Last news in Fakti

15 Юни, 2021 15:40 2 261 4

Глобиха IКЕА заради шпиониране на служители

  • iкеа-
  • икеа-
  • франция-
  • съд-
  • шпионаж-
  • служители-
  • мебели-
  • швеция

15 души са изправени пред съда заради шпионския скандал

Глобиха IКЕА заради шпиониране на служители - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френски съд призна шведския гигант ИКЕА за виновен за създаването на сложна система за незаконно шпиониране на стотици служители и кандидати за работа от 2009 до 2012 г., съобщи bTV, позовавайки се на Би Би Си.

IKEA ще трябва да плати глоба в размер на 1 млн. евро, а на един от бившите ѝ изп. директори във Франция е наложена двегодишна условна присъда и глоба от 50 000 евро. Установено е, че френският филиал на компанията е използвал частни детективи и полицейски служители, за да събира лични данни за персонала и проверка на кандидатите за работа.

Организирана система за следене на служители

Доказателствата излязоха наяве през 2012 г. Тогава френският синдикат „Форс увриер“ подава сигнал за организирана система за следене на служители и клиенти на компанията. Информацията бързо се разпространява в медиите и ИКЕА се озовава в центъра на обществен скандал. След разкритията компанията уволни четирима високопоставени служители. Незаконното наблюдение е обхванало около 400 души, заяви държавният прокурор Памела Табардел.

15 души са изправени пред съда. Те са бивши управители, изп. директори и полицейски служители. Обвиненията срещу тях за различни - нарушаване на служебна тайна и незаконно събиране на информация от личен характер, която може да навреди. Някои от тях могат да получат 10-годишни присъди. Според разследващите в основата на системата предполагаемо стои Жан-Франсоа Пари, бившият директор на IКЕА във Франция по управление на риска. Той редовно е изпращал списъци с имена на частни детективи, като според съдебни сметки им е плащал около 600 000 евро годишно за дейността. „Каквото и да постанови съдът, компанията вече е наказана много строго по отношение на репутацията си“, заяви адвокатът на IKEA.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    6 3 Отговор
    Не само шпионират, ами и заразяват с Новичока. Само тази фирмичка бачкаше, когато бяха затворили всичко.
  • 2 русенец

    24 2 Отговор
    ИКЕА не е фирма, която е добре да е на ваша територия. Проверете колко хора починаха на работните си места в Дойренци, ловешко, работещи за тази фирма. Колко хора работеха по 16 и повече часа на денонощие, просто защото там няма къде другаде да се работи, а ИКЕА много добре знаят това. Има и други фирми в Бг, работещи за ИКЕА. Смятам, че инспекцията по труда трябва да ги надзирава много, ама много изкъсо! Те са съвременните робовладелци!
  • 3 Косьо люлин 170

    7 2 Отговор
    И в софия е така!
  • 4 Ирена

    5 3 Отговор
    Честит желан от БГ капитализъм.
    Работа, работа и пак работа.
Новини по държави: