Last news in Fakti

14 Юни, 2021 20:30 8 631 50

Ужасът, започнал на 14 юни 1941: деца на депортирани в Сибир разказват

  • сибир-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • якутск

Близо 3000 души били депортирани от Алтайския край към устието на река Лена в Якутск

Ужасът, започнал на 14 юни 1941: деца на депортирани в Сибир разказват - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

14 юни е трагична дата за балтийските страни. На този ден преди 80 години съветските власти започват масова депортация на литовци, естонци и латвийци в Сибир и Казахстан. Деца на депортирани разказват.

14 юни е трагична дата в историята на балтийските страни. На този ден преди 80 години съветските окупационни власти започват първата масова депортация на литовци, естонци и латвийци в Сибир и Казахстан. Тогава насилствено са били изселени около 40 000 души.

В хода на друга масова депортация през 1949 година са преселени още 100 000 души. В навечерието на тази тъжна годишнина ДВ разговаря с деца на депортирани в Литва и Русия, както и с участници в "Мисия Сибир" - литовска младежка организация, която се грижи за гробовете на депортираните и осигурява помощи за техните потомци.

Йонас Маркаускас, син на депортирани литовци

"Моите родители са били учители в Литва. По онова време те са били ценени там, имали са хубави заплати, овощна градина, получавали са дотации за жилището и отоплението. В август 1940, след окупацията, баща ми участвал в конгрес на учителите в Каунас, където накрая всички заедно изпели литовския химн. С това явно си е е подписал присъдата.

На 14 юни 1941 на вратата им се похлопало. "Къде е предателят на родината Ромуалдас Маркаускас?", гласял въпросът, който задали на майка ми и баща ми, а после им казали да си съберат багажа. Отначало се оказали в Алтайския край, но тъкмо успели да се уредят що-годе на новото място, когато в началото на 1942 година - след постановление за прехвърлянето на колхозите в най-северните региони на страната, отново им се наложило да тръгнат на път.

Близо 3000 души били депортирани от Алтайския край към устието на река Лена в Якутск. Там трябвало да ловят риба, за да осигуряват храна за воюващите на фронта. Пътуването било особено мъчително за децата и старците. Имало много умрели, а труповете им просто били хвърляни на брега. Нито имало къде да ги погребват, нито кога, защото пътуването трябвало да продължи на всяка цена. Когато най-сетне се добрали до Якутск и устието на Лена, се оказало, че и местните хора там са насилствено изпратени да работят в риболовното стопанство - особено жените, децата и старците. И на тях, също като на литовците, им разрешавали да вземат със себе си само по 16 кг. лични вещи.

Моето семейство било настанено на остров Трофимовск, където депортираните трябвало първо да строят юрти, бараки, да събират дърва за огрев и да търсят някаква храна. Надзирателите от НКВД в Тикси разполагали с достатъчно хранителни продукти, получавани по линия на помощта, изпращана от САЩ за СССР в годините на Втората световна война. На депортираните обаче не давали нищо от нея - те гладували. В складовете гниела уловената риба, но на хората забранявали да взимат от нея. Който бил заловен да открадне риба, попадал в наказателния лагер "Столбы", от където никой не се връщал жив.

Някои въпреки това успявали да скрият по някоя риба в дрехите си и да я пренесат до семейството си, но хората продължавали масово да измират от глад и студ. Въпреки това продължавали да се държат с достойнство - без да си крадат взаимно от храната.

Когато броят на измрелите в общата барака станал много голям, надзирателите от НКВД започнали да крият труповете под леда: правели прорези в него и потопявали труповете с помощта на дълги прътове, но разсъхващите се от студа тела редовно изплували по повърхността.

Когато ситуацията станала много критична, властите се изплашили и извикали лекар от Трофимовск. Лазар Соломонович Самодуров бил човекът, който на практика спасил от смърт останалите. Той разпоредил да нахранят депортираните. Още на следващия ден били раздадени по канче грахова супа и по половин килограм замразена риба, която по съвета на лекаря трябвало да ядат сурова, за да не се загуби съдържанието на витамин С. Лекарят явно е стреснал охраната от НКВД, защото им казал: "Ако тези хора не оцелеят, вас ще ви изпратят на фронта!"."

"Аз съм се родил в Трофимовск на 26 юли 1946", разказва по-нататък Йонас Маркаускас. През 1947 на родителите му се удало да се върнат обратно в град Якутск, а след 1956 година на литовците постепенно започнали да им разрешават да се завърнат по родните си места. Семейството на Йонас се върнало там през октомври 1957 година. Тъй като нямали собствен дом, се наложило да живеят при сестрата на майка му - общо шест души на 16 кв. метра. И така в продължение на 10 години.

Виктория Бабарикина, дъщеря на депортиран литовец

Виктория Бабарикина живее в Игарка. Разказва, че попаднала там, когато била осемгодишна - заедно с майка си, братчето си и сестра си. Те били депортирани от Литва през 1948 година. Дълго време възрастните в семейството избягвали да разказват за този ужасен период, защото ги било страх от нови репресии. Един ден обаче баща ѝ разказал за мъчителното пътуване на депортираните, които били качени във вагон за животни и дълго време пътували без да знаят накъде. Хората мислели, че ще ги разстрелят.

По време на пътуването техният влак изведнъж се сблъскал с друг. В първите вагони имало много жертви от катастрофата. Те просто били покрити с брезент, за да не се виждат, макар че пострадалите хора все още не били мъртви. "При тези страшни разкази очите на баща ми се пълнеха със сълзи", спомня си днес Виктория.

"Аз останах в Игарка, омъжих се, работих като счетоводител. През 2016 до нас дойдоха младежи от Литва - от проекта "Мисия Сибир". "Те искаха да поставят кръстове на гробовете на загиналите депортирани сънародници."

Арнас Змитра от "Мисия Сибир"

Единият от младежите, участвали в акцията "Мисия Сибир", е Арнас Змитра. Той е учител по история в литовския град Расяйняй. В неговото семейство не е имало депортирани, но той искал с очите си да види местата, на които са били прокудени литовците и да чуе разказите на оцелелите хора, за да може да предава тези истории на своите ученици.

Арнас разказва, че гробищата на депортираните литовци са били силно запуснати през десетилетията след въпросните репресии. Междувременно се налагало да се издирват и да се изсичат просеки из горите, за да се стигне до тях. В рамките на една експедиция участници в "Мисия Сибир" успявали да разчистят и приведат в приличен вид по не повече от 4-5 гробища, но това не е навсякъде така. Само гробището в Игарка, което е едно от най-големите гробища на депортирани литовци, заема площ от няколко хектара. Там участниците в мисията са успели да го разчистят и да поставят девет големи нови дървени кръста.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    90 47 Отговор
    Дойче Зеле, друго си е да ги блъскаш в концлагери, а? Колко милиона избихте там??
  • 2 Гарабед

    74 42 Отговор
    Разни разкази на тамошната соросня не ни интересуват. Нашата соросня ни е достатъчна.
  • 3 КОМУНИЗЪМ

    40 51 Отговор
    В ДЕЙСТВИЕ
  • 4 Е тва са ви братята от рашата

    46 49 Отговор
    Нали ги обичате вижте ги кво мязат
  • 5 КПСС

    37 38 Отговор
    Това е нашата политика за правене на комунизъм
  • 6 Сандо

    60 38 Отговор
    Кой каквото е заслужил,това е и получил!А ДВ заслужава да е изгонена от България за аморално поведение и антибългарски писания!!!

    Коментиран от #26, #33, #50

  • 7 Бесен Язовец

    60 34 Отговор
    Депортирали са подръжници на Вермахта които са искали да се присъединат към нацискста армия. Малко депортира Сталин трябваше повече!

    Коментиран от #10

  • 8 Бай Кольо

    19 21 Отговор
    За добро или за лошо, това е историята, ама май като гледам не е било за добро, но в крайна сметка такива са били времената
  • 9 лошо

    30 40 Отговор
    Подобни статии са вредни за русофилистичната пропаганда, дезинформация и манипулация.
  • 10 Язовец на бесните

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    ДЕЦА ЛИ....

    Коментиран от #12, #20

  • 11 СИЧКИТЕ

    55 13 Отговор
    КАКЪВ Е ИЗВОДА ....... ДЕПОРТИРАНЕТО НА ГЕРБ В СИБИР ТРЯБВА ДА Е С ДЕЦАТА ИМ И ЦЕЛИЯ ЗАЙЧАРНИК БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ !
  • 12 Бесен Язовец

    23 14 Отговор

    До коментар #10 от "Язовец на бесните":

    И децата, иначе кой ще ги гледа говернандки ли да им наемат за сметка на Москва?
  • 13 Само питам

    37 19 Отговор
    А по добре ли е било в газовата камера като германците ? Или директен разстрел на предателите ?
    Да не се правят на света вода ненапита сега. Защо не са разселили всички Литовци и Естонци , а само една малка част от тях ?
  • 14 Красная Армия

    28 14 Отговор
    Къдежса искали да бъдат депортирани на Хаваите ли?
  • 15 реалиста

    15 42 Отговор
    Американците по пътом за Хирошима и Нагасаки трябваше и една атомна бомба над Санкт Петербург и Мацкваи да пуснат
  • 16 бойчо

    33 12 Отговор
    Никой не вярва на вкиснатото зеле. И логичния въпрос е как го има. Ами с грантове.
  • 17 23 02

    12 8 Отговор
    Молиони чеченци депортирани в Сибир

    Коментиран от #19

  • 18 това е войната

    39 13 Отговор
    А в България възрастните и децата ги разстрелваха не ги депортираха. Пример - Ястребино !
    Екзекуцията е извършена от наборни войници на Втора картечна рота на 19-и пехотен шуменски полк, ръководена от запасния подпоручик Коста Йорданов.

    Подпоручик Йорданов в цивилния живот е учител, баща на две деца!!!!
    Подкарват ги извън селото и в един дол ги разстрелват. Йорданов се престарава, като на място издава устна заповед за разстрел на жените и децата заедно с мъжете и старците. Часове след разстрела идва нова заповед акцията да бъде отменена, но твърде късно. Жертвите сред децата са:
  • 19 Кадиров

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "23 02":

    И после върнати обратно !
  • 20 Айде у лево

    28 12 Отговор

    До коментар #10 от "Язовец на бесните":

    И Хитлер Юнген са били деца. За предателите само Сибир.
  • 21 Диверсант

    32 15 Отговор
    😁😁😁😁😁ЧЕТЯЩИТЕ ОТ МОЕТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА........... Изобщо не се впрягайте да коментирате и храните соросоидните мисирки.. Следващите няколко дена цялата еврогейска, педалоджендъско, соросоидна армия е впрегната да ни обяснява какъв злодей е господин Владимир Владимирович Путин. Колко са бедни и прости братята руснаци. Самобръсначките, ютиите, хладилниците, телевизорите. Дежурния химн нали го знаете наизуст. А и истина може да си я намерите.... ЗАБАВЛЯВСЙТЕ СЕ 😂😂

    Коментиран от #28

  • 22 Киро

    30 12 Отговор
    Понеже за 1941 в Германия не могат да пишат то публикуват тук. Русофобия и омраза. С омраза не стига далеч в живота.
  • 23 Професора

    28 7 Отговор
    И какво му е на Сибир нали западна Европа и Германия многон плчкаат за, Сибир, че бил само на Руската Федерация, а изведнъж в Сибир стана лошо!!!??? Ще обиждат и Казахстан ли от ДВ?

    Коментиран от #29

  • 24 Клуб на анонимния трол

    2 5 Отговор
    Аз съм трол и три дена не съм писал платени коментари - на факти не им харесва това . Коментарите се пишат, четат и обсъждат само от други тролове, но факти си ги пазят, защото трупат трафик.
  • 25 ГруЮ

    34 9 Отговор
    Ужасът, започнал на 22 март 1933 г. Открит е първият концлагер в Германия край град Дахау, близо до Мюнхен. В следващите 10 години да пуснати още десетки такива на териториите на Германия, Полша и т.н. Загиват десетки милиони.

    Коментиран от #27

  • 26 И аз да кажа

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    А ти си изв.ерг! С какво са заслужили учителите и децата да ги лашкат на хиляди километри?
  • 27 Гошо

    14 4 Отговор

    До коментар #25 от "ГруЮ":

    33та е късно 17-18та по време и след революцията е старта! Колко са стопили швабите щото за братушките се говори за 20-30 милки!?
  • 28 МАЙ МАЙ

    7 18 Отговор

    До коментар #21 от "Диверсант":

    ЮТИЯ ТИ Е МИНАЛА ПРЕЗ ГЛАВАТА ПРАЗНА КАТО РУСКИ ХЛАДИЛНИК
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ОДИ ОДИ В СИБИР

    10 1 Отговор
    И МЕЧКА С БРЕЗОВИ КОРИ ДА ТИ БЪРШЕ Г.ЗА😬
  • 31 mi6osp

    22 6 Отговор
    През цялата 1940 г. Германия подготвя в балтийските съветски републики въоръжени метежи и възстания срещу съветската власт. Особено активна е подготовката в Литва.В началото на 1941 г. в Германия е докладвано, че всичко е подготвено. Информация за готвеното въоръжено въстание в Литва е получена в съветското разузнаване по няколко канала. НКВД нямат време да разплетат мрежата и решават да депортират в Сибир подозрителните лица, техните близки, познати, приятели. Оказва се, че огромната част от участниците в подготвяните метежи не са засегнати и на 22юни 1941 завладяват основните градове преди идването на немците. Тогава в Литва масова стрелят от прозорците в гърбовете на отстъпващите руснаци.
  • 32 Професора

    16 0 Отговор
    Е в Сибир нема МОЛ и Атомивка да мишеш мемскиьо голф !
  • 33 Истина е

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    А ти си отивай на село ,че градът не е за теб.
  • 34 Дойче Лъже

    17 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Деца на депортирани разказват.
    .............
    Докога ще лъжете, бе??
  • 35 Дойче Лъже

    14 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Деца на депортирани разказват.
    .............
    Докога ще лъжете, бе??
  • 36 В.В.П.

    14 4 Отговор
    И Борис кобурга,ги изселва и Депортира ,отнема земи и имоти,.В полза на Негови поддръжници..И Хитлер ги засели в Аушвиц Биркенау .Няколко десетки милиона..Неколцина оцеляха.Имало е такава модна вълна по туй време..
  • 37 Хладилник

    4 1 Отговор
    Така е в демократичните страни.
  • 38 Сатана

    16 2 Отговор
    DW лъжата за нищо я нямат.Кажете как милиони Еврей бяха избити от вашите сънародници Немци ,същите тези които издигнаха Хитлер на власт.Кажете за лагерите на смъртта ,не се срамувайте.Кажете как нападнахте СССР рано сутринта в неделя докато децата още спят и никога не се събудиха убити от Германските жадни за кръв войници.
  • 39 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор
    и кой ги депортирал не пише в статия, местните полицаи или от Москва пратили командировъни
  • 40 Правилно

    17 4 Отговор
    Правилно са постъпили с прибалтийските потенциални фашисти. Ако ги бяха оставили, щяха да воюват за германските нацисти срещу СССР и да палят антифашистите - мъже, жени и деца, така както са постъпвали недепортираните прибалтийски фашаги. Тевтонският антиправославен католически орден е владял и господствал в земите на Прибалтика и Прусия. Нищо не са забравили; нищо не са научили.
    Сталин е постъпвал правилно. Не е избивал, но е превъзпитавал не някакви измислени, а истински врагове на Народа на СССР; на съветската работническо-селска власт.

    И ние, православните славяни не сме забравили как през 1205 година пръв българският велик цар Калоян обкръжи и разгроми разбойническата католическа армия на 4-я кръстоносен поход в битката при Одрин, плени и хвърли от Балдуиновата кула в Търново латинския император Балдуин; как през 1242 г. княз Александър Невски издави тевтонските високомерни рицари в Чудското езеро; как през 1410 г. обединените славянски сили на поляци и руснаци разгромиха окончателно Тевтонския католически орден в битката при Грюнвалд.

    Учудващо е, че в демократична ФР Германия има такава про-фашистка и про-нацистка медия като Дойче Веле.

    Явно е, че под диктата на сатаниснките американски щати (САЩ), откъдето ДВ получава финансирането си, ФР Германия отново става фашистка държава. Остава да възродят и германския нацизъм, да викат "Хайл Хитлер!" и отново да отворят лагерите на смъртта.

    Коментиран от #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Щерев

    3 5 Отговор
    Депортация има и на българи от Крим в пустини райони в Казахстан.
  • 43 DW Преди 80год Същия този Юни вашата

    16 3 Отговор
    Германия, нападна СССР и от тази Ваша Война Загинаха 20мил Руснаци!!! Точно вие ли ще Пишете какво сее случило преди 80год Юни месец??? Затворете си Човките!!

    Коментиран от #44

  • 44 Ван дер Любе

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "DW Преди 80год Същия този Юни вашата":

    По-точно 27 милиона граждани на СССР са загинали от фашистката чума!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Олга

    11 0 Отговор
    По-добре “Дейче Веле” да изперат мръсното си бельо и да се занимават със собствената си кървава история с милиони унищожени цивилни в Европа и отделно с геноцида в СССР, както с геноцида в Намибия в недалечно минало и да се затворят поне на 100-200 години, но едва ли няколко следващите поколения ще забравят страшните престъпления на Германия - родина на нацизма и на звероподобни същества, извършващи екзекуции дори над децата.
  • 47 въпрос

    2 0 Отговор
    Аз съм се родил на остров "Трофимовск" през 1946г. Значи полу-умрелият от глад негов баща е успял да го направи , а полу-умрялата му от глад майка да го зачене и роди нормално - това как да го разбирам ? В концлагерите на хитлеристите , преживяемостта беше няколко месеца , средното тегло 35-40 кг, и май на никой не му е било до полови сношения и деца.
  • 48 гледам

    1 0 Отговор
    На снимката изглеждат съвсем нормално охранени , бих добавил дори- здравословно.
  • 49 резултата

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Правилно":

    Тевтонският антиправославен католически орган , точно това е ключа за бараката , чрез него се води подмолната война. Дори когато в края на войната, така наречените "ХИВИ" ," РОА" в голямата си част са католици , са принудени да се предадат , за тях се застъпва Ватиканът , осигуряват им коридор за измъкване , тоест на тях не се гледа , като на военнопленници . За това Сталин е бил велик държавник , защото е мислил и изпреварвал събитията с няколко хода напред , а тези след него не са били на неговата висота , и само са тичали след събитията , като след светлините на отдалечаващ се влак.
  • 50 rambaldievskievich

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    И ти, ти.