Last news in Fakti

8 Юни, 2021 22:03 19 750 58

Не е виц: една абсурдна история от СССР

  • ссср-
  • съветски съюз-
  • фрг

Тази стара случка в Съветския съюз е наистина забележителна

Не е виц: една абсурдна история от СССР - 1
Снимка: DW

Тази история звучи толкова невероятно, че направо не е за вярване. Но е самата истина. Разиграва се през 1978 г., когато от ЦК на КПСС канят в Москва група млади активисти от ФРГ. Мислят ги за комунисти, но излиза друго.

Тази история е наистина забележителна. От ЦК на КПСС канят в Москва група млади активисти от ФРГ. Мислели ги за комунисти, но младежите се оказват активисти на гей-движението. Случката се разиграва през 1978 - годината, в която над 1 300 души в СССР са осъдени заради хомосексуалната им ориентация. Културоложката Лариса Белцер-Лисюткина, която по-късно преподава в Свободния университет в Берлин, играе главна роля в тази куриозна история. В интервю за ДВ тя разказва за случилото се в онези дни:

ДВ: В Съветския съюз хомосексуалността се наказва с до пет години затвор или принудителен труд. Но през 1978 година Вие сте гид на германски активисти на гей-движението, дошли на официално посещение в Москва. Как се стигна до тази парадоксална ситуация?

Лариса Белцер-Лисюткина: По онова време работех в Института на международното работническо движение. Тъй като повечето сътрудници на института владееха чужди езици, ЦК на КПСС редовно ни възлагаше да съпровождаме чуждестранни гости. Така че изобщо не се учудих, когато един ден ме извикаха в ЦК. Отговорникът ми съобщи, че в Москва пристига група млади комунисти от някаква западногерманска организация на име HAW. Младежите подкрепяли нашата страна и искали да установят контакти със свои съветски връстници. Секретарят на ЦК на КПСС Иван Капитонов се бил запознал с тези комунисти по време на посещение в Западен Берлин и веднага ги поканил в Москва.

Започнах да се подготвям, но в нито един справочник не можах да открия името на организацията, която представляваха нашите гости. Свързах се с мои познати от Западна Германия и направо се втрещих, когато ми съобщиха, че HAW означава "Homosexuelle Aktion Westberlin" (Хомосексуално движение Западен Берлин). Но вече ми бяха връчили книжка с купони, с които можех да плащам каквото си искам и където си искам - в ресторанти, хотели, кина и прочие. Отидох на летището, вдигнах табелата с имената на гостите и в крайна сметка посрещнах една доста странна групичка - двама стройни хипари, една млада жена, за която впоследствие стана ясно, че е англичанка, и един булдог. Качих ги на лимузината и потеглихме към хотел "Метропол", а момчетата веднага ме попитаха: "Къде са ви младежките клубове?". Отговорих им, че младежки клубове има в ЦК на ВЛКСМ, в районните подразделения на комсомола и в университетите. "Не", отвърнаха двамата германци, "питаме за клубове, където младежите се събират просто така, например дискотеки". Разбира се, че в ЦК на ВЛКСМ има и дискотеки, отговорих им аз. Престанаха да ме разпитват за младежките клубове, но още на следващия ден поставиха въпроса ребром: "Къде са ви гей-клубовете?". Отговорих им, че при нас всички сме едно цяло - няма специални гей-клубове, защото хомосексуалните са равномерно разпределени сред младежта. Това много ги впечатли, а единият дори каза на другия: "Виждаш ли, тук всички са интегрирани". Замълчах си. Не им разказах къде и как точно са "интегрирани" хомосексуалните.

В продължение на три дни ги развеждах из Москва. Опери, ресторанти, забележителности. Но на четвъртия ден, когато вече сериозно ме притиснаха с въпросите си, се видях принудена да им разкажа всичко. Обясних им, че в СССР няма гей-клубове, защото тук е наказуемо да си хомосексуален. Казах им, че познавам хора, които лежат в затвора заради хомосексуалната си ориентация. "Тъкмо затова сме длъжни да намерим хора от гей-общността, за да разберем какво точно се случва тук", отговориха ми двамата германци.

ДВ: А Вие самата имахте ли по това време приятели или познати с хомосексуална ориентация?

Лариса Белцер-Лисюткина: Да, но никой от тях нямаше да се осмели да осъществи контакт със западногермански активисти на гей-движението. Обясних на гостите ни колко сложна е цялата тази ситуация, но те не отстъпиха. "Къде се запознават гейовете?" - попитаха ме двамата германци. Този път директно им казах истината - запознават се в обществените тоалетни, където по стените висят бележки с телефонни номера и предложения за еднополови контакти. Гостите от Западна Германия веднага ме попитаха къде е най-близката обществена тоалетна. В онези години обществените тоалетни в Москва бяха места, където човек рискуваше да преживее доста неприятни неща. Но аз си спомних за една тоалетна, която беше що-годе прилична. Обещах им да ги заведа там, а съпругът ми да ги съпровожда в мъжката тоалетна. Още на следващия ден изпълних обещанието си. Самата аз влязох в женската тоалетна, където снимах разни еротични надписи. А от мъжката тоалетна дочувах луд смях.

ДВ: А как реагира на всичко това отговорникът от ЦК на КПСС?

Лариса Белцер-Лисюткина: Когато му разказах кого сме поканили, той направо се хвана за главата. Казах му, че може би трябва да информираме другаря Капитонов. "Ти луда ли си? Ще караме така до край. Ще ги качим в самолета, ще им помахаме за сбогом и после ще отидем да си получим премиите. Лично аз ще ти отпусна премия. С тези две ръце", отговори ми той. След това започна да идва с нас в хотел "Метропол", където ни правеше компания по време на обедите и вечерите. А аз превеждах като автомат за младежките организации и за усвояването на целината. На прощаване на летище "Шереметиево" се прегръщахме, целувахме и плакахме. Наистина ми дадоха премия, а когато отговорникът от ЦК на КПСС ме срещаше някъде, тихо ми казваше: "Видя ли, че всичко беше наред. Колко хубаво си поживяхме само".

ДВ: Този човек от КГБ ли беше?

Лариса Белцер-Лисюткина: Очевидно. Но в онези години всички бяха корумпирани. Хората на КГБ - също. Интересуваха се най-вече от валута, вносни дрехи и скъпи принадлежности. Германските активисти обаче бяха нащрек и все ме питаха: "Вярваш ли, че този човек действително симпатизира на гей-движението?". А аз им отговарях: "Ако беше иначе, отдавна да ни е издал".

ДВ: Тоест, началството нищо не е знаело?

Лариса Белцер-Лисюткина: Не знам каква информация е предал въпросният отговорник на другаря Капитонов. Но е пределно ясно, че не си е струвало да съобщи на секретаря на ЦК на КПСС, че е поканил гейове.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гюнтер

    106 115 Отговор
    Германия винаги е била враг на България.Няма по—мръсно племе от немското.Факт.

    Коментиран от #34, #49, #50

  • 3 СНГ

    46 34 Отговор
    Съюз на Нищожества Гладни
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    88 11 Отговор
    Джендърската ИК не се появява на "празно място". Нещата са подготвени отдавна. Никой не коментира, че дискотеките и съвременната диско- култура водят началото си от НЮ-ЙОРКСКИТЕ ГЕЙ-КЛУБОВЕ.....
  • 5 един от многото

    77 10 Отговор
    Нищо лошо , какво да кажем за древността когато направо са ги трепали!

    Коментиран от #10

  • 6 ха-ха-ха

    96 16 Отговор
    Тия содомити от DW(цру) , нищо друго освен извратености не ги интересуват!

    Коментиран от #52

  • 7 стоян георгиев

    34 49 Отговор
    статията ме развесели искренно. тия комунистически мижетурки са изпитали неуписуемо вълнение след като са видели кви хора са поканили.западните швестъри обаче са извадили луд късмет ,щото е можело хич да не се приберат.само ако бяха дошли десет години по рано щеше да изгният в сибир или някъде с подобен климат и натоварване.друг е въпроса че през комунизма имаше голяма група обратни,близки на властта ,както у нас така и в ссср .
  • 8 ДаЗдраПерМа

    32 3 Отговор
    ама много сте съкратили приказката тя си има и финал и съвременно продължение че и филмиране скоро
  • 9 Ленин

    21 28 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Има! Една прекрасна песен на сър Елтън Джон,казва се Никита.Но и във нея се мяркат руски фуражки!

    Коментиран от #14

  • 10 Не си запознат с древността

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    Особено с древна Гърция 🤭🤭🤭
  • 11 Иии какво са направили хората?

    13 48 Отговор
    Нито са убили някой нито нещо лошо правят ....търсят себеподобни защо трябва да бъдат осъждани?ше ви кажа сакън да не стане нещо че комунистите да не изтърват контрола над робите си че после не знаят как да ги успиват отново с пропагандите им
  • 12 Керхер

    76 15 Отговор
    Някой ще повярва ли на това скалъпено и съшито с бели конци нещо?
    Ако в СССР по това време са вкарвали в затвора пенделикукувците, то щели ли са да допуснат делегация от отявлени михлюзи? Това КГБ да не е било кьораво. бе ? Хем го слагате като всемогъщо и тиранзиращо, хем после го изкарате, че там са работили някакви малоумници!
    Изобщо, вие четете ли това дето пишете и схващате ли колко е нелепо?

    Коментиран от #16, #18, #41

  • 13 Джандбаз

    54 7 Отговор
    Да бяха написали и имената на тия германски младежи (тогава)?! За да видиме дали сега не са евро-депутати, евро-комисари, висши евро-чиновници или видни евро-партийци?! И да може и ние ("Български патриоти") сега да вържеме едни ползотворни другарски и приятни връзки с тях! Имаме още остатъци от вазелин от военновремените запаси, но алкохола от военновремените запаси свърши още първата година от министерстването на бат'Краси!
  • 14 Сталин

    51 12 Отговор

    До коментар #9 от "Ленин":

    Сър Елтън Джон в същност не е Сър, а е Мис!
    Прекрасната му песен е прекрасна само за тия от козяк!
    Нормалните хора не слушат трелите на тая част на велосипеда, която хората я натискат с крак, за да придадат скорост на колелото.
    Надявам се, че съм бил ясен!

    Коментиран от #15, #24, #27

  • 15 Колко поетично се изказвате...

    21 11 Отговор

    До коментар #14 от "Сталин":

    Нежна душа сте. Имате ли си партньор?
  • 16 Абе

    29 3 Отговор

    До коментар #12 от "Керхер":

    ... намерили някаква килтуроложка и решили да скалъпят някаква история!!!
  • 17 Чичо

    30 1 Отговор
    Ми нормално е да е забранено, след като и до ден днешен има 20 млн повече жени от колкото мъже, смятай преди 40 години каква е била разликата
  • 18 Странно

    20 4 Отговор

    До коментар #12 от "Керхер":

    ...защо не са ги водили по заводи ами по ресторанти театри и при.!!!
  • 19 Защо ли

    30 10 Отговор
    Историята въобще не е невероятна - марксизмът винаги и бил в защита на обратните и срещу моногамното буржоазно семейство. От времето на Ленин,Троцки и Зиновиев в КПСС и КГБ винаги е имало болшевики пазещи като скъп спомен и идеал времената до към 1928г. когато гейовете имат всички възможни права,дори и по-големи от сегашните ЛГБТ в САЩ.Сталин само временно ги ограничи. Още повече ,че при Хрушча троцкистите отново изпълзяха на ръководни позиции. По обществени тоалетни може и да са ги водили с изследователска цел но по-скоро са им устойвали оргии с високопоставени гейове. Защо ли си спомням,че соцлагерът ботвореше сексуалния маниак Мартин Лутър Кинг,педофила Чарли Чаплин и лезбийката Анджела Дейвис. Нещооо....много случайности.Пък и у нас що не погледнем колко изтърсаци наноменклатурата ...се обратни - от сина на Цола Драгойчева,та до жендърите Пинокио и Пчелата Мая.

    Коментиран от #25

  • 20 876

    38 0 Отговор
    През тези години не само в СССР са осъждали хомосексуалисти. В един испански сериал от тези години , показаха , че хомосексуализмът се е наказвал със затвор.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Асан

    28 3 Отговор
    Дойче мангеле да пусне вица за Симитли 😁🎃😫🚾🇻🇳
  • 23 ТАЯ ИСТОРИЯ ИДВА ДА ПОКАЖЕ,ЧЕ

    14 31 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ЗА ЕДНИ ДЕФИЦИТНИ СТОКИ И Г.ЗЮВETЕ ЩЕ СИ ПРОДАДАТ♋
  • 24 Ленин

    5 24 Отговор

    До коментар #14 от "Сталин":

    Пределно си ми ясен,всяка вечер гюпаш казачока на 2 бутилки водка.Само така,товарищ!!!

    Коментиран от #55

  • 25 брежнев

    11 7 Отговор

    До коментар #19 от "Защо ли":

    Юрий Гагарин също е бил изявен коцкар.На мъже не съм чувал да е налитал,но...
  • 26 Седесарят.

    29 3 Отговор
    Дойчетаа ,са врагове,на целия свят,...ДВ,поддържа една нещастна,,медия,, да разсмива хората с неудачните си безсмислици...ДВ ,ме направи РУСОФИЛ..!!.Дано да бълват, глупости,още дъъълго време ..Даже и Оня с коня,,не се впечатлява !!!.Хахаха.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Курти влезе

    3 16 Отговор
    Комунисти, сър...
  • 29 Сороснята

    22 4 Отговор
    Опа , сороснята нещо сте повече тука. Я се разкарайте. Статията е резултат от 1000 евра дадени от Сорос. Имам добри новини за Ленин , Брежнев ли си. Само знам че си един и същ във всички статии. Така де чичо ти Сорос завеща 15 милиарда от 18 милиарда дето има за НПО-та. Предполагам моцеш да кажеш на жена си че имаш стабилна работа. Чу ли ме Брежнев, ли си Ленин ли си , май си наш Ганьо.
  • 30 Боко Тиквата

    22 1 Отговор
    Идете в някоя обществена тоалетна в Оксфорд. Там има много. Ще ви "падне шапката"!
  • 31 Хахаха

    9 15 Отговор
    Помислили ги за млади комунисти....ми то разликата не е голяма

    Коментиран от #32

  • 32 Льольо

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Затова ли не мога да те разпозная какъв си?
  • 33 no name no face no number

    12 0 Отговор
    ДВ-Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна и неволна
  • 34 ARGON

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гюнтер":

    Дойче Зеле са еврейска медия. Сега цяла Германия е под юдейски ботуш.
  • 35 666

    16 5 Отговор
    Вожда на руснаците Ленин е бил хомосексуалист!

    Коментиран от #36

  • 36 Kcaniba

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "666":

    Той е бил вожда на анти-руснаците!
    Подпалил е анти-руска гражданска война!!!
  • 37 Лариса Близюткина

    5 0 Отговор
    Напомня на "Том, Дик и Хариет" и "Трима в една лодка, без да броим кучето" от Джером К. Джером.
  • 38 Един

    6 3 Отговор
    А за милионите избити от Хитлер , нещо да кажете?

    Коментиран от #43

  • 39 тортиля

    24 2 Отговор
    Дискотеките в България през соца си бяха хубави места за забавление. Музика,танци,запознанства,целувки и приятно изкарване. А не като сега-боища,престъпления и кючеци.

    Коментиран от #40, #51

  • 40 Гошко

    5 7 Отговор

    До коментар #39 от "тортиля":

    Ха ха ха! Ти май не си бил/била на истинска дискотека от онова време. До към полунощ беше прилично, после винаги някой се биеше някъде. Напивахме се зверски, шмъркания не съм виждал защото бяха само за онези с възможностите, т.е. с привилегиите.

    Коментиран от #56

  • 41 JEB

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Керхер":

    ти много умни руснаци с днешна дата да познаваш ??
    при немската овчарка и другите умни породи интелигентноста е селектирана с поколения..пък ленин и сталин избиха цели класи в ссср
    така че и да имат някакви "умни" те не са много

    Коментиран от #57

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 шкафа

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Един":

    А за чекмеджето на Бойко да кажете нещо?

    Коментиран от #46

  • 44 кочо

    1 0 Отговор
    сприинтите на тиберии.
  • 45 Кошлук

    4 0 Отговор
    Едно време , като им беше скучно , батковците ни ходеха в Докторската и смилаха от бой такива.

    Коментиран от #58

  • 46 всичко е ОК

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "шкафа":

    Чекмеджето събира около 700000.Нормално е министър-председател да разполага с подобна сума!
  • 47 Рудигер

    6 0 Отговор
    Голямо заглавие, но нищо интересно! По-голяма тъпня не бях чел! Скучно и елементарно четиво...
  • 48 те всички другари са си такива

    0 2 Отговор
    другарската любов е най силна
  • 49 АлЙо

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гюнтер":

    Я си помисли дали не говориш за червената кочина Русия. / преди да се разпадне от некадърност се наричаше СССР/. Никога не са ни били пприятели. Винаги са си гледали имперските интереси от поредната руско-турска война, та до днес. С Германия сме се раздбирали винаги по-добре. А и царете ни са били свързани с нея. Некадърната червена пасмина мре от глад, тоя път не нарочно предизвикан като Гладомора 1932 – 1933 . Тоя път си е закономерност от некадърното управление на "вечния " Пухлер. Нищо не става от варягите от ВОСР на сам.
  • 50 мангъродер

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гюнтер":

    Ти комплески ли избиваш, а ? Отивай да живееш в руския свинарник. Там е мястото на всички кумундета. Носи си суха храна, срещу нея може да се уредиш с някоя руска свиня-майка.
  • 51 овчеубиец

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "тортиля":

    И двамата не помните милицията и акциите като пред "Синьото". Да, в Белене имаше един циганин с тояга. Той пускаше "упадъчната" музика и съветваше който не иска да танцува.
  • 52 Чан Кайшъ

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "ха-ха-ха":

    Че какво лошо има в ЦРУ. По добре от КГБ. Погледни опашките пред посолствата. Содомити, а ? А случайно да се наричат хосоксуалисти ? Ето ти да видиш от къде руснаците са взели отношението към "различните"
    ...Впервые антигомосексуальное законодательство в России ввёл Пётр I в 1706 году, скопировав немецкий воинский устав. Оно распространялось только на военнослужащих и обосновывалось необходимостью поддержания дисциплины во вновь созданной армии европейского образца. Кто хочет из пасквила Факти может перейти к разделу "Петровские реформы. Криминализация гомосексуальности в армии" если панимает етот скверны язык.
    А какви са били до тогава миризливите батюшки ?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 бойчо

    1 0 Отговор
    зелето пак се е вкиснало. мине се не мине и пускат тази "велика" история отново.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тошко

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гошко":

    Тъпи селяни винаги е имало и ще има!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: