1 Юни, 2021 07:04 4 255 12

Британски граждани може да загубят правото си на пребиваване в страни от ЕС

  • брекзит-
  • великобритания-
  • европейски съюз

Експерти предупреждават, че много британци в чужбина не си дават сметка какво трябва да направят и че има срокове и наистина могат да загубят правата си

 Британски граждани може да загубят правото си на пребиваване в страни от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди британски граждани, които още не са кандидатствали за статут на пребиваване във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, рискуват да загубят правото си да живеят и работят в тях след 30 дни. Тогава изтича крайният срок за кандидатстване за постоянно местожителство, съобщи вестник „Гардиън“. Отделните страни членки на Европейския съюз имат различни схеми и крайни срокове за уреждане на статута на британските граждани.

Крайният срок в Нидерландия също беше 30-ти юни, както това е във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, но в понеделник срокът бе удължен до 1 октомври.

Съгласно Споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз британските граждани, които законно пребивават в някоя от 27-те страни членки след изтичането на преходния период на 31-ви декември, имат право на постоянно жителство, което запазва правата им, но в някои от тях те трябва официално да кандидатстват за това.

14 държави, сред които Испания, Германия, Португалия, Италия и България, избраха системи, която автоматично предоставят нов статут на пребиваване след Брекзит на законно живеещите британци, без риск от загуба на права, ако бъде пропуснат административният срок. В тези страни пребивават около 762 000 британски граждани.

Останалите 13 държави обаче прилагат системи, според които британските граждани трябва официално да кандидатстват за получаване на нов статут. В някои от тях срокът е до края на годината. Запознати с разпоредбите британски експерти предупреждават, че много британци в чужбина не си дават сметка какво трябва да направят и че има срокове и наистина могат да загубят правата си. По официални данни в тези 13 страни живеят близо 300 000 британци.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 165

    27 5 Отговор
    Излизането на Великобритания от ЕС е решение на ЦРУ и МИ-6 вследсвие на друго тяхно решение - Пролетите които да наводнят ЕС с бежанци и да затормозят икономиката, така Великобритания би се запазила от тези бежански вълни. Но Великобритания винаги е била троянския кон на САЩ н ЕС и е правила всичко против един силен, единен и функциониращ ЕС
  • 2 ерогейски съюз

    45 7 Отговор
    Не МОЖЕ а ТРЯБВА да загубят тези права. Щом не са в поробващият съюз, те не би трябвало да могат да ми се шматкат безвизово из него.
    Ние, българите, заради съмнителното право да можем да пътуваме без визи по европата, си скапахме икономиката, енергетиката, здравеопазването, разкикерихме си армията и плащаме огромни, годишни вноски. Така че да ги нямаме тия! Англичаните да си седят на мухлясалия остров и да си носят маските!
  • 3 гадно

    13 1 Отговор
    На кой му пука?
  • 4 Ирландец

    16 0 Отговор
    Какви са тези отсрочки?? Всичките аут! Да си се прибират обратно!
  • 5 nakamura

    15 2 Отговор
    кой смее да пипне британците в ес!? а, аде! а изгонете ги, де!
    а иначе британците могат на правят каквото си искат с гражданите на ес! а-ха ... жалки смешници!

    Коментиран от #9

  • 6 Вън англетата

    15 1 Отговор
    Никой не е заревал за нафуканите британци. Нека цяла Европа да затвори границите си за тях и да си стоят на мъгливия и дъждовен остров. Да им въведат визи и да се цедят. Те пожелаха да напуснат ЕС сега да си стоят само там на острова.
  • 7 bonbonn

    7 2 Отговор
    удължили срока! ха-ха още колко пъти ше го удължават. не смеят да ги пипнат. Мишоци ниедни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Томио Окамура

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "nakamura":

    Всички знаят, че британците са г...на, но богати г...на и това е причината да им се подмазват, вместо да им ударят балтията. Дадоха им суверенитет и почти безплатен достъп до 500-милионен пазар, като с това ги направиха привилегировани - от една страна ползваш най-хубавото от ЕС - туристи, огромен пазар, почти нулеви препятствия за търговия; а от друга страна не плащаш за това нищо. Преди година ЮК плащаха над £60 млрд годишно него на ЕС. Трябваше да ги накажат така, че никой друг да не пожелае да излезе от Съюза. Сега има спекулации относно Франция, Италия, Чехия. Ами, ако Германия реши да излезе с подобни условия, за да не плащат германците пари вместо останалите?! Защото безпроблемен достъп до 500-милионен пазар и никакви мита и никакви нареждания от Брюксел си е доста добро предизвикателство.

    Коментиран от #11

  • 10 the union

    4 1 Отговор
    някои страни от ес - така, други страни - онака! европейско единство - пфу! да ти ...
  • 11 Eff

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Томио Окамура":

    Защо не кажеш нещо за ирландската граница откакто излезнаха от ес севернс ирландия ги чака мизерията отделно шотландия и те са зле затова напират да влизат във ес. Англия е държава която зависи от вноса отделно разчитат на ситито иначе са загубени.
  • 12 Феодалът

    1 0 Отговор
    Ех мечти, мечти за крепостническо право.
Новини по държави: