Last news in Fakti

17 Юни, 2021 20:22 3 445 35

"Руската мечка" трудно ще промени навиците си

  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • русия-
  • руска мечка-
  • навици-
  • сащ-
  • женева

Байдън подходи с реализъм към срещата в Женева

"Руската мечка" трудно ще промени навиците си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Скромната цел на американския президент Джо Байдън да стабилизира отношенията на САЩ с Русия свидетелства за реализъм, който предишните президенти не са имали, пише вестник Financial Times ("Файненшъл Таймс"), цитиран от агенция "Фокус".

Срещите на върха нямат нищо общо с тениса. Резултатът им рядко може да бъде обобщен във фразата „Гейм, сет и мач“. Всички последни четирима предшественици на Джо Байдън, които имаха леко наивни стандарти, се проваляха на срещи на върха с Владимир Путин и затова очакванията на сегашния президент бяха ниски. Нямаше илюзии за постигане на единство на възгледите, камо ли на сроден дух. Скромността на целите на Байдън - да стабилизира отношенията с главния му военен противник - свидетелства за реализъм, който липсваше на предишните президенти.

Всичко това не представлява особен интерес за световните медии. Байдън не похвали способността на Путин да възстанови свободата и просперитета на Русия, както Бил Клинтън през 2000 г. малко след като Путин беше избран за президент. Той също не чувства душата на Путин, както заяви Джордж Буш през 2001 г., точно както не се появи възможността за доверие, която видя тогава. Джо Байдън нямаше амбициозната цел да „рестартира“ американско-руските отношения, както фатално направи Обама през 2009 година. Ясно е, че тонът на Байдън е на милион мили от едноличното възхищение, което Доналд Тръмп донесе със себе си в Хелзинки, когато се срещна сам с Путин през 2018 г.

След повече от две десетилетия на власт тази „руска мечка“ едва ли беше готова да промени навиците си. Целта на Байдън беше да убеди Путин или поне да се опита да го убеди да заеме умерено по-малко опасна позиция. Тази цел е по-трудна, отколкото може да изглежда. Вкъщи Байдън е осмиван от републиканците и някои външнополитически експерти само защото е решил да се срещне с Путин. Възможността да бъдеш близо до американския президент се възприема като незаслужена награда за противник, който спонсорира редовни кибератаки срещу САЩ, да не говорим за водене на информационна война срещу западната демокрация.

"Нашите опоненти чувстват страха на Байдън", каза Марк Медоус, лидер на щаба на Тръмп, пред Fox News преди срещата на върха в Женева. Фактът, че много такива критици активно защитаваха поведението на Тръмп в Хелзинки, както и неговите нелепи любовни писма до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, не им попречи да излязат с такава категорична оценка по отношение на Байдън. Постоянството изглежда лош дух за хора с по-скромни интелектуални възможности, пише изданието. Байдън също трябва да се справи по някакъв начин с политиката на нетърпение от ерата на социалните медии. Ако подходът му към „постоянното прекопаване на собствената градинка“ към дипломацията работи, това ще трябва да дава плодове години наред. Ако е така, ще има малко "изпълнени мисии", когато става въпрос за намаляване на разделенията между САЩ и Русия.

Освен това времето променя способността на Байдън да гарантира ангажимента на европейските съюзници на Америка към този сценарий. Колегите на Байдън се договориха за твърдо комюнике на срещите на върха на Г-7 и НАТО миналата седмица. Желанието им да запазят западното единство срещу Русия обаче е смекчено от опасенията, че Байдън може да бъде президент за един мандат. Ерата на приемствеността в американската външна политика отмина. Дали Байдън ще бъде на поста си след три години и половина? Путин вероятно ще остане. Най-голямото предизвикателство обаче идва от действията на Путин, които по своята същност са непредсказуеми. Основната външнополитическа цел на Байдън е да се противопостави на все по-напористия Китай. Ключов елемент от стратегията на Байдън е да разпределя глобалните залози между САЩ и Китай (и Русия като автократичен асистент на Китай) по отношение на противопоставянето на демокрацията и автокрацията. Всичко това е прекрасно. И все пак приятелите на Америка наблюдават посоката на политиката на Съединените щати с истинско страхопочитание. Силите на Тръмпизма по никакъв начин не са прогонени и победата на Байдън само ускори тяхното навлизане в Републиканската партия. За европейските наблюдатели следващата битка между демокрацията и автокрацията всъщност може да се води в Съединените щати.

Как измерваме напредъка на Байдън с Путин? Най-вече чрез неща, които не се случват - като нова инвазия на Русия в Източна Украйна, подкрепа за международно пиратство, включително пренасочването на полета на Ryanair миналия месец и опасенията за живота на Алексей Навални, руски опозиционен лидер, чието име Путин все още отказва да произнесе . Липсата на големи кибератаки срещу Съединените щати, като атаката срещу SolarWinds по-рано тази година, би послужила като примерна изходна линия. По-амбициозен резултат би било отслабването на руско-китайските връзки. Покойният Збигнев Бжежински, бивш съветник по националната сигурност, нарече двете страни "съюз на обидените". По-малко враждебните отношения между САЩ и Русия могат да отслабят прегръдката между Москва и Пекин, въпреки че вероятността от такъв резултат е много малка. Засега Байдън е принуден да се задоволи с по-скромни контрасти. В сравнение с пресконференцията на Путин през 2018 г. с Тръмп, по време на която руският лидер не скри усмивката си, соловата пресконференция на Путин в Женева изглеждаше доста сдържана.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    67 3 Отговор
    И защо баба меца или аз например трябва да си променям, пардон да ми променят навиците, само защото на някой си не му харесва

    Коментиран от #24

  • 2 На руската

    56 5 Отговор
    мечка краварите и европейското гейско общество могат само да и дишат прахта.
  • 3 НЕ Е ДО НАВИЦИ! !

    69 4 Отговор
    ТЕ ИСКАТ РУСИЯ ДА ИМ СЕ ПОДЧИНЯВА! !НАЙ ГОЛЯМАТА ПО ТЕРИТОРИЯ ДЪРЖАВА. .С НАЙ МНОГО РЕСУРСИ. .С НАЙ ДОБРА НАУКА. .Е ПА НЯМА ДА СТАНЕ! !ТОВА ДА НЕ СА НАШИТЕ КАУНИ! !😂
  • 4 Амерски джендъри

    55 3 Отговор
    „Руската мечка” може да ви заличи от картата на света!

    Коментиран от #26

  • 5 Ленин

    12 8 Отговор
    Путин,най големият враг на Угърчинската селищна система!Дайте да дадем таварищи!Отпор,де.

    Коментиран от #33

  • 6 Америка

    43 4 Отговор
    Американците продължават да имат някакви илюзии. Никога не са били в час. Путин ще ги пусне по пързалката.
  • 7 Изперкел

    41 4 Отговор
    Германия купува газ от Русия и така финансира путиновите ракети. Какъв е този евросъюз? Ердоган купи руски ракети С-400. Какво е това НАТО ? Смех голем.
  • 8 Мутата

    36 1 Отговор
    Каква е тази овца написала тези глупости?

    Коментиран от #14

  • 9 Зайко Байко многознайко

    31 1 Отговор
    Писал съм го и преди, поради анатомичната особеност на мечките , късите им опашки е много вероятно неусетно да се окажете в лапите им. Така че внимавайте!
  • 10 Мария Атанасова или който и да си!!

    38 2 Отговор
    КАКВА нова инвазия на Русия в Источна Украйна?? Нещо меко казано ти хлопа, бяха се предвижили Украински войски към Руските граници и тогава отидоха в тази посока и Руски!! Него знаеш или чисто по Мисирки пишеш каквото ти наредят!!! Каква Инвазия те гони, не сънувашли че те гони Негр, надарен??
  • 11 Дрр

    30 2 Отговор
    Що така бе соросня,нали Г-7 се събира да се надъхвате и пратихте дедо да плаши медведя,ама нанай!?

    Коментиран от #20

  • 12 Kcaniba

    17 1 Отговор
    а амерския папагал???
  • 13 Бай тошово време

    4 32 Отговор
    Мачкай руските ватенки бай Дън мачкай до дупка

    Коментиран от #18, #32

  • 14 Сандо

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мутата":

    Тя ги преписва от правилните медии.Забравила е само да добави,че Байдън пожела Русия да стане отново демократична държава,както по времето на Горбачов и Елцин.Руснаците сигурно втори ден се смеят на този майтап.

    Коментиран от #15

  • 15 Kcaniba

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    фащ клекнаха и това не вижда само слепия.
    За това сороснята е на пауза, в очакването на опорките

    Коментиран от #19

  • 16 един от многото

    23 1 Отговор
    По големи простотии скоро не бях чел!
  • 17 14 88

    18 1 Отговор
    А защо трябва да ги променя
    КОй и защо иска да ги променя и с какво право?
  • 18 Ха ха ха ха

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай тошово време":

    Бай ти Дън не може да стои на краката си, ти го викаш да мачка:))))
  • 19 Жалко

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Не бъдат ли избити нещата няма да се оправят.
    Колко неща шяха да потръгнат ако хора като СОрос просто бяха застреляни?

    Коментиран от #21

  • 20 Госあ

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дрр":

    Всъщност, последното изявление на Суга относно Русия беше, че би желал дипломацията и преговорите между двете страни да се водят само между двете страни. От друга страна, не мисля че Италия е много негативно настроена срещу Русия, а германците завършиха потока. Канада пък изобщо няма каквито и да е изявления. Та затова старчето се притесни и започна да спазва елементарно възпитание и етикет (което представлява голяма трудност за краварите) към Путин и да ходи по срещи с него. Китай е едно на ръка.
  • 21 Kcaniba

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Жалко":

    това, за геноцида е остроумно, но не и никак уместно. Циниьзъма на Нитцше докара болните умоведо фапистки нацизъм!
  • 22 Байдън му е набил манерката, затова

    3 12 Отговор
    "соловата пресконференция на Путин в Женева изглеждаше доста сдържана."
  • 23 Чудно

    1 10 Отговор
    Що трябва да се преразказват незадълбочени статии. Президентът Байдън не постигна много с Путин, но постигна много в друго направление, което за него е основно - консолидира ЕС и други страни в света в единен фронт против Русия с цел нейната изолация. Отделен въпрос е колко ще издържи и какво може да му донесе това.
  • 24 Хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Не Русия трябва да променя навиците си, а Западът трябва да се заеме със самовъзпитание и да подобри обноските си. Оказа се, че англосаксите, т.е. техният полит.елит, са страшно невъзпитани. Пъхат носовете си в чуждите работи, нямат грам самокритичност, мързеливи да си измислят правдоподобни аргументи, когато обвиняват Русия, надменни без основание.....Лошо възпитание е.

    Коментиран от #27

  • 25 😉😉😉

    1 0 Отговор
    Наистина прилича малко на Владимир Путин
  • 26 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Амерски джендъри":

    А нали не се съмняваше, че и обратното е възможно? Защо пък трябва да се допуска по-малобройният и по-беден да изнудва и заплашва?
  • 27 Айде бе

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Направо без основание, едва ли не- някъде за 80-тина години на три пъти да даваш хуманитарна помощ на някой, за да не мре от глад и той да се зъби, заплашва, корумпира и води хибридни войни с тебе!

    Коментиран от #35

  • 28 Луди всякакви

    1 1 Отговор
    Абе Путин и този път ли закъсня?
  • 29 не разбрах

    5 0 Отговор
    за чии навици става дума, тези на "целия цивилизован демократичен свят(запад)" ли? Че той без лицемерие, лъжи, насилие и грабеж не може да съществува.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 big

    6 0 Отговор
    Нищо подобно! Не Русия трябва да промени подхода, а САЩ! Тази политика на войни, санкции, организиране на преврати, намеса във вътрешните работи на страните и т.н., трябва да бъде прекратена! Постоянно да обвиняваш Русия и Китай в това, което правиш, не е най-доброто за света! Най-накрая те трябва да разберат, колкото и да не им харесва, че вече в света има други играчи и те трябва да се съобразяват с това!
  • 32 Бат Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай тошово време":

    Нидей тьй ве .ше земе да се трьшне докат си дига краката да ма4ка ватенки ще ти тежи на сьвестта
  • 33 тихо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ленин":

    тихо, тихо, не квичи, не е културно !

    Коментиран от #34

  • 34 Трапер

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "тихо":

    От руската мечка-кожух, а от мечетата терлици!
  • 35 Пръта

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Айде бе":

    този е руснак и както винаги демонстрира неблагодарност и арогантност!Жалка работа!
Новини по държави: