18 Юни, 2021 04:43 8 734 12

На 18 юни 1815 г. Битката при Ватерло

  • ватерло-
  • наполеон-
  • наполеон бонапарт

Тежко поражение за Наполеон

На 18 юни 1815 г. Битката при Ватерло - 1
Снимка: Shutterstock

Ватерло наистина слага край на кариерата на Наполеон Бонапарт. В енциклопедиите ще прочетете, че на 18 юни 1815 година, край белгийското селце Ватерло се състои последната голяма битка, която води Наполеон.

До Ватерло се стига, след като през февруари 1815 година Наполеон бяга от заточението си на остров Елба и се връща във Франция. Започва периодът, известен като “стоте дни”. Бившият император детронира възстановеният на трона Луи XVIII, събира огромна армия и се отправя към Белгия, за да спре настъплението на армиите от “Седмата коалиция” – сдружение между европейските монархически династии, целяща да сложи край на френското господство в Европа, припомня сайтът Накратко.

Въпреки че Наполеон разполага с около 190-200 000 армия, срещу него застават армиите на алианса между Великобритания, Прусия, Холандия, кралство Хановер, херцогство Насау и Херцогството Брауншвайг-Люнебург. Числеността на войските, които алиансът може да изправи срещу французите се оценява на 500-750 000 души, а с обявената мобилизация може да достигне и до милион. Затова Бонапарт решава да действа и да разгроми армиите на съюзниците по отделно, преди те да успеят да се обединят. На 13 юни френската армия навлиза в Белгия. Три дни по-късно французите побеждават армията на прусаците, водена от фелдмаршал Блюхер. Наполеон нарежда на маршал Груши да преследва отстъпващите прусаци, а самият той се отправя начело на 72-хилядна армия срещу силите на англо-холандския корпус, командван от фелдмаршал Артър Уелсли, херцог на Уелингтън.

Двете армии се срещат на бойното поле на 18 юни 1815 година. Всъщност, битката при Ватерло не се провежда край Ватерло. Градчето, което е увековечено в историята, се намира на 20-тина километра от Брюксел и в него в нощта преди битката се намира щаба на херцога на Уелнгтън. Той имал навика да кръщава водените сражения по името на мястото, на което е нощувал в деня преди битката, затова и сражението остава за историята като битката при Ватерло. Реалните бойни действия се развиват край селцето Мон Сен Жан. Англо-холандските сили заемат височината на платото Мон Сен Жармен и това им дава известно предимство.

Наполеон разчита изключително много на артилерията си. Самият той е артилерист и умее много добре да ползва мощта на артилерийския обстрел. Плановете му са освен силната артилерия, да използва и предимствата на тежката си кавалерия. Но за зла участ предната вечер вали дъжд. Това обърква плановете на французина. Битката започва не призори, както е прието за онова време, а почти по обяд. Вероятно Наполеон е изчаквал земята малко да поизсъхне, за да може да маневрира с артилерията и тежката си кавалерия. А изчакването може и да е заради фактът, че Наполеон получава стомашна криза. Заради обезболяващите, които са му дали лекарите, се говори, че прекарва почти цялото време на битката задрямал. Такива са били лековете - за обезболяване се ползвал предимно опиум.

Първата атака подлага на удар фланга на англичаните. Наполеон иска да отвлече силите от центъра на англичаните. До 16 часа боят се води наравно и англичаните успяват да отблъснат всички френски атаки. В този час обаче тежката конница на Наполеон настъпва срещу формированията от полкови карета на британските войски в центъра на сражението. Следвани от елитната гвардейска пехота французите са на път да пробият центъра. Отпор на атаката намират в британските гвардейски редици. Един час по-късно започва развръзката на цялото сражение.

Изпратеният по-рано да преследва отстъпващата пруска армия маршал Груши се оказва твърде предпазлив. Фелдмаршал Блюхер пък е много стабилен тактик и успява бързо и без големи загуби да заблуди преследващият го корпус на Груши. Така около 15 часа 30-хилядната армия на прусаците се появява на десния фланг на французите.

Малко по-късно френските войски превземат чифлика Ла е’Сент, който се намира в центъра на позициите на англичаните. Подготвя се нова атака на гвардията. Битката е в преломния си момент. Англичаните успяват да отблъснат жестоката атака на най-добрата военна част от френската армия - Старата гвардия. В същото време Блюхер пробива флангово френските линии. Французите започват да отстъпват. Около 22 часа двамата главнокомандващи - херцог Уелингтън и фелдмаршал Блюхер се срещат и това ознаменува победата на съюзните сили над Наполеоновата армия.

Четири дни по-късно, в Париж, Наполеон повторно се отказва от трона. След седмици на безцелни скитания бившият император осъзнава безизходността на ситуацията, в която се намира и се предава на англичаните. След преговори победеният френски диктатор е заточен на остров Света Елена, където прекарва остатъка от дните си до 5 май 1821 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    8 7 Отговор
    Тоя що французи е изтрепал...Известна е случката,когато пробва новият си мушкет,като стреля по двама благородници които стоят един зад друг-дали оловото ще мине и през двете им глави...даже обещал на вторият,че ако не мине ще го остави жив.Естествено убива и двамата-и тогава казва"еми без късмет си бе човече".... Но и до днес французите го уважават и има паметници навсякъде...-пазят историята си

    Коментиран от #2

  • 2 Bai nudals

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Пишеш страшни глупости рано,рано.

    Коментиран от #6

  • 3 Кочо

    8 0 Отговор
    Вижте какви глупости сте написали - Публикувано във факти.бг: ,,Ватерло наистина слага край на кариерата на Наполеон Бонапарт"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 цербер

    3 1 Отговор
    Поотделно,а не "по отделно",бе алооу!
  • 6 Прав е

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Bai nudals":

    Що да е написал глупости? Наполеон е известен със много садистичният си нрав.Описана е случка от негов адютант по време на войната му с Русия.В ледена река чиито води стигали до гърдите,вкарал над сто войника да държът над главите си мост ,по който минал с каретата си.Нито един от войниците не е оцелял повече от пет дни след тази случка.Наполеон е бил истински душегубец-както за французите-така и за чужденците.

    Коментиран от #11

  • 7 Аре

    5 0 Отговор
    Ако не беше закъснял Груши, Наполеон щеше да победи. Загубил се е в мъглата, той пристига на бойното поле когато битката е почти привършила. И с невъзможност да направи почти нищо.

    Коментиран от #9

  • 8 плевен

    3 4 Отговор
    Наистина дрънкате глупости. Чули - недочули , и го плеснете на стената. Случката е станала при напускане на руската граница през река Березина: Там Императора успява да се изплъзне на две руски армии.Заблуждава ги за мястото на форсиране. Иженерните части построяват два моста от къщите на близкото село, и наистина загиват по- късно наистина загиват от работата в ледената вода. Но дават възможност на 30 000 боеспособни войници да се спасят.
    Интересното в случая е, че сапьорите използват скрепителни детайли, които Наполеон е бил заповядал да изхвърлят при отстъплението от Москва. Те обаче запазват два фургона със скоби, и спасяват войсковите части, които са запазили дисциплината. Останалите просто преспиват до лагерните огньове, и на сутринта русите им виждат сметката.

    Коментиран от #10

  • 9 плевен

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аре":

    И като победи, какво? Армията му се е състояла от непълнолетни момчета. Наричали ги Мария Луизки- по името на жена му М-Л Австрийска. Кавалерията е загинала в Русия. Артилерията е от крепостни оръдия, а не от полеви. Руската армия е тръгнала обратно към Франция... От прочутите маршали само Ней го подкрепя.Било е въпрос на време да го удавят с числеността си.
  • 10 Доуточнение

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    То цялата наполеонова армия по това време не е била повече от 35 000 човека . Спасяват се много по-малко 8500 човека през скалъпените мостчета , предимно генералитета , войниците са оставени да задържат отстъплението , и стават жертва на невиждана касапница . Наполеон е хитър , не само когато воюва , но и когато бяга. Колкото до закъснението на Груши , твърди се , че не е случайно , а умишлено Груши е дезертирал , оставяйки императора , дали подкупен от англичаните , дали виждайки безнадежността на положението , може би и двете.
  • 11 Bai nudals

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Прав е":

    За тези войници е било чест да умрат за своя император ама ти тия неща не са ти ясни.
  • 12 Сърп и чук

    1 3 Отговор
    Извод: Не нападай Русия, защото получаваш торпедо в задницата!
Новини по държави: