напред.

"Грийк рипортър" отразява посещението, като пише, че Чавушоглу е откровено подвеждащ, когато нарича малцинството турско, тъй като Договорът от Лозана го признава като религиозно, а не като етническо малцинство. Освен това малцинството се състои от мултиетнически общности, включително хора, които не се определят като турци.

През 2017 г. турският президент Реджеп Ердоган коментира спорни въпроси, оспорвайки, наред с други неща, териториалния суверенитет на Гърция.

"Въздушното пространство и териториалните води и различните измервания могат да бъдат подобрени", обясни тогава турският президент, оспорвайки Договора от Лозана, който посочва границите на съседните държави. "Мисля, че с течение на времето всички договори се нуждаят от ревизия, а Лозана, в лицето на неотдавнашните събития, трябва да бъде подсигурена, ревизия, ако щете".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 21 Отговор
    ЩЕ ВИ СЕ ВЪРНЕ ВСИЧСО ТУРЧОЛЯ

    Коментиран от #11

  • 2 Интересно

    79 14 Отговор
    Дали е споменал нещо за кюрдите, така и така се е загрижил за човешките права?

    Коментиран от #18

  • 3 Дельо Хайдутин

    45 12 Отговор
    А кой пусна турски войски в България?

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Луков

    64 10 Отговор
    В Западна Тракия са си масово помаци. Те самите нито се определят като българи, нито като турци.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Ами ето

    22 20 Отговор
    Етноса помък могат да си направят държава кат палестина ли беше, газа ли, в турско от одрин до истанбул Помахия.. Нагло и диво общество

    Коментиран от #24

  • 7 Златоград

    70 12 Отговор
    Не знам как може някой да се определи като турчин само защото е мюсюлманин. Българският е майчин език в тоя район, всяко лято засичам някои хора от там, с които се разбираме на родопски диалект. Познавам и хора от там, тъй като сме работили в Гърция - масово се говори български език в семействата им, или поне се разбира до някаква степен.
  • 8 От карлово

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Луков":

    На юг също
  • 9 Иван Грозни

    36 14 Отговор
    Какви мюсюлмани са турчелята, извратиха религията за собствени цели. Никакви компромиси. Тито грам доверие на турчин /ДПС/. Техните олигаси ще живеят само от субсидиите на гърба на българския народ както през турско робство. Не харесвам САЩ, но едно одобрявам щом живееш там си такъв-американец. Така да стане и в България! Нужно е само ГЕРБ да ги няма.
  • 10 Империя

    34 8 Отговор
    Тоя мюфтия като не се чуства просто мюсюлманин или грък да се си ходи в анадола, батко му Ердо тъкмо отвори една джамийка за него в квартал на Истанбул , светското общество в турция е светско колкото аз съм робот
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    7 19 Отговор

    До коментар #5 от "Луков":

    Аз от години отбягвам да купувам продукти от южна българия, за останалите области проверявам собствениците на мандра, месокомбинат.. Оказа се че не тр да се купуват меса и храни и от ловешко, тетевенско, русенско и за мое учудване от плевен... Продуктите им са гнусни и вонят лошо.. не са за хора!

    Коментиран от #14

  • 13 Иво

    45 12 Отговор
    Тези турчаля не ги разбирам, хем постоянно тръбят колко големи турци са, колко големи мисюлмани са,
    и в същото време се бутат постоянно да живеят у Европа, а българския паспорт пазят като очите.
  • 14 Мен

    17 12 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Софиянци поголовно плюскат помашки манжи готвени от помакините по банско.. хи
  • 15 СМЕШЕН си ТРОЛЕ

    17 30 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Те не са турски войските, а са на нашият съюзник в НАТО!
    Ти искаш пак кремълските пияни войски ли?
    Пак да опустошат, както след 9.9.1944г.
    "Швейцария на Балканите, ли?

    Коментиран от #37

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 оня

    26 14 Отговор
    При голямото преселение, турците казваха на уж нашите турци г.яури и ги т.аковаха:)) Какво значи това? Само интереси от тази скапана м.юсли държава с претенции за заграбване на територии. Не се наядоха:)) Корана проповядва насилие:)) Гласи: убий неверника:)) Правете си изводи:))

    Коментиран от #25

  • 18 Ред и закон

    12 27 Отговор

    До коментар #2 от "Интересно":

    За кои човешки права?
    На кюрдските комунисти терористи?
    Въоръжавани от Кремъл?
    Централата на световния тероризъм още от 1917г.!

    Коментиран от #27, #30

  • 19 Де Ка

    29 11 Отговор
    А какво става с преговорите за компенсации за българските деца които бягаха от турците в България през 1913-1916 г?Познавах хора които живееха в Ямбол и от тогава не знаят нищо за родителите си.А там са имали къщи,земя.За съжаление те вече починаха и не могат да разкажат за зверствата които са извършили турските войници.

    Коментиран от #21

  • 20 СВД

    12 5 Отговор
    И не са доволни Чавушите, че САЩ създават база уж на НАТО в района на Дедеагач /Александруполис/!
  • 21 оня

    22 9 Отговор

    До коментар #19 от "Де Ка":

    Тюркишите не признават геноцида над арменците. Кака да признаят нещо подобно:))
  • 22 боил

    18 0 Отговор
    От къде го измислиха този номер със самоопределението...на кой както му изнася , а какъв е всъщност , всички да се правим , че не знаем .А Запада , който налага на света тези “права“ се прави , че не знае , че тези самоопределения , водят до мзнипулации и промяна на историята .Също така ,дава оправдание за мераци за промяна на граници.
  • 23 име

    8 10 Отговор
    сега с новите безброй секции в турция РР се наведе докрай на ердоган. румбата е любовчия. ние си го знаем . ще цъфти любовта.
  • 24 Да де....

    9 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ами ето":

    И териториите със такова население в българия гърция и македония заслужават да се самоопределя като отделна държава...сигурен съм че турция би се съгласила ..а вие ...?

    Коментиран от #28

  • 25 ЛЪЖЕШ

    15 12 Отговор

    До коментар #17 от "оня":

    Ти библията не си чел, а камо ли Корана!
    "Джихад" е поитическа пропагандна измислица!
    Във всички религии, самоубийството е смъртен грях.
    Джихадистите не са никакви мюсюлмани, а терористи, също както комунистите!
    Джихадистите-самоубийци са избили много повече мюсюлмани, отколкото християни, нали?

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИСТИНАТА

    12 18 Отговор

    До коментар #18 от "Ред и закон":

    Най-голямото престъпление на Живков и на комунистите е "Възродителният процес"
    Над българските граждани-мюсюлмани!
    Преди и комунистът Борисов се хваляше, че е участник във "Възродителния процес".
    Но сега се спотайва като бълха в гащи!
    Също като възродителят ДС агент Сава/Доган/

    Коментиран от #32

  • 28 Ми незнам

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Да де....":

    Турция... Турция ша хвърля ракети по тази помахия от 10 до 12ч и от 14 до 16.. И сичко ше е Ок
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Прав си

    11 17 Отговор

    До коментар #18 от "Ред и закон":

    Обикновените кюрди никой не ги закача!
    Изтребват само кюрдските терористи-комунисти.
    Комунистът-терорист човек ли е?
    Та да претендира за човешки права?
  • 31 Иван

    22 11 Отговор
    Като чета такива новини,почвам да разбирам колко прав е бил Бай Тошо като паказа на турците и турчеещите се пътя към анадола.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ти в ред ли си

    8 10 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Като Хитлер искаш чиста нация ли?
    Ами то между комуниста и националсоциалиста няма разлика, нали?
    А комунистът Борисов е от най-долната утайка на БКП!
  • 34 След като,

    26 2 Отговор
    нашите вековни врагове гъците пе им признали майчиния език-българския и насила ги направили турци, без да мислят за последствията, а само от омраза към нас - сега да им сърбат попарата години и десетилетия, че и повече.
  • 35 Де Ка

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Експерт":

    Какво е това машина?Ще имали ли някакво упътване как мога да гласувам с нея?
  • 36 Доста е устат Чавушоглу

    5 2 Отговор
    Бая зор ще видят гърчолята с него защото не им мълчи
  • 37 абе

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "СМЕШЕН си ТРОЛЕ":

    изтрезней и внимавай с количеството.
  • 38 Галина колева

    8 4 Отговор
    Когато се пречупиш вече си никой и поколенията ти живеят с чувството за вина и търсейки оправдание... От друг ъгъл погледнато българомохамеданите един вид са се жертвали за да останат българи.... Винаги ще ги употребяват докато отново не приемат Христа и намерят себе си.
  • 39 Ицо

    6 4 Отговор
    КОЙ ПУСНА ТУРСКАТА АРМИЯ В БЪЛГАРИЯ ПИТАМ

    Коментиран от #40

  • 40 Гост5949

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ицо":

    Бившият военен министър Димитър Луджев.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 В Гърция Турция няма..

    8 3 Отговор
    Те избягаха отдавна от там.Мюсулманите в Гърция са български мюсулмани,всички говорят Български.Но тъпите гърци са си го набутали сами,като ги пишат помаци и учат в турски училища.Сега ще духат турската коч чорба...
  • 44 Пополи

    3 1 Отговор
    Политиката е мръсно нещо. Турция се създава около 1921. Османската империя обединява в себе си огромен брой етноси и бивши държави. Мюсюлмани е правилният изказ. В България повече от 70% от мюсюлманите са или от Кавказ, или Босна (бошнячки), или албанци, или обикновени българи. Да, те се определят като "турци". Така е и с "македонците". Не можеш да спориш с вярващ човек, дори и вярата му очевидно да е погрешна.
  • 45 тия

    0 0 Отговор
    псета не са никакви българи чисти турци
Новини по държави: