Last news in Fakti

8 Юни, 2021 17:12 2 589 19

Германците да се пенсионират чак на 68 години?

  • германия-
  • пенсионер-
  • пенсия

Според актуалните прогнози за продължителност на живота, ако това правило бъде въведено, новата пенсионна възраст от 68 години ще бъде достигната през 2042 година

Германците да се пенсионират чак на 68 години? - 1
Снимка: shutterstock

Експерти смятат, че пенсионната възраст в Германия трябва да бъде вдигната на 68 години. В противен случай скоро пенсионната система ще изпадне във "финансов шок". Ще се пенсионират ли работещите в Германия чак на 68?

Три месеца преди парламентарните избори в Германия съветници на германското правителство предложиха реформа на пенсионната система. Тя се налага заради очакваното "шокиращо нарастване на трудностите с финансирането на пенсиите след 2025 година", твърдят от Консултативния съвет към министерството на икономиката в Берлин. В момента в Германия пенсионната възраст се вдига постепенно от 65 на 67 години, като процесът трябва да е приключил до 2029 година.

"Предложението незабавно да се оттегли"

Новото предложение сега може да се превърне в една от основните предизборни теми. Очаква се социалдемократите, Зелените, Левицата и профсъюзите да се обявят против искането на Консултативния съвет.

Особено критично гледат на предложението в Левицата. Партийната председателка Сузане Хениг-Велсо поиска министърът на икономиката Петер Алтмайер (от ХДС), незабавно да оттегли предложението на съветниците си. "В противен случай предизборната кампания ще започне още утре именно с темата за пенсиите", каза тя. Левицата щяла да се бори "със зъби и нокти да защити правата на пенсионерите". Освен това те трябва да получат ясна гаранция, че в резултат на пандемията няма да има намаляване на пенсиите.

Експертите на икономическото министерство казват и друго: пенсионната възраст не може дългосрочно да не бъде обвързана с продължителността на живота. "Вместо това се налага въвеждането на ясен регламент за разпределянето на допълнителните години живот между по-дълъг трудов стаж и по-дълга пенсия. За това трябва да има "динамично обвързване на пенсионната възраст към очакваната продължителност на живота", твърдят от Консултативния съвет.

Съотношението между времето, което човек прекарва в работа, и времето, което прекарва в пенсия, обаче трябва да бъде константно. Според актуалните прогнози за продължителност на живота, ако това правило бъде въведено, новата пенсионна възраст от 68 години ще бъде достигната през 2042 година, обяви Аксел Бьорш-Зупан, директор на Института "Макс Планк" за социално право и социална политика. В препоръката на експертната група се казва още, че "ако продължителността на живота намалява, съответно ще спада и възрастта за пенсиониране".

Експертите: повече пари за пенсии за сметка на други разходи

Това предложение не е ново - от години искането за обвързването на очакваната продължителност на живота с продължителността на трудовия стаж предизвиква в Германия разгорещени дискусии. Според икономическите съветници, ако бъдат запазени сегашните нива на пенсионни отчисления и възрастта за пенсиониране, финансирането на пенсионната каса със средства от бюджета ще трябва да бъде "сериозно увеличено", посочват още от Консултативния съвет.

А това ще бъде за сметка на други разходи - например за образование, инфраструктура и опазване на климата, предупреждава председателят на Консултативния съвет Клус Шмид.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    55 1 Отговор
    Имат талибани и цигани да хранят, все пак. Със здраве да си ги "ползват" (Или май обратното).

    Коментиран от #13, #18

  • 2 Бай Събин

    26 2 Отговор
    Вместо да ми увеличат пенсията са я намалили?! :(

    Коментиран от #12

  • 3 Счупи тъпомера

    30 2 Отговор
    Айде сега и тея като повлекат крак, скоро и у нас, само дето ние не живеем като тях.
  • 4 Според

    21 0 Отговор
    Евростат любимата на всички Ганьовци Германия - без реално да са стъпвали там и да има понятие за нея има най-ниската минимална пенсия от 4-те най - Голямем западни държави :
    Франция 701 евро
    Испания 684 евро
    Германия - 541 евро.
    И още нещо само 56 %Германците имат собствени жилища, докато 78 %от испанците и 74% от французите имат. собствени жилища!!!!
  • 5 Centurion

    38 2 Отговор
    Всички издишат.Едно е продължителността на живота,съвсем друго е физическата и умствена адекватност на човека и способността му да работи!Още Сталин е разбрал ,че след 55 човек трябва да се пенсионира.Шофьор на тир на 67 г,или водач на скоростен влак.Малоумници!Отървете се от арабско турската и африканска сган,която паразитира и Ви задушава социалната система.Това е решението.7/8 милиона трябва да бъдат експулсирани незабавно иначе скоро ще се сетите за Чичо Ади,който изгони евреите и възроди Германия!!!
  • 6 Много бе

    11 2 Отговор
    Хитлер се"самопенсионира" на 56 г.плюс 10 дена.20-04-1889 Браунау на Ин 30-04-1945 Берлин.А "новите арийци" в Германия на колко ще ги пенсионират?
  • 7 А ЗАЩО

    3 13 Отговор
    ПОРТУГАЛЦИТЕИ МНОГО ДРУГИ ВЕЧЕ СА НА ПОЧТИ 68 ГОД. НАЙ БЕДНИТЕ БГ СМЕ НА 65 Г. КО МИ ПУКА ЗА ГЕРМАНЦИТЕ. ДЕ Е 2 500
    EU ПЕНСИЯ ДЕ Е 350 ЛЕВА ПЕНСИЯ.
    МАРШ В ОКОПА.

    Коментиран от #8

  • 8 В Германия

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "А ЗАЩО":

    няма такива пенсии. Стига с твзи градски легенди. Малко се образовай и погледни по долните кометари поне!!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 4 Отговор
    Не лъжете!!!!!!!!!!!!!Родителите на съпругът на дъщеря ми са пенсионери,а те са на моята възраст..........Аз ще направя 63 скоро живот и здраве и съм далече от пенсия,защото не съм кантарджиев,а съм частник,който храни ежемесечно бюроклати бг с по 400лв!Вероятно нои палят свещи за такива ,като мен да хвърлят топа......Ма...цатави бандитска....

    Коментиран от #11

  • 10 Енгелс

    17 1 Отговор
    При капитализма е така. След време и тук ще стане така. Пенсионна възраст за мъже и жени 68 години. Който взел пенсия взел, това е.
  • 11 Енгелс

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Плитко виждаш.
  • 12 Енгелс

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Събин":

    При капитализма е така.
  • 13 Енгелс

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Ще има много да мислиш. При капитализма е така.

    Коментиран от #17

  • 14 Росен Стойчев Празнодумие!! Някой си

    3 2 Отговор
    Казал, че Германците ще се пенсионира на 68 2042год Някой си!! Но годината на прогнозата нее пешеш в заглавието?? Кажи Умнико Маниполатор с колко години по дълго живеят Германците отБългапите,?? С 10-15 средно живее по дълго Германеца! на колко години се пенсионира сега Българина?? 2021год напиши Келеш??? И тогава сравнявай!!!
  • 15 Onq s kucheto

    8 2 Отговор
    Малко е. Поне до 80 да бачкат. Ей шанав свят.
  • 16 vili

    7 0 Отговор
    Когато отвори границите ,абсолютно незаконно , за всякакви хора извън Европа -Ангела Меркел каза прословутата си фраза-ЩЕ СЕ СПРАВИМ.
    Явно това е имала предвид.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Енгелс":

    Споко и на тях ще им....таковаме.......Бавввввноо,бавннноооо,нали знаеш Сун дзь и реката.....Който мисли,УСПЯВА!!!
  • 18 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Е така ще да е я вижте проф Кантарджиев как неще
  • 19 Фен

    2 0 Отговор
    Защо не кажете какви са условията на труд и заплащането там
Новини по държави: