16 Юни, 2021 21:30 5 158 8

Как ИКЕА е шпионирала неудобни служители и клиенти

  • икеа-
  • шпионаж

Множество граждански жалби, подадени от синдикати и от частни лица, тепърва ще бъдат разглеждани в съда

Как ИКЕА е шпионирала неудобни служители и клиенти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В продължение на години ИКЕА е шпионирала неудобни свои служители и е съставяла профили на недоволни клиенти. Двама бивши мениджъри бяха признати за виновни, а концернът ще трябва да плати над един милион евро глоба.

Делото срещу ИКЕА беше гледано в съда във Версай, а заключението гласи, че между 2009 и 2012 година френският филиал на фирмата е водил шпионаж, за да разследва неудобни служители и да съставя профили на недоволни клиенти.

Синдикатите обвиняват ИКЕА, че с измама е събирала лични данни - най-вече чрез незаконно придобити полицейски досиета, след което без разрешение е предавала информацията нататък. Адвокатите на концерна отрекоха да е следвана каквато и да е стратегия на „тотален шпионаж".

Глобата не е голяма за ИКЕА, но е символ

Абел Амара, бивш служител на ИКЕА, който e помогнал да бъде разкрита аферата, смята, че присъдата представлява голяма крачка напред в защита на гражданите: „Радвам се, че във Франция има справедливост", заяви той. Една от адвокатките на синдикатите - Солен Дебар, изрази надеждата, че присъдата „ще накара някои фирми да се разтреперят. Един милион не е много за ИКЕА, но това е символ", каза Дебар.

Разследващото издание "Canard enchaîné" информира през 2012 година за провеждано системно шпиониране. Според данните на изданието, отделът по сигурността на френската дъщерна фирма на ИКЕА възложил през 2003 година на една частна охранителна фирма да направи проучвания за поверителни данни, свързани с персонала, както и с кандидатите за работа - като например сведения за съдимост или банкови извлечения. Подобни информации се изисквали и за клиенти, които били в съдебни спорове с ИКЕА. По този повод синдикатът FO подал жалба срещу неизвестен извършител заради незаконното използване на лични данни.

Условни присъди и глоби

Мениджърът, който по това време е отговарял за рисковете в управлението, призна пред съда, че годишно за проучванията са били отделяни между 530 000 и 630 000 евро. Неговият отдел получавал указанията от бившия председател на УС на ИКЕА-Франция Жан-Луи Балио. Той отхвърли обвиненията, но бе осъден на 50 000 евро глоба и две години условно. Друг от предишните ръководители на фирмата получи 18 месеца условно и глоба от 10 000 евро. От останалите 13 обвиняеми един бе оправдан, другите получиха условни присъди.

Шведският концерн се дистанцира от практиките, за които бе обвинен. След началото на разследванията през 2012 година, ИКЕА е уволнила четирима мениджъри и е променила вътрешните си разпоредби. Множество граждански жалби, подадени от синдикати и от частни лица, тепърва ще бъдат разглеждани в съда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6785

    14 0 Отговор
    Европейска работа!
  • 2 Мериджейни

    37 1 Отговор
    То да бяха само ИКЕА с мед да ги намажеш, повечето големи корпоративни фирми практикуват наблюдение и шпионаж над служителите! Впечатлиха ме обаче икейските "профил досие на недоволните клиенти" Хитро проврряеат , кой е клиента дали е връзкар, дали има пари и в зависимост от това уважават жалбите или отсвирват "аутсайдерите бедняци" Това е капитализма, другари хаха
  • 3 е как

    9 0 Отговор
    Икеа има връзки с Мафията докажат ли го ще лъснат също и тук много български герои
  • 4 Мис Гащи Барцелона

    12 3 Отговор
    На Боко шкафа от ИКЕА ли е ?

    Коментиран от #7

  • 5 АБВ

    9 2 Отговор
    Това е най тъпата фирма на света.Никога не съм ходил и не бих пазарувал ит там.
  • 6 Гошо

    5 3 Отговор
    Е какво да приемат на работа крадци ли или тунеядци
  • 7 ГУМЕН КРАДЕВ

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Мис Гащи Барцелона":

    Не , ама на Курнелката са и то много шкафове с чекмеджета ! А ти с барцелонски гащички ли си ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: