ФАКТИ.БГ

Русия строи нещо уникално

Реализацията на проекта „Пробив“ обхваща не само създаването на иновативни реактори, но и на ново поколение технологии за ядрен горивен цикъл

Публикувана: 8 Юни, 2021 15:34
91 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 17450
Русия строи нещо уникално
Снимка: Росатом
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 74 гласа.

На площадката на Сибирския химически комбинат в руския град Северск, Томска област, започна строителството на уникален енергоблок с иновативен реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300. Предприятието е част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ. Новият реактор с оловен топлоносител и ново смесено нитридно уран- плутониево гориво, оптимално за реакторите на бързи неутрони, ще е с мощност от 300 мегавата и ще бъде част от един изключително важен обект за атомната енергетика в глобален мащаб – Опитния демонстрационен енергиен комплекс (ОДЕК). Този клъстер за ядрени технологии на бъдещето в Русия включва три свързани обекта без аналог - модул за производство (фабрикация/рефабрикация) на уран-плутониево ядрено гориво, енергоблок БРЕСТ-ОД-300 и модул за преработка на облъчено гориво. За пръв път в световната практика на една площадка ще бъдат изградени АЕЦ с „бърз“ реактор и затворен ядрен горивен цикъл. Облъченото гориво след преработка ще се насочва за рефабрикация, тоест за повторно производство на свежо гориво и така системата постепенно ще стане на практика автономна и независима от външни доставки на енергийни ресурси.

В тържествената церемония по изливане на първия бетон в основите на уникалния реактор днес участваха губернаторът на Томска област Сергей Жвачкин, генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, президентът на Научно-изследователския център „Курчатовски институт“ Михаил Ковалчук и други. Видеоприветствия изпратиха генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, ръководителят на Агенцията за ядрена енергия при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (NEA) Уилям Магууд и президентът на Руската академия на науките Александър Сергеев. Събитието бе част от Годината на науката и технологиите в Русия.

„Благодарение на преработката на ядреното гориво безкрайно много пъти, ресурсната база на атомната енергетика ще стане на практика неизчерпаема. Освен това проблемът с натрупването на отработено ядрено гориво ще бъде решен за бъдещите поколения. Успешната реализация на този проект ще позволи на страната ни да стане първият в света притежател на атомна технология, която напълно отговаря на принципите на устойчивото развитие по отношение на екологичността, достъпността, надеждността и ефективното използване на ресурсите“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Според Вячеслав Першуков, ръководител на проектното направление „Пробив“ и специален представител по международните и научно-техническите проекти на руската държавна корпорация, конструкцията на реактора БРЕСТ-ОД-300 с оловен топлоносител е основана на принципите на т.нар. естествена безопасност. „Особеностите на реактора ни позволиха да се откажем от уловителя на стопилка и големия обем осигурителни системи. Интегралната конструкция и физика на реакторната инсталация позволяват изключването на аварии, които изискват евакуация на населението. В бъдеще подобни инсталации трябва да направят атомната енергетика не само по-безопасна, но и по-конкурентна икономически, в сравнение с най- ефективното електропроизводство (например парогазовата технология)“, каза Першуков.

„Подготвихме ясна пътна карта на дейностите – от пълномащабните научни изследвания, конструирането и производството на оборудването, до проектирането, строителството и въвеждането на обектите в експлоатация. По план реакторът БРЕСТ- ОД-300 трябва да заработи през 2026 година. Към 2023 година ще започне да действа производственият комплекс за горивото. А през 2024 година се предвижда да започне изграждането на модул за преработка на отработено гориво“, заяви Евгений Адамов, научен ръководител на проектно направление „Пробив“.

Реализацията на проекта „Пробив“ обхваща не само създаването на иновативни реактори, но и на ново поколение технологии за ядрен горивен цикъл. „Първо, това е производството на нитридно СНУП-гориво (смесено нитридно уран- плутониево гориво), което ще осигури ефективната работа на бързия реактор с оловен топлоносител и ще се състои изцяло от рециклирани ядрени материали – плутоний и обеднен уран. Второ, по-ефективни и икономически привлекателни радиохимични технологии за преработка на облъчено гориво и управление на отпадъците. Всичко това заедно ще позволи атомната енергетика на бъдещето да стане на практика безотпадъчна в производствената верига“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 74 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Той
1 Отговор
Ко стана с това, дето руснаците не можели да направят кола?

Коментиран от #9, #11, #14, #16, #40, #44, #55, #79, #86


Оценка:
-26 +264

Ужасонн
2 Отговор
Споко ние правим складове и се хвалим! Такива незначителни проектчета не мога да стъпят на пръста на амон РА, той където е ходил и строил, тези не могат да го боядисат....

Оценка:
-10 +152

Джо Мумията
3 Отговор
би трябвало да се гордее,ако Путин благоволи да му подаде ръка.Дъртият плантатор не заслужава ръкостискане!

Оценка:
-12 +161

глоги
4 Отговор
Сергей Жвачкин,т.е Сергей Дъвков. Жвачка е дъвка на руски. "Вcичкo тoвa зaeднo щe пoзвoли aтoмнaтa eнeргeтикa нa бъдeщeтo дa cтaнe нa прaктикa бeзoтпaдъчнa в прoизвoдcтвeнaтa вeригa“- oтбeлязa прeзидeнтката нa ТВEЛ Нaтaлия Накипeлoвa. На България пак нихт.

Коментиран от #89


Оценка:
-14 +79

хараре
5 Отговор
На руснаците кола не им трябва да правят. Достатъчно им е да продават на западняците енергоносители,а Германия ще им даде коли колкото искат.

Оценка:
-17 +179

едно на ум
6 Отговор
Добре че е далече от Бг.

Оценка:
-111 +23

За мурзилки
7 Отговор
За повдигане на духа на мурзилажа и посещаемостта на сайта ... :))) За безаналоговите успехи на матушката ви.

Коментиран от #53, #58, #84


Оценка:
-141 +23

Qмбе
8 Отговор
Няма такова нещо, най-ефективната "безотпадъчна" технология в енергетиката на бъдещето е да се гори боклук в теца.

Коментиран от #18


Оценка:
-15 +89

Джинс
9 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Че пак не могат, но на атомните "бомби" са майстори.

Коментиран от #17


Оценка:
-92 +12

Бочко
10 Отговор
Дано да не гръмне докато го строят.

Оценка:
-90 +15

Деймос
11 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Започнаха производството на луксозни ЛИМУЗИНИ , Аурус... и вече за 2 години продукцията е изкупена. С такава кола се вози президента Путин

Коментиран от #22, #87


Оценка:
-11 +116

Хлъц
12 Отговор
Да де! Ама не могат да правят хладилници,Талавизори и джиесеми.Па и банане все още внасят.

Коментиран от #20, #29, #30, #83


Оценка:
-82 +15

6A13TT
13 Отговор
Руснаците вече имат един работещ, почти промишлен реактор на бързи неутрони - БН-800, но топлоносителя е натрий. Доста време се водиха дебати коя технология е по-удачна - натриевата или оловната, явно накрая са решили да тестват и двете на практика.

Оценка:
-7 +102

грую
14 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Дано могат... важното е че руския народ яде пасти.

Коментиран от #19, #37


Оценка:
-15 +41

окомер
15 Отговор
Колко е далече това нещо от нашата земя

Коментиран от #21, #23


Оценка:
-8 +41

Бах
16 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Защо да правят коли , телефони и всякакви пошибалки , след като западните маймуни им ги произвеждат .

Коментиран от #46, #56


Оценка:
-9 +109

барчо
17 Отговор

До коментар #9 от "Джинс":


Познай кой впряга атомната енергия за избиване на хора??? Не позна. УСАта, разбира се. А сега пък познай кой пръв впрегна атомната реакция, дето е за убиване на всичко живо да произвежда енергия за хората??? Пак не позна. СССР Ако не верваш, направи си справки и ще ноучиш дори и точните години, пък и нещо полезно.

Коментиран от #33, #88


Оценка:
-15 +96

Да ама от
18 Отговор

До коментар #8 от "Qмбе":


комина излизат кълбаци на рояци и тровят ли тровят и пак тровят.

Оценка:
-43 +9

Освен хляб и
19 Отговор

До коментар #14 от "грую":


много други неща,похапват и техни десерти,пастите ги ядем ние,защото сме под покровителството на тази клика от хора,които за пръв път използват този израз.

Оценка:
-5 +40

любопитен
20 Отговор

До коментар #12 от "Хлъц":


Що ти внедри ли иновативния чушкопек с бързозагряващи реотани на принципа на използване на ток от мрежата?

Оценка:
-11 +34

Ами да
21 Отговор

До коментар #15 от "окомер":


кажем светлинни години и то няколко. Сравнено те си светят с лед лампи ние с факли в пещерата,образно толкова сме далече от тях.

Оценка:
-10 +54

Бай Гуй
22 Отговор

До коментар #11 от "Деймос":


Аха и се прави в завод, който е собственост и на Форд.

Оценка:
-35 +6

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Бай Гуй
24 Отговор
Спокойно, на мaйнaтa си в Сибир е. Този път под прицел са Казахстан, Монголия и северен Китай.

Оценка:
-36 +7

ДжафДжаф
25 Отговор
В ядрената физика нямат равни! В тази сфера изпреварват с десетилетия всички останали. Това ги праща автоматично на върха на технологичната пирамида. Ако приемем, че в момента живеем в нещо като предколумбовата епоха по отношение на космоса, то руснаците определено са в авангарда, нещо като испанците и португалзите през 15-ти век. Американците похарчиха милиарди и така и не намериха дачин да се отърват от натрупания плутоний. Руснаците с няколко стотин милиона създават вече втори тип плутониев реактор. Путин не лучайно напусна споразумението по плутония и дефакто отказа на американците да преработва техният плутоний. Да си го бият у главите.

Коментиран от #28, #82


Оценка:
-6 +91

me be re
26 Отговор
Айде тикви, а такова управляващи, това ако го уредите да го направят у нас на площадката в Белене, само за вас щегласувам

Коментиран от #45


Оценка:
-5 +35

Джвачкин
27 Отговор
Продавам плутоний, може бартер за красовки!

Оценка:
-26 +5

Чичо Митко
28 Отговор

До коментар #25 от "ДжафДжаф":


Ех....кви галеони, кви испанци, кви португалци, къв 15-ти век, ква технологична пирамида, ква предколумбова епоха ?! Много ги надценяваш.

Говори им за чалга, за пукница, за шльокавица, за турски сериали, за 25 годишни премиум кошници, за капки, за брадъри, за Рачков, за Азис.... По има шанс да те разберат.

Оценка:
-5 +64

Ами
29 Отговор

До коментар #12 от "Хлъц":


За хладилник Саратов чувал ли си??понеже имам един такъв в гаража,от дядо ми...май 50 годиниработи вече...та викаш неможели?

Коментиран от #57, #69, #73


Оценка:
-6 +70

Ами
30 Отговор

До коментар #12 от "Хлъц":


За хладилник Саратов чувал ли си??понеже имам един такъв в гаража,от дядо ми...май 50 години работи вече...та викаш неможели?

Коментиран от #31


Оценка:
-6 +42

Рошко
31 Отговор

До коментар #30 от "Ами":


Моя работи още, без майтап

Оценка:
-6 +42

БазаДанни
32 Отговор
Брей руснаците изобретиха вечен двигател.
Атомен вечен двигател. 🤣
Пак са се добрали до американски технологии явно.
Американците имат реактор на бързи неутрони от около 30 г.

Коментиран от #62


Оценка:
-60 +11

4537
33 Отговор

До коментар #17 от "барчо":


И ти не позна.

Оценка:
-9 +1

Европеец
34 Отговор
И какво толкова му е иновативното и уникалното обикновена ел.централа Що един телефон не направят

Оценка:
-43 +7

Куку
35 Отговор
Кво стаа, драги зрители? Един тостер не можели да нáправат, а? Били Нигерия със сняг, а?

Коментиран от #47


Оценка:
-8 +36

ГОЛЕМИЯТ ПРОБИВ Е КОЙ
36 Отговор
ПЪРВИ ЩЕ СЪЗДАДЕ КОНТРОЛИРУЕМ ЯДРЕН СИНТЕЗ...НА ПРАКТИКА ТОВА Е НЕИЗЧЕРПАЕМО КОЛИЧЕСТВО ЕНЕРГИЯ.....

Оценка:
-5 +32

Гошо
37 Отговор

До коментар #14 от "грую":


Пастите ги ядем ние ,руснаците хляб ядът

Оценка:
-5 +23

Моля
38 Отговор
Не съществува в природата и вселената "БЕЗКРАЙНО МНОГО" нито ПЕРПЕТО МОБИЛЕ ОТ ВТОРИ РОД. ПОНЕ НЕ В ТАЗИ ВСЕЛЕНА И ТЕЗИ ФИЗИЧНИ ЗАКОНИ КОИТО Я УПРАВЛЯВАТ. МОГАТ ДА ЗАТВОРЯТ ПРОЦЕСА НО ТОЙ НЯМА ДА Е... БЕЗКРАЕН.

Коментиран от #39


Оценка:
-7 +13

А ВРЕМЕТО
39 Отговор

До коментар #38 от "Моля":


Какво е......н

Коментиран от #43


Оценка:
-3 +1

Шляхтиц
40 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Като не могат да направят кола, за сметка на това правят атомни инсталации със затворен цикъл, което е бъдещето на енергетиката на тази планета ЗЕМЯ. След като горивото се рециклира, какво по-хубаво от това?????

Оценка:
-6 +41

Инж Илич
41 Отговор
Тези работи сме ги слушали години наред Първо да направят Ютия после Смартфон след това Лаптоп и така така

Коментиран от #52, #68


Оценка:
-34 +6

Гост
42 Отговор
Моя зил работи все още произведен е 70 години и ми изстудява бирата перфектно както и мастиката

Коментиран от #48, #49


Оценка:
-4 +35

Ами
43 Отговор

До коментар #39 от "А ВРЕМЕТО":


Според теорията на относителността, времето е тясно свързано с материята и скоростта на частиците във вакума. Има материя и скорост... има и... време! Няма материя и скорост няма... Време. Наистина звучи странно, но е така освен ако не измерваме "абсолютен вакум" и минусова температура при които спира движението на атомите. Но това не е възможно за сега а и безсмислено.

Оценка:
-1 +12

Баро
44 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Те още не могат да правят коли само Чернобил могат да правят сега ще заформя втора серия

Оценка:
-26 +6

Антикомунист
45 Отговор

До коментар #26 от "me be re":


Сакън ,недей.

Оценка:
-3 +2

Баро
46 Отговор

До коментар #16 от "Бах":


Я се огледай във вас дали има нещо руско

Коментиран от #76


Оценка:
-14 +5

Баро
47 Отговор

До коментар #35 от "Куку":


А в Албания измислили телепортацията или може би в северна Македония и Тито беше измислил супер евтина ракетна програма за пръв път чета статия за пияните рашки в която няма думата ще може би ги е хванало срам и затова не я употребяват

Коментиран от #66


Оценка:
-19 +6

Антикомунист
48 Отговор

До коментар #42 от "Гост":


Много скъпа ти излиза биричката,гори ток като готварска печка. Работи още защото агрегата е на Дженерал електрик.

Коментиран от #50


Оценка:
-16 +8

Баро
49 Отговор

До коментар #42 от "Гост":


Дано не ти се наложи да го местиш по стълбището че целия квартал ще трябва да ти помага един път занесох един такъв на вторични оня кът го тури на кантара не можа да повярва колко пари трябва да ми даде 110 кг беше левче беше бялата техника на кило между другото и аз имам един такъв Зил на вилата и той работи но това не означава че ми харесва четири-пет пъти влиза в крадци даже и лъжиците ми откраднаха само хладилника Никой не ще да вземе

Оценка:
-16 +7

Баро
50 Отговор

До коментар #48 от "Антикомунист":


Да да точно така добре че ме подсети Бях забравил

Оценка:
-4 +4

51
Този коментар е премахнат от модератор.
Ай шъ ви съ и
52 Отговор

До коментар #41 от "Инж Илич":


Е не ви ли омръзнаха тези опорки? Влез в ох и ще намериш обяви за руски ютии, чукни в Гугъл Йотафон и ще го видиш руския смартфон!

Оценка:
-5 +13

53
Този коментар е премахнат от модератор.
Танко
54 Отговор
При копиране,ако мръдне индигото, може да се получи нещо уникално.

Оценка:
-5 +4

Българин
55 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Ми като могат да направят кола защо не правят?Сега ще кажеш, че могат да направят и телевизор и телефон, е да ама не правят.Защо?
Правили ядрени реактори ... и какво ще произвеждат с енергията от тях?НИЩО!Тия питекантропи са ресурсен придатък на Китай и ЕС.Пълни нещастници!

Оценка:
-25 +5

Българин
56 Отговор

До коментар #16 от "Бах":


Ами да произвеждат за да ги продават, да печелят и да им се вдига стандарта на живот вместо да мизеруват с 300лв горките.

Оценка:
-16 +3

Българин
57 Отговор

До коментар #29 от "Ами":


То ако е за въпрос като студент имах хладилник ЗиЛ на 40 години ама какво?Работеше като ЗиЛ и харчеше ток като промишлен калорифер.
Не могат да, не могат.Те ако могат защо сега не произвеждат?Навремето откраднали някои проекти от запада и правили, ама сега кой ще им ги купува?

Оценка:
-21 +7

Отворкооо
58 Отговор

До коментар #7 от "За мурзилки":


Германия колко ядрени реактора продаде?
Няма държави които да произвеждат все и вся.

Оценка:
-4 +15

ТръндЮ
59 Отговор
БезаНалогОФ! Бля,бля...

Оценка:
-10 +4

2021
60 Отговор
КОгато прочета атомна енергия и русия в едно изречение и тръпки ме побиват.

Оценка:
-13 +3

гошо
61 Отговор
А свестен хладилник кога ще произведете?

Коментиран от #63


Оценка:
-11 +2

За овце
62 Отговор

До коментар #32 от "БазаДанни":


Имали реактори с бързи неутрони викаш?!!! И къде са? Пускат ги от небето, да се задействат, щото и ракетните технологии ги умеят. И урана го "рециклират" с замеряне на аборигените. Абе, високи технологии ....🎃🎃🎃

Оценка:
-14 +4

За овце
63 Отговор

До коментар #61 от "гошо":


Той е произведен. Казва се "Сибир" и може да замрази даже "ентусиазмът" ти 😷

Оценка:
-2 +10

Велики
64 Отговор
Мине немине седмица и петолъчките пак нещо сензационно открили Лъжат като сигански Роми

Оценка:
-19 +6

Хи хи хи хи,
65 Отговор
то при тях всичко е уникално,а най вече некадърността !

Коментиран от #85


Оценка:
-14 +6

Куку
66 Отговор

До коментар #47 от "Баро":


В случая ти си пияният! Ми виж си правописа, бре! Като го види човек какво друго да си помисли, освен че е писано от индивид на поне четири ракии...Пък може и наистина да си неграмотен, знам ли...

Оценка:
-0 +6

Ннн
67 Отговор
Братушките още не са стигнали до ренесанса в цивилизационното си развитие.
Това е и причината да не могат да направят нищо което са радва потребител и производител само порното и пропагандата са им над световното ниво, затова даже българите които сме най-големите скептици още им се връзваме на простотиите, а не вярваме че северокорейците са кацнали на слънцето!

Оценка:
-14 +4

Алабала
68 Отговор

До коментар #41 от "Инж Илич":


И тостер, и тостер, че при този високотехнологичен уред съвсем са я закъсали...

Оценка:
-0 +8

Йоцо
69 Отговор

До коментар #29 от "Ами":


Нашият е ЗИЛ...54годишен...3 пъти наводняван в мазето и работи като пушка...само като бях мълък му счупих ключалката на вратата заради сладоледа в камерата

Оценка:
-1 +15

име
70 Отговор
По цял свят строят нови реактори, ядрени мощности. Саво ние не строим, а ги имаме закупени. За да може турската Акою да продава ток.

Оценка:
-0 +12

Муаха-ха-ха-ха...
71 Отговор
Тези започват нова екокатастрофа.Руснак и технологии !? Магаре и космос !

Оценка:
-12 +1

Всичко
72 Отговор
което тези пияндурници са измислили е откраднато отнякъде и от някой.

Оценка:
-12 +1

До Ами-29
73 Отговор

До коментар #29 от "Ами":


Не схванахте ли иронията? Точно с това изреждане,посочвам елементарните опорки на част от форумците-щом не можеш да произвеждаш лаптопи,телевизори и джиесем,си технологичен абориген.Да произвеждаш ядрени технологии, космически кораби със ракета- носител е дреболия.Без да се замислят,че трябва да си непоправим оптимист,да хвърлиш милиарди за разработки и производство на стоки,кийто ги произвежда половин свят.Който владее ядрените технологии,той владее светът.Поне в днешно време.

Коментиран от #90


Оценка:
-0 +11

Добре е
74 Отговор
да си гледат и Чернобила, че във Фукушима поне имаше земетресение, което докара аварията, а пък в Чернобил ЦК на КПСС изнасили персонала, че да го докарат от тест до авария без да има някакви извънредни причини ами ей така от едно политическо напъване стана технически и после глобален проблем.

Оценка:
-12 +0

незнайко
75 Отговор
Оловен топлоносител !!! Това междинен топлоносител ли е ? Не съм чувал за турбина която не работи с пара а с ОЛОВО !!! Явно оловото ще подгрява водата след като е разтопено и отнело енергия от реактора .

Оценка:
-0 +2

пешо
76 Отговор

До коментар #46 от "Баро":


всичко, което работи вкъщи, ползва на около 80% ток, произведен в руски централи, атомна и топлоелектрически. едва ли е малко.
виж, за нещо произведено в кравария, не се сещам в момента. даже маранците от уредбата ми са японски, жълтите човечета изкупиха всичко преди двайсетина години.

p.s. имам един прожектор maglite, изгоря му светодиодът още в края на втората година. ;)

Оценка:
-0 +11

Валери
77 Отговор
Освен да се напият друго не могат да направят комунистите.

Оценка:
-10 +2

ТОшо
78 Отговор
Пак лъжат, руснаците не могат нищо да построя, ако не го откраднат.

Оценка:
-11 +1

someone
79 Отговор

До коментар #1 от "Той":


аа моля ти се за нас по-важно от бананите и колите ( трошляци трета употреба ) няма, какво са там някакви си ядрени технологии на бъдещето ....

Оценка:
-0 +5

антибсп
80 Отговор
НАпишете като заработи и после като не гръмне. Да строя и аз мога!
А кога ще излезе новата лада?

Оценка:
-6 +1

ЕвроЗона
81 Отговор
Как думите думите Русия, уникално и строи се събират в едно изречение?

Оценка:
-4 +0

Не че нещо... АМА...
82 Отговор

До коментар #25 от "ДжафДжаф":


Нема джаф джаф.... Краварите ше го закОпат плутинио ин Тикволандия!!!Капиш?!?

Оценка:
-0 +3

Чичо от село
83 Отговор

До коментар #12 от "Хлъц":


Аз имам Руски хладилник от 1980г.,който до сега работи без отказно!

Оценка:
-0 +4

7668
84 Отговор

До коментар #7 от "За мурзилки":


Те така едно време също казваха, че това със Северен поток 2 е само за повдигане на духа на морзилковците и че нищо нямал да построи Путин, ама гледам, че едната тръба е завършена.

Оценка:
-0 +3

85
Този коментар е премахнат от модератор.
Ауто Клъстер
86 Отговор

До коментар #1 от "Той":


Ми още не могат :)

Оценка:
-0 +0

Тръмп
87 Отговор

До коментар #11 от "Деймос":


А Байдън, Байдън вози ли се на Урсус? :) Той Путя непретенциозен - и на зазка се е возил :)

Оценка:
-0 +0

Путь Ленина
88 Отговор

До коментар #17 от "барчо":


ти дооообре ли си дрогарю? за Ферми да си чувАл, за първия ядрен реактор да си чувАл??? Че е направен в УСА преди бомбите??? СЕСЕСЕРЕ САМОКРАДЕИУСЕРЕ и това де краде!!!

Оценка:
-4 +0

Езиковед
89 Отговор

До коментар #4 от "глоги":


Аааа накипелова значи ли напращелова?

Оценка:
-0 +0

90
Този коментар е премахнат от модератор.
Олга
91 Отговор
Да повторя пак на тези, които със злорадство постоянно съобщават (често се среща), че руснаците не могат да създадат моб.телефон. Руски учен Жорес Алферов получи Нобелова награда заедно с други двама учени за създаване на мобилния телефон. Друг въпрос,че руснаците не са предприемчиви да го използват в бизнеса. У тях често научната мисъл и бизнес се разминават.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Цецка Цачева
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ коментира в парламента ефективната присъда на бившия депутат Митхат Табаков, който вече е във варненския затвор:
Затворниците му се радват като на расов елен."

Още бисери
ТОП 5