Last news in Fakti

29 Май, 2021 19:33 9 447 66

Балкански скандал! Помаци от гръцка Тракия обявиха Чавушоглу за "персона нон грата"

  • гърция-
  • турция-
  • тракия-
  • мевлют чавушоглу

Посещението на Чавушоглу в Гърция на 31 май е планирано за провеждане на разговори с гръцкия му колега Никос Дендиас и вече предизвика многобройни негативни реакции

Балкански скандал! Помаци от гръцка Тракия обявиха Чавушоглу за "персона нон грата" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Културната асоциация на помаците в северния град Ксанти, Гърция публикува осъдително изявление, преди частно посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Западна Тракия в неделя, съобщава "Грийк рипортър".

Асоциацията заяви, че Чавушоглу не е добре дошъл в техния регион и го обяви за "персона нон грата".

Причината за тази враждебна реакция от името на помаците е фактът, че Чавушоглу и турското правителство настояват да наричат ​​ мюсюлманско малцинство от Западна Тракия "турско".

"Когато умрирахме за тези земи, не знаехме турски", се казва в изявлението им. "През последните десетилетия помаците и ромите от Тракия бяха подложени на културен и езиков геноцид от турски заселници", продължава осъдителното изявление, "малцинството е едно и то е определено от Договора от Лозана; то е мюсюлманско и се състои от общности, които имат само едно общо нещо по между си: тяхната религия!"

Помаците са говорещи български мюсюлмани, населяващи България, Североизточна Гърция и главно Северозападна Турция. Приблизително 220 000 помаци живеят в България и са известни там като "българи мюсюлмани".

В Гърция броят им е приблизително 50 000 души, които живеят предимно в села от Западна Тракия, известни като "Помакохория", което означава селата на помаците.

Терминът "помак" също се използва като по-широко наименование, включително и славянските мюсюлмански популации в Северна Македония и Албания, с изключение на Гърция, България и Турция.

Помаците говорят различни български диалекти, а тези, които се говорят в Гърция и Турция, се наричат ​​помашки език, който гръцките власти сега се опитват да запазят с училища на малцинствата в Западна Тракия, които го учат.

Общността в Гърция обикновено владее гръцки език и голям брой от тях имат силна етническа гръцка идентичност, въпреки религиозните си различия в сравнение с преобладаващата в Гърция религия, православното християнство.

Нараства обаче и броят на хората, които приемат турския за първи език в резултат на образование и семейните връзки с Турция.

Посещението на Чавушоглу в Гърция на 31 май е планирано за провеждане на разговори с гръцкия му колега Никос Дендиас и предизвика негативни реакции, главно поради намерението му да отиде частно в Западна Тракия предния ден. Турският министър потвърди посещението си в държавната телевизия TRT на 26 май.

Чавушоглу заяви по-рано тази седмица, че разговорите му с гръцкия външен министър имат за цел също да се подготвят за евентуална среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Визитата идва повече от месец, след като гръцкият външен министър Никос Дендиас проведе разговори в Анкара, където Чавушоглу и неговият колега проведоха словесна война на съвместна пресконференция.

Посещението на Дендиас в Турция бе първото, след като напрежението се повиши през 2020 г. по отношение на морските граници и проучването на енергийни източници в Източното Средиземноморие, което доведе до натрупване на военни сили, в което участваха военни кораби и от двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи хи

    64 19 Отговор
    Еничарите навсякъде са еднакви, те са с тези в които е парата. Помним и ние кои клаха братята си българи в Батак в името на парите

    Коментиран от #36

  • 2 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    64 28 Отговор
    БУДНИ СА ПОМАЦИТЕ ТАМ,ЩЕ ГО УБИЯТ С КАМЪНИ!!!А НИ ЗА НАГРАДА ЧЕ УМИРАХМЕ ЗА ЗЕМИТЕ СИ ПОЛУЧИХМЕ БОКО,ДПС И НОВИНИ НА ТУРСКИ ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ!!!!Е ТОВА С НОВИНИТЕ ОЩЕ НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ КАК Е ВЪЗМОЖНО!!??

    Коментиран от #7

  • 3 с две думи

    19 10 Отговор
    Нерде Ямбол, нерде Станбул
  • 4 гост

    80 22 Отговор
    Ето това е държава !!!! А нашите се правят на турци повече от турците !!!!

    Коментиран от #5, #9, #62

  • 5 тцъ

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Правят се ама друг път.Нашия сокол и през ум не му минава да отиде на гости щото.... Всички ръководни.. са шестаци.
  • 6 Авитохол

    62 8 Отговор
    Е казал, че човек ,ако може да изговори звукът “ Ъ” е българин! Поздравления към българите мохамедани, от Гърция !

    Коментиран от #55

  • 7 БУДЕН СЕЛЯНИН

    34 10 Отговор

    До коментар #2 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    НАВРЕМЕТО ИМАШЕ НОВИНИ НА РУСКИ, СЕГА НА ТУРСКИ. МЕЖДУ ДРУГОТО ПРЕДИ 1989 ГОДИНА ИМАШЕ ЦЕЛИ ПРЕДАВЯНИЯ НА ТУРСКИ ЕЗИК ПО НАЦИОНАЛНОТО РАДИО. ИМАШЕ ТЕАТРАЛНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ, КОНЦЕРТИ....

    Коментиран от #19

  • 8 Русия 24 тв

    51 13 Отговор
    Браво на помаците

    Коментиран от #10

  • 9 Поправка

    73 13 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Тук на турци се правят само цигани! Те се турчеят, фикита..микита и пр.! Понежи циганите визуално няма, как да го докарат на българи си мислят, че като се праввт на турци, ще им връзва повече!? Помаците си имат своя идентичност !
  • 10 Гошко

    22 10 Отговор

    До коментар #8 от "Русия 24 тв":

    За Батак ли им казваш Браво??? Е, хубаво, Браво
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 име

    52 13 Отговор
    Помаците хич не обичат турците. Не че някой българин ги обича, даже данчо пиянката е с ДПС само заради пари.
  • 13 Помак

    19 17 Отговор
    Навремето, до 2000г бяхме по низша каста и от циганите ама после бат гойко ни уреди и ние него
  • 14 чато

    54 16 Отговор

    До коментар #11 от "Съпричастен":

    За помаците не знам ама Българските турци са точни и работливи.
  • 15 Лошото

    43 7 Отговор
    Е , че Ердоган води политика към приобщаване , турцизиране на хората с мюсулманска вяра, във всички околни страни, немалко от които са българи! Нашият политически “ елит” спи!

    Коментиран от #16

  • 16 Super

    23 23 Отговор

    До коментар #15 от "Лошото":

    Ние казваме, че македонците са българи, казваме, че турците в България са българи..., това какво е..., май Ердоган е видял от нас

    Коментиран от #27

  • 17 Хвсан

    19 38 Отговор
    Помаците не са българи или гърци Ами славяни мюсюлмани ..те са по близки до бошняците ..разбира се не са и турци ..ако двама говорят на помашки ти трябва преводач

    Коментиран от #20, #23, #40

  • 18 Тюрк

    25 40 Отговор
    Нито един турчин не приема помаците за сънародници. Може да са мюсюлмани но ние не ги приемаме за турци. Да си турчин е гордост и е по рождение. Помаците са девширмета които клаха българите християни в Батак и не само там.

    Коментиран от #21, #25

  • 19 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "БУДЕН СЕЛЯНИН":

    Сега пак ги има по Бнр.. Не мога да преценя дали тр или не трябва да ги има
  • 20 Гост

    18 26 Отговор

    До коментар #17 от "Хвсан":

    Абе мюслюм ли е не ми го хвали, толкова терористични нападения и убииства извършиха за 10г..
  • 21 Браво

    21 5 Отговор

    До коментар #18 от "Тюрк":

    турчин да ни каже истината! , ние я знаем ама да не обидим себе си...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ти и трънчаните,

    26 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хвсан":

    Ако си говорят, на Трънски, не ще разбереш. В Босна също са живяли българи. Бошкарие са им викали, даже в София има бошкарска махала, на преселили се от Босна българи
  • 24 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бай ганю":

    Ето, ти не искаш да се пише истината и ставаш злобен

    Коментиран от #46

  • 25 За случаят

    14 31 Отговор

    До коментар #18 от "Тюрк":

    Батак, има спорове , научни за фактите , различната възраст на ексонираните черепи. Една чужденка, германка , преди години изложи други факти, но те бяха потулени, от Георги Първанов

    Коментиран от #56

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Точно преди 50

    28 5 Отговор

    До коментар #16 от "Super":

    Години😩, северомакедонците още си бяха българи, от вардарска Македония ! Лични впечатления , на терен.

    Коментиран от #65

  • 28 Но вие , драги,

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тюрк":

    Хилядолетия, над седем хиляди сте ни служили за войници! Много добри сте били с прашките.
  • 29 Нашите са си българи

    12 15 Отговор
    Само българин може да се кланя на друга държава. Нашите мюсюлмани се кланят на Турция, това си е чисто доказателство, че са с български ген.

    Коментиран от #31

  • 30 Месут

    22 31 Отговор
    Това изявление на така наречената Културна асоциация на помаците в Ксанти е направена от няколко човека държани на каишка от гръцките власти. Веднага след това Турските малцинствени дружества в Западна Тракия излязоха с изявление че подкрепят посещението на Чавушоглу. Ясно е че коварните византийци се мъчат да размътят водата преди това посещение. Турско мюсюлманското малцинство в Ксанти , Гюмюрджина,Дедеагач и цяла Западна Тракия наброява 300 хиляди души.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само питам

    25 9 Отговор
    Във Варна са се заселили хиляди мюсюлмани от Крим преди много години, та те в момента се мислят за турци. Ако съществуваше още Волжка България, Турция щеше да ги смята за турци, само защото са мюсюлмани.

    Коментиран от #35

  • 33 Кои са,

    22 11 Отговор

    До коментар #30 от "Месут":

    Славяноезични те елини, според гърците ? Тези които са българи, а вие искате да са турци, нали? Финландците турци ли са? И много други... Ердоган се меша в божите работи, но !
  • 34 Турчина

    19 9 Отговор
    Сега последно българите иранци ли са или турци?

    Коментиран от #37

  • 35 В татарстан,

    22 5 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Волжка България , чувашия и други републики се припознават като българи.

    Коментиран от #63

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българите

    16 6 Отговор

    До коментар #34 от "Турчина":

    Сме си Българи. Император Хирохито, шах ин шаха на Иран мохамат реза Пахлави ариамер са го казали. Франсоа Митеран също.
  • 38 Запознай се,

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ганьооооо":

    По-подробно какви дейности са упражнявали еничарите, в уикито.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Говорят на чист български език...

    31 14 Отговор

    До коментар #17 от "Хвсан":

    Това са си чисти Българи,които с ятаган и огън са принудени да си сменят вярата...В гробовете на дядовците и бабите им се намират кръстове и християнски символи на вярата..
  • 41 ФАКТ :

    8 4 Отговор
    Удивително е, че в сравнение със сърбоманските келеши в Македония сред българите-мохамедани еничарите са значително по-малко !?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 защо

    6 3 Отговор
    не дадохте това което са написали помаците а пишете свободни съчинения че са българи кой избиваше българите преди освобождението
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Профан

    27 7 Отговор
    Българо мохамеданите или така наречените "помаци" са българи по етнос и мохамедани по религия. Голяма част от тях вече са християни. Само духовно беден човек може да каже, че тези хора не са българи. Българи са, защото майчиния им език е български. Тези хора винаги са били използвани с политически цели. Мачкани и употребявани. Това е истината. Всичко друго са свободни съчинения, приказки под шипковия храст.

    Коментиран от #51

  • 46 Бай ганю

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Тц, пише така щото го е яд че не може да бъде честен и по добър
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 123

    5 2 Отговор
    Първият славянски набег на юг от Дунава е записан от Прокопий, който споменава атака на антите, „които живеят близо до Склавени“, вероятно през 518 г. През 530-те години император Юстиниан е използвал разделяй и владей, а Склавени и Анти се споменават като воюващи помежду си. Склавени се споменават за първи път в контекста на военната политика по река Дунав на византийския император Юстиниан I (р. 527–565). През 537 г. 1600 конници, съставени предимно от Склавени и Анти, са изпратени от Юстиниан в Италия, за да спасят Велизарий. Някъде между 533–34 и 545 г. ( преди нахлуването на хуни от 539–40 г.) е имало конфликт между Анти и Склавени в Източна Европа. Прокопий отбелязва, че двата народаа „стават враждебни един към друг и участват в битка“ до победата на Склавенои. Конфликтът вероятно е бил иницииран от византийците.През същия период Антите нападат Тракия.
  • 50 123

    7 4 Отговор

    До коментар #47 от "Дудутков":

    Гърците казват на Македонците склавини, а на турците дулос.

    Коментиран от #57

  • 51 Χαχα

    14 5 Отговор

    До коментар #45 от "Профан":

    То и марсианцте са българи...крие се тапут
  • 52 Поле

    5 7 Отговор
    Не му ли стигна шамара от Дендриас преди месеца?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 много

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Авитохол":

    от тях имат роднини отсам и оттатък границата. Имах съученик от едно пригранично село, състоящо се от две махали- "българска" и "помашка". Та той ни показваше сабя, която е принадлежала на дядо му, който е бил водач(нещо като войвода) на българите, а най-големия му "враг" е бил негов братовчед, съответно водач(или "башът") на помаците. Това момче казваше, че си знаят рода и кога, и как са се разделили. Но тази тема не бих я коментирал сега, като гледам как "българите" се делят на разни "-фили" и "-фоби" и как яростно се плюят, в повечето случаи, обладани от едно тъпо упорство, без трезва мисъл и елементарна логика.
  • 56 освен германка

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "За случаят":

    и продажни българка и българи "работиха" по въпроса в Германия, финансирани пак от там.
  • 57 Дудутков

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "123":

    Дулос значи ли това от родъ ДУЛО хайде да не ги изброяваме и да обяснявам кой са , от къде са.

    Коментиран от #59

  • 58 Ето какво

    7 5 Отговор
    стана като отнеха Западна Тракия от България и нейния излаз на Беломорието - обща сухоземна граница на Гърция и Турция и постоянни проблеми. Гърция след 1923 целенасочено гърцизира помаците чрез политика на изкуствен помашки етнос, Турция заради религията ги счита за турци. Помаците обаче не са нито гърци, нито турци, а българи. И немалко хора все още говорят български със техния хубав специфичен с носовки Родопски говор.

    Коментиран от #61

  • 59 123

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Дудутков":

    Гърците наричат Турците Дулос.
  • 60 123

    2 1 Отговор
    Славянските миграции на Балканите сa в средата на 6-ти век и първите десетилетия на 7-ми век в началото на средновековието след поредица от войни между Сасанската империя и Аварския хаганат срещу Източната Римска империя. Заселването им е улеснено от значителното намаляване на балканското население по време на чумата на Юстиниан. Сърцевината на Аварския хагант се състои от славянски племена, които след неуспешната обсада на Константинопол през лятото на 626 г. останават в широката балканска зона, след като се заселват във византийските провинции на юг от река Сава и Дунав. Изчерпаните ресурси пораади няколко фактора, Византия не е в състояние да води война на два фронта и да си възвърне загубените територии, но се съгласява с факта за заселването на Склавините и създава съюз с Склавините за война срещу Авар и Булгар Каганат.
  • 61 Йо Несбьо

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "Ето какво":

    Гърция се опитва да гърцизира помаците, но това е в последните 30 години. Преди това позволяваха на Турция да налага турски мироглед на помаците. И все имаше двустранни спогодби, все споразумения... 1922 в Турция и в Гърция има по около 120 000 жители от гръцки произход и съответно помаци в Гърция. 1955 половината гърци са изгонени, има погроми, а турците завладяват техните имоти в Истанбул. В Гърция дори в най-тежките години такива гонения няма! Така до момента гръцкото население в Истанбул е към 5 000 души. Мнозинството мюсюлмани от Гърция са се преселили доброволно в Турция, но това са предимно етнически турци и някои помаци, увлечени от общото течение. Иначе до към 70-те турците в Западна Тракия не пускат помаците дори в градските джамии (помаците живеят компактно в селата). Сега смесените бракове дори се насърчават, за да се асимилира това население. В казармата си спомням даже, че турчин предлагаше на помак да го учи на турски, а то момчето все отказваше, защото се чувствал българин.
  • 62 Йо Несбьо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Това е защото по-старите турци ги приемат още за втора категория, за дьонмета... Абе, има едно специфично поведение при помаците заради различните пластове - от една страна предимно български произход и то древен, от друга страна ислям, от трета страна са изолирани в планината, от четвърта страна в Гърция доскоро пишеха с османска азбука още... И като погледнеш - абе, българин, ама не точно, турчин, ама не точно...
  • 63 Да ама не

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "В татарстан,":

    Те може и за марсианци да се припознават,но са наследници на тези,които клаха до девето коляно волжките българи,долна татаро-монголска паплач,която днес от срам да се нарекат така кощунствено се опитват да си присвоят името на своите жертви.А чувашите са просто едно от многобройните племена населяващи Волжка България и успели да се спасят от дивите татарски орди.Волжките Българи от самото си заселване по тези земи ,са били просто управляващ елит сред море от най-различни племена, почти напълно избити от татаро монголите
  • 64 Паисий

    0 1 Отговор
    БЪЛГАРИ ОТ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ И КРАИЩА НА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ ,ПОМНЕТЕ СВОЯ БАЩИН КРАЙ!
  • 65 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Точно преди 50":

    Някой ти прелажал
  • 66 Истината е една

    2 0 Отговор
    Че във всички Баллкански държави има истински турци/истински турци са тези ,които сами се наричат Турци/
    Политиците в България и Гърция и някои други балкански държави/изключвам Босна Херцоговина и Република Северна Македония/ наричат всички свои граждани в България- българи Гърция- гърци а те са ългарски граждани от Турски произход и Гръцки граждани от Турски произход
    Помаците в Гърция и България имат правото на самоопределение и те може да кажат ,че са отделна нация /отделен етнос/ във своите страни или да кажат към кой етнос принедлежат
    В никоя държава на света държавата не може да определи народноста на своите граждани ама всяка една държава на света определя своите граждани като им признава гражданство бе значение на езика, религията, културата на своите граждани
    Случаят в Гърция е чисто правителствен случай ако е верно и гърците добър урок са взели от Тодор Живков ама да не решат да последват неговия при вр защото аз мисля ,че лошо може да им се пише
Новини по държави: